Eet-tiquette krijgen rondleiding in Yerseke ZEELAND 11 Mar got riendin houdt van de etiquette. Zij ziet ze als een soort van verkeers regels. En volgens haar zijn de etiquetteregels er voor ie dereen. Voor groot, klein, arm, rijk zelfs voor de koning. Zij kan daar heerlijk over ver tellen en weet precies of het koel kast of ijskast is. Of je naar het toilet of de wc moet en hoe de messen, vorken en lepels horen liggen op de tafel bij een heus di ner. Nou is dat laatste niet zo in gewikkeld en zeer vanzelfspre kend. Denk je. Maar het is altijd handig om te weten en te onthou den. Zij vindt het heerlijk om men sen daarbij te helpen en ik vind het prettig om te weten. De beste etiquetteregel vind ik trouwens nog steeds dat je met een lach overal binnenkomt. Een andere goede tip is; 'een groet doet goed'. En beleefd blijven en 'u' zeggen. Dat vindt iedereen pret tig. Ik blijf altijd heel lang 'u' te gen mensen zeggen. Niet om een afstand te kweken, maar juist om dat ik dat zo geleerd heb. En om dat je dan altijd goed zit. Maar niet iedereen vind dat prettig en gek genoeg vind ik dat zelf ook niet altijd. Als mensen tegen mij u gaan zeggen voel ik me ineens heel oud. Terwijl het daar natuur lijk niets mee te maken heeft. Van de eet-tiquette regels zijn er best veel. En dat is logisch, ge zien het feit dat wanneer je met mensen aan tafel zit, het prettig is dat iedereen zich een beetje ge draagt. Rechtop zitten plaats van onderuit hangen. En niet roeien met de ellebogen of met je ellebo gen op tafel hangen. En vanzelf sprekend niet slurpen, smakken en met een volle mond eten. Of nog erger; met de mond open. En natuurlijk wanneer je klaar bent het bestek op half twee leggen. De beroemde Nederlandse schrij ver Erasmus schreef al in 1530 een etiquetteboekje voor kinde ren. Hij vond etiquette belang rijk. Zijn voorbeelden waren; stort je niet als een wolf op het eten, kluif niet als een hond de botten af, sla je drank niet achter over als een gans, lik je bord niet af als een kat en knor niet als een varken. Overigens ga ik zelf meestal spinnen als een poes na een lekker hapje eten. En dat mag gelukkig wel. Margot Verhaagen schrijft ie dere week smakelijk in de Lekker Zeeland pagina over leuke, bijzondere en vooral lekkere Zeeuwse producten, recepten, evenementen en weetjes. Met veel tips Biologisch voedsel op Concert at Sea Komend weekend is het Con cert at Sea. Een klimaatneutraal en duurzaam festival op de Brouwersdam met naast biolo gische wijnen ook biologische fruitsappen en frites. Het assor timent van LaPlace bevat geen E-nummers, het barbecuevlees is diervriendelijk en de koffie bonen zijn Fair Trade. Alles draait om vis op folkloredag Tijdens de Visserijdagen op za terdag 27 juni draait in Arne- muiden alles om vis. Er is een markt, er zijn streekproducten en er zijn op deze dag veel acti viteiten en folklore. Alles met vis in de hoofdrol. En natuur lijk staat er een gebakken visje voor u klaar. Met ramadan staat linzensoep op menu De ramadan is begonnen. Dat houdt in dat islamieten vasten tussen zonsopgang en zonson dergang. Na zonsondergang zit de vastentijd erop en gaat men aan de zogenaamde Iftarmaal- tijd. Er wordt dan extra lekker en veel gekookt. Traditioneel met vooraf rode linzensoep. Rond 17 juli eindigt de rama dan met het Suikerfeest. Aspergepunt stopt met telen Het Aspergepunt in Middel burg gaat met het telen van as perges stoppen. Dit zijn de laat ste dagen dat er nog asperges kunnen worden gehaald, al is de oogst dit jaar veel minder dan anders door de kou. Er moest opnieuw worden aange plant en een keuze voor 10 jaar worden gemaakt. De familie Dieleman heeft besloten geen apserges meer te gaan telen. andere baan." Tessa Hoogeste- ger uit Heinkenszand is echter heel enthousiast. Ze loopt nu stage bij restaurant Jan in Goes en heeft veel met schaal-en schelpdieren te maken. Die lust ze graag, behalve de oes ters. Ze wil hierna verder in de horeca, dus gaat ze nog door 'Een koe krijg je als pakketje aangeleverd. Een levende kreeft, daar ga ik niet aan beginnen. Ook niet in mijn eigen zaak' met een studie voor leidingge vende. Inmiddels hebben de stu denten bij Prins en Dingeman- se een verhaal over de hangcul- tuurmosselen gehoord en rond gekeken. Scherp vertelt beel dend over de ideale mossel en hoe met een 'veredelde lady- shave' de baard van de mossel wordt gehaald. Nu naar de Oesterij. Daar legt Jean Dhooghe uit hoe oes ters opengestoken moeten wor den. „Wereldwijd neemt de consumptie van de oesters enorm toe", geeft hij aan. Niet voor alle leerlingen is dat te be- Foto linksboven: Joost slaat een oester achterover. Foto onder: De leerlingen leren bij de Oesterij hoe ze een oester moeten openen en verorberen. Marvin probeert er een open te krijgen. grijpen, al heeft Marvin Schou wenburg uit Zierikzee er al va ker één gestoken en opgegeten. Hij vind ze dan ook lekker. Kliff Koopman uit Middelburg werkt met schelpdieren bij brasserie 't Panneke. Hij gaat vandaag zijn eerste oester eten. „Ik vind het wel interessant om te weten waar alles van daan komt", zegt hij. „Dat moet wel, als kok." Zijn eerste oester gaat hem goed af. Dat geldt helaas niet voor alle leerlingen. Hans Scherp vertelt intussen hoe oesters opgroeien in de Oos- terschelde en welke soorten er zijn. Bij Krijn en Verwijs krijgen ze vervolgens uit leg over de kreeft, over diver se bereidingswijzen en over de voortplanting van deze dieren. Dat levert heel wat gelach op. Mandy Tholenaar uit Wissenkerke gaat geen kreeft klaarmaken. Ze vind het zielig om ze levend te ko ken. „Een koe, die krijg je als pakje aangeleverd. Een levende kreeft; daar ga ik niet aan be ginnen", zegt de Wissenkerk- se beslist. „Ook niet later, als ik mijn eigen zaak heb." VRIJDAG 26 JUNI 2015 moeten aan de oester V BROUWERSDAM ARNEMUIDEN MIDDELBURG MIDDELBURG Mandy Tholenaar, studente foto's Marcelle Davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 43