LEKKER UITGELICHT Augustus is van oudsher de maand van de Zeeuwse bramen Smaak lekker-zeeland.nl SLOTBOS BURGH HAAMSTEDE FOOD TRUCK FESTIVAL BENEFIETSROUTE ZEELAND 9 LcUur UAJur -E^lcn. UsUttr zondag g august Slotbos Ze zijn er weer, de Zeeuw se bramen. Vanaf augus tus zijn ze rijp. Bramen groeien overal. Langs de weg, in de duinen, langs spoorlij nen of in het bos. Maar bramen worden ook gekweekt. Wim Remeeus uit Ouwerkerk kweekt bramen zowel in de kas als buiten. Nu plukken ze de bra men buiten. „Wij hebben doorn- loze struiken, zo kunnen we de bramen makkelijk plukken", zegt Remeeus. De klasse t-bramen zijn voor de verkoop, de klasse 2-bramen verwerken ze bij de fruitboerderij van Remeeus op Ouwerkerk in jams en desserts. „Het is heel frappant", zegt Re meeus, „maar mensen kopen in augustus veel meer bramen dan in juni. Dat is toch van vroeger, dat zit er nog steeds in. Augustus is bramentijd. Dat merken we echt in de omzet." Bramen zijn niet alleen erg lek ker, ze zijn ook heel gezond. Ze zitten vol mineralen, vitamine C en zijn al heel zoet van zichzelf. Suiker toevoegen hoeft dus niet. Daarnaast helpt deze kwetsbare vrucht de weerstand op peil te houden. Vandaar dat mensen de bramen zo graag eten. Voor de braam geldt: hoe groter, hoe lek kerder. Daarnaast zien bramen er heel mooi uit met de talrijke glan zende blauw-zwarte bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Daar aan kun je zien dat bramen, fram bozen en aardbeien familie van elkaar zijn. Omdat bramen snel kunnen kneuzen, moeten ze kort in koud water worden gewassen. Daarnaast zijn bramen schimmel- gevoelig. Goed checken dus voor dat ze gegeten worden. „De prijs van de bramen dit jaar is prima", aldus Remeeus. Hij kweekt verschillende rassen, de Loch Ness en de Chester Thor- nless. Die kunnen achter elkaar aan geplukt worden, zo is er tel kens aanvoer. Remeeuws ver koopt zijn bramen ook bij de ves tiging van de Tuinderij in Kapel- le-Biezelinge. Zelf er op uit om bramen te gaan plukken kan natuurlijk ook. Neem dan een paar handschoe nen mee zodat de stekels geen kans maken. Daarnaast zijn een emmertje en een klein keuken trapje handig. Maak er zelf jam, taart of saus mee. Of ijs. Lekker verkoelend voor op een zomerse- dag. BRAMENIJS Mar got Best gek: als je op vakan tie bent, smaakt alles lekkerder. Tenminste, dat denk ik altijd. Neem nu de wijn die ik proefde op de 'artisanale' markt die zich door een naburig stadje slingerde. De ze smaakte heerlijk. Man en ik kochten er eerst zes flessen van en later nog eens twee dozen voor thuis. Plaatselijke wijn van een kleine wijnboer die een en thousiast verhaal had en ons uit gebreid liet proeven. En inder daad, de wijn was echt goed. Man en ik waren verkocht. Maar thuis leek het wel een heel andere wijn. En smaakte ons ineens veel minder lekker. Of lag dat aan de ontspannen omstandigheden waaronder we, soms al bij de lunch, deze wijn hadden gedronken? En droeg het verhaal erachter bij aan de smaaksensatie? Of de ervaringen van onze fijne vakantie? Waar schijnlijk wel. Het is me al vaker overkomen. Dat je op vakantie in een restau rant eet en iets proeft waarvan je zeker weet dat je het thuis gaat namaken. Wat je ook doet: de smaak en het gerecht hebben dan hun glans verloren, lijkt het wel. Want je eet dan niet met dat prachtige uitzicht over de baai. Of aan een pittoresk markt pleintje, met de geluiden van de boeren die hun waar inladen op de achtergrond. Wellicht helpt het ook dat je dan veel meer in de waan van de dag bent en niets weet van aller lei, vaak nare, gebeurtenissen in de wereld. Die toch wel door gaan, al ben je daar nu wel of niet van op de hoogte. Je bent even los van je werk en de dage lijkse beslommeringen. Die zijn op vakantie vaak gereduceerd tot de vraag wat we vandaag gaan eten. Of waar we gaan eten. Ver volgens heb je de hele avond om te eten en te kletsen. Thuis heb je een vergadering hier of een sportieve activiteit daar. Daarom ben ik graag op va kantie. Dit jaar wandel ik met mijn gezin een deel van een pel grimsroute om in Santiago de Compostela aan te komen. Met de rugzak. Onderweg genietend van al het plaatselijke lekkers. Een voordeel is dat we niets mee naar huis kunnen nemen. Kan het ook niet tegenvallen. VRIJDAG 7 AUGUSTUS 2015 Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland. Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl Een paar keer per jaar kun je door het normaal gesloten Slotbos en de bunkers wandelen. Benut deze unieke kans op zondag 9 august. Tijdens deze wandeling kom je heel veel te weten over de bunkers. 13 t/m 15 augustus Middelburg Van 13 t/m 15 augustus wordt onder de Seismolen in Middelburg het eerste Foodtruck Festival Zeeland gehouden. Mobiele keukens die samen met een verscheidenheid aan artiesten, muziek en acts een fan tastisch evenement neerzetten. Deelnemers staan voor de zogenoemde "eerlijke keuken". Natuurlijke, verse ingrediënten, streekproducten en vlees dat niet afkomstig is uit de bio-industrie. 29 augustus Walcheren en Noord Beveland Een leuke dag voor hen die meedoen met als resultaat een mooie opbrengst voor het goede doel. Dit jaar is dat Stichting Vrienden van het ZRTI. Kaarten zijn te koop bij deelnemende bedrijven en Piet Voskamp en kosten 15,- per persoon. Meer info en aanmelden: benefietsroute.nl Neem 500 gram (zelfgeplukte) bramen, 75 gram basterdsui ker, 30 ml water en 3 dl slag room. Doe de bramen met het water en de suiker in een pan. Laat ze 5 minuten zacht worden. Wrijf het fruit boven een kom door een zeef en laat afkoelen. Klop de slagroom half stijf en meng er de koude vruchtenpur- ree door. Doe het mengsel in een diepvriesbak en zet het ge heel 6 uur in de diepvries. Maak de ijskristallen af en toe fijn met een vork en roer het ijs door, dan wordt het lekker smeuïg. Vries op een stuk bakpapier meteen wat losse bramen in. Dat is niet alleen lekker, maar ook mooi als garnering. De wandeling start om 10.00 uur bij het toegangshek van Slot Haamstede. De excursie kost voor leden van Natuurmonumenten 6,- (niet-leden betalen 9,-) en kinde ren tot en met 12 jaar 4,-. Meld je wel vooraf aan op nm.nl/agenda De Benefietsroute is een fiets tocht voor het goede doel op Walcheren en Noord Beveland langs 15 bedrijven die Zeeuwse streekproducten produceren en verkopen. Op ieder bedrijf, zoals kaasboerderij, chocolade maker of groentenkweker, staat een culinaire verrassing klaar. Tussen de verschillende culinaire stops kan iedereen zelfgekozen kortere en langere toertochten maken. Per fiets, maar desgewenst ook met gemotoriseerd verkeer. Bramen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook heel gezond. Ze zitten vol mineralen en vitamine C.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 39