LEKKER UITGELICHT Ballen Veel lekkers vanuit de caravan lekker-zeeland.nl ZEELAND 9 DE ZEEUWSE ROZENTUIN BENEFIETSROUTE STRANDVISSEN MET TREKPAARDEN UsUttr W&yhóUUsVb Lcbitr lhe,n, UAJt&r i/C}se,n Laatst las ik in deze krant dat mensen steeds min der vaak aan tafel eten. Iets wat ik me bijna niet kan voorstellen. Samen aan tafel de dag doornemen, een heikele kwestie bespreken of gewoon keuvelen; dat zijn voor mij toch de fijnste momenten van de dag. Soms praten we trouwens hele maal niet en zijn we moe. Of moeten we nog op gang komen 's ochtends tijdens het ontbijt. Maar we zitten wel bij elkaar. Juist eten werkt verbindend en is een goed moment om even sa men te komen in het toch al vaak zo drukke leven. Mits sport, werk en andere interesses dat toelaten. Inmiddels eten we ook zonder mobiel. Die moet uit of op veilige afstand van de tafel lig gen, zodat er niet op gekeken wordt tijdens de maaltijd. Niet al tijd even makkelijk, dat geef ik meteen toe. Maar het werkt wel. Wij hebben in de keuken een tv hangen. Destijds een vurige wens van de Mannen. Tijdens het koken staat vaak het 6-uur journaal aan. Daarna volgt een kookprogramma van een Bel gische topkok. Vervolgens gaan we zelf eten en gaat het apparaat gewoon op zwart. Niet altijd even leuk, ook daar ben ik eerlijk in. Maar het eten smaak echt veel beter als je niet afgeleid wordt door nieuwsfeiten, schok kende beelden of nep-proble- men in een of andere serie. Maar er is één moment dat de tv aan blijft tijdens het eten. Met een Mannen-huishouding kan dat bijna niet anders. Zondagavond Studio Sport. Vroeger at ik met mijn vader en broer altijd het toetje tijdens Studio Sport. Voor de tv. Daar heb ik waarschijnlijk ook mijn liefde voor dit program ma opgedaan. Nu eten we vaak iets makkelijks. Iets wat uit de oven komt of een maaltijdsoep. Mét ballen. SOEP MET BALLEN Dit weekend is het weekend van de Culi Karavaan. Het eerste Foodtruck festival dat in Zeeland wordt gehouden. En als het weer meezit dan belooft dit een doorslaand succes te wor den. Aan de uitgebreide keuze in Foodtrucks zal het niet liggen. Willem Burger, organisator, ver telt enthousiast dat het bij hem dit weekend gaat om de trucks met het beste eten. 'Mensen die jarenlang in keukens hebben ge werkt en die nu als een soort van nomades rondreizen met heerlijk eten wat ze vanuit een Foodtruck, caravans, busjes of speciale stalletjes, verkopen. En alles even bijzonder en smakelijk. Rond de Seismolen in Middel burg staan ze met hun 'street- food'. Mexicaans, Japans, Indone sisch, Italiaans, Surinaams, Spaans. Uit alle windstreken komt het eten. Maar ook voor mosselen en een kop koffie kun je hier terecht. Of voor een zak frites. Ambachtelijke 'Frites de Campagne', dat dan weer wel. De enige Zeeuwse caravan is van Honeypie, een gezellig thee huis uit Middelburg. „We ken nen Willem Burger en hij vroeg of we de taarten wilden verzor gen tijdens de CuliKaravaan", ver telt Helen Bihi-Zenou, eigenares se van Honeypie. „Daar moesten we even over nadenken. Maar toen hebben we een caravan ge kocht en laten ombouwen. Zo staan we dus op dit Foodtruckfes- tival", zegt ze trots. „We hebben al uit kunnen proberen hoe het werkt met de caravan. We heb ben nu een proefvergunning om zes weken op de Boulevard van Vlissingen te staan. Voor Britta- nia staat onze Honeypie-caravan. Daar verkopen we taarten, cupca kes, brownies en verse smoot hies. Precies die producten die we dit weekend op de CuliKara vaan verkopen. Onze Honey pie-caravan op de Boulevard is een succes. Zelfs voor bedrijfs- feestjes zijn we al gevraagd en ook voor andere festivals hebben we al uitnodigingen." Van origi ne zijn Bihi-Zenou en haar Cana dese man Greg, grafisch vormge ver. Dat is goed terug te zien in de zaak, de caravan en in de taar ten. Alles ziet er even verzorgd uit en smakelijk uit. Het ontwerp van de CuliKaravaan-poster is ook van Greg. De bijzondere re cepten voor al hun lekkers ko men onder meer uit Canada of ze halen inspiratie uit Nieuw-Zee- land, waar een nichtje vandaan komt. „We maken wel gebruik van Zeeuwse leveranciers. Zo ko men onze eieren uit Grijpskerke, het fruit wordt via de Groentehal aangeleverd en de chocolade is af komstig van Burger. Op de vraag welke taart haar favoriet is, moet ze het antwoord schuldig blijven. „Ik lust zelf eigenlijk geen taart", zegt ze lachend. „Ik ben meer van de hartig." En dat is mis schien wel zo makkelijk als je bij Honeypie werkt. Alleen al rond de dertig taarten maken ze iede re dag. Een succesnummer is de frambozen met witte chocolade taart. MARGOT 'Het eten smaak echt veel beter als je niet afgeleid wordt door nieuwsfeiten of schokkende beelden' VRIJDAG 14 AUGUSTUS 2015 Een bezoek aan de Zeeuwse Rozentuin aan de Katse Groeneweg 3 in Kats is heel bijzonder en zeker de moeite waard. Om in stijl te blijven kunt u een wandeling door de tuinen afsluiten met een echte Engelse high tea. Samen met een glaasje frisse belletjes wijn, cava of prosecco en etagères vol met zoete en hartige lekkernijen. Dit alles wordt verge zeld met potten thee in de smaak die u wenst. Wel altijd reserveren: dit kan via (0113) 600361. Info: zeeuwserozentuin.nl 29 augustus Walcheren en Noord Beveland Een leuke dag voor hen die meedoen met als resultaat een mooie opbrengst voor het goede doel. Dit jaar is dat Stichting Vrienden van het ZRTI. Kaarten zijn te koop bij deelnemende bedrijven en Piet Voskamp en kosten 15,- per persoon. Info en aanmelden: benefietsroute.nl Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl Do. 20 augustus 9.00 uur tot 13.00 uur Breskens Maak verse tomatensoep van 1,5 kilogram ontvelde tomaten, 3 uien, knoflook, verse kruiden, 4 wortelen, 4 selderij-stengels, to- matenpurree, zout, (cayenne) pe per en eventueel wat soepvlees. Laat dit 2 uur pruttelen en mix het dan even glad met de staaf mixer. Draai van 500 gram gemengd ge hakt, gehaktballetjes en laat ze in de soep gaar worden. Haal ze eruit en bak ze nog even in olijfolie in een koekenpan. Doe ze dan weer terug. Let op! Verdeel de ballen wel zo eerlijk mogelijk. De Cake Dealer-caravan van Honeypie uit Middelburg doet mee aan de CuliKaravaan door Margot Verhaagen Het Visserijmuseum Breskens organiseert in samenwerking met Paardenmelkerij Nortier uit Oost burg en Crea-Trend Retranchement donderdag 20 augustus strandvis- sen met trekpaarden op het strand van Breskens. Op klassieke wijze wordt met Zeeuwse trekpaarden, die een net voortslepen, gevist op garnalen. U wordt met de Crea-Trend Ex press naar het strand gereden en ook weer teruggebracht naar het museum. Reserveren: Crea-Trend Expres T (0117) 383656 of bij het Visserij museum (Kaai i, Breskens) Prijs: 9,50 p.p. (vanaf 4 jaar) Info: museumbreskens.nl De Benefietsroute is een fiets tocht voor het goede doel op Walcheren en Noord Beveland langs 15 bedrijven die Zeeuwse streekproducten produceren en verkopen. Op ieder bedrijf, zoals kaasboerderij, chocolade maker of groentenkweker, staat een culinaire verrassing klaar. Tussen de verschillende culinaire stops kan iedereen zelfgekozen kortere en langere toertochten maken. Per fiets, maar desgewenst ook met gemotoriseerd verkeer. Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 37