4 i 3-/ Zoet, fris en vol van alcohol. Het Italiaanse likeurtje limoncello is ook in de Hollandse zomer een ideale dorstlesser. Vijf flessen in de test. Normaal piest er een engeltje op je tong. Deze zaagt 'm doormidden mti DOOR MATTHIJS MEEUWSEN Met een beetje inbeel dingsvermogen is die Zeeuwse kust net la Costiera Amalfitana. Niet dat het weer op deze minicamping vlak bij Dom burg deze middag ook maar een beetje meewerkt. Gisteren vielen de mussen nog van de vouwwagens; vandaag klettert enkel regen naar beneden. Maar wat geeft het? Onder zo'n dichtgeritste voortent loopt de temperatuur toch wel op tot mediterrane hoogten. Voila: het volmaakte microklimaat om met vijf campinggasten wat flessen li moncello te testen. Limonwattes? Nee, als terrassen- drankje verwierf de Italiaanse li keur nooit de roem van rosé, witbier of - recenter - gin&tonic. In Nederland tenminste. In eigen land slaan hele volksstammen 's zo mers aan het limoncello brouwen. DE UITSLAG De verschillen op het ereschavot zijn minuscuul. De prijs-kwali- teitverhouding geeft de door slag; Solicello eindigt op het hoogste treetje. Moeilijk is het ook niet. Gewoon een handvol citroenen raspen (vol gens kenners voldoen alleen de exemplaren uit de omgeving van het Napolitaanse stadje Sorrento), de schillen laten weken in pure al cohol (grappa of wodka volstaat ook), een maandje laten staan, nog I Cfi wat water en suiker toevoegen, en klaar is Carlo. Dat het drankje doorgaans gedronken dient te wor- denals ijskoud digestief zullen we maar snel vergeten. Het is nog geen vijf uur 's middags als de eerste fles opengaat. Kom op, het is vakantie. „Jongens, moeten we hierna geen pasta maken?", suggereert Maria. „Hier past toch geen andijviestam- pot bij?" Dronken De meest ervaren drinkers hebben zelfs hun eigen limoncellodealers die de drank voor een habbekrats meenemen uit Italië. Andere panel leden hebben nog nooit een slok op. Geen punt. De test - uiteraard blind uitgevoerd - is nog nauwe lijks onderweg of het goedje be wijst zich al als sociale smeerolie. De sfeer wordt joliger ('Ik ben nu al dronken'). De discussies feller ('Zit niet te zeuren, mens'). En de beoor delingen steeds bloemrijker. Henk: „Ik krijg hier dorst van." Hans: „Klopt, deze wil je direct wegspoelen." Henk: „Ik zou nu best een biertje lusten." Hans: „Ja, normaal piest er een en geltje op je tong. Deze zaagt 'm doormidden." ONS PANEL Mag ik er nog eentje?' -^Solicello (28%, 700 ml, €12,95) Lekker vol, niet te zoet en zelfs een tik keltje tintelend. „Mijn glaasje was ineens leeg. Mag ik er nog eentje?" 44 Luxardo (27%, 700 ml, €17,99) Kleur oogt wat che misch, maar de smaak laat niets te wensen over. Intens, zuiver en fris. „Ik proef Italië!" Liman cello Fiorito (31%, 500 ml, €14,99) Lekker veel alcohol, een natuurlijke kleur en zelfs een beetje kruidig. „Je proeft een hint van salie." INK MEIJER (49) Telefonisch verkoopster uit Nijmegen. Staat dankzij haar j liefde voor citroensmaken te boek als 'professor zuurbekje'. HENK MIJDAM (66) Gepensioneerde facilityma- nager uit Oosterhout. Echte j bierliefhebber, nooit te be roerd iets nieuws te proberen. Pallini (26%, 500 ml, €15,99) Ruikt prima, maar proeft goedkoop en met een bittere af dronk. „Dit is toetjes- limoncello." js Villa Massa (30%, 700 ml, €20,89) Wordt unaniem als slechtste beoor deeld. Veel te zoet, wrang en strope rig. „Net aan- maaklimonade." -1 VILLA, MASSA '•i V V woensdag 5 augustus 2015 >Ook op de camping in Neder land smaakt de limoncello prima, foto MECHTEL0 JANSEN HANS OOSTVEEN (64) Gepensioneerde fysiothera peut uit Havelte. Ervaren li- moncellodrinker en non-stop grappenmaker. TRUDY OOSTVEEN (69) Gepensioneerd en uit Ha velte. Vrolijke noot en zelf verklaard drankorgel. „Vrienden uit Italië brengen voor weinig limoncello mee." MARIA SUKKING (47) Productmanager in de reis branche uit Baarn. Vooral in de zomer gek op limoncello; als drankje of in toetjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 49