lekker-zeeland.nl Onbekende harder is vis met bijzondere smaak LEKKER UITGELICHT Logés ZEELAND 9 UAJu-r YOGA OP EEN (GEHEIME) TOPLOCATIE Letuur "fKuAskz*, KERSENPLUKDAG BIJ ELENBAAS UAJu.r LEKKER PROEVEN IN BRUSEA vrijdag 31 juli zaterdag 1 augustus Arnemuiden aandacht naar keek. Maar zou ik in een Belgische stad een dergelijk prachtig bouwwerk treffen, dan had ik er waarschijnlijk bewonde rend voor stilgestaan. Met de ca mera in de aanslag. Nu kijk ik er bijna onverschillig naar en fiets er hard langs. Of het ringrijden met sjezen. Voor mij heel vanzelfspre kend en gewoon. Maar als toerist zit je in een andere dimensie. Mis schien omdat het nieuw is of om dat je dan ontspannen bent en je er niet aan denkt dat de was nog uit de machine moet. Of dat je op tijd bij een afspraak moet zijn. Ik weet het niet. Toch merk je dat wanneer je door de ogen van de toeristen kijkt, je wel snapt dat ze hier op vakantie naar toe komen. Zo was ik zelf laatst met een vriendin een weekend gaan wandelen door Zeeuws-Vlaanderen. En ook al zag ik in de verte steeds de skyli ne van Vlissingen opdoemen, ik waande me echt in het buiten land. Wat is het daar rustig en mooi. En wat zijn er veel Zeeuwse lekkernijen verkrijgbaar. En vrien delijke mensen in de horeca. Ik voelde me echt even toerist. Heer lijk! juli en augustus woensdagen en donderdagen Margot Ze zijn er weer. De toeris ten. En dan bedoel ik niet de toeristen die onze provincie al het hele jaar door bezoeken. Nee, ik bedoel nu de gezinnen in vrijetijdskleding, die al kuierend en genietend door de stad en over de markt lopen. In een heel andere modus dan dat ik nog zit overigens. Onze vakantie is dit jaar laat. Overal zie ik korte broeken, slippers, zonnebrillen, petjes en kleine kinderen in kinderwagens of bolderkarren. Best leuk. Soms wat lastig met parkeren of met zeer langzaam rijdende mensen voor je. Zeker wanneer je zelf haast hebt. Of hele gezinnen met jengelende kinderen die in de warmte door de stad gejaagd wor den. Dan denk ik vaak: 'ga toch lekker met ze naar het strand of naar het bos'. Maar het is ook erg gezellig. Voor de ingang van de Lange Jan staat een rij. De rondvaartboot zit vol en de terrassen ook. En voor je het weet ga je je eigen stad met an dere ogen bekijken. Vanzelf kijk je naar boven, naar al die mooie ge vels. En naar het stadhuis. Lang ge leden dat ik er eens met wat meer ders kan lokaliseren", zegt Bout trots. „Vanuit een sloep is dat be ter te zien dan vanaf het moeder schip. Belangrijk hierbij zijn de stand van de zon, de windkracht en de watertemperatuur. Bij veel wind zijn er bijvoorbeeld geen harders te zien. Als hij harders ziet, gooit hij het net uit en pro beert het net om de vissen heen te spannen. Dat is een soort van spel want harders zijn slimme beesten die zich niet zo snel la ten vangen. Maar uiteindelijk haalt hij een net vol harders in met de netrol. De harders wor den uit het net gehaald, gaan in de bakken en het net wordt klaar gelegd voor de volgende ronde", legt Bout uit. „Een harder kan overigens wel vijf kilo worden", zegt zij. „Maar meestal wegen ze tussen de 1,5 a drie kilo." De harders worden naar de vei ling in IJmuiden gebracht en 'dicht', als hele vis, verkocht. Een paar weken per jaar hebben de hardervrouwtjes kuit. Dat wordt er door Bout uit gehaald, gepe keld en gedroogd. Zij verkoopt de ze Zeeuwse kaviaar onder de noe mer 'bottarga'. Tot nu toe was harder een vrij onbekende vis, maar hij verschijnt steeds meer op de menukaarten van de restau rants. En in het kookboek van de Zeeuwse Hemel. RECEPT HARDER Het Oosterschelde- kreeftseizoen is voor bij. Nu is het tijd voor de harders. Een harder is een vis die in brakwater of in kustwateren voor komt. Alleen is hij nog vrij onbekend. En onbe kend maakt onbemind. Toch is de harder is een bijzonder Zeeuws streekproduct. En goed van smaak. Zeker die uit de Oos- terschelde of de Grevelingen. Hij is vegetariër en eet vooral wieren en algen. Daardoor proefje de smaak van het water waarin de vis leeft. Dat maakt deze vis bij zonder. Ze hebben een dikke bo venlip en worden daarom ook wel diklip-harder genoemd. Job Bout uit Tholen vist op harders. „Het vissen op harders gaat op een een bijzondere manier", ver telt Miranda Bout, zijn vrouw. „Wij hebben een moederschip, de Tholen 16. Daar hangt een sloep achter met bakken erin met zogenoemde herdernetten. Herder is Zeeuws voor harder. Door de ervaring die mijn man heeft, hij ging al op z'n 11e met zijn vader mee uit vissen, weet hij waar hij naar toe moet varen. Daar gaat hij voor anker en ver volgens met de sloep verder. Hij tuurt over het water of hij har- VRIJDAG 24 JULI 2015 Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland. Super spannend maar natuurlijk ook ontspannend. Secret Yoga op een geheime toplocatie, van 19.00 uur tot 22.00 uur. Locatie: Yogastudio Ouddorp en Zeil- Surfcentrum Brouwersdam Deelname: definitief na betaling 37,50 p.p. Opgeven via: info@yogastudioouddorp.nl Locatie: Langeweg 34, Arnemuiden, Tel. 0118-603337 Meer info: landwinkelelenbaas.nl Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl In de maanden juli en augustus worden er bij Brusea in Bruinisse op woensdag bolussen gebakken en op donderdag mosselen gekookt. Bezoekers kunnen deze lekkernijen proeven tegen een kleine vergoeding. De Brusea is deze maanden geopend van maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur, op woensdag en donderdag al vanaf 11.00 uur. Brusea bestaat uit een oudheidkamer (een monumentale visserswoning van rond de eeuwwisseling 1800-1900) en een visserijmuseum. Meer info: brusea.nl Neem 4 harderfilets en dep ze droog. Verhit olijfolie in een antiaan bakpan. Wrijf de filets in met olijfolie, zout, peper en raz el hanout. Leg de filets met de huid naar beneden in de pan. Is het vlees wit, draai ze om en bak ze nog even. Lekker met venkel, courgette en krielaardappeltjes. Visser Job Bout met een verse harder in de hand. In het midden Ko Pondse en zoon Sjaak is bezig met de netten, foto Adri van de Wege door Margot Verhaagen Miranda Bout Kom zelf kersen plukken in de boomgaard van landwinkel Elenbaas in Arnemuiden. Wilt u pure beleving en volop genieten van de natuur? De enige echte Zeeuwse Zonnekersen plukken voor 6,- per kg. De boomgaard is open op i augustus 2015 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op het terras kunt u heerlijk nagenieten terwijl de kinderen zich uitleven op het springkussen. Neem stevige schoenen of laarzen mee en eventueel een tas of emmer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 39