LEKKER UITGELICHT Andijvie G. van Sloven BEZOEK FORT RAMMEKENS HOERA, DE APPELAERE IS JARIG! VISSPECIALIST VISAMY Leerlingen van horecaopleiding lekker-zeeland.nl 10 ZEELAND Uw keuken en badkamer specialist! Studenten van de hotelschool in Bergen op Zoom worden wegwijs gemaakt in de wereld van oester, mossel en kreeft. LcUur &te,n, UsUu-r Tie&i- LcUu-r Ha,rCH Zondag 28 juni, aanvang 14.00 uur, Ritthem Drs P. overleed vorige week. Hij was bijna 96 jaar oud en be kend van veel prach tige liedjes en gedichten over de meest uiteenlopende onder werpen. Zo schreef hij een heel gedicht over 'Koolraap en lof, schorseneren en prei', maar ook over andijvie. Hij schreef: 'An dijvie, inspirerend is ze niet. Geen rijmwoord heeft men ooit op haar ontdekt. Ook heeft ze zelfs door fraai gekleurde ruiten. Een vies en uiterst burgerlijk aspect. Wij mo gen er de ogen niet voor sluiten. Dat zij het lichaam wel tot voe ding strekt. Maar dat is dan ook alles wat ze biedt. Andijvie is voor mij geen lustobject.' Toch wordt andijvie in de meeste huishoudens regelma tig gegeten en dat is niet bur gerlijk, maar heel gezond en lekker. En ook niet slijmerig en week en langgerekt, zoals drs. P schreef. Leo de Visser uit Ritthem teelt de andijvie biologisch. Nu oogst hij de normale andijvie. De krulandijvie komt pas later in het seizoen. Al lang geleden begon hij met biologisch boe ren, gewoon omdat hij zag dat de landbouw veranderde. Er werden veel chemische midde len gebruikt en alles moest meer en sneller. „Vroeger had de andijvie een geel hart van binnen. Tegenwoordig is de plant groener. Dat komt omdat men niet meer die bittere smaak wil. En dat zit nu juist in het gele gedeelte", vertelt de Visser. „En dat is wel jammer, want zo gaat alles wat vlakker smaken." Hij is een begrip in Zeeland, met zijn karakteristie ke kop en traditionele oorring. En natuurlijk met de Zeeuwse trekpaarden, waarmee hij zijn land bewerkt. „Andijvie is een makkelijk plant om te kweken. Nu kweek ik alleen andijvie voor bij ons in de winkel op 't Hof Eindelienge." Gekookte andijvie heeft een slechte naam. Vroeger dacht men namelijk dat groente gifti ge stoffen bevatten en daarom kookte men de groente erg lang. Vandaar dat veel mensen een hekel aan andijvie kregen. Maar andijvie is erg gezond en bevat mineralen als mangaan en magnesium en veel vitami ne K. En andijvie is te lekker om links te laten liggen. Het kan gegeten worden als bijge recht of als maaltijdsalade met croutons, spekjes en een zacht gekookt ei als garnering. Of het kan rauw verwerkt worden in een stamppot met uitgebakken spekjes. Schil een kilo aardappelen, bijvoorbeeld Bintje. Deze zijn zeer geschikt voor stamppot. Kook ze en snij ondertussen een stronk andij vie zeer fijn. De buitenste bla deren mogen er af. Bak 2 ons Zeeuws spek uit in een klein beetje olijfolie. Als de aardap pels gaar zijn, fijn stampen met een scheut melk, balsamico en wat spekvet. Voeg de gewassen, uitgelekte andijvie toe en meng door elkaar. Voeg de spekjes toe en roer goed door tot dat de andijvie wat geslon ken is. Meteen opeten. en oester is het hoogte punt in de carrière van een kok in oplei ding Als je aan Yerseke denkt dan denk je aan mosselen, oesters en kreeft. En dat is nu precies waarmee de eerstejaars studenten van het Zoomvliet College in Bergen op Zoom, hotelschool horeca, toeris me en recreatie, kennismaken tij dens een rondleiding hier. Na een nog warme bolus van de plaatselij ke bakker krijgen ze eerst een film over mosselkweek te zien. Hans Scherp verzorgt vandaag de rond leiding. „Voor de studenten van de ze hotelschool is dit een must. En omdat de leerlingen al een beroeps keuze gemaakt hebben, merk je dat ze geïnteresseerd zijn", geeft hij aan. „Ik krijg altijd de horeca- kandidaten. Dat komt omdat ik ja renlang lid was van het Cu linair gilde en nu zo af en toe mijn zoon Mart onder- steun in zijn restau rant Scherp in Mid delburg", vertelt hij enthousiast. Scherp licht het programma toe. Eerst gaan de studenten naar Prins en Dingemanse, waar ze meer ho ren over de hangcultuurmossel. Vervolgens gaan ze naar de Oeste- rij en mogen ze zelf een oester opensteken en natuurlijk proeven. „Het hoogtepunt in je carrière", zegt Scherp lachend. In de zaal hoor je her en der een luid 'getver'. Daarna gaan ze naar de firma Krijn en Verwijs, waar ze horen over de verschillen tussen een Oosterschel- dekreeft en een Canadese kreeft. „Ieder jaar leveren we zo'n 40 a 50 koks af', zegt één van de begelei ders en docent, Eric Huiser. „Van zelfsprekend moeten ze product kennis op doen, daarom gaan we ie der jaar naar Yerseke. We zijn een klein- schalige opleiding en hebben alleen maar mensen die zelf uit de horeca komen in dienst. Door de vele kookprogramma's worden veel jonge ren geïnspireerd om deze opleiding te vol gen", zegt hij. „Hoge werkdruk, fysiek zwaar werk en lange werktij den: werken in de horeca is zwaar, dus je ziet dat een gro te groep binnen vijfjaar helaas alweer op zoek gaat naar een 1 Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl Een bezoek aan Fort Rammekens samen met een gids. Deze neemt de bezoeker mee op een tocht door 5 eeuwen Zeeuws verledenen door het bos- en krekengebied. De wandeling begint aan de poort van het Fort aan de Rammekensweg in Ritthem (A58 afslag Ritthem/Oost-Souburg). Kosten: volwassenen 5,00 per persoon/ kinderen 2,50 Info: fortrammekens.nl Twintig jaar geleden kwam de eerste fles Appelaere op de markt. Een fles vol appelsap van zoveel mogelijk Zeeuwse appels. Duurzaam en gezond. Inmiddels zijn er ook Perelaere en Sinaasappelaere op de markt en zijn ze niet meer weg te denken als heerlijke dorstlesser. Koud op z'n best. Info: appelaere.nl Visspecialist Visamy uit Vlissingen is woensdag tweede geworden bij de haring presentatiewedstrijd van de Nationale Haringpartij. Het is het tweede jaar op rij dat Visamy de tweede plek behaalt. Koks in spe TOTAAL INSTALLATEUR ALLES IN ÉÉN HAND www.vanbovenkeukens.nl KEUKENS SANITAIR BADKAMERS BADMEUBELS TEGELS STOOMCABINES SAUNA VERWARMING BOUWBEDRIJF ELECTRO INSTALLATIEBEDRIJF Tramstraat 1-3 (centrum), Koudekerke, Tel. 0118-551681 Vrijdag koopavond (zaterdagmiddag gesloten) De Hollandse nieuwe is heerlijk en gezond om zo te eten, maar ook om een salade van te maken. Bijvoorbeeld met (gekookte) zomerbietjes, ge- gekookte aardappelen, appel en natuurlijk haring. Alles en op smaak brengen met citroensap en peterselie, snipperde ui, wat in blokjes snijden héérlijk! 800 m2 pure inspiratie! I Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 42