ZEELAND
44
8 I UIT 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Erika Schot (28) uit Bruinisse studeerde voeding en diëtiek in
Rotterdam. Momenteel werkt ze als manager bij vishandel
Habraken Vis in Stellendam en visrestaurant BRUI 7 in Bruinisse.
Vorige week werd Erika uitgeroepen tot miss Visserij 2015.
dansen, ga ik
naar Rotterdam
met vrienden.
Restaurant
„Ik ga graag uit eten met vrienden en fami
lie. Ik ben een groot liefhebber van vis,
schaal- en schelpdieren. Hiervoor kun je in
Bruinisse bij restaurant BRU17 goed te
recht. Er is een ruim assortiment van verse
(streek)producten aan vis, schaal- en schelp
dieren. Met een terras op de Vissershaven
van Bruinisse zit je ook nog eens heel
mooi. Ook kom ik graag in Zierikzee om te
eten bij restaurant De Werf. Lekker eten
voor een betaalbare prijs."
Café
„Bruinisse heeft een aantal leuke cafés voor
jong en oud. Bij café Het Veerhuis nabij de
haven kun je heerlijk zitten op het terras
en genieten van een biertje. Terwijl je bij
café Petit weer goed terecht kan voor een
drankje en een dansje. Café De Biet in Zie
rikzee bezoek ik ook wel eens. Een leuk ca
fé met een goede sfeer waar ik altijd weer
oude bekenden tegen kom."
Discotheek
„Als ik lekker wil dansen, ga ik graag naar
Rotterdam met vrienden. Tegenwoordig
maken we er dan wel gelijk een langer uitje
van, eerst eten, daarna lekker dansen. Ik ga
ook graag naar de Witte de Withstraat, een
hele gezellige, drukke uitgaansstraat. Eerst
wat drinken bij het bekende café De Witte
Aap om vervolgens uit te gaan bij Blender.
Een mooie club met een uitgebreide cock-
tailkaart."
Ergste horeca-ervaring
„Mijn ergste horeca-ervaring had ik in Rot
terdam. Tijdens mijn studie heb ik een tijd
je gewerkt als kelner in een restaurant. Op
een mooie zomeravond op een druk terras
heb ik een heel dienblad bier laten vallen
over een groep gasten. Ik ging natuurlijk
door de grond, maar gelukkig pakten zij het
sportief op en konden ze er wel om lachen."
Museum
„Helaas moet ik toegeven dat ik eigenlijk nooit
musea in Zeeland bezoek. Afgelopen week
mocht ik als miss Visserij een bezoek brengen
aan het Visserijmuseum en de Oudheidkamer
in Bruinisse, waar ik een hele leuke rondlei
ding heb gehad. Zeer verrassend en erg interes
sant. In het Visserijmuseum vind je een schat
aan informatie over de vroegere en hedendaag
se mosselvisserij. In de Oudheidkamer kun je
zien hoe de mensen vroeger leefden."
Favoriete muziek
„Mijn muzieksmaak is erg uiteenlopend en ik
houd niet van een bepaalde stijl. Als ik alleen
ben, luister ik graag naar singer-songwri-
ter-muziek zoals Damien Rice. Hij schrijft
prachtige teksten op rake melodieën. Ook Ed
Sheeran is één van mijn favorieten. Verder
vind ik het leuk om naar (deep)house- of tech-
nofeesten te gaan om een avondje lekker los te
kunnen gaan."
Leukste festival
„Het is net achter de rug, maar ik kijk nu al
weer uit naar volgend jaar: de visserijdagen in
Bruinisse! Drie dagen lang een geweldig feest
voor jong en oud met voor ieder wat wils. Vol
op eten, drinken en genieten. Het leukste dans-
festival in Zeeland vind ik
Beachboom. Altijd een super feest op een ge
weldige locatie. Wie wil er nou niet een avond
je dansen met de voetjes in het zand bij de on
dergaande zon en met vrienden in de buurt?"
Een avond stappen met...
„Mijn vriendinnen! Het is misschien een beet
je saai antwoord, maar met mijn vriendinnen
heb ik tot nu toe de mooiste avonden meege
maakt. En ik hoop dat er nog vele gaan volgen."
Veel ingrediënten
waarmee we koken,
waren een zeldzaam
heid in de tijd van
C.J. Wannée. Paprika bijvoor
beeld; als je het al tegenkomt in
haar kookboek, is het meestal
in poedervorm. Een lepel papri
ka toevoegen aan een saus, gou
lash of schnitzel, gevulde eitjes
ermee garneren, daar blijft het
bij. Dan zal de aubergine er ook
niet in staan, verwacht je. Toch
wel! Hij wordt welgeteld één
keer vermeld, onder zijn oude
naam 'eiervrucht', waarin het
Amerikaanse 'Eggplant' door
klinkt. Ik raad aan haar recept
'gestoofde aubergines' vooral
niét op die manier te maken,
want Wannée suggereert 'de
vrucht te schillen(?), in stuk
ken van 5 cm te snijden en te
stoven in een saus van in water
met kruiden gekookte en met
Als je paprika tegenkomt in haar
kookboek is het in poedervorm
bloem gebonden tomaten'.
Wat? Die kenmerkende donker
paarse schil eraf snijden? En
niet even aanbakken of grillen
om die volle, romige, licht vlees
achtige smaak los te maken?
Wij weten wel beter, met dank
aan kookprogramma's op tv,
Google en kookboeken over die
heerlijke Italiaanse- en Midden
Oosten keukens. Ik laat me
graag inspireren door koks die
zijn opgegroeid met deze pro
ducten, zoals Claudia Roden en
Antonio Carluccio. Nevenstaan
de klassieke ovenschotel van ge
grilde aubergine met tomaat en
véél smeltende kaas heeft het
beste van beide.
PARMIGIANA Dl MELANZANE
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-
klassieker onder
handen.
Vandaag:
Kleurrijke
aubergine
Donderdag 23 juli 2015
MET JE VOETEN IN
WIE WIL DAT NOU NIET?
HET ZAND,
Erika Schot, miss Vis
serij 2015: „Het is net
achter de rug, maar ik
kijk nu alweer uit naar
volgend jaar: de visserij-
dagen in Bruinisse! Drie
dagen lang een gewel
dig feest voor jong en
oud met voor ieder wat
wils."
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
Warm oven voor op 180 gra
den. Verwijder kroontjes, snij
aubergines in lengte in 1 cm
dikke plakken. Besprenkel
met olijfolie, grill in ca. 8 mi
nuten in grillpan goudbruin,
halverwege keren. Ontvel to
maten (inkruisen, even onder
dompelen in kokend water en
vel eraf trekken), verwijder
kroontjes, snij of hak in kleine
stukjes. Verwarm 2 eetlepels
olijfolie, smoor knoflook kort
mee. Voegtomatenblokjes,
laurier en snufje suiker toe.
Laat al roerend inkoken tot
dikke saus, voeg basilicum
toe. Proef, breng op smaak
met peper en zout. Leg auber-
gineplakken in ondiepe oven
schaal, bedek met tomaten
saus. Leg hierop mozzarella
en bestrooi met Parmezaanse
kaas. Bak ca. 25 minuten in
oven, tot saus bubbelt en
kaas goudbruin kleurt. Gar
neer met topjes basilicum.
Hoofdgerecht (vegetarisch),
voor 4 personen:
2 niet te grote aubergines;
3 eetlepels olijfolie; 1 teen
knoflook, grof gehakt; 500
gram overrijpe tomaten; 2
laurierblaadjes; snuf suiker;
versgemalen peper en zout;
2 eetlepels verse basilicum,
fijngesneden; 2 bollen moz
zarella, in blokjes; 3 eetle
pels Parmezaanse kaas,
grof geraspt.