Zeegroente uit Oosterschelde is toegevoegde waarde bij maaltijd 8 ZEELAND Jan Kruijsse uit Yerseke, ook wel bekend als Jan Klapper, is zeewiersnijder. De enige zeewiersnijder die Zeeland telt, met een vergunning. Rijbewijs kwijt na doorrijden Een 57-jarige Vlissinger is woensdag zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij was doorgereden bij een aanrij ding op de Hellingbaan in zijn woonplaats. De gedupeerde had zich bij de politie gemeld om dat haar geparkeerde auto was beschadigd. Duitse toeristen hadden het ken teken genoteerd van de veroorzaker, zodat de poli tie tot aanhouding kon overgaan. De auto van de 57-jarige man was even eens beschadigd. Stroomverbruik verraadt teler In een woning aan de Scheepstimmerdijk in Zie- rikzee is gisterochtend een hennepkwekerij aan getroffen. In een ruimte op de eerste verdieping stonden 67 hennepplan ten. De agenten waren er gaan kijken na een mel ding van het elektriciteits bedrijf over het opvallend verbruik. De stroom werd voor de meter afgetapt. De hennep plantage is ge ruimd. Tegen de 39-jarige bewo ner wordt proces-verbaal opgemaakt. Vader en zoon stelen lood Een 45-jarige man uit Goes en zijn 13-jarige zoon zijn gisteren aange houden op verdenking van poging tot looddief stal. Het duo werd om 0.10 uur in de kraag gevat nadat er een melding bin nen was gekomen van een scooter die tegen een hou ten erfafscheiding aan de Naereboutstraat was gere den. Toen de politie daar aan kwam, rende de zoon weg en reed de vader weg op de scooter. Op het platte dak van de voormalige au togarage bleken meerdere metalen onderdelen en loodslabben klaar te lig gen om meegenomen te worden. De jongen werd na een korte achtervolging aangehouden, zijn vader even later ook. Inbreker betrapt in friettent Een 45-jarige Vlissinger werd in de nacht van woensdag op donderdag op heterdaad aangehou den na een inbraak in een friettent in Vlissingen. De politie kreeg rond 4.00 uur melding van een in braak in de frietzaak aan de Paul Krugerstraat. Bij aankomst bleek dat de dief de zaak zojuist via een nooddeur zonder buit had verlaten. Na een korte zoektocht werd hij gevon den op een dak van een huis in de Hobeinstraat. "W" an Kruijsse heeft een prach- I tig beroep dat hem langs de I schorren en de slikken van I de Oosterschelde voert. Zo W is hij is hele dagen buiten. Hij nam het bedrijf over van zijn oom die klapperwieren sneed voor in de oestermandjes. En Jan was de aangewezen per soon om dit bedrijf over te ne men. Hij oriënteerde zich eerst op een beurs in Brussel. Daar zag hij Japanse stands met allerlei soorten zeewier. „Ik dacht die hebben wij in de Oosterschelde ook", zo vertelt hij tijdens het snijden van het zeewier ergens langs de dijk tussen Wemeldinge en Kattendijke. „Maar ik dacht ook; hoe kan ik dit product op de markt krijgen? Ik ben toen naar de provincie Zeeland gestapt en met hen samen heb ik allereerst gekeken of de wieren uit de Oos terschelde wel veilig zijn. Dat was het geval. Het water is hier ongelofelijk schoon. Ik had trou wens niet anders verwacht, er ko men tenslotte ook oesters en mos selen vandaan", zegt hij enthou siast. „Daarna heb ik zeewier via vishandel Van As Zeeland meege geven voor sterrenkok Edwin Vin- ke. Die belde me de volgende dag al op om te vragen of hij meer soorten zeewier kon krijgen om eens wat mee te gaan stoeien." Wegwijs En zo ging het balletje het rol len. Hij levert nu aan veel restau rants en aan groothandels. Thijs Meliefste van restaurant Meliefste werkt graag samen met Kruijsse. „Hij heeft ons wegwijs gemaakt in de wereld van de wieren. Geen geteelde wieren, dat spreekt me juist zo aan", zegt Meliefste. „Nu staat er algenboter op tafel bij het brood en veel van onze amuses bereiden we met zeewier." Maar hoewel het in steeds meer restau rants op de kaart staat, is de con sumentenmarkt nog vrij moei lijk. Want zeewier als voedsel mag dan wellicht nog niet zo be kend zijn hier, in grote delen van de wereld staat het dagelijks op het menu. Zeewier is heel ge zond. Van alle planten op de aar de bevatten zeewieren de meeste mineralen zoals calcium, magne sium en jodium. Daarnaast bevat het veel eiwit. Kruijsse eet zelf meestal de zeesla. Daarnaast snijdt hij roodhoorntjes wier, zee-eik, Japans bessenwier, wa- 'Zeewier hebben wij in de Oosterschelde ook. Maar ik dacht-; hoe kan ik dit product op de markt krijgen?' kamé en knotswier en dulce. Daar kun je bindmiddel - agar agar - van maken. De wieren ko men niet allemaal voor op dezelf de plaats in de Oosterschelde. Dat heeft met de stroming te ma ken. Kruijsse snijdt het wier bij laag water en zo dat de wortels achterblijven en het wier weer aan kan groeien. Gewoon met een aardappelschilmesje. Hij le vert ook zeewier aan Spennekot in Kerkwerve. Daar maken ze er ondermeer tapenade, mayonaise, mosterd en zilt zout mee onder de noemer Zilte Oogst. Volgens eigenaar John van Leeuwen is zee wier het voedsel van de toe komst. „De umamismaak van het zeewier, dat is de vijfde basis smaak naast zoet, zout, bitter en zuur, versterkt alle andere sma ken", aldus van Leeuwen. Zeewier heeft zijn persoonlij ke interesse omdat het geen scha de aan de zee toebrengt en omdat het zo gezond is. Bij Spennekot drogen ze zeesla in een speciale oven met een capaciteit van twee ton per dag. Daar blijft een netto gewicht van 200 kg. van over. De ze gedroogde zeesla kun je overal voor gebruiken, die is echt van toegevoegde waarde bij een maal tijd. Of rol voor het stoven eens een moot kabeljauw in zeesla. Dat geeft zoveel extra aroma en natuurlijk een zilte smaak aan de vis. VLISSINGEN ZIERIKZEE GOES VLISSINGEN Zeewier geeft zo veel extra aroma door Margot Verhaagen Jan Kruijsse Jan Kruijsse (rechts) en John van Leeuwen van Seaweed Harvest Holland, foto Seaweed Harvest

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 38