Beoordeling ZEELAND 11 UITETEN Workshop food bij DOEN Turend over een zonovergoten Oosterschelde verorber ik een bordje krab met duindoorn, wortel en massala. Restaurant Katseveer serveert het Zwitserleven-gevoel. Muriël Hendricx geeft woens dag 22 juli van 09.00 tot ti.oo uur bij Beweegcentrum DOEN aan de Duinstraat 4 in Koude- kerke de workshop FOOD! In deze workshop leren deelne mers wat het lichaam nodig heeft. Daardoor kunnen ze hun eten goed kiezen, zonder lijst jes en verboden. Het resultaat is dat ze alle overbodige eetre gels overboord kunnen zetten en zich gezonder en fitter voe len. De leefstijlcoaches van Vi- siom zijn opgeleid om mensen te leren wat ze moeten doen om zich goed te voelen en hoe ze het in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Muriël Hen- drikx: „Door alle publiciteit rondom voeding lijkt een keu ze voor je dagelijkse maaltijd een hele lastige. Na het volgen van de workshop is het maken van je boodschappenlijstje weer een eenvoudige klus en is het aan de eettafel ook weer een stuk gezelliger!" Aanmelden kan via www.ge- zondeleefstijlwebwinkel.nl of bij Muriël Hendrikx via muriel@visiom.nl. Ontbijtje voor koks van Nederland Voor de derde keer worden op maandag 20 juli de koks van Nederland in het zonnetje ge zet met een ontbijtje in de bui tenlucht. Vanaf 9.25 uur staat er op het grasveld aan de bastion in Veere een gedekte tafel klaar met heerlijke gerechten. Bij slecht weer in de Schotse Hui zen. Na inschrijving en door 2,50 eu ro bij te betalen voor het goede doel, kunnen de koks in koks buis en met koksmuts op lek ker 'hun' dag beginnen. Van het gedoneerde geldbe drag zijn twintig gasten uitge nodigd via de organisatie Maat schappelijk Werk Walcheren. Door speciale omstandigheden verdienen zij het om een keer lekker te ontbijten en gezellig onder de mensen te zijn. Opge ven voor 13 juli via dagvandekok@zeelandnet.nl. Nieuwe website Puur uit Eten De vernieuwde site van Puur! uit eten gaat binnenkort de lucht in. Naast een gids met adressen waar je eerlijk kunt eten, vind je er voortaan ook re cepten van de Puur! chefs. Via de site kun je bijvoorbeeld res taurants en andere culinaire adressen vinden waar eerlijk eten centraal staat. De nadruk ligt op biologisch en vegeta risch, maar ook duurzaam, fair- trade en producten uit de streek zijn belangrijk. De initiatiefnemers willen er aan bijdragen dat mensen ge zond eten en bijdragen aan een mens-, dier- en milieuvriende lijke wereld. www.puuruiteten.nl Bij Katseveer (één Mi- chelinster) zijn ze creatief. In de zomer dienen ze tijdens een culinaire autorit op tien mooie plek jes een copieus menu op. Om er nog een schepje bovenop te doen, nemen ze zaterdag 18 juli zo'n 140 gasten mee naar een zand plaat in de Oosterschelde, waar ze aan een 42 meter lange tafel de liflafjes van chef-kok Rutger van der Weel voorgeschoteld krijgen. Lekkerbekken haast u, want voor de autorit van aanstaande zater dag en de zandplaat-maaltijd zijn nog maar enkele plaatsen vrij. De culinaire autorit (85 euro pp) beleeft zijn zesde jaar. We hadden al eens een reportage ge pland, maar die werd steeds door kruist. Nu dan de herhaling. Bij Katseveer, vlakbij de Zandkreek- dam, staat de picknickmand met twee wijnglazen, bestek, flesjes water en een dekentje klaar. Dan beginnen we aan de tocht die gastvrouw Jessica van der Weel heeft uitgezet over Zuid-Beve land. „Ik heb die route wel vijf tien keer gereden. Je moet tot het laatst controleren of er geen we gen opgebroken zijn." Daar zijn vele maandagen aan kwijtgespeeld, want de tocht die je met aanwijzingen op papier af legt, voert bijna uitsluitend over pittoreske polderweggetjes waar je gemiddeld 50 haalt. Zo krijgt de maag wel ruim de tijd om een culinaire gang te verteren. Stop 1: bij een waterig natuur gebiedje in de Wilhelminapolder wacht de amuse, pal naast die 'kunstbollen' waarbij we ons tel kens afvragen welke reus hier zijn jeu-de-boules-set heeft laten slingeren. Het ware kunstwerk is de amuse: een mooi gedresseerd schaaltje venkelmousse, tartaar van makreel, drop!, druif, bleek- selder en dille. Houd het glas om hoog en blik de polder in. Exact dezelfde kleuren. Een verfijnd ge recht, met de dropgelei als bitter- zout aanjagertje. Stop 2: een plaatje, zowel de Oosthavendijk (vlakbij Kattendij- ke) met zijn een fabuleuze pano rama over de Oosterschelde als het voorgerecht met Noordzee- krab, duindoorn, wortel, massala en gekarameliseerd pindakruim. Een bodempje sauvignon blanc erbij en je bent met vakantie. Stop 3: met 14 vrouw/man, koelwagens en een strak plan zorgt Katseveer dat ze op elke Met koelwagens, een strak plan en 14 vrouw/man zorgt Katseveer dat ze op elke plek klaarstaan om uit te serveren zodra gasten arriveren. plek klaar staan om uit te serve ren zodra gasten arriveren. Bij de kanaalmonding in Wemeldinge wacht onder andere chef-kok Rut ger ons op. „En? Leuk?" Wat denkt hij? Zon en eersteklas hap jes. Wat wil een mens nog meer? We draperen het dekentje op het gras en vlijen ons neer. Som- melier Paul Labruijere brengt ons de gerechten. Even voelen we ons verwende nesten. Zeker als we de puntalette, sepia, kabeljauw, cho rizo, gazpacho en tomaat oplepe len. Katseveer ten voeten uit: een meesterlijke zoetzuurbalans, een perfecte garing, smaakvol en fris (in dit geval lichtvissig) zonder enige agressiviteit. Stop 4: erf van fruitteler Do mus de Jonge in Kapelle. Hij is be kend van de kiwibes, die 'mee doet' in de eendenlever met avo cado, kruidkoek en roodhoorn- tjeswier. De zachte levermousse (room, sherryazijn), krijgt fris te genspel van de bes en een spicey prikje van de kruidkoek. Wat een delicate compositie. Superb! Stop 5: als kind zat ik er hele zomers: de Biezelingse ham. Op Sint Jakobsschelpen wakkeren co quilles, knolselder, gefermenteer de knoflook, snijboon, bergamot en rettich de smulpaap in ons aan. Ook dit is een hogeschool-ge rechtje. Zacht, verfijnd, smaakvol. Stop 6: Slinger-de-slanger be landen we bij de molen in 's-Gra- venpolder, waar Jessica op de stel ling - nou ja, bijna - ons op Zeeuwse focaccia met parelhoen, spek, tomaat, rucola en mosterd trakteert. Luxe snacken, met een weids uitzicht op de landerijen. Stop 7: zomersnert met gar naaltjes! en basilicum aan het ha ventje van Hoedekenskerke. 't Is dat de PSD-boten niet meer va ren, anders mochten ze deze erw tensoep aan boord serveren. Stop 8: de binnenplaats van Fort Ellewoutsdijk is het décor voor het hoofdgerecht. Vederzach- te lapjes van het runderstaart stuk, met bloemkoolzalf, zure bloemkool, uiencompote (moet u proeven!), een uienbeignet, een gegrild aardappeltje en saus van gerookte knoflook. Kanonne, da's lekker. Ook hier weer nergens scherp of ruw, maar alles mooi in balans en optimaal gegaard. Stop 9: We toeren via omwe gen naar de Zwaakse Weel, waar aan de boorden van de plas een fruitig toetje klaarstaat, als ook (alweer) een frisse zomercocktail zonder alcohol. In het dessertglas een merenque van hibiscus, cre- meux van citroen en vlierbloe sem, yoghurt, munt en aard beien. Bloemig, fruitig, fris. Sum mer on a spoon, smekken we. Stop 10: in Fort Ellewoutsdijk hebben ze stiekem een doos zoe te lekkernijen (macarons, spek koek, pate fruits en noga) in de mand gestopt. Onder het genot van koffie proeven we die nabij 's-Heer Abtskerke, in het veld bij de Hoeve Van der Meulen van Het Zeeuwse Landschap. Achter de tarwe zakt langzaam de zon. De acht uur durende verwen- ningskuur loopt af. Echt, het be staat, leven als God in Zeeland! Restaurant Katseveer Katseveerweg 2, Wilhelminadorp tel: 0113-227955 katseveer.nl DONDERDAG 9 JULI 2015 KOUDEKERKE Dineren in de natuur VEERE VLISSINGEN Bij de Biezelingse ham serveert Katseveer coquilles met knolselderij, ge fermenteerde knoflook, snijboon, bergamot en rettich. Prijs-kwaliteit: We aten twee weken terug al eens bij Katseveer en dat was uit de kunst. Ook tijdens de culinaire autorit spat de kwaliteit er vanaf. Voor 85 euro word je een dag lang in de watten ge legd en bezoek je de mooiste stekjes. Entourage: Luxe dineren in de prachtige Zeeuw se natuur. Kan het nog beter? Bediening: Gastvrij, bijna lief en zeer attent. Conclusie: Vroeg of laat komt die tweede ster. Chef-kok Rutger van der Weel legt bij de kanaalmonding in Wemeldinge uit wat de gasten op hun bord zien: puntalette, sepia, kabeljauw, chorizo, gazpacho en tomaat, foto's Johan van der Heijden In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 39