Beoordeling
ZEELAND 11
UITETEN
Workshop
food bij DOEN
Turend over een zonovergoten
Oosterschelde verorber ik een bordje
krab met duindoorn, wortel en
massala. Restaurant Katseveer
serveert het Zwitserleven-gevoel.
Muriël Hendricx geeft woens
dag 22 juli van 09.00 tot ti.oo
uur bij Beweegcentrum DOEN
aan de Duinstraat 4 in Koude-
kerke de workshop FOOD! In
deze workshop leren deelne
mers wat het lichaam nodig
heeft. Daardoor kunnen ze hun
eten goed kiezen, zonder lijst
jes en verboden. Het resultaat
is dat ze alle overbodige eetre
gels overboord kunnen zetten
en zich gezonder en fitter voe
len. De leefstijlcoaches van Vi-
siom zijn opgeleid om mensen
te leren wat ze moeten doen
om zich goed te voelen en hoe
ze het in hun dagelijks leven
kunnen toepassen. Muriël Hen-
drikx: „Door alle publiciteit
rondom voeding lijkt een keu
ze voor je dagelijkse maaltijd
een hele lastige. Na het volgen
van de workshop is het maken
van je boodschappenlijstje
weer een eenvoudige klus en is
het aan de eettafel ook weer
een stuk gezelliger!"
Aanmelden kan via www.ge-
zondeleefstijlwebwinkel.nl of
bij Muriël Hendrikx via
muriel@visiom.nl.
Ontbijtje voor koks
van Nederland
Voor de derde keer worden op
maandag 20 juli de koks van
Nederland in het zonnetje ge
zet met een ontbijtje in de bui
tenlucht. Vanaf 9.25 uur staat er
op het grasveld aan de bastion
in Veere een gedekte tafel klaar
met heerlijke gerechten. Bij
slecht weer in de Schotse Hui
zen.
Na inschrijving en door 2,50 eu
ro bij te betalen voor het goede
doel, kunnen de koks in koks
buis en met koksmuts op lek
ker 'hun' dag beginnen.
Van het gedoneerde geldbe
drag zijn twintig gasten uitge
nodigd via de organisatie Maat
schappelijk Werk Walcheren.
Door speciale omstandigheden
verdienen zij het om een keer
lekker te ontbijten en gezellig
onder de mensen te zijn. Opge
ven voor 13 juli via
dagvandekok@zeelandnet.nl.
Nieuwe website
Puur uit Eten
De vernieuwde site van Puur!
uit eten gaat binnenkort de
lucht in. Naast een gids met
adressen waar je eerlijk kunt
eten, vind je er voortaan ook re
cepten van de Puur! chefs. Via
de site kun je bijvoorbeeld res
taurants en andere culinaire
adressen vinden waar eerlijk
eten centraal staat. De nadruk
ligt op biologisch en vegeta
risch, maar ook duurzaam, fair-
trade en producten uit de
streek zijn belangrijk.
De initiatiefnemers willen er
aan bijdragen dat mensen ge
zond eten en bijdragen aan een
mens-, dier- en milieuvriende
lijke wereld.
www.puuruiteten.nl
Bij Katseveer (één Mi-
chelinster) zijn ze
creatief. In de zomer
dienen ze tijdens
een culinaire autorit
op tien mooie plek
jes een copieus menu op. Om er
nog een schepje bovenop te doen,
nemen ze zaterdag 18 juli zo'n
140 gasten mee naar een zand
plaat in de Oosterschelde, waar
ze aan een 42 meter lange tafel de
liflafjes van chef-kok Rutger van
der Weel voorgeschoteld krijgen.
Lekkerbekken haast u, want voor
de autorit van aanstaande zater
dag en de zandplaat-maaltijd zijn
nog maar enkele plaatsen vrij.
De culinaire autorit (85 euro
pp) beleeft zijn zesde jaar. We
hadden al eens een reportage ge
pland, maar die werd steeds door
kruist. Nu dan de herhaling. Bij
Katseveer, vlakbij de Zandkreek-
dam, staat de picknickmand met
twee wijnglazen, bestek, flesjes
water en een dekentje klaar. Dan
beginnen we aan de tocht die
gastvrouw Jessica van der Weel
heeft uitgezet over Zuid-Beve
land. „Ik heb die route wel vijf
tien keer gereden. Je moet tot het
laatst controleren of er geen we
gen opgebroken zijn."
Daar zijn vele maandagen aan
kwijtgespeeld, want de tocht die
je met aanwijzingen op papier af
legt, voert bijna uitsluitend over
pittoreske polderweggetjes waar
je gemiddeld 50 haalt. Zo krijgt
de maag wel ruim de tijd om een
culinaire gang te verteren.
Stop 1: bij een waterig natuur
gebiedje in de Wilhelminapolder
wacht de amuse, pal naast die
'kunstbollen' waarbij we ons tel
kens afvragen welke reus hier
zijn jeu-de-boules-set heeft laten
slingeren. Het ware kunstwerk is
de amuse: een mooi gedresseerd
schaaltje venkelmousse, tartaar
van makreel, drop!, druif, bleek-
selder en dille. Houd het glas om
hoog en blik de polder in. Exact
dezelfde kleuren. Een verfijnd ge
recht, met de dropgelei als bitter-
zout aanjagertje.
Stop 2: een plaatje, zowel de
Oosthavendijk (vlakbij Kattendij-
ke) met zijn een fabuleuze pano
rama over de Oosterschelde als
het voorgerecht met Noordzee-
krab, duindoorn, wortel, massala
en gekarameliseerd pindakruim.
Een bodempje sauvignon blanc
erbij en je bent met vakantie.
Stop 3: met 14 vrouw/man,
koelwagens en een strak plan
zorgt Katseveer dat ze op elke
Met koelwagens, een strak
plan en 14 vrouw/man zorgt
Katseveer dat ze op elke plek
klaarstaan om uit te serveren
zodra gasten arriveren.
plek klaar staan om uit te serve
ren zodra gasten arriveren. Bij de
kanaalmonding in Wemeldinge
wacht onder andere chef-kok Rut
ger ons op. „En? Leuk?" Wat
denkt hij? Zon en eersteklas hap
jes. Wat wil een mens nog meer?
We draperen het dekentje op
het gras en vlijen ons neer. Som-
melier Paul Labruijere brengt ons
de gerechten. Even voelen we ons
verwende nesten. Zeker als we de
puntalette, sepia, kabeljauw, cho
rizo, gazpacho en tomaat oplepe
len. Katseveer ten voeten uit: een
meesterlijke zoetzuurbalans, een
perfecte garing, smaakvol en fris
(in dit geval lichtvissig) zonder
enige agressiviteit.
Stop 4: erf van fruitteler Do
mus de Jonge in Kapelle. Hij is be
kend van de kiwibes, die 'mee
doet' in de eendenlever met avo
cado, kruidkoek en roodhoorn-
tjeswier. De zachte levermousse
(room, sherryazijn), krijgt fris te
genspel van de bes en een spicey
prikje van de kruidkoek. Wat een
delicate compositie. Superb!
Stop 5: als kind zat ik er hele
zomers: de Biezelingse ham. Op
Sint Jakobsschelpen wakkeren co
quilles, knolselder, gefermenteer
de knoflook, snijboon, bergamot
en rettich de smulpaap in ons
aan. Ook dit is een hogeschool-ge
rechtje. Zacht, verfijnd, smaakvol.
Stop 6: Slinger-de-slanger be
landen we bij de molen in 's-Gra-
venpolder, waar Jessica op de stel
ling - nou ja, bijna - ons op
Zeeuwse focaccia met parelhoen,
spek, tomaat, rucola en mosterd
trakteert. Luxe snacken, met een
weids uitzicht op de landerijen.
Stop 7: zomersnert met gar
naaltjes! en basilicum aan het ha
ventje van Hoedekenskerke. 't Is
dat de PSD-boten niet meer va
ren, anders mochten ze deze erw
tensoep aan boord serveren.
Stop 8: de binnenplaats van
Fort Ellewoutsdijk is het décor
voor het hoofdgerecht. Vederzach-
te lapjes van het runderstaart
stuk, met bloemkoolzalf, zure
bloemkool, uiencompote (moet u
proeven!), een uienbeignet, een
gegrild aardappeltje en saus van
gerookte knoflook. Kanonne, da's
lekker. Ook hier weer nergens
scherp of ruw, maar alles mooi in
balans en optimaal gegaard.
Stop 9: We toeren via omwe
gen naar de Zwaakse Weel, waar
aan de boorden van de plas een
fruitig toetje klaarstaat, als ook
(alweer) een frisse zomercocktail
zonder alcohol. In het dessertglas
een merenque van hibiscus, cre-
meux van citroen en vlierbloe
sem, yoghurt, munt en aard
beien. Bloemig, fruitig, fris. Sum
mer on a spoon, smekken we.
Stop 10: in Fort Ellewoutsdijk
hebben ze stiekem een doos zoe
te lekkernijen (macarons, spek
koek, pate fruits en noga) in de
mand gestopt. Onder het genot
van koffie proeven we die nabij
's-Heer Abtskerke, in het veld bij
de Hoeve Van der Meulen van
Het Zeeuwse Landschap. Achter
de tarwe zakt langzaam de zon.
De acht uur durende verwen-
ningskuur loopt af. Echt, het be
staat, leven als God in Zeeland!
Restaurant Katseveer
Katseveerweg 2, Wilhelminadorp
tel: 0113-227955
katseveer.nl
DONDERDAG 9 JULI 2015
KOUDEKERKE
Dineren in
de natuur
VEERE
VLISSINGEN
Bij de Biezelingse ham serveert Katseveer coquilles met knolselderij, ge
fermenteerde knoflook, snijboon, bergamot en rettich.
Prijs-kwaliteit:
We aten twee weken terug al eens bij
Katseveer en dat was uit de kunst.
Ook tijdens de culinaire autorit spat
de kwaliteit er vanaf. Voor 85 euro
word je een dag lang in de watten ge
legd en bezoek je de mooiste stekjes.
Entourage:
Luxe dineren in de prachtige Zeeuw
se natuur. Kan het nog beter?
Bediening:
Gastvrij, bijna lief en zeer attent.
Conclusie:
Vroeg of laat komt die tweede ster.
Chef-kok Rutger van der Weel legt bij de kanaalmonding in Wemeldinge uit wat de gasten op hun bord zien:
puntalette, sepia, kabeljauw, chorizo, gazpacho en tomaat, foto's Johan van der Heijden
In Eten doen de
PZC-redacteuren
Marloes Matthijssen
en Frank Balkenende
beurtelings verslag van
een bezoek aan
Zeeuwse
eet gelegenheden.