Knokken voor een plek in het vak met snacks fi?GOI 3 DE KLANT IS KLOOTWIJK Kwekkeboom heeft een prijs gewonnen vooreen kroket die ineen oven moet en niet in het vet Alsjc ergens een EKO-sticker op plakt, kun je er de hoofdprijs voor vragen Al die friteuses in Nederland hebben het maar moeilijk met het oprukken van de ovenfrites en de ovenkroket. Nog steeds en bij vlagen, hebben kruide niers friteuses te koop. Albert Heijn, Lidl en Aldi. Huishoudspeciaalzaak Blokker etaleert dertig verschillende op zijn web site. Maar lui die spullen maken om er in te bakken, zeggen dat de apparaten heb ben afgedaan. Elektrische frietketels staan nog wel in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens, maar ze worden bij de meeste mensen niet meer gebruikt, misschien alleen met oudjaar. Mora kan opdoeken, Aviko gaat het moeilijk krijgen met zijn voorgebakken patat en wie doet er nog meer in bruine dingen? Kwekkeboom! U ziet het verkeerd, verslaggever, zegt Kwekkeboom. De frietketel kan bij het grof vuil gezet; toch eten nog altijd bijna alle Nederlanders een paar keer per week een bruin ding. Of friet. Of allebei. Maar niet meer uit hete olie. Liever uit een oven. Stinkt minder en het geloof wordt verkondigd, dat eten uit een oven minder ongezond is. Aviko heeft nu Opa's Ovenfriet waar opa nooit van gehoord heeft. En Kwekkeboom heeft een prijs gewonnen voor een knapperige korst om een kroket die in een oven moet en niet in vet. Wie is Kwekkeboom? Een banketbakker in Amsterdam, die ooit een kroket maakte waar Amsterdammers mee weg liepen en die zijn naam verkocht aan een industri eel in snacks die de naam nog eens door verkocht aan een grotere industrieel en het had niet veel gescheeld of Mora had Kwekkeboom gekocht. Nu zijn ze concur renten en in oorlog. Ze vechten om plek in het vriesmeubel van de supermarkt met snacks die voorheen gefrituurd wer den, maar nu in een oven worden verhit. Mora zegt dat zijn ovenkroketten de lekker ste zijn. Volgens onderzoek. Welk onder zoek? Eh, nou gewoon aan de buurvrouw gevraagd. Lekker, zei ze. Maar de eigenaar van het merk Kwekke boom in Wijk bij Duurstede zegt dat het recept voor zijn korst niet makkelijk door Mora kan worden gekopieerd. „Ze kun nen er niet aan tippen, komen niet eens in de buurt." De korst van een gewone frietketelkroket wordt slap in een oven. Niet die om de ovensnacks van Kwekke boom. Een van de nieuwe Kwekkebomen herinnert aan eertijds, toen wij uit auto maten aten. De bamischijf uit de muur. Heerlijk en je hoefde niet meer aan tafel thuis. Nu voor veel geld in de supermarkt. Geen woord gelogen over de korst. Knap perig uit de oven. Maar wat er in zit. Lieve help, dat noemt een normaal mens soep. heeft, naast het Europese bio-logo, het drie-sterren beter leven-logo. Wat zegt het? Weinig. Kipleveranciers krijgen al één ster als een kip samen met 16 andere één vierkante meter leefruimte heeft. De driesterrenkip moet diezelfde ruimte delen met 10 andere kippen en mag ook buiten op 2 vierkante meter scharrelen. Niet bepaald het idyllische plaatje van scharrelende kippen in de natuur. Big business Moeten we die keurmerken dan com pleet negeren? Teun van de Keuken van de Keuringsdienst van Waarde en actief strijder tegen labels die niks zeggen of toevoegen is er duidelijk over: schaf ze af en voer één nieuw model in. „De keurmerken zijn big business geworden. Als je ergens een EKO-sticker op plakt, kun je er de hoofdprijs voor vragen." Guus Schrijvers, gezondheidseco- noom en emeritus hoogleraar public health, is het daarmee eens. Hij vindt dat de keurmerken niet veel waarde hebben en door hun veelheid hun doel vaak voorbijschieten." Een deel van de keurmerkenindu strie riekt naar misleiding. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit is daar echter juridisch ge zien pas sprake van 'als iets wordt geclaimd dat niet waar is'. Heel veel keurmerken hebben flinterdunne voorwaarden, maar die voorwaarden worden wél gecontroleerd, dus dan mag het. Dat dit dan gebeurt door bedrijven die hun eigen waar keuren; ook dat is niet verboden. Schrijvers pleit voor afschaffing van de keurmerken en de invoering van een 'stoplicht' op producten: rood betekent 'ongezonde keuze', oranje 'met mate' en groen is de gezondste keuze. Schrijvers: „Maar de fabri kanten liggen dwars en zien niets in één keurmerk. In Engeland is het stoplicht wel ingevoerd. Waarom kan dat hier dan niet?" Heffing Ook een heffing op ongezonde pro ducten ziet Schrijvers wel zitten. „In Frankrijk werkt dat bijvoorbeeld met extra accijns op frisdranken. Kost voor een gezin een rondje cola 20 euro, dan laatje het wel uitje hoofd om dat te kopen. Nog beter is om gezond gedrag te belonen met één systeem van spaarpunten op eerlijke, diervriendelijke en gezonde producten. Hoe meer je spaart, hoe meer korting je krijgt. Daarmee be loon je mensen én geef je goede in formatie." 2CAN0N POWERSHQT SX700HS SAMSUNG WB 35DF Wouter Klootwijk proeft en test producten woensdag 15 juli 2015 Reageren? wouter.klootwijk@persgroep.nl 44 44 Milieu Centraal beoordeelt de keur merken op basis van de informatie die ze krijgen van de keurmerken zelf of die ze zelf opsporen. Ook op andere sites als Consuwijzer worden keur merken onder de loep genomen. Prijs: vanaf 6199 Specificaties: 30x zoom, 15,9 MP Plus: Fijn scherm, redelijk snel, aanvaardbare flits, kwaliteit foto's over het algemeen goed Min: Bediening kan beter, handleiding is onduidelijk Prijs: vanaf €159 Specificaties: 2ixzoom, 15,9 MP Plus: goede beeldstabilisatie (bij inzoomen en beweging blijft beeld scherp), redelijke foto's, goede bediening Min: Matige foto's bij weinig licht, is niet de snelste, matige videokwaliteit.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 47