Eet-tiquette
krijgen rondleiding in Yerseke
ZEELAND 11
Mar got
riendin houdt van de
etiquette. Zij ziet ze als
een soort van verkeers
regels. En volgens haar
zijn de etiquetteregels er voor ie
dereen. Voor groot, klein, arm,
rijk zelfs voor de koning.
Zij kan daar heerlijk over ver
tellen en weet precies of het koel
kast of ijskast is. Of je naar het
toilet of de wc moet en hoe de
messen, vorken en lepels horen
liggen op de tafel bij een heus di
ner. Nou is dat laatste niet zo in
gewikkeld en zeer vanzelfspre
kend. Denk je. Maar het is altijd
handig om te weten en te onthou
den.
Zij vindt het heerlijk om men
sen daarbij te helpen en ik vind
het prettig om te weten. De beste
etiquetteregel vind ik trouwens
nog steeds dat je met een lach
overal binnenkomt. Een andere
goede tip is; 'een groet doet
goed'. En beleefd blijven en 'u'
zeggen. Dat vindt iedereen pret
tig. Ik blijf altijd heel lang 'u' te
gen mensen zeggen. Niet om een
afstand te kweken, maar juist om
dat ik dat zo geleerd heb. En om
dat je dan altijd goed zit. Maar
niet iedereen vind dat prettig en
gek genoeg vind ik dat zelf ook
niet altijd. Als mensen tegen mij
u gaan zeggen voel ik me ineens
heel oud. Terwijl het daar natuur
lijk niets mee te maken heeft.
Van de eet-tiquette regels zijn er
best veel. En dat is logisch, ge
zien het feit dat wanneer je met
mensen aan tafel zit, het prettig
is dat iedereen zich een beetje ge
draagt. Rechtop zitten plaats van
onderuit hangen. En niet roeien
met de ellebogen of met je ellebo
gen op tafel hangen. En vanzelf
sprekend niet slurpen, smakken
en met een volle mond eten. Of
nog erger; met de mond open. En
natuurlijk wanneer je klaar bent
het bestek op half twee leggen.
De beroemde Nederlandse schrij
ver Erasmus schreef al in 1530
een etiquetteboekje voor kinde
ren. Hij vond etiquette belang
rijk. Zijn voorbeelden waren;
stort je niet als een wolf op het
eten, kluif niet als een hond de
botten af, sla je drank niet achter
over als een gans, lik je bord niet
af als een kat en knor niet als een
varken. Overigens ga ik zelf
meestal spinnen als een poes na
een lekker hapje eten. En dat
mag gelukkig wel.
Margot Verhaagen schrijft ie
dere week smakelijk in de
Lekker Zeeland pagina over
leuke, bijzondere en vooral
lekkere Zeeuwse producten,
recepten, evenementen en
weetjes. Met veel tips
Biologisch voedsel
op Concert at Sea
Komend weekend is het Con
cert at Sea. Een klimaatneutraal
en duurzaam festival op de
Brouwersdam met naast biolo
gische wijnen ook biologische
fruitsappen en frites. Het assor
timent van LaPlace bevat geen
E-nummers, het barbecuevlees
is diervriendelijk en de koffie
bonen zijn Fair Trade.
Alles draait om vis
op folkloredag
Tijdens de Visserijdagen op za
terdag 27 juni draait in Arne-
muiden alles om vis. Er is een
markt, er zijn streekproducten
en er zijn op deze dag veel acti
viteiten en folklore. Alles met
vis in de hoofdrol. En natuur
lijk staat er een gebakken visje
voor u klaar.
Met ramadan staat
linzensoep op menu
De ramadan is begonnen. Dat
houdt in dat islamieten vasten
tussen zonsopgang en zonson
dergang. Na zonsondergang zit
de vastentijd erop en gaat men
aan de zogenaamde Iftarmaal-
tijd. Er wordt dan extra lekker
en veel gekookt. Traditioneel
met vooraf rode linzensoep.
Rond 17 juli eindigt de rama
dan met het Suikerfeest.
Aspergepunt
stopt met telen
Het Aspergepunt in Middel
burg gaat met het telen van as
perges stoppen. Dit zijn de laat
ste dagen dat er nog asperges
kunnen worden gehaald, al is
de oogst dit jaar veel minder
dan anders door de kou. Er
moest opnieuw worden aange
plant en een keuze voor 10 jaar
worden gemaakt. De familie
Dieleman heeft besloten geen
apserges meer te gaan telen.
andere baan." Tessa Hoogeste-
ger uit Heinkenszand is echter
heel enthousiast. Ze loopt nu
stage bij restaurant Jan in Goes
en heeft veel met schaal-en
schelpdieren te maken. Die
lust ze graag, behalve de oes
ters. Ze wil hierna verder in de
horeca, dus gaat ze nog door
'Een koe krijg je als pakketje
aangeleverd. Een levende
kreeft, daar ga ik niet aan
beginnen. Ook niet in mijn
eigen zaak'
met een studie voor leidingge
vende.
Inmiddels hebben de stu
denten bij Prins en Dingeman-
se een verhaal over de hangcul-
tuurmosselen gehoord en rond
gekeken. Scherp vertelt beel
dend over de ideale mossel en
hoe met een 'veredelde lady-
shave' de baard van de mossel
wordt gehaald.
Nu naar de Oesterij. Daar
legt Jean Dhooghe uit hoe oes
ters opengestoken moeten wor
den. „Wereldwijd neemt de
consumptie van de oesters
enorm toe", geeft hij aan. Niet
voor alle leerlingen is dat te be-
Foto linksboven: Joost slaat een
oester achterover.
Foto onder: De leerlingen leren
bij de Oesterij hoe ze een oester
moeten openen en verorberen.
Marvin probeert er een open te
krijgen.
grijpen, al heeft Marvin Schou
wenburg uit Zierikzee er al va
ker één gestoken en opgegeten.
Hij vind ze dan ook lekker.
Kliff Koopman uit Middelburg
werkt met schelpdieren bij
brasserie 't Panneke. Hij gaat
vandaag zijn eerste oester eten.
„Ik vind het wel interessant
om te weten waar alles van
daan komt", zegt hij. „Dat
moet wel, als kok." Zijn
eerste oester gaat hem
goed af.
Dat geldt helaas niet
voor alle leerlingen.
Hans Scherp vertelt
intussen hoe oesters
opgroeien in de Oos-
terschelde en welke
soorten er zijn.
Bij Krijn en Verwijs
krijgen ze vervolgens uit
leg over de kreeft, over diver
se bereidingswijzen en over
de voortplanting van deze
dieren. Dat levert heel wat
gelach op.
Mandy Tholenaar uit
Wissenkerke gaat geen
kreeft klaarmaken. Ze vind
het zielig om ze levend te ko
ken. „Een koe, die krijg je als
pakje aangeleverd. Een levende
kreeft; daar ga ik niet aan be
ginnen", zegt de Wissenkerk-
se beslist. „Ook niet later, als
ik mijn eigen zaak heb."
VRIJDAG 26 JUNI 2015
moeten aan de oester
V
BROUWERSDAM
ARNEMUIDEN
MIDDELBURG
MIDDELBURG
Mandy Tholenaar, studente
foto's Marcelle Davidse