4
i
3-/
Zoet, fris en vol van alcohol. Het Italiaanse
likeurtje limoncello is ook in de Hollandse zomer
een ideale dorstlesser. Vijf flessen in de test.
Normaal piest er
een engeltje op
je tong. Deze zaagt
'm doormidden
mti
DOOR MATTHIJS MEEUWSEN
Met een beetje inbeel
dingsvermogen is die
Zeeuwse kust net la
Costiera Amalfitana.
Niet dat het weer op
deze minicamping vlak bij Dom
burg deze middag ook maar een
beetje meewerkt. Gisteren vielen de
mussen nog van de vouwwagens;
vandaag klettert enkel regen naar
beneden. Maar wat geeft het?
Onder zo'n dichtgeritste voortent
loopt de temperatuur toch wel op
tot mediterrane hoogten. Voila: het
volmaakte microklimaat om met
vijf campinggasten wat flessen li
moncello te testen.
Limonwattes? Nee, als terrassen-
drankje verwierf de Italiaanse li
keur nooit de roem van rosé,
witbier of - recenter - gin&tonic.
In Nederland tenminste. In eigen
land slaan hele volksstammen 's zo
mers aan het limoncello brouwen.
DE UITSLAG
De verschillen op
het ereschavot
zijn minuscuul.
De prijs-kwali-
teitverhouding
geeft de door
slag; Solicello
eindigt op het
hoogste treetje.
Moeilijk is het ook niet. Gewoon
een handvol citroenen raspen (vol
gens kenners voldoen alleen de
exemplaren uit de omgeving van
het Napolitaanse stadje Sorrento),
de schillen laten weken in pure al
cohol (grappa of wodka volstaat
ook), een maandje laten staan, nog
I Cfi
wat water en suiker toevoegen, en
klaar is Carlo. Dat het drankje
doorgaans gedronken dient te wor-
denals ijskoud digestief zullen we
maar snel vergeten. Het is nog geen
vijf uur 's middags als de eerste fles
opengaat. Kom op, het is vakantie.
„Jongens, moeten we hierna geen
pasta maken?", suggereert Maria.
„Hier past toch geen andijviestam-
pot bij?"
Dronken
De meest ervaren drinkers hebben
zelfs hun eigen limoncellodealers
die de drank voor een habbekrats
meenemen uit Italië. Andere panel
leden hebben nog nooit een slok
op. Geen punt. De test - uiteraard
blind uitgevoerd - is nog nauwe
lijks onderweg of het goedje be
wijst zich al als sociale smeerolie.
De sfeer wordt joliger ('Ik ben nu al
dronken'). De discussies feller ('Zit
niet te zeuren, mens'). En de beoor
delingen steeds bloemrijker.
Henk: „Ik krijg hier dorst van."
Hans: „Klopt, deze wil je direct
wegspoelen."
Henk: „Ik zou nu best een biertje
lusten."
Hans: „Ja, normaal piest er een en
geltje op je tong. Deze zaagt 'm
doormidden."
ONS PANEL
Mag ik er nog eentje?'
-^Solicello
(28%, 700 ml,
€12,95)
Lekker vol, niet te
zoet en zelfs een tik
keltje tintelend.
„Mijn glaasje was
ineens leeg. Mag ik
er nog eentje?"
44
Luxardo
(27%, 700 ml, €17,99)
Kleur oogt wat che
misch, maar de
smaak laat niets te
wensen over. Intens,
zuiver en fris. „Ik
proef Italië!"
Liman cello
Fiorito
(31%, 500 ml, €14,99)
Lekker veel alcohol,
een natuurlijke kleur
en zelfs
een
beetje
kruidig.
„Je proeft
een hint van salie."
INK MEIJER (49)
Telefonisch verkoopster uit
Nijmegen. Staat dankzij haar
j liefde voor citroensmaken te
boek als 'professor zuurbekje'.
HENK MIJDAM (66)
Gepensioneerde facilityma-
nager uit Oosterhout. Echte
j bierliefhebber, nooit te be
roerd iets nieuws te proberen.
Pallini
(26%, 500 ml,
€15,99)
Ruikt prima, maar
proeft goedkoop en
met een bittere af
dronk. „Dit is toetjes-
limoncello."
js
Villa Massa
(30%, 700 ml, €20,89)
Wordt unaniem als
slechtste beoor
deeld. Veel te zoet,
wrang en strope
rig. „Net aan-
maaklimonade."
-1
VILLA,
MASSA
'•i V V
woensdag 5 augustus 2015
>Ook op
de camping
in Neder
land
smaakt de
limoncello
prima, foto
MECHTEL0 JANSEN
HANS OOSTVEEN (64)
Gepensioneerde fysiothera
peut uit Havelte. Ervaren li-
moncellodrinker en non-stop
grappenmaker.
TRUDY OOSTVEEN (69)
Gepensioneerd en uit Ha
velte. Vrolijke noot en zelf
verklaard drankorgel.
„Vrienden uit Italië brengen
voor weinig limoncello mee."
MARIA SUKKING (47)
Productmanager in de reis
branche uit Baarn. Vooral in
de zomer gek op limoncello;
als drankje of in toetjes.