ZEELAND
i
44
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
8
Rens van Goudswaard (38) werkt als technicus bij Delta. Hij is één
van de organisatoren van Southpark, het jaarlijkse culturele festival
dat ook afgelopen weekend weer veel publiek naar het Meiveld in
Middelburg trok.
Laatst was ik bij
Kamp Westerbork.
Zeer indruk
wekkend en
leerzaam
Restaurant
„Ik ga graag uit eten, maar ben geen per
soon voor luxe Mafjes. Mijn vrouw en ik
hebben een paar favoriete restaurants hier
in de buurt, De Mexicaan in Vrouwenpol
der en de Japanner Osaka in Roosendaal
bijvoorbeeld. Ook ben ik de laatste jaren op
zoek naar mijn roots, waarbij ook de Mo-
lukse keuken steeds vaker langskomt. Daar
door kom ik ook graag bij het nummer 1 In
donesische restaurant: Bandoeng in
Oost-Souburg. We kiezen eigenlijk altijd
voor de buitenlandse keuken."
Café
„Ik ga niet zo vaak meer op stap, maar als
ik ga, dan is het toch vaak naar Café Speijk
in Vlissingen of't Hof in Middelburg. Dat
zijn toch wel mijn twee favoriete cafés. Er
hangt een gezellige sfeer en er komen
meer leeftijdsgenoten."
Ergste horeca-ervaring
„Na een wandeling over de boulevard kre
gen we honger en liepen voorbij een restau
rant waar we nog niet eerder geweest wa
ren. We kregen de kaart en mijn vrouw
nam de garnalen in knoflookolie. Toen het
gerecht gebracht werd, was de kleur al wat
vreemd rood, maar goed, zal wel een specia
liteit van de chef zijn... Na de eerste hap
stond mijn vrouw 'in vuur en vlam'. Er zal
vast knoflook in gezeten hebben, maar
zeer zeker ook pepers. Met excuses kregen
we toch een nieuwe portie. Zonder peper."
Museum
„Het is al lang geleden dat ik in een mu
seum ben geweest, maar ik wil nog heel
graag naar het museum voor beeld en ge
luid in Utrecht. Verder ben ik ook geïnte
resseerd in de Tweede Wereldoorlog. Als ik
ergens in de buurt ben van iets uit die tijd,
dan probeer ik daar altijd wel naar toe te
gaan. Laatst was ik bij Kamp Westerbork.
Zeer indrukwekkend en leerzaam. Ik raad
het iedereen aan om het te bezoeken en te
beseffen dat dit nooit meer zou moeten ge
beuren."
Leuke uitstapjes met kinderen
„Cultuur en muziek vind ik belangrijk, dus
ik zou kinderen ook snel kennis willen la
ten maken met cultuur. Ik heb dan zelf
nog geen kinderen, maar mijn nichtjes heb
ik laatst meegenomen naar de Kunstbende.
Ze vonden het fantastisch!"
Favoriete muziek
„Ik ben een groot liefhebber van alternatie
ve muziek. Bands als Nirvana, Nine inch
nails, Placebo, Muse en de Staat draai ik
graag. Maar ook kan ik dance, in al zijn
sub-stijlen, heel goed waarderen. Ik heb ei
genlijk alle stijlen wel gehad in mijn leven.
In mijn puberteit ging het van rap via har
drock richting metal. Daarna kwam een
korte periode gabber tot wat het nu gewor
den is: rock alternative."
Favoriete concert
„Ik heb al veel concerten gezien, maar mijn
laatste, twee weken geleden, van Placebo
in Tivoli/Vredenburg is tot nu toe toch wel
het meest memorabele. Het was een
'klein', intiem concert voor slechts 1500 gas
ten, tevens ook een benefietconcert voor
het Mercy Hospital in Bangkok. Placebo is
daar ambassadeur van en gaf daarom dit
eenmalige concert in Nederland. Ik ben
zeer blij dat ik daar bij mocht zijn."
Favoriete festival
„Tja, er zijn er zoveel. Zeeuwse festivals
gaan het steeds beter doen en als ik dan
rond me heen kijk, denk ik dat ik op profes
sioneel vlak zou kiezen voor Vestrock en
voor een kleinschalig Zeeuws festival toch
wel Klomppop. Vestrock kan zich, in mijn
ogen, inmiddels wel meten met de grotere
festivals van Nederland, Klomppop blijft
kleinschalig, maar zet toch verrassende
acts neer in het Zeeuwse. Het zou toch gek
zijn als ik het Southpark Festival niet zou
noemen. Na een jaar voorbereidingen heb
ben we afgelopen weekend weer een fan
tastisch festival neergezet. Goed weer, goe
de sfeer en een grote groep fantastische
vrijwilligers die dit mogelijk hebben ge
maakt."
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-
klassieker onder
handen.
Vandaag:
Artisjok
De artisjok is eigen
lijk een distelbloem.
Laat je niet afschrik
ken door zijn stekeli
ge uiterlijk, eronder zit vriende
lijk zacht, fris vruchtvlees.
Artisjok eten is een feestje. Je
hebt echt iets te doen; blaadje
voor blaadje ontmantelen en
met je tanden de onderkant af
schrapen. Tot de tafel op een
slagveld lijkt en je bij zijn deli
cate bodem bent aangeland.
Dan is het een kwestie van
zorgvuldig hooi wegplukken of
wegsteken met de scherpe rand
van je lepel (nog meer troep!)
en genieten van de delicate
kern.
De mooiste en grootste komen
uit Bretagne (F). In Italië zijn
ze juist verzot op de kleintjes,
de carciofï, die ze in z'n geheel
verwerken en vaak inmaken.
Hier stonden artisjokken ook al
Artisjoketen is een feestje. Je
hebt echt iets te doen
in de tijd van mevrouw Wan
née (vóór de Eerste Wereldoor
log) op het menu. Haar advies
zal je niet verbazen: lang ko
ken, 1 Vi tot 2 uur, in water met
zout. Zo blijft er niet veel meer
over dan bruine prut.
Wij weten inmiddels dat een
halfuurtje koken écht genoeg
is, en dat je flink wat citroensap
moet toevoegen om kleur en
smaak fris te houden. Ik ser
veer ze graag puur, met alleen
een bakje mosterdvinaigrette
waarin je elk blaadje kunt dip
pen.
Dragon past er als kruid super-
goed bij, maar pas op: subtiel
doseren.
ARTISJOK MET MOSTERD-DRAGON VINAIGRETTE
ZEEUWSE
GAAN HET STEEDS BETER DOEN
Rens van Goudswaard
op Southpark.
FOTO LEX DE MEESTER
Voorgerecht of lunch, voor 2
personen:
2 flinke artisjokken; 1 ci
troen; snufje zout
Dressing: 2 theelepels Dijon
mosterd; eetlepel witte
wijnazijn; 6 blaadjes verse
dragon; zout en versgema
len peper; IV2 eetlepels fij
ne olijfolie; naar smaak wat
honing
Snij Vt van de citroen, pers
de rest uit. Leg artisjok op
snijplank, snij met scherp
mes steel eraf. Wrijf goed in
met snijvlak van kontje ci
troen. Verwijder harde buiten
ste bladen, ook hier weer
breukvlakken inwrijven met ci
troen. Knip met schaar inge
droogde puntjes van overige
blaadjes en snij topje eraf.
Meng met vork alle ingrediën
ten voor dressing - olie als
laatste erdoor kloppen - tot
gebonden, zure saus (vinai
grette). Breng ondertussen in
grote pan water aan de kook,
voeg zout en citroensap toe.
Doe artisjokken erin, leg om
gekeerd klein bordje op hun
kop om ze onder water te hou
den. Kook in 20 tot 30 minu
ten gaar. Als buitenste blaad
jes makkelijk loslaten en je
met mesje in bodem kunt
prikken, zijn ze gaar. Schep
uit water met schuimspaan,
laat uitlekken. Leg op bord,
geef ieder zijn eigen kleine
schaaltje vinaigrette. En dan:
zelfwerkzaamheid!
Tip: Artisjok is door zijn licht ij-
zerige smaak lastig te combi
neren met wijn. Kies voor een
stevige witte. Bier gaat makke
lijker, er bestaat zelfs artisjok-
kenbier! En artisjokthee, ook
lekker.