Monique Hiltermann en Joost Pieters vieren vijfjaar restaurant 8 ZEELAND Een kookboek dat leest als een roman en er uitziet als een familie-fotoalbum. Dat is het eerste kookboek van de Zeeuwse Hemel uit Zierikzee. Twitter Arno Leblanc @ArnoLeBlanc Je verzint het niet, maar het Waters noodmuseum heeft last van waterover last... Online Top-5 Zeeland Geboekt Video e beston den vijf jaar en dat leek me wel een mooie ge- legenheid om een kookboek uit te brengen", vertelt Monique Hil termann trots. Zij begon samen met haar man Joost Pieters de Zeeuwse Hemel in hun huis aan de Melkmarkt in Zierikzee. Ze hielden daarboven eerst kantoor. Van origine zijn ze grafisch vorm gever en ze hadden al een paar jaar een reclamebureau. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Monique's passie voor eten en drinken leidde tot een plek zon der poespas, met echte smaken en hemelse gerechten. Althans, zo omschrijven zij hun restau rant zelf. En nu is er dus het kook boek. „Dat zat allang in mijn hoofd", zegt Hiltermann trots. „Klanten vroegen vaak hoe ik een gerecht had bereid en welke ingrediënten er zoal in zaten. En in dit kook boek komt alles wat ik ben sa men; grafisch vormgever, schrijf ster en bedenker van creatieve re cepten. Want ik vind het heerlijk om recepten te bedenken en er dan mee aan de slag te gaan. Met allerlei lekkers uit de omgeving." Tips Een recept schrijft zichzelf wil ze ons doen laten geloven. Maar er zijn veel van haar eigen ideeën te rug op het bord te vinden. Ze heb ben tevens klanten die met tips komen of met producten uit ei gen tuin. En ze krijgen nu al fo to's toegestuurd van mensen die gerechten uit het kookboek heb ben nagemaakt. Hiltermann heeft er voor gekozen om, naast gerechten, veel achtergrondinfor matie te geven over de producten die zij in de keuken gebruikt. Zo kom je allerlei bijzonderheden te weten over bijvoorbeeld kazen, vlees, Zeeuwse zeekraal of over een houtoven. Maar ook over bal- samico uit Modena, waar ze zelf zijn geweest. Met bijbehorende fo to's natuurlijk. Of krijg je tips hoe je een rijpe mango kunt her kennen. En alles doorspekt met ei gen ervaringen en momenten waarop het gerecht op tafel stond. „We kunnen niet anders dan onszelf er in vervlechten", zegt ze. „Bij ons vroeger thuis gingen lekker eten en tradities hand in hand. Van samen eten werd altijd een feestje gemaakt." Dat is iets wat haar in de Zeeuwse Hemel ook lukt. En wat in haar kook boek is terug te vinden. Wijn Naast recepten staan er ook wijn suggesties in van Astrid Joosten en Thérèse Boer. „Onze vaste be zoekers weten inmiddels wel dat Astrid een goede vriendin van me is," vertelt Hiltermann. „Ze gaf hier al een paar een een wijn workshop. Ze is niet alleen be kend van tv maar timmert als wijnimporteur steeds meer aan de weg. Natuurlijk geeft dat een extra dimensie aan het boek, daar ben ik trots op." De wijnen die in het boek staan beschreven, wor den bij de Zeeuwse Hemel ver kocht. Het favoriet gerecht van Hiltermann zeifis de zwarte rijst salade. Die maakt ze al jaren. „De ze rijst is zo lekker; een beetje nootachtig en zoet." 'Bij ons vroeger thuis gingen lekker eten en tradities hand in hand. Van samen eten werd altijd een feestje gemaakt' ZWARTE RIJSTSALADE Door een windhoos met hevige regenval op Schouwen-Duive- land kwam de ontvangsthal van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk onder water te staan. De brandweer moest er aan te pas komen om het wa ter weg te krijgen. 1. Watersnoodmuseum onder water gelopen door windhoos (video) 2. Test je kennis: Tien zinnen in het Zeeuws 3. Airbnb krijgt voet aan de grond in Zeeland 4. Waterhoos in Zoutelande en Vlissingen 5. Dode man gevonden in Nolle- bos Vlissingen Ook in de vakantieperiode vindt u dagelijks een nieuwe bij drage op de boekenblog Zee land Geboekt. Verslaggever Jan van Damme houdt u op de hoogte van nieuwe boeken, tijd schriften, presentaties en lezin gen in Zeeland. Als u abonnee wordt van Zeeland Geboekt ontvangt u van elk nieuw item een mailbericht. Ga naar: pzc.nl/zeelandgeboekt Door het slechte weer is het soms behelpen op de camping. Maar om nou te zeggen dat de vakantievreugde eronder lijdt, nee. Wij vroegen campinggas- ten van De Nolle in Vlissingen hoe zij de dagen zijn doorgeko men. Kijk op: www.pzc.nl/video Kijk op www.pzc.nl of GPpzcredactie f) facebook.com/depzc @pzcredactie Kokkin Zeeuwse Hemel vindt passie in de pan door Margot Verhaagen W Bak 100 gr. rauwe cashewno ten in een oven van 180C. Be strooi ze met zout en laat af koelen. Kook 150 gr. riso venere (zwar te rijst) in ongeveer 45 min. gaar en laat uitlekken. Snij 2 avocado's in mooie plak jes en besprenkel ze met ci troensap. Ontdoe een rode pe per van de zaadlijsten en snij deze in ringetjes. Verdeel wat veldsla over 4 bor den en verdeel hierover alle in grediënten, samen met 200 gr. Hüttenkase. Besprenkel met olijfolie en be strooi met zout en peper. He mels. Monique Hiltermann: „Klanten vroegen vaak hoe ik een gerecht had bereid en welke ingrediënten er zoal in zaten." foto's Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 36