Melk zou slecht voor de gezondheid zijn, en is niet hip
14 NIEUWS
We laten ons glaasje melk steeds vaker staan. En dat terwijl
de melkproductie juist enorm stijgt. Waar moeten we heen met al die zuivel
nu het traditionele melkpak van de ontbijttafel verdwijnt?
tylelkdoet}0 gQ
Neem 21 miljoen li-
terpakken melk in
gedachten. Dat is
de hoeveelheid
melk die de Neder
landse supermark
ten afgelopen jaar minder hebben
verkocht dan het jaar ervoor. Tus
sen april 2013 en diezelfde maand
in 2014 daalde de melkverkoop met
2,8 procent, blijkt uit cijfers van
marktonderzoeksbureau IRI. De af
gelopen vijftien jaar is de hoeveel
heid melk die aan de gemiddelde
Nederlandse ontbijttafel wordt ge
dronken met ruim eenderde ge
daald.
Hoe komt dat? Hoewel een ver
band niet wetenschappelijk is aan
getoond, wijst het Voedingscen
trum erop dat melk afgelopen jaren
in een negatief daglicht is komen
te staan. „Populaire boeken als
Melk de witte sloper en De Voedsel-
zandloper raden af om melk te drin
ken, omdat het slecht zou zijn voor
de gezondheid", zegt woordvoer
ster Patricia Schutte. Een Zweeds
onderzoek waaruit zou blijken dat
volwassenen met elk glas een gro
ter risico lopen om vroegtijdig te
overlijden, trok vorig jaar boven
dien veel media-aandacht.
Daar komt bij dat een groeiende
groep mensen melk maar saai of
ouderwets vindt. Het traditionele
literpak past niet meer in het mo
derne leefpatroon en de verande
rende gezinssamenstelling.
Zuivelfabrikanten proberen daar
op in te spelen. Zo introduceerde
Melkunie onlangs een filter dat er
voor zorgt dat een pak melk na ope
ning langer vers blijft. „Huishou
dens worden kleiner, eetpatronen
veranderen", zegt Ernesto Kerkhof
van Melkuniefabrikant Aria. Hij
wijst erop dat de verkoop van yog
hurt wel in de lift zit. „In plaats
van een boterham met een glas
melk, ontbijten veel mensen nu
met een kom yoghurt."
Zuiveldrankjes
FrieslandCampina ziet de vraag
naar zuiveldrankjes stijgen. „Som
mige mensen vinden melk niet zo
lekker. Daarbij hebben consumen
ten behoefte aan variantie, en die
bieden wij", zegt woordvoerster
Ria van der Peet.
Heeft de drank die door ambas
sadeurs als Joris Driepinter genera
ties lang is gepromoot als de witte
motor nog wel toekomst? Terwijl
de melkconsumptie ook in andere
Europese landen daalt, neemt de
melkproductie juist in rap tempo
toe. Sinds de jaren '80 lag de hoe
veelheid melk die boeren mochten
produceren aan banden. In april is
het Europese melkquotum opgehe
ven. Nu groeit het aantal melk
koeien in Nederland met 1 procent
per maand. Waar moeten we heen
met al die melk?
De zuivelindustrie zegt zich
daar geen zorgen over te maken.
„Slechts 8 procent van alle melk
die we produceren, gaat in drink-
pakken", zegt woordvoerder René
van Buitenen van de Nederlandse
Zuivel Organisatie (NZO). „55 pro
cent verwijnt in kaas, waarvan de
consumptie stabiel is. Daarbij
exporteren we 40 procent
van alle zuivel naar lan
den buiten de Europese
Unie. Wereldwijd zal de
door Annemieke van Dongen
De witte motor.
Hapert.