Zeegroente uit Oosterschelde is toegevoegde waarde bij maaltijd
8 ZEELAND
Jan Kruijsse uit Yerseke, ook wel
bekend als Jan Klapper, is
zeewiersnijder. De enige
zeewiersnijder die Zeeland telt, met
een vergunning.
Rijbewijs kwijt
na doorrijden
Een 57-jarige Vlissinger is
woensdag zijn rijbewijs
kwijtgeraakt nadat hij was
doorgereden bij een aanrij
ding op de Hellingbaan in
zijn woonplaats.
De gedupeerde had zich
bij de politie gemeld om
dat haar geparkeerde auto
was beschadigd. Duitse
toeristen hadden het ken
teken genoteerd van de
veroorzaker, zodat de poli
tie tot aanhouding kon
overgaan. De auto van de
57-jarige man was even
eens beschadigd.
Stroomverbruik
verraadt teler
In een woning aan de
Scheepstimmerdijk in Zie-
rikzee is gisterochtend
een hennepkwekerij aan
getroffen. In een ruimte
op de eerste verdieping
stonden 67 hennepplan
ten. De agenten waren er
gaan kijken na een mel
ding van het elektriciteits
bedrijf over het opvallend
verbruik. De stroom werd
voor de meter afgetapt.
De hennep plantage is ge
ruimd.
Tegen de 39-jarige bewo
ner wordt proces-verbaal
opgemaakt.
Vader en zoon
stelen lood
Een 45-jarige man uit
Goes en zijn 13-jarige
zoon zijn gisteren aange
houden op verdenking
van poging tot looddief
stal. Het duo werd om
0.10 uur in de kraag gevat
nadat er een melding bin
nen was gekomen van een
scooter die tegen een hou
ten erfafscheiding aan de
Naereboutstraat was gere
den.
Toen de politie daar aan
kwam, rende de zoon weg
en reed de vader weg op
de scooter. Op het platte
dak van de voormalige au
togarage bleken meerdere
metalen onderdelen en
loodslabben klaar te lig
gen om meegenomen te
worden. De jongen werd
na een korte achtervolging
aangehouden, zijn vader
even later ook.
Inbreker betrapt
in friettent
Een 45-jarige Vlissinger
werd in de nacht van
woensdag op donderdag
op heterdaad aangehou
den na een inbraak in een
friettent in Vlissingen.
De politie kreeg rond 4.00
uur melding van een in
braak in de frietzaak aan
de Paul Krugerstraat. Bij
aankomst bleek dat de
dief de zaak zojuist via
een nooddeur zonder buit
had verlaten. Na een korte
zoektocht werd hij gevon
den op een dak van een
huis in de Hobeinstraat.
"W" an Kruijsse heeft een prach-
I tig beroep dat hem langs de
I schorren en de slikken van
I de Oosterschelde voert. Zo
W is hij is hele dagen buiten.
Hij nam het bedrijf over van
zijn oom die klapperwieren
sneed voor in de oestermandjes.
En Jan was de aangewezen per
soon om dit bedrijf over te ne
men. Hij oriënteerde zich eerst
op een beurs in Brussel. Daar zag
hij Japanse stands met allerlei
soorten zeewier. „Ik dacht die
hebben wij in de Oosterschelde
ook", zo vertelt hij tijdens het
snijden van het zeewier ergens
langs de dijk tussen Wemeldinge
en Kattendijke. „Maar ik dacht
ook; hoe kan ik dit product op de
markt krijgen? Ik ben toen naar
de provincie Zeeland gestapt en
met hen samen heb ik allereerst
gekeken of de wieren uit de Oos
terschelde wel veilig zijn. Dat
was het geval. Het water is hier
ongelofelijk schoon. Ik had trou
wens niet anders verwacht, er ko
men tenslotte ook oesters en mos
selen vandaan", zegt hij enthou
siast. „Daarna heb ik zeewier via
vishandel Van As Zeeland meege
geven voor sterrenkok Edwin Vin-
ke. Die belde me de volgende dag
al op om te vragen of hij meer
soorten zeewier kon krijgen om
eens wat mee te gaan stoeien."
Wegwijs
En zo ging het balletje het rol
len. Hij levert nu aan veel restau
rants en aan groothandels. Thijs
Meliefste van restaurant Meliefste
werkt graag samen met Kruijsse.
„Hij heeft ons wegwijs gemaakt
in de wereld van de wieren. Geen
geteelde wieren, dat spreekt me
juist zo aan", zegt Meliefste. „Nu
staat er algenboter op tafel bij het
brood en veel van onze amuses
bereiden we met zeewier." Maar
hoewel het in steeds meer restau
rants op de kaart staat, is de con
sumentenmarkt nog vrij moei
lijk. Want zeewier als voedsel
mag dan wellicht nog niet zo be
kend zijn hier, in grote delen van
de wereld staat het dagelijks op
het menu. Zeewier is heel ge
zond. Van alle planten op de aar
de bevatten zeewieren de meeste
mineralen zoals calcium, magne
sium en jodium. Daarnaast bevat
het veel eiwit. Kruijsse eet zelf
meestal de zeesla. Daarnaast
snijdt hij roodhoorntjes wier,
zee-eik, Japans bessenwier, wa-
'Zeewier hebben wij in
de Oosterschelde ook.
Maar ik dacht-; hoe kan
ik dit product op de
markt krijgen?'
kamé en knotswier en dulce.
Daar kun je bindmiddel - agar
agar - van maken. De wieren ko
men niet allemaal voor op dezelf
de plaats in de Oosterschelde.
Dat heeft met de stroming te ma
ken. Kruijsse snijdt het wier bij
laag water en zo dat de wortels
achterblijven en het wier weer
aan kan groeien. Gewoon met
een aardappelschilmesje. Hij le
vert ook zeewier aan Spennekot
in Kerkwerve. Daar maken ze er
ondermeer tapenade, mayonaise,
mosterd en zilt zout mee onder
de noemer Zilte Oogst. Volgens
eigenaar John van Leeuwen is zee
wier het voedsel van de toe
komst. „De umamismaak van het
zeewier, dat is de vijfde basis
smaak naast zoet, zout, bitter en
zuur, versterkt alle andere sma
ken", aldus van Leeuwen.
Zeewier heeft zijn persoonlij
ke interesse omdat het geen scha
de aan de zee toebrengt en omdat
het zo gezond is. Bij Spennekot
drogen ze zeesla in een speciale
oven met een capaciteit van twee
ton per dag. Daar blijft een netto
gewicht van 200 kg. van over. De
ze gedroogde zeesla kun je overal
voor gebruiken, die is echt van
toegevoegde waarde bij een maal
tijd. Of rol voor het stoven eens
een moot kabeljauw in zeesla.
Dat geeft zoveel extra aroma en
natuurlijk een zilte smaak aan de
vis.
VLISSINGEN
ZIERIKZEE
GOES
VLISSINGEN
Zeewier geeft zo
veel extra aroma
door Margot Verhaagen
Jan
Kruijsse
Jan Kruijsse (rechts) en John van Leeuwen van Seaweed Harvest Holland, foto Seaweed Harvest