Goedkope vitamine uit
China doet DSM pijn
Aan boodschappenfront
bleeft het stil, tot nu toe
ECONOMIE 23
GEURIGE ACTIE
Zalando schudde de fashi-
onsector op, Uber terrori
seert de taxibranche en
ongeveer alle andere
branches hebben last van Bol.com.
Aan het boodschappenfront bleef
het tot dusver echter stil, al wil
Picnic daar nu verandering in
brengen. Waarom is dat zo moei
lijk, boodschappen thuis bezor
gen? Bij kleding, boeken of televi
sies is het in principe vrij eenvou
dig. Je bouwt een distributiecen
trum, zet daar stellages neer en
legt de spullen er in. Als er een
klant is die het product nodig
heeft haal je het uit het rek, stop
je het in een vrachtwagen en
breng je het naar de plaats van be
stemming. Als er geen klant is die
het product nodig heeft, dan laat
je het nog even liggen.
Filet américain
Bij een bakje filet américain, een
pak melk of een krop sla ligt dat
toch wat anders. Die kunnen geen
week in een distributiecentrum
blijven staan. Dan komt de houd
baarheidsdatum onherroepelijk in
zicht. Dat luistert dus nogal nauw,
qua inkoop en opslag.
En dan is daar het vervoer.
Diepvriespizza's moeten niet ont
dooid zijn als ze bij de klant aan
komen, om een voorbeeld te noe
men. Bevroren producten moeten
dus apart verpakt worden.
Deze complexiteit zorgt er voor
dat het thuisbezorgen van bood
schappen erg duur is, en
daarom vragen supermark
ten er vaak geld voor. Voor
de prijsbewuste en minder
welvarende consument is
het daarom geen optie. Veel su
permarkten zetten vanwege deze
kosten in op de ontwikkeling van
afhaalpunten, die voor hen aan
zienlijk goedkoper zijn. De afgelo
pen 2 jaar verzevenvoudigde het
aantal zogenaamde pickup-points
in Nederland tot ruim 350, becij
ferde dataleverancier Syndy on
langs.
Daaruit zou je kunnen aflei
den dat consumenten die online
bestellen hun spullen het liefst er
gens ophalen. Maar dat is niet zo,
vertelde een woordvoerder van
Syndy eerder in deze krant.„Tach-
tig procent van de Nederlandse
consumenten prefereert thuisbe
zorging. Boodschappen bestel je
online voor je gemak.'Tot nu toe
slaagde echter geen enkele super
markt er in om een renderend
landelijk dekkend netwerk op te
zetten. De vraag is of dat een
Hoe ontwikkel je een
nieuw bedrijfsmodel,
terwijl je oude 'gewoon'
overeind moet blijven?
Daarover wordt heel
wat afgepiekerd
nieuwkomer van buiten,
zoals Picnic, wel lukt.
Supermarktketens hin
ken op twee gedachten
Het is het verhaal van heel
veel bestaande bedrijven in
het internettijdperk. Hoe ontwik
kel je een nieuw bedrijfsmodel,
terwijl je oude 'gewoon' overeind
moet blijven? Warenhuizen, me
diabedrijven en kledingwinkels
piekeren zich suf. In veel secto
ren komt op een gegeven mo
ment een nieuw bedrijf van bui
ten, dat zonder bestaande ballast
in sneltreinvaart de nummer ï-po-
sitie verovert. Denk aan Uber,
denk aan Coolblue, denk aan Za
lando.
Flinterdun
Ook supermarkten weten dat een
groeiend aantal online verkopen
happen neemt uit de omzet die in
de 'stenen' winkels wordt ver
diend. Dat heeft twee nadelen.
Ten eerste zijn de marges in super
marktland flinterdun. Individuele
winkels hebben een hoge afzet no
dig om winstgevend te kunnen
zijn. Dan helpt het niet als steeds
meer producten online worden
verkocht.
Daarnaast werken veel super
marktketens met franchisers, indi
viduele ondernemers die een Jum
bo- of Albert Heijn-vlag aan hun
gevel hebben. Zij hebben er al he
lemaal niks aan als het moederbe
drijf steeds meer spullen online
verkoopt, want van die inkomsten
zien ze niets terug.
HEERLEN. DSM heeft last van de
moeilijke economische omstan
digheden en de zware concurren
tie op het gebied van vitamines.
Om die ontwikkelingen het
hoofd te bieden wordt stevig ge
sneden in de kosten, zo meldde
het speciaalchemiebedrijf giste
ren.
DSM werkt aan plannen die het
bedrijf efficiënter moeten maken.
Eind deze maand wordt gemeld
wat de gevolgen zijn voor onder
steunende functies binnen het
concern. Begin november volgen
de maatregelen voor het onder
deel Nutrition, waar voedings
ingrediënten worden gemaakt.
Het zal daarbij om stevige plan
nen gaan, stelde bestuursvoorzit
ter Feike Sijbesma in een toelich
ting.
„We moeten scherp zijn. De
economische omstandigheden hel
pen ons niet."
DSM verwacht dat de economi
sche groei in Europa laag blijft en
in de Verenigde Staten licht zal
verzwakken. In de opkomende
markten is volgens het bedrijf
sprake van een langdurige vertra
ging van de economische groei.
Bovendien staat de winstge
vendheid van de voedingsdivisie
onder druk door de lage prijs van
vitamine E, die wordt veroorzaakt
door stevige concurrentie uit Chi
na. Die prijs lijkt volgens bestuurs
voorzitter Feike Sijbesma de bo
dem inmiddels te hebben bereikt.
„De prijs is lager dan we zouden
willen, maar daar moeten we mee
zien te leven", stelde hij. Over het
algemeen kende Nutrition vol
gens hem een solide kwartaal.
„Maar er is nog veel te doen",
voegde hij daaraan toe.
DSM zag de totale omzet vorig
kwartaal met 12 procent groeien,
naar 2 miljard euro. Die toename
werd vooral gestuwd door gunsti
ge wisselkoerseffecten, op eigen
kracht werd een plus van 3 pro
cent gerealiseerd. Het bedrijfsre
sultaat nam met 6 procent toe tot
279 miljoen euro. De nettowinst
verbeterde met ruim een kwart
tot 99 miljoen euro. Het bedrijf
hield vast aan de verwachting dat
het bedrijfsresultaat dit jaar hoger
zal zijn dan in 2014, vooral dankzij
gunstige wisselkoerseffecten. De
valutameevaller is wel wat beperk
ter dan na het eerste kwartaal
werd voorspeld.
DSM telt ruim 21.000 werkne
mers in meer dan vijftig landen.
VAN DE
VOOR
PAGINA
VOOR-
WOENSDAG 5 AUGUSTUS 2015
CTPrlllTYlTlt" COLMAR. Aangemoedigd door zijn collega's opent De boeren voeren al een paar weken actie. Veel noeg, vinden ze. In totaal verzamelden zich giste-
een boer de klep van zijn laadwagen vol gier pal van hen verkeren in geldproblemen door de lage ren 240 tractoren voor het belaagde stadskantoor
Hlf naast de ingang van het stadskantoor in het Oost- melk-en varkensprijzen. in Colmar.
Uil Franse Colmar. De noodsteun van 600 miljoen euro is niet ge- foto Sebastien Bozon/AFP
door Sander van Mersbergen
DSM-bestuursvoorzitter Feike Sij
besma foto Marcel van Hoorn/ANP