LEKKER UITGELICHT
Andijvie
G. van Sloven
BEZOEK FORT RAMMEKENS
HOERA, DE APPELAERE IS JARIG!
VISSPECIALIST VISAMY
Leerlingen van horecaopleiding
lekker-zeeland.nl
10 ZEELAND
Uw keuken en badkamer specialist!
Studenten van de
hotelschool in Bergen
op Zoom worden
wegwijs
gemaakt in
de wereld
van oester,
mossel en
kreeft.
LcUur &te,n,
UsUu-r Tie&i-
LcUu-r Ha,rCH
Zondag 28 juni, aanvang 14.00 uur, Ritthem
Drs P. overleed vorige
week. Hij was bijna
96 jaar oud en be
kend van veel prach
tige liedjes en gedichten over
de meest uiteenlopende onder
werpen. Zo schreef hij een heel
gedicht over 'Koolraap en lof,
schorseneren en prei', maar ook
over andijvie. Hij schreef: 'An
dijvie, inspirerend is ze niet. Geen
rijmwoord heeft men ooit op haar
ontdekt. Ook heeft ze zelfs door
fraai gekleurde ruiten. Een vies en
uiterst burgerlijk aspect. Wij mo
gen er de ogen niet voor sluiten.
Dat zij het lichaam wel tot voe
ding strekt. Maar dat is dan ook
alles wat ze biedt. Andijvie is voor
mij geen lustobject.'
Toch wordt andijvie in de
meeste huishoudens regelma
tig gegeten en dat is niet bur
gerlijk, maar heel gezond en
lekker. En ook niet slijmerig en
week en langgerekt, zoals drs. P
schreef.
Leo de Visser uit Ritthem
teelt de andijvie biologisch. Nu
oogst hij de normale andijvie.
De krulandijvie komt pas later
in het seizoen. Al lang geleden
begon hij met biologisch boe
ren, gewoon omdat hij zag dat
de landbouw veranderde. Er
werden veel chemische midde
len gebruikt en alles moest
meer en sneller. „Vroeger had
de andijvie een geel hart van
binnen. Tegenwoordig is de
plant groener. Dat komt omdat
men niet meer die bittere
smaak wil. En dat zit nu juist
in het gele gedeelte", vertelt de
Visser. „En dat is wel jammer,
want zo gaat alles wat vlakker
smaken." Hij is een begrip in
Zeeland, met zijn karakteristie
ke kop en traditionele oorring.
En natuurlijk met de Zeeuwse
trekpaarden, waarmee hij zijn
land bewerkt. „Andijvie is een
makkelijk plant om te kweken.
Nu kweek ik alleen andijvie
voor bij ons in de winkel op 't
Hof Eindelienge."
Gekookte andijvie heeft een
slechte naam. Vroeger dacht
men namelijk dat groente gifti
ge stoffen bevatten en daarom
kookte men de groente erg
lang. Vandaar dat veel mensen
een hekel aan andijvie kregen.
Maar andijvie is erg gezond en
bevat mineralen als mangaan
en magnesium en veel vitami
ne K. En andijvie is te lekker
om links te laten liggen. Het
kan gegeten worden als bijge
recht of als maaltijdsalade met
croutons, spekjes en een zacht
gekookt ei als garnering.
Of het kan rauw verwerkt
worden in een stamppot met
uitgebakken spekjes. Schil een
kilo aardappelen, bijvoorbeeld
Bintje. Deze zijn zeer geschikt
voor stamppot. Kook ze en snij
ondertussen een stronk andij
vie zeer fijn. De buitenste bla
deren mogen er af. Bak 2 ons
Zeeuws spek uit in een klein
beetje olijfolie. Als de aardap
pels gaar zijn, fijn stampen met
een scheut melk, balsamico en
wat spekvet. Voeg de gewassen,
uitgelekte andijvie toe en
meng door elkaar. Voeg de
spekjes toe en roer goed door
tot dat de andijvie wat geslon
ken is. Meteen opeten.
en oester is het hoogte
punt in de carrière
van een kok in oplei
ding
Als je aan Yerseke
denkt dan denk je aan
mosselen, oesters en kreeft.
En dat is nu precies waarmee de
eerstejaars studenten van het
Zoomvliet College in Bergen op
Zoom, hotelschool horeca, toeris
me en recreatie, kennismaken tij
dens een rondleiding hier. Na een
nog warme bolus van de plaatselij
ke bakker krijgen ze eerst een film
over mosselkweek te zien. Hans
Scherp verzorgt vandaag de rond
leiding. „Voor de studenten van de
ze hotelschool is dit een must. En
omdat de leerlingen al een beroeps
keuze gemaakt hebben, merk je
dat ze geïnteresseerd zijn", geeft
hij aan. „Ik krijg altijd de horeca-
kandidaten. Dat komt omdat ik ja
renlang lid was van het Cu
linair gilde en nu
zo af en toe
mijn
zoon
Mart
onder-
steun
in zijn
restau
rant
Scherp
in Mid
delburg", vertelt hij enthousiast.
Scherp licht het programma toe.
Eerst gaan de studenten naar Prins
en Dingemanse, waar ze meer ho
ren over de hangcultuurmossel.
Vervolgens gaan ze naar de Oeste-
rij en mogen ze zelf een oester
opensteken en natuurlijk proeven.
„Het hoogtepunt in je carrière",
zegt Scherp lachend. In de zaal
hoor je her en der een luid 'getver'.
Daarna gaan ze naar de firma Krijn
en Verwijs, waar ze horen over de
verschillen tussen een Oosterschel-
dekreeft en een Canadese kreeft.
„Ieder jaar leveren we zo'n 40 a 50
koks af', zegt één van de begelei
ders en docent, Eric Huiser. „Van
zelfsprekend moeten ze product
kennis op doen, daarom gaan we ie
der jaar naar Yerseke. We zijn een
klein- schalige opleiding en
hebben alleen maar
mensen die zelf uit
de horeca komen in
dienst. Door de vele
kookprogramma's
worden veel jonge
ren geïnspireerd om
deze opleiding te vol
gen", zegt hij. „Hoge
werkdruk, fysiek zwaar
werk en lange werktij
den: werken in de horeca is
zwaar, dus je ziet dat een gro
te groep binnen vijfjaar helaas
alweer op zoek gaat naar een
1
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
Een bezoek aan Fort Rammekens samen met een gids. Deze neemt de
bezoeker mee op een tocht door 5 eeuwen Zeeuws verledenen door het
bos- en krekengebied. De wandeling begint aan de poort van het Fort
aan de Rammekensweg in Ritthem (A58 afslag Ritthem/Oost-Souburg).
Kosten: volwassenen 5,00 per persoon/ kinderen 2,50
Info: fortrammekens.nl
Twintig jaar geleden kwam de eerste fles Appelaere op de markt. Een fles
vol appelsap van zoveel mogelijk Zeeuwse appels. Duurzaam en gezond.
Inmiddels zijn er ook Perelaere en Sinaasappelaere op de markt en zijn ze
niet meer weg te denken als heerlijke dorstlesser. Koud op z'n best.
Info: appelaere.nl
Visspecialist Visamy uit Vlissingen
is woensdag tweede geworden bij
de haring presentatiewedstrijd van
de Nationale Haringpartij. Het is
het tweede jaar op rij dat Visamy
de tweede plek behaalt.
Koks in spe
TOTAAL INSTALLATEUR ALLES IN ÉÉN HAND
www.vanbovenkeukens.nl
KEUKENS SANITAIR BADKAMERS BADMEUBELS TEGELS STOOMCABINES
SAUNA VERWARMING BOUWBEDRIJF ELECTRO INSTALLATIEBEDRIJF
Tramstraat 1-3 (centrum), Koudekerke, Tel. 0118-551681
Vrijdag koopavond (zaterdagmiddag gesloten)
De Hollandse nieuwe is heerlijk en
gezond om zo te eten, maar ook om
een salade van te maken. Bijvoorbeeld met (gekookte) zomerbietjes, ge-
gekookte aardappelen, appel en natuurlijk haring. Alles
en op smaak brengen met citroensap en peterselie,
snipperde ui, wat
in blokjes snijden
héérlijk!
800 m2 pure inspiratie!
I
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.