Melk zou slecht voor de gezondheid zijn, en is niet hip 14 NIEUWS We laten ons glaasje melk steeds vaker staan. En dat terwijl de melkproductie juist enorm stijgt. Waar moeten we heen met al die zuivel nu het traditionele melkpak van de ontbijttafel verdwijnt? tylelkdoet}0 gQ Neem 21 miljoen li- terpakken melk in gedachten. Dat is de hoeveelheid melk die de Neder landse supermark ten afgelopen jaar minder hebben verkocht dan het jaar ervoor. Tus sen april 2013 en diezelfde maand in 2014 daalde de melkverkoop met 2,8 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI. De af gelopen vijftien jaar is de hoeveel heid melk die aan de gemiddelde Nederlandse ontbijttafel wordt ge dronken met ruim eenderde ge daald. Hoe komt dat? Hoewel een ver band niet wetenschappelijk is aan getoond, wijst het Voedingscen trum erop dat melk afgelopen jaren in een negatief daglicht is komen te staan. „Populaire boeken als Melk de witte sloper en De Voedsel- zandloper raden af om melk te drin ken, omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid", zegt woordvoer ster Patricia Schutte. Een Zweeds onderzoek waaruit zou blijken dat volwassenen met elk glas een gro ter risico lopen om vroegtijdig te overlijden, trok vorig jaar boven dien veel media-aandacht. Daar komt bij dat een groeiende groep mensen melk maar saai of ouderwets vindt. Het traditionele literpak past niet meer in het mo derne leefpatroon en de verande rende gezinssamenstelling. Zuivelfabrikanten proberen daar op in te spelen. Zo introduceerde Melkunie onlangs een filter dat er voor zorgt dat een pak melk na ope ning langer vers blijft. „Huishou dens worden kleiner, eetpatronen veranderen", zegt Ernesto Kerkhof van Melkuniefabrikant Aria. Hij wijst erop dat de verkoop van yog hurt wel in de lift zit. „In plaats van een boterham met een glas melk, ontbijten veel mensen nu met een kom yoghurt." Zuiveldrankjes FrieslandCampina ziet de vraag naar zuiveldrankjes stijgen. „Som mige mensen vinden melk niet zo lekker. Daarbij hebben consumen ten behoefte aan variantie, en die bieden wij", zegt woordvoerster Ria van der Peet. Heeft de drank die door ambas sadeurs als Joris Driepinter genera ties lang is gepromoot als de witte motor nog wel toekomst? Terwijl de melkconsumptie ook in andere Europese landen daalt, neemt de melkproductie juist in rap tempo toe. Sinds de jaren '80 lag de hoe veelheid melk die boeren mochten produceren aan banden. In april is het Europese melkquotum opgehe ven. Nu groeit het aantal melk koeien in Nederland met 1 procent per maand. Waar moeten we heen met al die melk? De zuivelindustrie zegt zich daar geen zorgen over te maken. „Slechts 8 procent van alle melk die we produceren, gaat in drink- pakken", zegt woordvoerder René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). „55 pro cent verwijnt in kaas, waarvan de consumptie stabiel is. Daarbij exporteren we 40 procent van alle zuivel naar lan den buiten de Europese Unie. Wereldwijd zal de door Annemieke van Dongen De witte motor. Hapert.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 14