Culifair Goes 10 ZEELAND Lekker koffie De Culifair in Goes is een van de initiatieven om Fairtrade-producten te gebruiken. Zaterdag 4 juli om 14.00 uur gaat Robuust open. Een winkel met koffie, vinyl en met een Barbier. Zaterdag kunnen man nen zich er gratis laten knip pen met muziek van live DJ's op de achtergrond. Alle meube len in deze nieuwe hang-out zijn van Inidistrieel en zijn te koop. Lekker honing Op zaterdag 4 juli zijn het Lan delijke Open Imkerijdagen. U kunt dan een kijkje achter de schermen nemen bij een im ker. Zo wordt de waardevolle en belangrijke rol van de bijen in de natuur nog eens onder streept. Daarbij komt het oog sten van honing natuurlijk ook aan bod Lekker bietjes Ze liggen nu overal bij de groenteboer; zomerbietjes. Die zijn heel gezond en smakelijk. Eerst even koken en dan in dunne plakjes snijden en ver werken in een frisse salade met geitenkaas, koriander en peter selie. Maak er een dressing van olijfolie en balsamico bij. Eten met een vers stokbroodje. Lekker uit de Hemel De Zeeuwse Hemel in Zierik- zee heeft nu een kookboek. Ei genaresse Monique Hilter- mann geeft haar beste recepten prijs en schrijft over de sfeer, het onstaan en de geschiedenis van de Zeeuwse hemel. Met bij behorende weetjes. Vinologen Astrid Joosten en Thérèse Boer (Librije) zorgen voor een pas send wijnadvies. e gemeente Goes is sinds 2009 een van de eerste Fair trade gemeenten in Nederland. Dat wordt je niet zomaar. De gemeente is in Goes de spin in het web op het gebied van Fairtrade. Zo wordt gepro beerd om de milleniumdoelen te behalen die de VN heeft opge steld. Samen met ondernemers, organisaties en inwoners geeft Goes hier inhoud aan. Een goed voorbeeld hiervan is de CuliFair die op woensdag 8 en donderdag 9 juli wordt gehouden op de Grote Markt van Goes. De ze Fair wordt dit jaar voor de vijf de maal gehouden en verandert de markt voor even in een groot restaurant waar tegen betaling van 4 of 6 euro, gerechten kun nen worden gekocht bij de deel nemende restaurants. Albert Boogaard is. als projectmanager bij de gemeente Goes, betrokken bij de Fairtrade initiatieven in zijn stad. „De gemeente Goes wil op een creatieve manier inwoners en bedrijven stimuleren om Fair trade producten te gebruiken. Ik denk dat we dat goed doen. Wij hebben niet voor niets in 2010 de prijs voor de meest inspirerende Fairtrade gemeente gekregen", zegt hij trots. „Wij organiseren van alles om de Fairtrade en de duurzaamheidsdoelen zo breed mogelijk uit te zetten in de ge meente. Zo hebben we met de scholen lespakketten ontwikkeld, hadden we in 2009 een Afrika jaar, in 2013 een Latijns- Amerika jaar en in 2017 staat Azië centraal. Op het stadskantoor wordt Fair trade koffie en thee gedronken. En volgende week is er dus de Cu liFair. Het evenement is zoveel mogelijk duurzaam. Alles wat er aan afval is, kan in de compost- bak worden afgevoerd. Inclusief het bestek en de borden. Alle wijn is Fairtrade. Boogaard heeft deze zelf uitgezocht. De limona de die er geschonken wordt is bio logisch, evenals het bier. Daar naast zorgen de deelnemende res taurants ervoor dat hun produc ten zoveel mogelijk Fairtrade zijn of het Zeker Zeeuws keurmerk dragen. Tom de Koning van Goes Marketing stond aan de wieg van de CuliFair en organiseert dit sa men met de gemeente. Volgens mij is dit het enige culinaire Fair trade event in Nederland", zegt hij. „En daar ben ik erg trots op. Zelfs de kaarsen zijn Fairtrade. Het evenement heeft een open ka rakter en is voor iedereen toegan kelijk. Zo houden we Fairtrade Goes probeert duurzaamheidsdoel breed uit te zetten in de gemeente laagdrempelig en kan een ieder er op een leuke manier kennis mee maken", aldus de organisator. „De deelnemers komen allemaal uit Goes en omgeving en wat we hiermee hopen te bereiken is dat ze de rest van het jaar ook Fairtra de producten op de menukaart zetten", betoogt de Koning. Kees Schrijver, een van de deelnemers met zijn restaurant 'Amuz' onder schrijft dit. „Goes is goed bezig om veel mogelijk te maken. Dit evenement spreekt ons enorm aan en het is natuurlijk erg leuk om te laten zien wat je met deze mooie Fairtrade en Zeeuwse pro ducten kunt bereiden." Bij hem staat er onder andere Thools hoen op het menu en een Zeeuw se, biologische aardappel gevuld met 'coleslaw' en 'pulled pork'. Een ander belangrijk aspect voor hem is dat dit evenement de on dernemers samenbrengt, wat de onderlinge band weer versterkt. De andere deelnemers dat zijn brasserie d'Anvers, Hotel-Brasse rie Katoen, Restaurant het Bin nenhof, FoodLab van Scalda, Eet- mosfeer Het Elfde gebod, restau rant de Witte Lelie, restaurant de Vierlinden, restaurant Meliefste, de Nieuwe Stadsschuur en Taart&Tafel. Overigens verandert de Culi Fair vanaf zaterdag in een CuliFiësta geeft Albert Boogaard aan. „Met weer heel andere, veel al buitenlandse lekkernijen. Hier bij staan het internationale karak ter en de bijbehorende smaken centraal. En dat trekt weer een heel ander soort publiek." Margot Verhaagen schrijft ie dere week smakelijk in de Lekker Zeeland pagina over leuke, bijzondere en vooral lekkere Zeeuwse producten, recepten, evenementen en weetjes. Met veel tips MIDDELBURG ZIERIKZEE Fairtrade en lekker eten naast elkaar D Albert Boogaard, projectmanager Koks werken aan het dessert tijdens de Culifair Goes in 2013. foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 42