LEKKER UITGELICHT
Ballen
Veel lekkers vanuit de caravan
lekker-zeeland.nl
ZEELAND 9
DE ZEEUWSE ROZENTUIN
BENEFIETSROUTE
STRANDVISSEN MET TREKPAARDEN
UsUttr W&yhóUUsVb
Lcbitr lhe,n,
UAJt&r i/C}se,n
Laatst las ik in deze krant
dat mensen steeds min
der vaak aan tafel eten.
Iets wat ik me bijna niet
kan voorstellen. Samen aan tafel
de dag doornemen, een heikele
kwestie bespreken of gewoon
keuvelen; dat zijn voor mij toch
de fijnste momenten van de dag.
Soms praten we trouwens hele
maal niet en zijn we moe. Of
moeten we nog op gang komen
's ochtends tijdens het ontbijt.
Maar we zitten wel bij elkaar.
Juist eten werkt verbindend en
is een goed moment om even sa
men te komen in het toch al
vaak zo drukke leven. Mits sport,
werk en andere interesses dat
toelaten. Inmiddels eten we ook
zonder mobiel. Die moet uit of
op veilige afstand van de tafel lig
gen, zodat er niet op gekeken
wordt tijdens de maaltijd. Niet al
tijd even makkelijk, dat geef ik
meteen toe. Maar het werkt wel.
Wij hebben in de keuken een tv
hangen. Destijds een vurige
wens van de Mannen. Tijdens
het koken staat vaak het 6-uur
journaal aan. Daarna volgt een
kookprogramma van een Bel
gische topkok. Vervolgens gaan
we zelf eten en gaat het apparaat
gewoon op zwart. Niet altijd
even leuk, ook daar ben ik eerlijk
in. Maar het eten smaak echt
veel beter als je niet afgeleid
wordt door nieuwsfeiten, schok
kende beelden of nep-proble-
men in een of andere serie. Maar
er is één moment dat de tv aan
blijft tijdens het eten. Met een
Mannen-huishouding kan dat
bijna niet anders. Zondagavond
Studio Sport. Vroeger at ik met
mijn vader en broer altijd het
toetje tijdens Studio Sport. Voor
de tv. Daar heb ik waarschijnlijk
ook mijn liefde voor dit program
ma opgedaan. Nu eten we vaak
iets makkelijks. Iets wat uit de
oven komt of een maaltijdsoep.
Mét ballen.
SOEP MET BALLEN
Dit weekend is het
weekend van de Culi
Karavaan. Het eerste
Foodtruck festival dat
in Zeeland wordt gehouden. En
als het weer meezit dan belooft
dit een doorslaand succes te wor
den. Aan de uitgebreide keuze in
Foodtrucks zal het niet liggen.
Willem Burger, organisator, ver
telt enthousiast dat het bij hem
dit weekend gaat om de trucks
met het beste eten. 'Mensen die
jarenlang in keukens hebben ge
werkt en die nu als een soort van
nomades rondreizen met heerlijk
eten wat ze vanuit een
Foodtruck, caravans, busjes of
speciale stalletjes, verkopen. En
alles even bijzonder en smakelijk.
Rond de Seismolen in Middel
burg staan ze met hun 'street-
food'. Mexicaans, Japans, Indone
sisch, Italiaans, Surinaams,
Spaans. Uit alle windstreken
komt het eten. Maar ook voor
mosselen en een kop koffie kun
je hier terecht. Of voor een zak
frites. Ambachtelijke 'Frites de
Campagne', dat dan weer wel.
De enige Zeeuwse caravan is
van Honeypie, een gezellig thee
huis uit Middelburg. „We ken
nen Willem Burger en hij vroeg
of we de taarten wilden verzor
gen tijdens de CuliKaravaan", ver
telt Helen Bihi-Zenou, eigenares
se van Honeypie. „Daar moesten
we even over nadenken. Maar
toen hebben we een caravan ge
kocht en laten ombouwen. Zo
staan we dus op dit Foodtruckfes-
tival", zegt ze trots. „We hebben
al uit kunnen proberen hoe het
werkt met de caravan. We heb
ben nu een proefvergunning om
zes weken op de Boulevard van
Vlissingen te staan. Voor Britta-
nia staat onze Honeypie-caravan.
Daar verkopen we taarten, cupca
kes, brownies en verse smoot
hies. Precies die producten die
we dit weekend op de CuliKara
vaan verkopen. Onze Honey
pie-caravan op de Boulevard is
een succes. Zelfs voor bedrijfs-
feestjes zijn we al gevraagd en
ook voor andere festivals hebben
we al uitnodigingen." Van origi
ne zijn Bihi-Zenou en haar Cana
dese man Greg, grafisch vormge
ver. Dat is goed terug te zien in
de zaak, de caravan en in de taar
ten. Alles ziet er even verzorgd
uit en smakelijk uit. Het ontwerp
van de CuliKaravaan-poster is
ook van Greg. De bijzondere re
cepten voor al hun lekkers ko
men onder meer uit Canada of ze
halen inspiratie uit Nieuw-Zee-
land, waar een nichtje vandaan
komt. „We maken wel gebruik
van Zeeuwse leveranciers. Zo ko
men onze eieren uit Grijpskerke,
het fruit wordt via de Groentehal
aangeleverd en de chocolade is af
komstig van Burger. Op de vraag
welke taart haar favoriet is, moet
ze het antwoord schuldig blijven.
„Ik lust zelf eigenlijk geen taart",
zegt ze lachend. „Ik ben meer
van de hartig." En dat is mis
schien wel zo makkelijk als je bij
Honeypie werkt. Alleen al rond
de dertig taarten maken ze iede
re dag. Een succesnummer is de
frambozen met witte chocolade
taart.
MARGOT
'Het eten smaak echt
veel beter als je niet
afgeleid wordt door
nieuwsfeiten of
schokkende beelden'
VRIJDAG 14 AUGUSTUS 2015
Een bezoek aan de Zeeuwse Rozentuin aan de Katse Groeneweg 3 in
Kats is heel bijzonder en zeker de moeite waard. Om in stijl te blijven
kunt u een wandeling door de tuinen afsluiten met een echte Engelse
high tea. Samen met een glaasje frisse belletjes wijn, cava of prosecco
en etagères vol met zoete en hartige lekkernijen. Dit alles wordt verge
zeld met potten thee in de smaak die u wenst. Wel altijd reserveren:
dit kan via (0113) 600361. Info: zeeuwserozentuin.nl
29 augustus Walcheren en Noord Beveland
Een leuke dag voor hen die meedoen met als resultaat een mooie
opbrengst voor het goede doel. Dit jaar is dat Stichting Vrienden van het
ZRTI. Kaarten zijn te koop bij deelnemende bedrijven en Piet Voskamp
en kosten 15,- per persoon. Info en aanmelden: benefietsroute.nl
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
Do. 20 augustus 9.00 uur tot 13.00 uur Breskens
Maak verse tomatensoep van 1,5
kilogram ontvelde tomaten, 3
uien, knoflook, verse kruiden, 4
wortelen, 4 selderij-stengels, to-
matenpurree, zout, (cayenne) pe
per en eventueel wat soepvlees.
Laat dit 2 uur pruttelen en mix
het dan even glad met de staaf
mixer.
Draai van 500 gram gemengd ge
hakt, gehaktballetjes en laat ze in
de soep gaar worden.
Haal ze eruit en bak ze nog even
in olijfolie in een koekenpan.
Doe ze dan weer terug. Let op!
Verdeel de ballen wel zo eerlijk
mogelijk.
De Cake Dealer-caravan van Honeypie uit Middelburg doet mee aan de CuliKaravaan
door Margot Verhaagen
Het Visserijmuseum Breskens
organiseert in samenwerking met
Paardenmelkerij Nortier uit Oost
burg en Crea-Trend Retranchement
donderdag 20 augustus strandvis-
sen met trekpaarden op het strand
van Breskens.
Op klassieke wijze wordt met
Zeeuwse trekpaarden, die een net
voortslepen, gevist op garnalen.
U wordt met de Crea-Trend Ex
press naar het strand gereden en
ook weer teruggebracht naar het
museum.
Reserveren: Crea-Trend Expres
T (0117) 383656 of bij het Visserij
museum (Kaai i, Breskens)
Prijs: 9,50 p.p. (vanaf 4 jaar)
Info: museumbreskens.nl
De Benefietsroute is een fiets
tocht voor het goede doel op
Walcheren en Noord Beveland
langs 15 bedrijven die Zeeuwse
streekproducten produceren
en verkopen. Op ieder bedrijf,
zoals kaasboerderij, chocolade
maker of groentenkweker,
staat een culinaire verrassing
klaar. Tussen de verschillende
culinaire stops kan iedereen zelfgekozen kortere en langere toertochten
maken. Per fiets, maar desgewenst ook met gemotoriseerd verkeer.
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.