Culifair Goes
10 ZEELAND
Lekker koffie
De Culifair in Goes is een van de
initiatieven om Fairtrade-producten
te gebruiken.
Zaterdag 4 juli om 14.00 uur
gaat Robuust open. Een winkel
met koffie, vinyl en met een
Barbier. Zaterdag kunnen man
nen zich er gratis laten knip
pen met muziek van live DJ's
op de achtergrond. Alle meube
len in deze nieuwe hang-out
zijn van Inidistrieel en zijn te
koop.
Lekker honing
Op zaterdag 4 juli zijn het Lan
delijke Open Imkerijdagen. U
kunt dan een kijkje achter de
schermen nemen bij een im
ker. Zo wordt de waardevolle
en belangrijke rol van de bijen
in de natuur nog eens onder
streept. Daarbij komt het oog
sten van honing natuurlijk ook
aan bod
Lekker bietjes
Ze liggen nu overal bij de
groenteboer; zomerbietjes. Die
zijn heel gezond en smakelijk.
Eerst even koken en dan in
dunne plakjes snijden en ver
werken in een frisse salade met
geitenkaas, koriander en peter
selie. Maak er een dressing van
olijfolie en balsamico bij. Eten
met een vers stokbroodje.
Lekker uit de
Hemel
De Zeeuwse Hemel in Zierik-
zee heeft nu een kookboek. Ei
genaresse Monique Hilter-
mann geeft haar beste recepten
prijs en schrijft over de sfeer,
het onstaan en de geschiedenis
van de Zeeuwse hemel. Met bij
behorende weetjes. Vinologen
Astrid Joosten en Thérèse Boer
(Librije) zorgen voor een pas
send wijnadvies.
e gemeente Goes
is sinds 2009 een
van de eerste Fair
trade gemeenten
in Nederland.
Dat wordt je niet
zomaar. De gemeente is in Goes
de spin in het web op het gebied
van Fairtrade. Zo wordt gepro
beerd om de milleniumdoelen te
behalen die de VN heeft opge
steld. Samen met ondernemers,
organisaties en inwoners geeft
Goes hier inhoud aan.
Een goed voorbeeld hiervan is
de CuliFair die op woensdag 8 en
donderdag 9 juli wordt gehouden
op de Grote Markt van Goes. De
ze Fair wordt dit jaar voor de vijf
de maal gehouden en verandert
de markt voor even in een groot
restaurant waar tegen betaling
van 4 of 6 euro, gerechten kun
nen worden gekocht bij de deel
nemende restaurants. Albert
Boogaard is. als projectmanager
bij de gemeente Goes, betrokken
bij de Fairtrade initiatieven in
zijn stad. „De gemeente Goes wil
op een creatieve manier inwoners
en bedrijven stimuleren om Fair
trade producten te gebruiken. Ik
denk dat we dat goed doen. Wij
hebben niet voor niets in 2010 de
prijs voor de meest inspirerende
Fairtrade gemeente gekregen",
zegt hij trots. „Wij organiseren
van alles om de Fairtrade en de
duurzaamheidsdoelen zo breed
mogelijk uit te zetten in de ge
meente. Zo hebben we met de
scholen lespakketten ontwikkeld,
hadden we in 2009 een Afrika
jaar, in 2013 een Latijns- Amerika
jaar en in 2017 staat Azië centraal.
Op het stadskantoor wordt Fair
trade koffie en thee gedronken.
En volgende week is er dus de Cu
liFair. Het evenement is zoveel
mogelijk duurzaam. Alles wat er
aan afval is, kan in de compost-
bak worden afgevoerd. Inclusief
het bestek en de borden. Alle
wijn is Fairtrade. Boogaard heeft
deze zelf uitgezocht. De limona
de die er geschonken wordt is bio
logisch, evenals het bier. Daar
naast zorgen de deelnemende res
taurants ervoor dat hun produc
ten zoveel mogelijk Fairtrade zijn
of het Zeker Zeeuws keurmerk
dragen. Tom de Koning van Goes
Marketing stond aan de wieg van
de CuliFair en organiseert dit sa
men met de gemeente. Volgens
mij is dit het enige culinaire Fair
trade event in Nederland", zegt
hij. „En daar ben ik erg trots op.
Zelfs de kaarsen zijn Fairtrade.
Het evenement heeft een open ka
rakter en is voor iedereen toegan
kelijk. Zo houden we Fairtrade
Goes probeert
duurzaamheidsdoel
breed uit te zetten
in de gemeente
laagdrempelig en kan een ieder er
op een leuke manier kennis mee
maken", aldus de organisator.
„De deelnemers komen allemaal
uit Goes en omgeving en wat we
hiermee hopen te bereiken is dat
ze de rest van het jaar ook Fairtra
de producten op de menukaart
zetten", betoogt de Koning. Kees
Schrijver, een van de deelnemers
met zijn restaurant 'Amuz' onder
schrijft dit. „Goes is goed bezig
om veel mogelijk te maken. Dit
evenement spreekt ons enorm
aan en het is natuurlijk erg leuk
om te laten zien wat je met deze
mooie Fairtrade en Zeeuwse pro
ducten kunt bereiden." Bij hem
staat er onder andere Thools
hoen op het menu en een Zeeuw
se, biologische aardappel gevuld
met 'coleslaw' en 'pulled pork'.
Een ander belangrijk aspect voor
hem is dat dit evenement de on
dernemers samenbrengt, wat de
onderlinge band weer versterkt.
De andere deelnemers dat zijn
brasserie d'Anvers, Hotel-Brasse
rie Katoen, Restaurant het Bin
nenhof, FoodLab van Scalda, Eet-
mosfeer Het Elfde gebod, restau
rant de Witte Lelie, restaurant de
Vierlinden, restaurant Meliefste,
de Nieuwe Stadsschuur en
Taart&Tafel.
Overigens verandert de Culi
Fair vanaf zaterdag in een
CuliFiësta geeft Albert Boogaard
aan. „Met weer heel andere, veel
al buitenlandse lekkernijen. Hier
bij staan het internationale karak
ter en de bijbehorende smaken
centraal. En dat trekt weer een
heel ander soort publiek."
Margot Verhaagen schrijft ie
dere week smakelijk in de
Lekker Zeeland pagina over
leuke, bijzondere en vooral
lekkere Zeeuwse producten,
recepten, evenementen en
weetjes. Met veel tips
MIDDELBURG
ZIERIKZEE
Fairtrade en lekker
eten naast elkaar
D
Albert Boogaard,
projectmanager
Koks werken aan het dessert tijdens de Culifair Goes in 2013. foto Mechteld Jansen