Monique Hiltermann en Joost Pieters vieren vijfjaar restaurant
8 ZEELAND
Een kookboek dat leest als een roman en
er uitziet als een familie-fotoalbum.
Dat is het eerste kookboek van de
Zeeuwse Hemel uit Zierikzee.
Twitter
Arno Leblanc
@ArnoLeBlanc
Je verzint het niet,
maar het Waters
noodmuseum heeft
last van waterover
last...
Online Top-5
Zeeland Geboekt
Video
e beston
den vijf
jaar en dat
leek me
wel een
mooie ge-
legenheid om een kookboek uit
te brengen", vertelt Monique Hil
termann trots. Zij begon samen
met haar man Joost Pieters de
Zeeuwse Hemel in hun huis aan
de Melkmarkt in Zierikzee. Ze
hielden daarboven eerst kantoor.
Van origine zijn ze grafisch vorm
gever en ze hadden al een paar
jaar een reclamebureau. Maar het
bloed kruipt waar het niet gaan
kan.
Monique's passie voor eten en
drinken leidde tot een plek zon
der poespas, met echte smaken
en hemelse gerechten. Althans,
zo omschrijven zij hun restau
rant zelf. En nu is er dus het kook
boek.
„Dat zat allang in mijn hoofd",
zegt Hiltermann trots. „Klanten
vroegen vaak hoe ik een gerecht
had bereid en welke ingrediënten
er zoal in zaten. En in dit kook
boek komt alles wat ik ben sa
men; grafisch vormgever, schrijf
ster en bedenker van creatieve re
cepten. Want ik vind het heerlijk
om recepten te bedenken en er
dan mee aan de slag te gaan. Met
allerlei lekkers uit de omgeving."
Tips
Een recept schrijft zichzelf wil ze
ons doen laten geloven. Maar er
zijn veel van haar eigen ideeën te
rug op het bord te vinden. Ze heb
ben tevens klanten die met tips
komen of met producten uit ei
gen tuin. En ze krijgen nu al fo
to's toegestuurd van mensen die
gerechten uit het kookboek heb
ben nagemaakt. Hiltermann
heeft er voor gekozen om, naast
gerechten, veel achtergrondinfor
matie te geven over de producten
die zij in de keuken gebruikt. Zo
kom je allerlei bijzonderheden te
weten over bijvoorbeeld kazen,
vlees, Zeeuwse zeekraal of over
een houtoven. Maar ook over bal-
samico uit Modena, waar ze zelf
zijn geweest. Met bijbehorende fo
to's natuurlijk. Of krijg je tips
hoe je een rijpe mango kunt her
kennen. En alles doorspekt met ei
gen ervaringen en momenten
waarop het gerecht op tafel
stond.
„We kunnen niet anders dan
onszelf er in vervlechten", zegt
ze. „Bij ons vroeger thuis gingen
lekker eten en tradities hand in
hand. Van samen eten werd altijd
een feestje gemaakt." Dat is iets
wat haar in de Zeeuwse Hemel
ook lukt. En wat in haar kook
boek is terug te vinden.
Wijn
Naast recepten staan er ook wijn
suggesties in van Astrid Joosten
en Thérèse Boer. „Onze vaste be
zoekers weten inmiddels wel dat
Astrid een goede vriendin van
me is," vertelt Hiltermann. „Ze
gaf hier al een paar een een wijn
workshop. Ze is niet alleen be
kend van tv maar timmert als
wijnimporteur steeds meer aan
de weg. Natuurlijk geeft dat een
extra dimensie aan het boek, daar
ben ik trots op." De wijnen die in
het boek staan beschreven, wor
den bij de Zeeuwse Hemel ver
kocht. Het favoriet gerecht van
Hiltermann zeifis de zwarte rijst
salade. Die maakt ze al jaren. „De
ze rijst is zo lekker; een beetje
nootachtig en zoet."
'Bij ons vroeger thuis
gingen lekker eten en
tradities hand in hand.
Van samen eten werd
altijd een feestje gemaakt'
ZWARTE RIJSTSALADE
Door een windhoos met hevige
regenval op Schouwen-Duive-
land kwam de ontvangsthal
van het Watersnoodmuseum in
Ouwerkerk onder water te
staan. De brandweer moest er
aan te pas komen om het wa
ter weg te krijgen.
1. Watersnoodmuseum onder
water gelopen door windhoos
(video)
2. Test je kennis: Tien zinnen in
het Zeeuws
3. Airbnb krijgt voet aan de
grond in Zeeland
4. Waterhoos in Zoutelande en
Vlissingen
5. Dode man gevonden in Nolle-
bos Vlissingen
Ook in de vakantieperiode
vindt u dagelijks een nieuwe bij
drage op de boekenblog Zee
land Geboekt. Verslaggever Jan
van Damme houdt u op de
hoogte van nieuwe boeken, tijd
schriften, presentaties en lezin
gen in Zeeland. Als u abonnee
wordt van Zeeland Geboekt
ontvangt u van elk nieuw item
een mailbericht. Ga naar:
pzc.nl/zeelandgeboekt
Door het slechte weer is het
soms behelpen op de camping.
Maar om nou te zeggen dat de
vakantievreugde eronder lijdt,
nee. Wij vroegen campinggas-
ten van De Nolle in Vlissingen
hoe zij de dagen zijn doorgeko
men.
Kijk op: www.pzc.nl/video
Kijk op www.pzc.nl of
GPpzcredactie
f) facebook.com/depzc
@pzcredactie
Kokkin Zeeuwse Hemel
vindt passie in de pan
door Margot Verhaagen
W
Bak 100 gr. rauwe cashewno
ten in een oven van 180C. Be
strooi ze met zout en laat af
koelen.
Kook 150 gr. riso venere (zwar
te rijst) in ongeveer 45 min.
gaar en laat uitlekken.
Snij 2 avocado's in mooie plak
jes en besprenkel ze met ci
troensap. Ontdoe een rode pe
per van de zaadlijsten en snij
deze in ringetjes.
Verdeel wat veldsla over 4 bor
den en verdeel hierover alle in
grediënten, samen met 200 gr.
Hüttenkase.
Besprenkel met olijfolie en be
strooi met zout en peper. He
mels.
Monique Hiltermann: „Klanten vroegen vaak hoe ik een gerecht had bereid en welke ingrediënten er zoal in zaten." foto's Dirk-Jan Gjeltema