Na zomer
al sneller
internet in
't Kerkje'
Veel vis via passages de polders in
Sensor waakt over
brandgevaar in natuur
Matthijs van der Poel (21) is twee dagen baas in eigen zaak
ZEEUWS-VLAANDEREN 7
Zuiddorpenaar tovert een zaal van
In den Waes in Kloosterzande twee
dagen lang om tot pastarestaurant.
Bij het dorp worden twee nieu
we wijkkasten geplaatst. Die ko
men er op initiatief van Johan
de Wispelaere, die zelf in het
buitengebied vlakbij Waterland
kerkje woont. „We zijn nu af
hankelijk van een ADSL-verbin-
ding via de telefoonlijn", legt
De Wispelaere uit. „Maar de
centrale waarop we aangesloten
zijn, bevindt zich in Oostburg,
zeven kilometer verderop. En
daardoor is internet erg traag."
Voor KPN Infra is het renda
bel om een nieuwe 'centrale'
(een wijkkast) te plaatsen als
voldoende mensen mee willen
doen. In een mum van tijd
meldden tachtig omwonenden
zich aan: voldoende voor het be
drijf om aan de Ketelaarstraat
en de Sint Lievensdijk twee
nieuwe kasten te plaatsen.
In die kasten komen glasve
zelnetwerk en telefoonkabel sa
men. Omwonenden behouden
gewoon hun internet via de ka
bel, maar doordat de kast veel
dichterbij staat, is internet een
stuk sneller.
„Ik woon vlakbij zo'n kast,
dus bij mij wordt internet
straks minstens tien keer snel
ler", verwacht De Wispelaere,
die het nu met 4MB moet doen.
„Als ik nu foto's wil uploaden,
zit ik een eeuwigheid te wach
ten."
De Wispelaere, die overigens
verwacht dat straks nog meer
mensen aanhaken, wijst erop
dat de dienst ook voor inwoners
van het dorp zelf interessant is.
„Die kunnen nu snel internet re
gelen via Delta, maar dat is ook
de enige optie. Straks kunnen al
le internetaanbieders gebruik
maken van het nieuwe netwerk.
Dat werkt concurrentie in de
hand, en daarmee lagere prijzen
en interessante aanbiedingen.
Mensen kunnen dus gaan win
kelen."
Als het aanslaat, wil
Matthijs van der Poel
het concept een vervolg
geven. Bijvoorbeeld
rond de kerstperiode.
rant, géén Italiaans restaurant!",
verduidelijks hij. „Ik wilde iets
speciaals. Friet kun je overal eten.
Er is keuze uit vijf verschillende
sauzen. Het is een all-inclusi-
ve-concept. Drie gangen, plus
drank, voor 19,95 euro. Zo weet ie
dere gast waar hij aan toe is."
Anouschka weet ook waar ze
aan toe is met Matthijs in de keu
ken. Want je café 'opgeven' aan
een kerel van 21, dat doe je niet
aan de eerste de beste. „Ik ken Mat
thijs al heel lang. Ik heb met veel
jongeren gewerkt, maar Matthijs
steekt er bovenuit. Ik geef hem de
ze kans graag." En als het aanslaat,
wil de Zuiddorpenaar het concept
een vervolg geven. Al moet het
dan wel weer iets heel anders zijn.
Wie weet richt hij zich op de
ouderen van Kloosterzande. „Of
ik open een Spaans restaurant. "Bis
sen kerst en oud en nieuw wil ik
ook iets doen. Maar eerst het
weekend met het pastarestaurant
maar eens overleven."
Matthijs begint ten opzichte
van zijn nieuwe studiegenoten in
elk geval met een voorsprong aan
zijn opleiding. Want, een eigen
restaurant op je 21ste: wie kan dat
zeggen?
gaan werken, maar dat werk was
voor de 21-jarige Matthijs onder
tussen hetzelfde als tanden poet
sen. Weinig uitdagend dus. „Daar
om besloot ik zelf maar een baan
te creëeren", vertelt hij.
En zo geschiedde. Matthijs
opent op 15 en 16 augustus zijn ei
gen restaurant. Hoewel de term
pop-up-restaurant of gelegenheidsres
taurant meer op zijn plaats is,
want de Zuiddorpenaar mag de
zaal van café In den Waes in
Kloosterzande gebruiken. Die zaal
staat grotendeels leeg. Niet toeval
lig opent hij zijn restaurant onder
de vleugels van Anouschka van
Waes, met wie hij onder meer in
't Karrewiel in Vogelwaarde al sa
menwerkte. Hoewel, onder de
vleugels? „Ik laat Matthijs zoveel
mogelijk vrij", legt Anouschka uit.
„Hij kan laten zien wat hij in zijn
mars heeft. Ik weet dat hij kan ko-
et lijstje poten
tiële zomerbaan-
tjes is onuitputte
lijk. Helpen bij de
boer op het land,
ijskoude pilsjes
serveren op een terras of dozen in
pakken in een magazijn. Matthijs
van der Poel had dat allemaal wel
gezien. Maar de inwoner van Zuid-
dorpe wilde wat nieuws.
Maar ja, dat bleek zo gemakke
lijk nog niet. Natuurlijk kon hij
weer in de frituur in Vogelwaarde
ken, maar een restaurant runnen
is nog wat anders. Daar komt heel
wat meer bij kijken. Zoals manage
ment." Gelukkig voor Matthijs
heeft hij net een opleiding horeca-
management afgerond, in Middel
burg. In september gaat hij Food
and Business studeren in Nijme
gen. Maar eerst moet hij op 15 en
r6 augustus leiding geven aan
'zijn' restaurant. „Een pastarestau-
VLISSINGEN. De Veiligheidsregio
Zeeland (VRZ) heeft in de dui
nen van Burgh-Haamstede een
stokgewicht neergezet, waarmee
snel brandgevaar in kwetsbare
natuurgebieden kan worden op
gemerkt.
Een sensor in een stokje regis
treert regen en de snelheid waar
mee het stokje weer opdroogt.
Dat is een aanwijzing voor brand
gevaar in de natuur. Vorige week
regende het nog flink, maar de
straffe wind heeft ervoor ge
zorgd dat alles in hoog tempo
weer is opgedroogd. Zelfs zo
snel, dat de VRZ gisteren al be
sloot het risico op natuurbrand
op te schalen van code groen
naar geel.
Tot dusver was Zeeland voor
actuele gegevens over brandge
vaar in de natuurgebieden afhan
kelijk van (eerst) Noord-Oost
Gelderland en (recent) Breda.
Op die metingen werd een cor
rectiefactor toegepast. Binnen de
VRZ leefde al jaren de wens voor
een eigen, op Zeeland geënt
meetstation, maar investeringen
en prioriteiten verhinderden dat
tot dusverre.
In Zeeuws-Vlaanderen gelden
het waterwingebied bij Sint Jan-
steen en het Axelse bos als zeer
kwetsbaar.
Waterschap Scheldestromen
houdt nauwgezet in de gaten hoe
veel vissen via de vaak nieuw aan
gelegde passages de polders bin
nenkomen. Ook wordt her en der
in Zeeland onderzocht wat er zoal
rondzwemt om te zien of de vis
passages ook op termijn succesvol
zijn.
Bij Axel is zo'n visonderzoek
dit jaar uitgevoerd, bij de binnen-
dijkse Buthduiker aan de Axelse
kreek. Dat leverde een gevarieerd
beeld op; negen soorten (van
baars tot kolblei) en van formaat
'ukkie' tot vis van zeventig centi
meter lang.
Vispassages zorgen voor een ho
gere visstand, is al eerder uit dit
soort onderzoeken gebleken. Ma-
rius van Wingerden, visstandbe
heerder bij Scheldestromen, heeft
de getallen paraat. „In door vispas
sages verbonden wateren vinden
we nu 400 kilo vis per hectare, ter
wijl je in geïsoleerde sloten 40 ki
logram of nog minder vis aan
treft."
Waterschap Scheldestromen
wil in Zeeland tot 2027 nog 27
vispassages maken om trek-
vissen een handje te helpen.
Tot 2027 wil waterschap Schel
destromen in heel Zeeland nog 27
vispassages aanleggen. De 'hulp
middelen' om bijvoorbeeld glasaal
van zout naar zoet water te kun
nen laten zwemmen, zijn nodig,
omdat de meeste moderne water
gemalen potdicht zitten. Trekvis-
sen kunnen er nergens doorheen,
terwijl de aanwezigheid van vis
voor de waterkwaliteit wel erg be
langrijk is.
Vispassages bewijzen hun nut,
is nog eens aangetoond bij de in
2014 gemaakte vispassages bij het
Thoolse Poortvliet en Ouwerkerk
op Schouwen-Duiveland. Inmid
dels zijn daar al bijna 35.000 vis
sen geteld. In vergelijking met de
rest van Nederland gaat het om
grote hoeveelheden glasaal en ro
de aal.
DINSDAG 4 AUGUSTUS 2015
door Martijn de Koning
WATERLANDKERKJE. Het buiten
gebied van Waterlandkerkje
wordt al in september voorzien
van sneller internet. KPN Infra is
bijna klaar met de voorbereiden
de werkzaamheden.
Apart zomerbaantje:
een eigen restaurant
Reserveren is gewenst, via
06-12524158.
Matthijs van der Poel achter de toog van café In den Waes in Kloosterzande. Op 15 en 16 augustus zal hij vooral in
de keuken staan om verschillende soorten pasta te maken, foto Camile Schelstraete
door Bob Maes
door Marcel Modde
door Esme Soesman
AXEL. Vispassages bewijzen hun
nut. In Zeeuwse sloten en water
gangen die dankzij vispassages met
het buitenwater in verbinding
staan, komt veel meer vis voor dan
in afgesloten wateren.