LEKKER UITGELICHT
Zonnekersen zijn grote,
vlezige Zeeuwse kersen
Vakantie
lekker-zeeland.nl
ZEELAND 9
PHILIPPINE MOSSELSTAD NUMMER 1
UAJur
ZOMERACTIVITEITEN OP KAAS
BOERDERIJ SCHELLACH
Uyluhtr
Dagelijks deze zomer
van 20 juli t/m 26 augustus Middelburg
Wie deed het vroe
ger niet? Van
twee kersen oor
bellen maken om
ze dan vervolgens toch niet te
kunnen weerstaan en alsnog op
te eten. En gelukkig, ze zijn er al
weer een paar weken, de Zeeuw
se kersen. Overal langs de weg
verschijnen bordjes met kersen
te koop en bij sommige boom
gaarden mag je zelf komen pluk
ken. Kersen zijn boomvruchten
en zitten bomvol vitamine A. Dat
is een sterk antioxidant. Daar
naast bevatten deze mooie rode
vruchten mineralen en anthocya-
ninen, die een ontstekingsrem-
mende werking hebben. En wor
den er aan de kers eigenschappen
toegedicht die reuma en jicht ver
minderen. „Het lijkt een goed sei
zoen te worden", aldus kersen
kweker Jaco Elenbaas uit Arne-
muiden. „Maar er kan nog van al
les gebeuren, dus je weet het
nooit zeker. Het seizoen loopt
nog tot half augustus", zegt hij.
„Zo moet het niet meer te warm
worden want dan gaan de kersen
rijpen. Als het nu juist wat koeler
blijft dan hebben ze meer tijd
om nog voller te worden. En re
gen is ook niet goed. Dan is de
luchtvochtigheid te hoog en kun
nen de kersen juist weer open
barsten." Kortom, het luistert
nauw in de kersenboomgaard.
De kersen die het predikaat klas
se 1 krijgen zijn om zo op te eten.
De kersen van klasse 2 worden
verwerkt tot wijn en sap. Samen
met twee andere telers werkt
Elenbaas onder de noemer 'Cher
ry Queen'. Door de onderling sa
menwerking wisselen ze kennis
en ervaringen uit en hebben ze
een gezamenlijk sorteerbedrijf in
Kapelle opgezet.
Verzamelnaam
Hun kersen zijn te koop onder de
noemer Zonnekersen. „Dat is een
verzamelnaam voor de grote, vle
zige Zeeuwse kersen. En geen
aangeklede pit", zo zegt Elenbaas
trots. „Een aangeklede pit is een
kers met meer pit dan kers. En
daar houden we hier niet van.
Hebben de klanten eenmaal onze
kersen geproefd, dan willen ze
niet meer anders. De consument
gaat steeds beter goede kersen
herkennen. Al weet nog niet ie
dereen dat kersen aan een boom
groeien", zegt hij vol ongeloof.
„Maar dan nemen we ze mee de
boomgaard in en kunnen ze dat
met eigen ogen aanschouwen.'
Bij het kersenseizoen hoort een
Clafoutis. Frans gebak met
Zeeuwse kersen. Dat is een goe
de combinatie en snel te maken.
CLAFOUTIS
MARCOT
Goed beschouwd hoef je
niet op vakantie als je
in Zeeland woont. Ten
minste, dat bedacht ik
me van de week terwijl ik aan de
oever van de Oosterschelde zat.
Heel tevreden genoot ik van een
lunch met verse Zeeuwse produc
ten. De zon scheen. Ik zat op een
beschut terras en keek uit over het
water en het opkomende tij. Het
water glinsterde als een diaman
ten dekentje. Een zandplaat in de
verte gaf perspectief aan het uit
zicht. Ik keek naar een soort van
ansichtkaart met zeilboten, wind
molens, meeuwen en boomsta-
ken.
Wat wil een mens nog meer?
Duitsers en Belgen om me heen.
Het leek wel vakantie terwijl ik ge
woon aan het werk was. Leuk
werk, dat wel. Want wat is er nu
leuker dan genieten op een terras
met iets lekkers op het bord. Ik
maakte er een foto van en bedacht
er een stuk tekst bij. Zo simpel en
leuk kan het leven zijn. Daar hoef
je niet voor in het vliegtuig. Al
moet ik bekennen dat ik onrust
krijg wanneer ik af en toe niet
weg kan. Een ander land met an
dere geuren, smaken, kleuren en
gebruiken; daar ben ik dol op. Het
is misschien daardoor dat je de
Zeeuwse kust juist zo kunt waar
deren. En er zo van kunt genieten.
De dag erna regende het overi
gens. Ik verlangde meteen naar
een zonnige bestemming. Ergens
ver weg.
VRIJDAG 31 JULI 2015
Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een dorp met 2200 inwoners, maar
wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over acht restaurants.
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
Johan Elenbaas (zoon van Jaco) toont zijn kersen, foto Ruben Oreel
Verwarm de oven voor op 190
graden en ontpit 500 gram
Zeeuwse zonnekersen.
Vet een taartvorm in met boter
en verdeel de kersen daarover.
Klop 250 ml melk, 75 gr.
bloem, 3 eieren en 75 gr. sui
ker met een snuf zout tot een
luchtig beslag.
Giet dit over de kersen, schuif
de de schaal in de oven en bak
de clafoutis in 40 a 45 minuten
goudbruin.
Bestrooi met poedersuiker en
serveer deze taart direct.
In de zomervakantie organiseert Kaasboerderij Schellach elke maan
dag om 10.00 uur en elke woensdagmiddag om 16.00 uur een Boerde
rijbeleving. Hét moment om te ontdekken wat Echte Boerderijzuivel
en Boerenkaas is en hoe het wordt gemaakt. Na een korte uitleg volgt
een rondwandeling over het hele bedrijf. Dit gebeurt in de vorm van
een puzzel- en opdrachtentocht, waarbij na afloop en tussendoor
volop gelegenheid is om te proeven.
In dezelfde periode is er op maandagmiddag vanaf 12.00 tot 14.00 uur
mogelijkheid om een picknickmand te vullen, met een heerlijke lunch,
die door u zelf kan worden uitgekozen in de boerderijwinkel. Met deze
mand loopt u naar het weiland, waar u in de buurt van de koeien heer
lijk kunt genieten. Bij slecht weer, zoekt u een plaatsje in de serrestal.
ledereen is welkom om de serrestal te bezichtigen of één de kalfjes een
knuffel te geven. Dus voor elk wat wils, tijdens de zomervakantie op
Kaasboerderij Schellach.
Meer info: kaasboerderijschellach.nl
Contact: Prooyenseweg 26, Middelburg
Vijf van de acht patrons zijn familie
van elkaar. Ze hebben dezelfde
grootvader: Arie Wiskerke. Een
mosselvisser, die hier in 1949 een
mosselrestaurant begon. De acht
restaurants zijn niet gelijk aan
elkaar. Zij variëren van een eerlijke
keuken tot een culinaire belevenis
met talrijke specialiteiten buiten
de mossel-gerechten om. Maar al
lemaal hebben ze de mosselen "op Philippiense wijze" op de kaart staan.
Gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn. Heerlijk!
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.