'Het wordt een mooie, volle oester'
Aanvoer van vers Oosterscheldewater moet garant staan voor smaak en kwaliteit
Het beste zeefruit
komt straks van de
boerderij. Niet alleen
in het seizoen, maar
het hele jaar door.
Nog dit jaar start bij
Colijnsplaat 's
werelds eerste
binnendijkse
oesterfarm.
neerd. Gaandeweg slaagden ze er
in de haalbaarheid van grootscha
lige productie dermate overtui
gend aan te tonen dat subsidies
loskwamen van het Europees Vis
serijfonds en InnoGo, een
Zeeuws fonds voor 'biobased' ver
nieuwingen. Uiteindelijk hapte
ook de bank toe. „Al met al", zegt
Sybe Smit, „hebben we wel zes fi
nanciers. We begon
nen in een kleine con-
tainer, en dat is uitge
groeid tot een investe
ring van miljoenen."
Met hun bedrijf,
Smit Smit gedoopt,
mikken ze vooralsnog
op de productie van
drie tot vier miljoen
oesters per jaar. Wordt
het een succes, dan wil
len de Smits elders in
wereld soortgelijke be
drijven mogelijk maken.
Komende herfst starten ze de
oesterfarm op, met vier tot vijf
'Het bedrijf
begon heel
klein, en vergt
nu een
investering
van miljoenen'
man personeel, zodat het ruim
voor kerst - wanneer de vraag
naar oesters het grootst is - op vol
le toeren draait. Overigens gaat
het dan alleen nog maar om het
vervolmaken van oesters die el
ders al tot wasdom zijn gekomen.
„We halen volwassen oesters
binnen, creuses vooral, liefst uit
de Zeeuwse wateren, of uit Frank
rijk of Ierland. Die ge
ven we dan hier een
laatste duwtje. Na een
maand hebben we dan
een topproduct, met
het perfecte vleesge
wicht, de juiste kleur
en de juiste textuur. In
een later stadium wil
len we kweken vanaf
het broedsel. De oester
doorloopt hier dan de
hele levenscyclus. Daar
hoeft het niet bij te blij
ven, want we kunnen hier op
soortgelijke wijze ook andere
schelpdieren kweken."
Op drie hectare pol
der, meteen naast
de Zeelandbrug,
stampt vader Sam,
met zoon Sybe
Smit uit Koudeker
ke, een wereldprimeur uit de
grond: oesterteelt op het land. Dat
doen ze in een blauwe,
honderd meter lange
loods, met daarnaast
vierentwintig witbekle
de planktonvijvers, sa
men de omvang van an
derhalf voetbalveld be
strijkend. De inrich
ting is nog slechts een
kwestie van weken. Er
komt ook een toeris
tisch infocentrum bij,
compleet met proeve-
rij.
In de loods kweken de Smits
hun oesters straks in verticaal ge
stapelde kratten, onafhankelijk
van de weersgesteldheid, en be
schermd tegen natuurlijke vijan
den en ziektes. Ze ontwikkelden
daarvoor de afgelopen vier jaar
een geheim, inmiddels gepaten
teerd kweekbakkensysteem.
De vijvers zijn er niet voor de
oesters, maar voor de kweek van
hun voedsel: microscopisch klei
ne algen, ook wel plantaardig
plankton genoemd.
Het water halen ze via
een pijpleiding uit de
Oosterschelde.
„We leveren straks
continu, het hele jaar
door dezelfde topkwali
teit, dus ook buiten het
seizoen", garandeert
Sybe Smit. Op enkele
steenworpen afstand,
in een zeecontainer op
een verlaten proefter-
rein van de Stichting
Zeeuwse Tong, is het kweekpro-
ces de afgelopen jaren tot in detail
uitgeprobeerd en geperfectio-
'We werken in
de traditie van
onze
voorouders die
al oesterputten
exploiteerden'
e merknaam is nog ge
heim. „Maar één ding
is zeker: Het wordt
een mooie volle oes
ter.
Een
echt
zoe
te,
stevi
ge
hap. Be
doeld voor
de betere restau
rants en horecagelegenhe
den", prijst Sybe Smit zijn
'top-oester'aan. „Vers Oos
terscheldewater garan
deert de smaak en kwali
teit." Op 's wereld eerste
binnendijkse oesterboerderij
wordt straks 'onder optimale om
standigheden continue een pro
duct gekweekt van de hoogste
kwaliteit'.
Het klinkt als wervend recla
mejargon en dat is niet vreemd:
Sybe Smit weet hoe hij produc
ten moet verkopen. „Mijn vader
is de techneut, ikzelf kom uit de
economie en marketing en doe
nu ook de biologische compo
nent. Op dat vlak heb ik de afgelo
pen jaren ontzettend veel ge
leerd, dankzij de Hogeschool Zee
land die het ontwikkelingsproces
begeleidde.
Maar de kern van het verhaal,
de gepatenteerde kweekbak,
komt van zijn vader Sam. Die
was zijn hele leven al betrokken
bij de productie van innovatieve
kweek- en verwerkingsinstalla
ties voor de voedselindustrie, on
der meer bij de grote machinefa
brieken in Goes en Yerseke.
Ook de oesterkweek zelf zit de
de Smits in het bloed. „Begin vo
rige eeuw kochten onze voorou
ders de oesterputten in Tholen.
Ze waren ook in Yerseke actief.
Die traditie zetten we nu voort
bij Colijnsplaat." Zegt Sybe Smit.
„Ik zie dat als een missie: bijdra
gen aan de productie van vol
doende gezonde voeding, ook
voor komende generaties, met
respect voor de natuur, en ge
bruik van de nieuwste technie
ken."
Sybe en Sam Smit uit Koudekerke stampen bij Colijnsplaat hun oesterfarm uit de grond. Loods en vijvers staan er al, de inrichting volgt. In september start de productie, foto's Johan van der Heijden
Wereldprimeur bij Colijnsplaat:
oesterteelt op het land
door Henk Postma
j
Testopstelling in zeecontainer:
oesterkweek in gestapelde kratten.