LEKKER UITGELICHT Zonnekersen zijn grote, vlezige Zeeuwse kersen Vakantie lekker-zeeland.nl ZEELAND 9 PHILIPPINE MOSSELSTAD NUMMER 1 UAJur ZOMERACTIVITEITEN OP KAAS BOERDERIJ SCHELLACH Uyluhtr Dagelijks deze zomer van 20 juli t/m 26 augustus Middelburg Wie deed het vroe ger niet? Van twee kersen oor bellen maken om ze dan vervolgens toch niet te kunnen weerstaan en alsnog op te eten. En gelukkig, ze zijn er al weer een paar weken, de Zeeuw se kersen. Overal langs de weg verschijnen bordjes met kersen te koop en bij sommige boom gaarden mag je zelf komen pluk ken. Kersen zijn boomvruchten en zitten bomvol vitamine A. Dat is een sterk antioxidant. Daar naast bevatten deze mooie rode vruchten mineralen en anthocya- ninen, die een ontstekingsrem- mende werking hebben. En wor den er aan de kers eigenschappen toegedicht die reuma en jicht ver minderen. „Het lijkt een goed sei zoen te worden", aldus kersen kweker Jaco Elenbaas uit Arne- muiden. „Maar er kan nog van al les gebeuren, dus je weet het nooit zeker. Het seizoen loopt nog tot half augustus", zegt hij. „Zo moet het niet meer te warm worden want dan gaan de kersen rijpen. Als het nu juist wat koeler blijft dan hebben ze meer tijd om nog voller te worden. En re gen is ook niet goed. Dan is de luchtvochtigheid te hoog en kun nen de kersen juist weer open barsten." Kortom, het luistert nauw in de kersenboomgaard. De kersen die het predikaat klas se 1 krijgen zijn om zo op te eten. De kersen van klasse 2 worden verwerkt tot wijn en sap. Samen met twee andere telers werkt Elenbaas onder de noemer 'Cher ry Queen'. Door de onderling sa menwerking wisselen ze kennis en ervaringen uit en hebben ze een gezamenlijk sorteerbedrijf in Kapelle opgezet. Verzamelnaam Hun kersen zijn te koop onder de noemer Zonnekersen. „Dat is een verzamelnaam voor de grote, vle zige Zeeuwse kersen. En geen aangeklede pit", zo zegt Elenbaas trots. „Een aangeklede pit is een kers met meer pit dan kers. En daar houden we hier niet van. Hebben de klanten eenmaal onze kersen geproefd, dan willen ze niet meer anders. De consument gaat steeds beter goede kersen herkennen. Al weet nog niet ie dereen dat kersen aan een boom groeien", zegt hij vol ongeloof. „Maar dan nemen we ze mee de boomgaard in en kunnen ze dat met eigen ogen aanschouwen.' Bij het kersenseizoen hoort een Clafoutis. Frans gebak met Zeeuwse kersen. Dat is een goe de combinatie en snel te maken. CLAFOUTIS MARCOT Goed beschouwd hoef je niet op vakantie als je in Zeeland woont. Ten minste, dat bedacht ik me van de week terwijl ik aan de oever van de Oosterschelde zat. Heel tevreden genoot ik van een lunch met verse Zeeuwse produc ten. De zon scheen. Ik zat op een beschut terras en keek uit over het water en het opkomende tij. Het water glinsterde als een diaman ten dekentje. Een zandplaat in de verte gaf perspectief aan het uit zicht. Ik keek naar een soort van ansichtkaart met zeilboten, wind molens, meeuwen en boomsta- ken. Wat wil een mens nog meer? Duitsers en Belgen om me heen. Het leek wel vakantie terwijl ik ge woon aan het werk was. Leuk werk, dat wel. Want wat is er nu leuker dan genieten op een terras met iets lekkers op het bord. Ik maakte er een foto van en bedacht er een stuk tekst bij. Zo simpel en leuk kan het leven zijn. Daar hoef je niet voor in het vliegtuig. Al moet ik bekennen dat ik onrust krijg wanneer ik af en toe niet weg kan. Een ander land met an dere geuren, smaken, kleuren en gebruiken; daar ben ik dol op. Het is misschien daardoor dat je de Zeeuwse kust juist zo kunt waar deren. En er zo van kunt genieten. De dag erna regende het overi gens. Ik verlangde meteen naar een zonnige bestemming. Ergens ver weg. VRIJDAG 31 JULI 2015 Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een dorp met 2200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over acht restaurants. Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl Johan Elenbaas (zoon van Jaco) toont zijn kersen, foto Ruben Oreel Verwarm de oven voor op 190 graden en ontpit 500 gram Zeeuwse zonnekersen. Vet een taartvorm in met boter en verdeel de kersen daarover. Klop 250 ml melk, 75 gr. bloem, 3 eieren en 75 gr. sui ker met een snuf zout tot een luchtig beslag. Giet dit over de kersen, schuif de de schaal in de oven en bak de clafoutis in 40 a 45 minuten goudbruin. Bestrooi met poedersuiker en serveer deze taart direct. In de zomervakantie organiseert Kaasboerderij Schellach elke maan dag om 10.00 uur en elke woensdagmiddag om 16.00 uur een Boerde rijbeleving. Hét moment om te ontdekken wat Echte Boerderijzuivel en Boerenkaas is en hoe het wordt gemaakt. Na een korte uitleg volgt een rondwandeling over het hele bedrijf. Dit gebeurt in de vorm van een puzzel- en opdrachtentocht, waarbij na afloop en tussendoor volop gelegenheid is om te proeven. In dezelfde periode is er op maandagmiddag vanaf 12.00 tot 14.00 uur mogelijkheid om een picknickmand te vullen, met een heerlijke lunch, die door u zelf kan worden uitgekozen in de boerderijwinkel. Met deze mand loopt u naar het weiland, waar u in de buurt van de koeien heer lijk kunt genieten. Bij slecht weer, zoekt u een plaatsje in de serrestal. ledereen is welkom om de serrestal te bezichtigen of één de kalfjes een knuffel te geven. Dus voor elk wat wils, tijdens de zomervakantie op Kaasboerderij Schellach. Meer info: kaasboerderijschellach.nl Contact: Prooyenseweg 26, Middelburg Vijf van de acht patrons zijn familie van elkaar. Ze hebben dezelfde grootvader: Arie Wiskerke. Een mosselvisser, die hier in 1949 een mosselrestaurant begon. De acht restaurants zijn niet gelijk aan elkaar. Zij variëren van een eerlijke keuken tot een culinaire belevenis met talrijke specialiteiten buiten de mossel-gerechten om. Maar al lemaal hebben ze de mosselen "op Philippiense wijze" op de kaart staan. Gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn. Heerlijk! Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 37