Knokken voor een plek
in het vak met snacks
fi?GOI 3
DE KLANT IS
KLOOTWIJK
Kwekkeboom heeft
een prijs gewonnen
vooreen kroket
die ineen oven moet
en niet in het vet
Alsjc ergens een EKO-sticker
op plakt, kun je er de
hoofdprijs voor vragen
Al die friteuses in Nederland
hebben het maar moeilijk met
het oprukken van de ovenfrites
en de ovenkroket.
Nog steeds en bij vlagen, hebben kruide
niers friteuses te koop. Albert Heijn, Lidl
en Aldi. Huishoudspeciaalzaak Blokker
etaleert dertig verschillende op zijn web
site. Maar lui die spullen maken om er in
te bakken, zeggen dat de apparaten heb
ben afgedaan. Elektrische frietketels
staan nog wel in meer dan de helft van
de Nederlandse huishoudens, maar ze
worden bij de meeste mensen niet meer
gebruikt, misschien alleen met oudjaar.
Mora kan opdoeken, Aviko gaat het
moeilijk krijgen met zijn voorgebakken
patat en wie doet er nog meer in bruine
dingen? Kwekkeboom!
U ziet het verkeerd, verslaggever, zegt
Kwekkeboom. De frietketel kan bij het
grof vuil gezet; toch eten nog altijd bijna
alle Nederlanders een paar keer per
week een bruin
ding. Of friet.
Of allebei.
Maar niet meer
uit hete olie.
Liever uit een
oven. Stinkt
minder en het
geloof wordt
verkondigd, dat
eten uit een
oven minder
ongezond is.
Aviko heeft nu
Opa's Ovenfriet
waar opa nooit
van gehoord
heeft. En
Kwekkeboom heeft een prijs gewonnen
voor een knapperige korst om een kroket
die in een oven moet en niet in vet. Wie
is Kwekkeboom? Een banketbakker in
Amsterdam, die ooit een kroket maakte
waar Amsterdammers mee weg liepen en
die zijn naam verkocht aan een industri
eel in snacks die de naam nog eens door
verkocht aan een grotere industrieel en
het had niet veel gescheeld of Mora had
Kwekkeboom gekocht. Nu zijn ze concur
renten en in oorlog. Ze vechten om plek
in het vriesmeubel van de supermarkt
met snacks die voorheen gefrituurd wer
den, maar nu in een oven worden verhit.
Mora zegt dat zijn ovenkroketten de lekker
ste zijn. Volgens onderzoek. Welk onder
zoek? Eh, nou gewoon aan de buurvrouw
gevraagd. Lekker, zei ze.
Maar de eigenaar van het merk Kwekke
boom in Wijk bij Duurstede zegt dat het
recept voor zijn korst niet makkelijk door
Mora kan worden gekopieerd. „Ze kun
nen er niet aan tippen, komen niet eens
in de buurt." De korst van een gewone
frietketelkroket wordt slap in een oven.
Niet die om de ovensnacks van Kwekke
boom. Een van de nieuwe Kwekkebomen
herinnert aan eertijds, toen wij uit auto
maten aten. De bamischijf uit de muur.
Heerlijk en je hoefde niet meer aan tafel
thuis. Nu voor veel geld in de supermarkt.
Geen woord gelogen over de korst. Knap
perig uit de oven. Maar wat er in zit. Lieve
help, dat noemt een normaal mens soep.
heeft, naast het Europese bio-logo,
het drie-sterren beter leven-logo. Wat
zegt het? Weinig. Kipleveranciers
krijgen al één ster als een kip samen
met 16 andere één vierkante meter
leefruimte heeft. De driesterrenkip
moet diezelfde ruimte delen met 10
andere kippen en mag ook buiten op
2 vierkante meter scharrelen. Niet
bepaald het idyllische plaatje van
scharrelende kippen in de natuur.
Big business
Moeten we die keurmerken dan com
pleet negeren? Teun van de Keuken
van de Keuringsdienst van Waarde
en actief strijder tegen labels die niks
zeggen of toevoegen is er duidelijk
over: schaf ze af en voer één nieuw
model in. „De keurmerken zijn big
business geworden. Als je ergens een
EKO-sticker op plakt, kun je er de
hoofdprijs voor vragen."
Guus Schrijvers, gezondheidseco-
noom en emeritus hoogleraar public
health, is het daarmee eens. Hij vindt
dat de keurmerken niet veel waarde
hebben en door hun veelheid hun
doel vaak voorbijschieten."
Een deel van de keurmerkenindu
strie riekt naar misleiding. Volgens
de Nederlandse Voedsel- en Waren
autoriteit is daar echter juridisch ge
zien pas sprake van 'als iets wordt
geclaimd dat niet waar is'. Heel veel
keurmerken hebben flinterdunne
voorwaarden, maar die voorwaarden
worden wél gecontroleerd, dus dan
mag het. Dat dit dan gebeurt door
bedrijven die hun eigen waar keuren;
ook dat is niet verboden.
Schrijvers pleit voor afschaffing van
de keurmerken en de invoering van
een 'stoplicht' op producten: rood
betekent 'ongezonde keuze', oranje
'met mate' en groen is de gezondste
keuze. Schrijvers: „Maar de fabri
kanten liggen dwars en zien niets in
één keurmerk. In Engeland is het
stoplicht wel ingevoerd. Waarom
kan dat hier dan niet?"
Heffing
Ook een heffing op ongezonde pro
ducten ziet Schrijvers wel zitten. „In
Frankrijk werkt dat bijvoorbeeld
met extra accijns op frisdranken.
Kost voor een gezin een rondje cola
20 euro, dan laatje het wel uitje
hoofd om dat te kopen. Nog beter is
om gezond gedrag te belonen met
één systeem van spaarpunten op
eerlijke, diervriendelijke en gezonde
producten. Hoe meer je spaart, hoe
meer korting je krijgt. Daarmee be
loon je mensen én geef je goede in
formatie."
2CAN0N POWERSHQT
SX700HS
SAMSUNG WB
35DF
Wouter Klootwijk
proeft en test
producten
woensdag 15 juli 2015
Reageren? wouter.klootwijk@persgroep.nl
44
44
Milieu Centraal beoordeelt de keur
merken op basis van de informatie die
ze krijgen van de keurmerken zelf of
die ze zelf opsporen. Ook op andere
sites als Consuwijzer worden keur
merken onder de loep genomen.
Prijs: vanaf 6199
Specificaties: 30x zoom,
15,9 MP
Plus: Fijn scherm, redelijk
snel, aanvaardbare flits,
kwaliteit foto's over het
algemeen goed
Min: Bediening kan beter,
handleiding is onduidelijk
Prijs: vanaf €159
Specificaties: 2ixzoom,
15,9 MP
Plus: goede beeldstabilisatie
(bij inzoomen en beweging blijft
beeld scherp), redelijke foto's,
goede bediening
Min: Matige foto's bij weinig
licht, is niet de snelste,
matige videokwaliteit.