Na zomer al sneller internet in 't Kerkje' Veel vis via passages de polders in Sensor waakt over brandgevaar in natuur Matthijs van der Poel (21) is twee dagen baas in eigen zaak ZEEUWS-VLAANDEREN 7 Zuiddorpenaar tovert een zaal van In den Waes in Kloosterzande twee dagen lang om tot pastarestaurant. Bij het dorp worden twee nieu we wijkkasten geplaatst. Die ko men er op initiatief van Johan de Wispelaere, die zelf in het buitengebied vlakbij Waterland kerkje woont. „We zijn nu af hankelijk van een ADSL-verbin- ding via de telefoonlijn", legt De Wispelaere uit. „Maar de centrale waarop we aangesloten zijn, bevindt zich in Oostburg, zeven kilometer verderop. En daardoor is internet erg traag." Voor KPN Infra is het renda bel om een nieuwe 'centrale' (een wijkkast) te plaatsen als voldoende mensen mee willen doen. In een mum van tijd meldden tachtig omwonenden zich aan: voldoende voor het be drijf om aan de Ketelaarstraat en de Sint Lievensdijk twee nieuwe kasten te plaatsen. In die kasten komen glasve zelnetwerk en telefoonkabel sa men. Omwonenden behouden gewoon hun internet via de ka bel, maar doordat de kast veel dichterbij staat, is internet een stuk sneller. „Ik woon vlakbij zo'n kast, dus bij mij wordt internet straks minstens tien keer snel ler", verwacht De Wispelaere, die het nu met 4MB moet doen. „Als ik nu foto's wil uploaden, zit ik een eeuwigheid te wach ten." De Wispelaere, die overigens verwacht dat straks nog meer mensen aanhaken, wijst erop dat de dienst ook voor inwoners van het dorp zelf interessant is. „Die kunnen nu snel internet re gelen via Delta, maar dat is ook de enige optie. Straks kunnen al le internetaanbieders gebruik maken van het nieuwe netwerk. Dat werkt concurrentie in de hand, en daarmee lagere prijzen en interessante aanbiedingen. Mensen kunnen dus gaan win kelen." Als het aanslaat, wil Matthijs van der Poel het concept een vervolg geven. Bijvoorbeeld rond de kerstperiode. rant, géén Italiaans restaurant!", verduidelijks hij. „Ik wilde iets speciaals. Friet kun je overal eten. Er is keuze uit vijf verschillende sauzen. Het is een all-inclusi- ve-concept. Drie gangen, plus drank, voor 19,95 euro. Zo weet ie dere gast waar hij aan toe is." Anouschka weet ook waar ze aan toe is met Matthijs in de keu ken. Want je café 'opgeven' aan een kerel van 21, dat doe je niet aan de eerste de beste. „Ik ken Mat thijs al heel lang. Ik heb met veel jongeren gewerkt, maar Matthijs steekt er bovenuit. Ik geef hem de ze kans graag." En als het aanslaat, wil de Zuiddorpenaar het concept een vervolg geven. Al moet het dan wel weer iets heel anders zijn. Wie weet richt hij zich op de ouderen van Kloosterzande. „Of ik open een Spaans restaurant. "Bis sen kerst en oud en nieuw wil ik ook iets doen. Maar eerst het weekend met het pastarestaurant maar eens overleven." Matthijs begint ten opzichte van zijn nieuwe studiegenoten in elk geval met een voorsprong aan zijn opleiding. Want, een eigen restaurant op je 21ste: wie kan dat zeggen? gaan werken, maar dat werk was voor de 21-jarige Matthijs onder tussen hetzelfde als tanden poet sen. Weinig uitdagend dus. „Daar om besloot ik zelf maar een baan te creëeren", vertelt hij. En zo geschiedde. Matthijs opent op 15 en 16 augustus zijn ei gen restaurant. Hoewel de term pop-up-restaurant of gelegenheidsres taurant meer op zijn plaats is, want de Zuiddorpenaar mag de zaal van café In den Waes in Kloosterzande gebruiken. Die zaal staat grotendeels leeg. Niet toeval lig opent hij zijn restaurant onder de vleugels van Anouschka van Waes, met wie hij onder meer in 't Karrewiel in Vogelwaarde al sa menwerkte. Hoewel, onder de vleugels? „Ik laat Matthijs zoveel mogelijk vrij", legt Anouschka uit. „Hij kan laten zien wat hij in zijn mars heeft. Ik weet dat hij kan ko- et lijstje poten tiële zomerbaan- tjes is onuitputte lijk. Helpen bij de boer op het land, ijskoude pilsjes serveren op een terras of dozen in pakken in een magazijn. Matthijs van der Poel had dat allemaal wel gezien. Maar de inwoner van Zuid- dorpe wilde wat nieuws. Maar ja, dat bleek zo gemakke lijk nog niet. Natuurlijk kon hij weer in de frituur in Vogelwaarde ken, maar een restaurant runnen is nog wat anders. Daar komt heel wat meer bij kijken. Zoals manage ment." Gelukkig voor Matthijs heeft hij net een opleiding horeca- management afgerond, in Middel burg. In september gaat hij Food and Business studeren in Nijme gen. Maar eerst moet hij op 15 en r6 augustus leiding geven aan 'zijn' restaurant. „Een pastarestau- VLISSINGEN. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft in de dui nen van Burgh-Haamstede een stokgewicht neergezet, waarmee snel brandgevaar in kwetsbare natuurgebieden kan worden op gemerkt. Een sensor in een stokje regis treert regen en de snelheid waar mee het stokje weer opdroogt. Dat is een aanwijzing voor brand gevaar in de natuur. Vorige week regende het nog flink, maar de straffe wind heeft ervoor ge zorgd dat alles in hoog tempo weer is opgedroogd. Zelfs zo snel, dat de VRZ gisteren al be sloot het risico op natuurbrand op te schalen van code groen naar geel. Tot dusver was Zeeland voor actuele gegevens over brandge vaar in de natuurgebieden afhan kelijk van (eerst) Noord-Oost Gelderland en (recent) Breda. Op die metingen werd een cor rectiefactor toegepast. Binnen de VRZ leefde al jaren de wens voor een eigen, op Zeeland geënt meetstation, maar investeringen en prioriteiten verhinderden dat tot dusverre. In Zeeuws-Vlaanderen gelden het waterwingebied bij Sint Jan- steen en het Axelse bos als zeer kwetsbaar. Waterschap Scheldestromen houdt nauwgezet in de gaten hoe veel vissen via de vaak nieuw aan gelegde passages de polders bin nenkomen. Ook wordt her en der in Zeeland onderzocht wat er zoal rondzwemt om te zien of de vis passages ook op termijn succesvol zijn. Bij Axel is zo'n visonderzoek dit jaar uitgevoerd, bij de binnen- dijkse Buthduiker aan de Axelse kreek. Dat leverde een gevarieerd beeld op; negen soorten (van baars tot kolblei) en van formaat 'ukkie' tot vis van zeventig centi meter lang. Vispassages zorgen voor een ho gere visstand, is al eerder uit dit soort onderzoeken gebleken. Ma- rius van Wingerden, visstandbe heerder bij Scheldestromen, heeft de getallen paraat. „In door vispas sages verbonden wateren vinden we nu 400 kilo vis per hectare, ter wijl je in geïsoleerde sloten 40 ki logram of nog minder vis aan treft." Waterschap Scheldestromen wil in Zeeland tot 2027 nog 27 vispassages maken om trek- vissen een handje te helpen. Tot 2027 wil waterschap Schel destromen in heel Zeeland nog 27 vispassages aanleggen. De 'hulp middelen' om bijvoorbeeld glasaal van zout naar zoet water te kun nen laten zwemmen, zijn nodig, omdat de meeste moderne water gemalen potdicht zitten. Trekvis- sen kunnen er nergens doorheen, terwijl de aanwezigheid van vis voor de waterkwaliteit wel erg be langrijk is. Vispassages bewijzen hun nut, is nog eens aangetoond bij de in 2014 gemaakte vispassages bij het Thoolse Poortvliet en Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Inmid dels zijn daar al bijna 35.000 vis sen geteld. In vergelijking met de rest van Nederland gaat het om grote hoeveelheden glasaal en ro de aal. DINSDAG 4 AUGUSTUS 2015 door Martijn de Koning WATERLANDKERKJE. Het buiten gebied van Waterlandkerkje wordt al in september voorzien van sneller internet. KPN Infra is bijna klaar met de voorbereiden de werkzaamheden. Apart zomerbaantje: een eigen restaurant Reserveren is gewenst, via 06-12524158. Matthijs van der Poel achter de toog van café In den Waes in Kloosterzande. Op 15 en 16 augustus zal hij vooral in de keuken staan om verschillende soorten pasta te maken, foto Camile Schelstraete door Bob Maes door Marcel Modde door Esme Soesman AXEL. Vispassages bewijzen hun nut. In Zeeuwse sloten en water gangen die dankzij vispassages met het buitenwater in verbinding staan, komt veel meer vis voor dan in afgesloten wateren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 69