lekker-zeeland.nl
Onbekende harder is vis
met bijzondere smaak
LEKKER UITGELICHT
Logés
ZEELAND 9
UAJu-r
YOGA OP EEN (GEHEIME) TOPLOCATIE
Letuur "fKuAskz*,
KERSENPLUKDAG BIJ ELENBAAS
UAJu.r
LEKKER PROEVEN IN BRUSEA
vrijdag 31 juli
zaterdag 1 augustus Arnemuiden
aandacht naar keek. Maar zou ik
in een Belgische stad een dergelijk
prachtig bouwwerk treffen, dan
had ik er waarschijnlijk bewonde
rend voor stilgestaan. Met de ca
mera in de aanslag. Nu kijk ik er
bijna onverschillig naar en fiets er
hard langs. Of het ringrijden met
sjezen. Voor mij heel vanzelfspre
kend en gewoon. Maar als toerist
zit je in een andere dimensie. Mis
schien omdat het nieuw is of om
dat je dan ontspannen bent en je
er niet aan denkt dat de was nog
uit de machine moet. Of dat je op
tijd bij een afspraak moet zijn. Ik
weet het niet.
Toch merk je dat wanneer je
door de ogen van de toeristen
kijkt, je wel snapt dat ze hier op
vakantie naar toe komen. Zo was
ik zelf laatst met een vriendin een
weekend gaan wandelen door
Zeeuws-Vlaanderen. En ook al
zag ik in de verte steeds de skyli
ne van Vlissingen opdoemen, ik
waande me echt in het buiten
land. Wat is het daar rustig en
mooi. En wat zijn er veel Zeeuwse
lekkernijen verkrijgbaar. En vrien
delijke mensen in de horeca. Ik
voelde me echt even toerist. Heer
lijk!
juli en augustus woensdagen en donderdagen
Margot
Ze zijn er weer. De toeris
ten. En dan bedoel ik
niet de toeristen die onze
provincie al het hele jaar
door bezoeken. Nee, ik bedoel nu
de gezinnen in vrijetijdskleding,
die al kuierend en genietend door
de stad en over de markt lopen. In
een heel andere modus dan dat ik
nog zit overigens. Onze vakantie
is dit jaar laat.
Overal zie ik korte broeken,
slippers, zonnebrillen, petjes en
kleine kinderen in kinderwagens
of bolderkarren. Best leuk. Soms
wat lastig met parkeren of met
zeer langzaam rijdende mensen
voor je. Zeker wanneer je zelf
haast hebt. Of hele gezinnen met
jengelende kinderen die in de
warmte door de stad gejaagd wor
den. Dan denk ik vaak: 'ga toch
lekker met ze naar het strand of
naar het bos'.
Maar het is ook erg gezellig.
Voor de ingang van de Lange Jan
staat een rij. De rondvaartboot zit
vol en de terrassen ook. En voor je
het weet ga je je eigen stad met an
dere ogen bekijken. Vanzelf kijk je
naar boven, naar al die mooie ge
vels. En naar het stadhuis. Lang ge
leden dat ik er eens met wat meer
ders kan lokaliseren", zegt Bout
trots. „Vanuit een sloep is dat be
ter te zien dan vanaf het moeder
schip. Belangrijk hierbij zijn de
stand van de zon, de windkracht
en de watertemperatuur. Bij veel
wind zijn er bijvoorbeeld geen
harders te zien. Als hij harders
ziet, gooit hij het net uit en pro
beert het net om de vissen heen
te spannen. Dat is een soort van
spel want harders zijn slimme
beesten die zich niet zo snel la
ten vangen. Maar uiteindelijk
haalt hij een net vol harders in
met de netrol. De harders wor
den uit het net gehaald, gaan in
de bakken en het net wordt klaar
gelegd voor de volgende ronde",
legt Bout uit. „Een harder kan
overigens wel vijf kilo worden",
zegt zij. „Maar meestal wegen ze
tussen de 1,5 a drie kilo."
De harders worden naar de vei
ling in IJmuiden gebracht en
'dicht', als hele vis, verkocht. Een
paar weken per jaar hebben de
hardervrouwtjes kuit. Dat wordt
er door Bout uit gehaald, gepe
keld en gedroogd. Zij verkoopt de
ze Zeeuwse kaviaar onder de noe
mer 'bottarga'. Tot nu toe was
harder een vrij onbekende vis,
maar hij verschijnt steeds meer
op de menukaarten van de restau
rants. En in het kookboek van de
Zeeuwse Hemel.
RECEPT HARDER
Het Oosterschelde-
kreeftseizoen is voor
bij. Nu is het tijd voor
de harders. Een harder
is een vis die in brakwater of in
kustwateren voor komt. Alleen is
hij nog vrij onbekend. En onbe
kend maakt onbemind. Toch is
de harder is een bijzonder
Zeeuws streekproduct. En goed
van smaak. Zeker die uit de Oos-
terschelde of de Grevelingen. Hij
is vegetariër en eet vooral wieren
en algen. Daardoor proefje de
smaak van het water waarin de
vis leeft. Dat maakt deze vis bij
zonder. Ze hebben een dikke bo
venlip en worden daarom ook
wel diklip-harder genoemd. Job
Bout uit Tholen vist op harders.
„Het vissen op harders gaat op
een een bijzondere manier", ver
telt Miranda Bout, zijn vrouw.
„Wij hebben een moederschip,
de Tholen 16. Daar hangt een
sloep achter met bakken erin
met zogenoemde herdernetten.
Herder is Zeeuws voor harder.
Door de ervaring die mijn man
heeft, hij ging al op z'n 11e met
zijn vader mee uit vissen, weet
hij waar hij naar toe moet varen.
Daar gaat hij voor anker en ver
volgens met de sloep verder. Hij
tuurt over het water of hij har-
VRIJDAG 24 JULI 2015
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.
Super spannend maar natuurlijk ook ontspannend. Secret Yoga op een
geheime toplocatie, van 19.00 uur tot 22.00 uur.
Locatie: Yogastudio Ouddorp en Zeil- Surfcentrum Brouwersdam
Deelname: definitief na betaling 37,50 p.p.
Opgeven via: info@yogastudioouddorp.nl
Locatie: Langeweg 34, Arnemuiden, Tel. 0118-603337
Meer info: landwinkelelenbaas.nl
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
In de maanden juli en augustus worden er bij Brusea in Bruinisse op
woensdag bolussen gebakken en op donderdag mosselen gekookt.
Bezoekers kunnen deze lekkernijen proeven tegen een kleine vergoeding.
De Brusea is deze maanden geopend van maandag tot en met zaterdag
van 14.00 tot 17.00 uur, op woensdag en donderdag al vanaf 11.00 uur.
Brusea bestaat uit een oudheidkamer (een monumentale visserswoning
van rond de eeuwwisseling 1800-1900) en een visserijmuseum.
Meer info: brusea.nl
Neem 4 harderfilets en dep ze
droog.
Verhit olijfolie in een antiaan
bakpan.
Wrijf de filets in met olijfolie,
zout, peper en raz el hanout.
Leg de filets met de huid naar
beneden in de pan.
Is het vlees wit, draai ze om en
bak ze nog even.
Lekker met venkel, courgette
en krielaardappeltjes.
Visser Job Bout met een verse harder in de hand. In het midden Ko
Pondse en zoon Sjaak is bezig met de netten, foto Adri van de Wege
door Margot Verhaagen
Miranda Bout
Kom zelf kersen plukken in de
boomgaard van landwinkel
Elenbaas in Arnemuiden. Wilt u
pure beleving en volop genieten
van de natuur? De enige echte
Zeeuwse Zonnekersen plukken voor
6,- per kg. De boomgaard is open
op i augustus 2015 van 10.00 uur
tot 16.00 uur. Op het terras kunt
u heerlijk nagenieten terwijl de
kinderen zich uitleven op het springkussen. Neem stevige schoenen of
laarzen mee en eventueel een tas of emmer.