LEKKER UITGELICHT
Augustus is van oudsher de
maand van de Zeeuwse bramen
Smaak
lekker-zeeland.nl
SLOTBOS BURGH HAAMSTEDE
FOOD TRUCK FESTIVAL
BENEFIETSROUTE
ZEELAND 9
LcUur
UAJur -E^lcn.
UsUttr
zondag g august Slotbos
Ze zijn er weer, de Zeeuw
se bramen. Vanaf augus
tus zijn ze rijp. Bramen
groeien overal. Langs de
weg, in de duinen, langs spoorlij
nen of in het bos. Maar bramen
worden ook gekweekt.
Wim Remeeus uit Ouwerkerk
kweekt bramen zowel in de kas
als buiten. Nu plukken ze de bra
men buiten. „Wij hebben doorn-
loze struiken, zo kunnen we de
bramen makkelijk plukken", zegt
Remeeus. De klasse t-bramen
zijn voor de verkoop, de klasse
2-bramen verwerken ze bij de
fruitboerderij van Remeeus op
Ouwerkerk in jams en desserts.
„Het is heel frappant", zegt Re
meeus, „maar mensen kopen in
augustus veel meer bramen dan
in juni. Dat is toch van vroeger,
dat zit er nog steeds in. Augustus
is bramentijd. Dat merken we
echt in de omzet."
Bramen zijn niet alleen erg lek
ker, ze zijn ook heel gezond. Ze
zitten vol mineralen, vitamine C
en zijn al heel zoet van zichzelf.
Suiker toevoegen hoeft dus niet.
Daarnaast helpt deze kwetsbare
vrucht de weerstand op peil te
houden. Vandaar dat mensen de
bramen zo graag eten. Voor de
braam geldt: hoe groter, hoe lek
kerder. Daarnaast zien bramen er
heel mooi uit met de talrijke glan
zende blauw-zwarte bolletjes, de
zogenaamde deelvruchtjes. Daar
aan kun je zien dat bramen, fram
bozen en aardbeien familie van
elkaar zijn. Omdat bramen snel
kunnen kneuzen, moeten ze kort
in koud water worden gewassen.
Daarnaast zijn bramen schimmel-
gevoelig. Goed checken dus voor
dat ze gegeten worden.
„De prijs van de bramen dit
jaar is prima", aldus Remeeus.
Hij kweekt verschillende rassen,
de Loch Ness en de Chester Thor-
nless. Die kunnen achter elkaar
aan geplukt worden, zo is er tel
kens aanvoer. Remeeuws ver
koopt zijn bramen ook bij de ves
tiging van de Tuinderij in Kapel-
le-Biezelinge.
Zelf er op uit om bramen te
gaan plukken kan natuurlijk ook.
Neem dan een paar handschoe
nen mee zodat de stekels geen
kans maken. Daarnaast zijn een
emmertje en een klein keuken
trapje handig. Maak er zelf jam,
taart of saus mee. Of ijs. Lekker
verkoelend voor op een zomerse-
dag.
BRAMENIJS
Mar got
Best gek: als je op vakan
tie bent, smaakt alles
lekkerder. Tenminste,
dat denk ik altijd. Neem
nu de wijn die ik proefde op de
'artisanale' markt die zich door
een naburig stadje slingerde. De
ze smaakte heerlijk. Man en ik
kochten er eerst zes flessen van
en later nog eens twee dozen
voor thuis. Plaatselijke wijn van
een kleine wijnboer die een en
thousiast verhaal had en ons uit
gebreid liet proeven. En inder
daad, de wijn was echt goed.
Man en ik waren verkocht.
Maar thuis leek het wel een
heel andere wijn. En smaakte
ons ineens veel minder lekker.
Of lag dat aan de ontspannen
omstandigheden waaronder we,
soms al bij de lunch, deze wijn
hadden gedronken? En droeg het
verhaal erachter bij aan de
smaaksensatie? Of de ervaringen
van onze fijne vakantie? Waar
schijnlijk wel.
Het is me al vaker overkomen.
Dat je op vakantie in een restau
rant eet en iets proeft waarvan je
zeker weet dat je het thuis gaat
namaken. Wat je ook doet: de
smaak en het gerecht hebben
dan hun glans verloren, lijkt het
wel. Want je eet dan niet met
dat prachtige uitzicht over de
baai. Of aan een pittoresk markt
pleintje, met de geluiden van de
boeren die hun waar inladen op
de achtergrond.
Wellicht helpt het ook dat je
dan veel meer in de waan van de
dag bent en niets weet van aller
lei, vaak nare, gebeurtenissen in
de wereld. Die toch wel door
gaan, al ben je daar nu wel of
niet van op de hoogte. Je bent
even los van je werk en de dage
lijkse beslommeringen. Die zijn
op vakantie vaak gereduceerd tot
de vraag wat we vandaag gaan
eten. Of waar we gaan eten. Ver
volgens heb je de hele avond om
te eten en te kletsen. Thuis heb
je een vergadering hier of een
sportieve activiteit daar.
Daarom ben ik graag op va
kantie. Dit jaar wandel ik met
mijn gezin een deel van een pel
grimsroute om in Santiago de
Compostela aan te komen. Met
de rugzak. Onderweg genietend
van al het plaatselijke lekkers.
Een voordeel is dat we niets mee
naar huis kunnen nemen. Kan
het ook niet tegenvallen.
VRIJDAG 7 AUGUSTUS 2015
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
Een paar keer per jaar kun je door
het normaal gesloten Slotbos
en de bunkers wandelen. Benut
deze unieke kans op zondag 9
august. Tijdens deze wandeling
kom je heel veel te weten over de
bunkers.
13 t/m 15 augustus Middelburg
Van 13 t/m 15 augustus wordt onder de Seismolen in Middelburg het
eerste Foodtruck Festival Zeeland gehouden. Mobiele keukens die
samen met een verscheidenheid aan artiesten, muziek en acts een fan
tastisch evenement neerzetten. Deelnemers staan voor de zogenoemde
"eerlijke keuken". Natuurlijke, verse ingrediënten, streekproducten en
vlees dat niet afkomstig is uit de bio-industrie.
29 augustus Walcheren en Noord Beveland
Een leuke dag voor hen die meedoen met als resultaat een mooie
opbrengst voor het goede doel. Dit jaar is dat Stichting Vrienden van het
ZRTI. Kaarten zijn te koop bij deelnemende bedrijven en Piet Voskamp
en kosten 15,- per persoon.
Meer info en aanmelden: benefietsroute.nl
Neem 500 gram (zelfgeplukte)
bramen, 75 gram basterdsui
ker, 30 ml water en 3 dl slag
room.
Doe de bramen met het water
en de suiker in een pan. Laat ze
5 minuten zacht worden. Wrijf
het fruit boven een kom door
een zeef en laat afkoelen.
Klop de slagroom half stijf en
meng er de koude vruchtenpur-
ree door. Doe het mengsel in
een diepvriesbak en zet het ge
heel 6 uur in de diepvries.
Maak de ijskristallen af en toe
fijn met een vork en roer het
ijs door, dan wordt het lekker
smeuïg.
Vries op een stuk bakpapier
meteen wat losse bramen in.
Dat is niet alleen lekker, maar
ook mooi als garnering.
De wandeling start om 10.00
uur bij het toegangshek van Slot
Haamstede. De excursie kost voor
leden van Natuurmonumenten 6,- (niet-leden betalen 9,-) en kinde
ren tot en met 12 jaar 4,-. Meld je wel vooraf aan op nm.nl/agenda
De Benefietsroute is een fiets
tocht voor het goede doel op
Walcheren en Noord Beveland
langs 15 bedrijven die Zeeuwse
streekproducten produceren
en verkopen. Op ieder bedrijf,
zoals kaasboerderij, chocolade
maker of groentenkweker,
staat een culinaire verrassing
klaar. Tussen de verschillende
culinaire stops kan iedereen zelfgekozen kortere en langere toertochten
maken. Per fiets, maar desgewenst ook met gemotoriseerd verkeer.
Bramen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook heel gezond. Ze zitten vol mineralen en vitamine C.