ZEELAND i 44 KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée 8 Rens van Goudswaard (38) werkt als technicus bij Delta. Hij is één van de organisatoren van Southpark, het jaarlijkse culturele festival dat ook afgelopen weekend weer veel publiek naar het Meiveld in Middelburg trok. Laatst was ik bij Kamp Westerbork. Zeer indruk wekkend en leerzaam Restaurant „Ik ga graag uit eten, maar ben geen per soon voor luxe Mafjes. Mijn vrouw en ik hebben een paar favoriete restaurants hier in de buurt, De Mexicaan in Vrouwenpol der en de Japanner Osaka in Roosendaal bijvoorbeeld. Ook ben ik de laatste jaren op zoek naar mijn roots, waarbij ook de Mo- lukse keuken steeds vaker langskomt. Daar door kom ik ook graag bij het nummer 1 In donesische restaurant: Bandoeng in Oost-Souburg. We kiezen eigenlijk altijd voor de buitenlandse keuken." Café „Ik ga niet zo vaak meer op stap, maar als ik ga, dan is het toch vaak naar Café Speijk in Vlissingen of't Hof in Middelburg. Dat zijn toch wel mijn twee favoriete cafés. Er hangt een gezellige sfeer en er komen meer leeftijdsgenoten." Ergste horeca-ervaring „Na een wandeling over de boulevard kre gen we honger en liepen voorbij een restau rant waar we nog niet eerder geweest wa ren. We kregen de kaart en mijn vrouw nam de garnalen in knoflookolie. Toen het gerecht gebracht werd, was de kleur al wat vreemd rood, maar goed, zal wel een specia liteit van de chef zijn... Na de eerste hap stond mijn vrouw 'in vuur en vlam'. Er zal vast knoflook in gezeten hebben, maar zeer zeker ook pepers. Met excuses kregen we toch een nieuwe portie. Zonder peper." Museum „Het is al lang geleden dat ik in een mu seum ben geweest, maar ik wil nog heel graag naar het museum voor beeld en ge luid in Utrecht. Verder ben ik ook geïnte resseerd in de Tweede Wereldoorlog. Als ik ergens in de buurt ben van iets uit die tijd, dan probeer ik daar altijd wel naar toe te gaan. Laatst was ik bij Kamp Westerbork. Zeer indrukwekkend en leerzaam. Ik raad het iedereen aan om het te bezoeken en te beseffen dat dit nooit meer zou moeten ge beuren." Leuke uitstapjes met kinderen „Cultuur en muziek vind ik belangrijk, dus ik zou kinderen ook snel kennis willen la ten maken met cultuur. Ik heb dan zelf nog geen kinderen, maar mijn nichtjes heb ik laatst meegenomen naar de Kunstbende. Ze vonden het fantastisch!" Favoriete muziek „Ik ben een groot liefhebber van alternatie ve muziek. Bands als Nirvana, Nine inch nails, Placebo, Muse en de Staat draai ik graag. Maar ook kan ik dance, in al zijn sub-stijlen, heel goed waarderen. Ik heb ei genlijk alle stijlen wel gehad in mijn leven. In mijn puberteit ging het van rap via har drock richting metal. Daarna kwam een korte periode gabber tot wat het nu gewor den is: rock alternative." Favoriete concert „Ik heb al veel concerten gezien, maar mijn laatste, twee weken geleden, van Placebo in Tivoli/Vredenburg is tot nu toe toch wel het meest memorabele. Het was een 'klein', intiem concert voor slechts 1500 gas ten, tevens ook een benefietconcert voor het Mercy Hospital in Bangkok. Placebo is daar ambassadeur van en gaf daarom dit eenmalige concert in Nederland. Ik ben zeer blij dat ik daar bij mocht zijn." Favoriete festival „Tja, er zijn er zoveel. Zeeuwse festivals gaan het steeds beter doen en als ik dan rond me heen kijk, denk ik dat ik op profes sioneel vlak zou kiezen voor Vestrock en voor een kleinschalig Zeeuws festival toch wel Klomppop. Vestrock kan zich, in mijn ogen, inmiddels wel meten met de grotere festivals van Nederland, Klomppop blijft kleinschalig, maar zet toch verrassende acts neer in het Zeeuwse. Het zou toch gek zijn als ik het Southpark Festival niet zou noemen. Na een jaar voorbereidingen heb ben we afgelopen weekend weer een fan tastisch festival neergezet. Goed weer, goe de sfeer en een grote groep fantastische vrijwilligers die dit mogelijk hebben ge maakt." Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée- klassieker onder handen. Vandaag: Artisjok De artisjok is eigen lijk een distelbloem. Laat je niet afschrik ken door zijn stekeli ge uiterlijk, eronder zit vriende lijk zacht, fris vruchtvlees. Artisjok eten is een feestje. Je hebt echt iets te doen; blaadje voor blaadje ontmantelen en met je tanden de onderkant af schrapen. Tot de tafel op een slagveld lijkt en je bij zijn deli cate bodem bent aangeland. Dan is het een kwestie van zorgvuldig hooi wegplukken of wegsteken met de scherpe rand van je lepel (nog meer troep!) en genieten van de delicate kern. De mooiste en grootste komen uit Bretagne (F). In Italië zijn ze juist verzot op de kleintjes, de carciofï, die ze in z'n geheel verwerken en vaak inmaken. Hier stonden artisjokken ook al Artisjoketen is een feestje. Je hebt echt iets te doen in de tijd van mevrouw Wan née (vóór de Eerste Wereldoor log) op het menu. Haar advies zal je niet verbazen: lang ko ken, 1 Vi tot 2 uur, in water met zout. Zo blijft er niet veel meer over dan bruine prut. Wij weten inmiddels dat een halfuurtje koken écht genoeg is, en dat je flink wat citroensap moet toevoegen om kleur en smaak fris te houden. Ik ser veer ze graag puur, met alleen een bakje mosterdvinaigrette waarin je elk blaadje kunt dip pen. Dragon past er als kruid super- goed bij, maar pas op: subtiel doseren. ARTISJOK MET MOSTERD-DRAGON VINAIGRETTE ZEEUWSE GAAN HET STEEDS BETER DOEN Rens van Goudswaard op Southpark. FOTO LEX DE MEESTER Voorgerecht of lunch, voor 2 personen: 2 flinke artisjokken; 1 ci troen; snufje zout Dressing: 2 theelepels Dijon mosterd; eetlepel witte wijnazijn; 6 blaadjes verse dragon; zout en versgema len peper; IV2 eetlepels fij ne olijfolie; naar smaak wat honing Snij Vt van de citroen, pers de rest uit. Leg artisjok op snijplank, snij met scherp mes steel eraf. Wrijf goed in met snijvlak van kontje ci troen. Verwijder harde buiten ste bladen, ook hier weer breukvlakken inwrijven met ci troen. Knip met schaar inge droogde puntjes van overige blaadjes en snij topje eraf. Meng met vork alle ingrediën ten voor dressing - olie als laatste erdoor kloppen - tot gebonden, zure saus (vinai grette). Breng ondertussen in grote pan water aan de kook, voeg zout en citroensap toe. Doe artisjokken erin, leg om gekeerd klein bordje op hun kop om ze onder water te hou den. Kook in 20 tot 30 minu ten gaar. Als buitenste blaad jes makkelijk loslaten en je met mesje in bodem kunt prikken, zijn ze gaar. Schep uit water met schuimspaan, laat uitlekken. Leg op bord, geef ieder zijn eigen kleine schaaltje vinaigrette. En dan: zelfwerkzaamheid! Tip: Artisjok is door zijn licht ij- zerige smaak lastig te combi neren met wijn. Kies voor een stevige witte. Bier gaat makke lijker, er bestaat zelfs artisjok- kenbier! En artisjokthee, ook lekker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60