mm
24 ECONOMIE
AHOLD DELHAIZE
Eindelijk is ie rond: een van de grootste supermarktfusies van de afgelopen jaren. De Bel
gisch-Nederlandse alliantie werd mogelijk omdat de topmannen het goed kunnen vinden.
De superfusie die er negen jaar geleden
al had moeten komen, is nu mede dank
zij de chemie tussen de twee Nederland
se topmannen wel gelukt.
Ahold en Delhaize kondigden
gisterenmorgen een van de grootste
deals in de wereldwijde supermarkt
branche aan in bijna tien jaar. Met de sa
mensmelting van de Nederlandse en Bel
gische beursgenoteerde bedrijven ont
staat een conglomeraat met ruim 6.500
winkels waar 373.000 medewerkers we
kelijks meer dan 50 miljoen klanten be
dienen. Door hun krachten te bundelen,
kunnen ze nog verder groeien. Schaalver
groting is het toverwoord in de branche
waar de marges op een fles cola en een
pot pindakaas flinterdun zijn. Online
zien ze nog veel mogelijkheden. Maar
ook het aantal winkels moet worden uit
gebreid. Zowel in Europa (Ahold heeft
supermarkten in Tsjechië, Delhaize in
Griekenland, Roemenië en Servië) als in
de VS, waar Ahold en Delhaize samen
meer dan zestig procent van hun omzet
halen.
„Als fusies in de hemel gemaakt wor
den, is dit een match made in heaven",
zegt de Belgische retailprofessor Gino
van Ossel. De aandeelhouders en mede
dingingsautoriteiten moeten de plannen
officieel nog goedkeuren, maar niets
staat een succesvol huwelijk volgens
hem nog in de weg. Dat huwelijk is op
merkelijk snel tot stand gekomen. In
2006 snuffelden de bedrijven ook al
eens aan elkaar, maar toen werd de verlo
ving voortijdig verbroken. Nu was de
deal binnen een half jaar rond. „Er wa
ren ups en downs in de gesprekken,
maar vooral ups", verklaart Jan Hom
men, die als voorzitter van Aholds Raad
van Commissarissen betrokken was bij
de onderhandelingen. „We hebben de
tijd genomen om elkaar te leren kennen
en vertrouwen op te bouwen."
Dat was negen jaar geleden wel an
ders. Toen was de macht bij Delhaize
nog in handen van familie van de oor
spronkelijke oprichters. „Denk aan oud
geld, industriële Waalse kringen, de Fran
stalige aristocratie", zegt Van Ossel. „Dat
gaat niet noodzakelijkerwijs goed samen
met een groep calvinistische Hollanders.
De gevoeligheden die dat met zich mee
brengt en de rivaliteit die er van oudsher
nog in België bestaat tegenover de Neder
landers, mag je zeker niet onderschat
ten."
De afgelopen jaren hebben die familie
leden plaatsgemaakt voor buitenstaan
ders met verschillende paspoorten. Ne
derlander Muller, die in 2013 aantrad,
was de eerste ceo zonder familiebanden.
Zijn voorganger baron Pierre-Olivier
Beckers-Vieujant bleef nog een tijdje aan
als toezichthouder, maar trok zich een
maand geleden helemaal terug. In het be
stuur van het nieuwe fusiebedrijf komt
één telg uit de Delhaizefamilie: Jacques
de Vaucleroy wordt commissaris. Maar
hij is geen type dat zich met de dagelijk
se gang van zaken zal bemoeien, denkt
Van Ossel.
Dick Boer en Frans Muller kunnen
wel goed door één deur. In het retail-
wereldje komen de twee vijftigers elkaar
al zeker vijftien jaar regelmatig tegen. Zo
werkten ze allebei voor SHV, het moeder
bedrijf van onder andere Makro. Ook
bleek er een persoonlijke klik tussen de
Aholdtopman en de Zweed Mats Janson,
de voorzitter van de Raad van Commissa
rissen van Delhaize. „We zijn allebei op
gegroeid in een supermarkt", zegt Boer,
wiens ouders een kruidenierszaak had
den in Axel. „Dat ligt in Zeeuws-Vlaande-
ren", benadrukt hij. „Ik ben opgegroeid
VIJF DELHAIZE-PRODUCTEN VOOR DE NEDERLANDSE AH-FIJNPROEVERS
op de grens van Nederland en België."
Om de pijn in België te verzachten,
is de overname - aandeelhouders van
Ahold krijgen 61 procent van de nieu
we onderneming in handen, die van
Delhaize 39 procent - vermomd als fu
sie. In het nieuwe bestuur zijn de stoe
len eerlijk verdeeld: beide concerns le
veren drie directieleden. Dick Boer
wordt de nieuwe ceo, maar Delhaize le
vert één extra commissaris, onder
meer de voorzitter van de Raad. Het
mondiale hoofdkantoor komt welis
waar in Zaandam, maar in Brussel
wordt een Europees hoofdkwartier
gecreëerd. Het aandeel Ahold Del
haize krijgt niet alleen een note
ring aan de AEX, maar ook aan
de beurs in Brussel.
De fusie, die halverwege
2016 moet zijn afgerond,
moet op termijn 500 miljoen
euro per jaar aan kostenvoor
delen opleveren. Vooral op
het gebied van inkoop en
logistiek. Verder moet Del
haize gaan profiteren van
de online-ervaring die
Ahold al heeft met de web
winkels van Albert Heijn
en Bol.com. Andersom moet
Ahold van Delhaize leren
hoe het met een verrassender
(vers)assortiment klanten blij
kan maken. De formules Albert
Heijn en Delhaize blijven, ook in
België, naast elkaar bestaan. Al
thans voorlopig, zegt Boer. „Een de
finitief antwoord hebben we daar
nog niet op. Dat hangt ook af van de
mededingingsautoriteiten."
Voor de fusiekosten is eenmalig 350
miljoen opzijgezet. Dat geld is onder
meer bedoeld om de iet-systemen te
harmoniseren. Tot zeker 1 juli 2017 zal
de fusie geen gevolgen hebben voor de
werkgelegenheid en arbeidsvoorwaar
den van het personeel, hebben de be
drijven de vakbonden verzekerd.
Fusie van Ahold en
Delhaize is 'match
made in heaven'
door Annemieke van Dongen
BRUSSEL. Bij de persconferentie zitten ze
naast elkaar als twee oude vrienden. Het
zelfde postuur, dezelfde kaaklijn. Allebei
dragen ze een blauw jasje. Alleen hun
stropdassen verschillen: Ahold-topman
Dick Boer heeft een Albert-Heijnblauwe,
Frans Muller draagt Delhaizerood.
39
Na de fusie behoudt
het van oorsprong
Waalse Delhaize 39
procent van de
aandelen. De rest, 61
procent is voor Ahold.
De eerste Albert Heijn. Op de foto Albert, Neeltje en hun drie
kinderen, foto Stichting Albert Heijn Erfgoed.
De fusie van Ahold en Delhaize zal
in de toekomst wellicht in de schap
pen te merken zijn. Vijf boodschap
pen die je in de Belgische super
markt al kunt kopen en straks in de
Albert Heijn misschien ook.
1. Gerechten van topkok Sergio Her
man. De Belgische super heeft een
samenwerking met de Nederlandse
topkok Sergio Herman. Zo kun je
zijn Boemboe bali kopen, zijn Tajine-
kip of Thaise curry.
2. Kreeft. Bij Delhaize kun je ge
woon kreeft in je boodschappenkar-
retje leggen. Gekookt, of diepgevro
ren. In Nederland ligt dit product
(nog) niet in de schappen van AH, al
leen bij de megastores van Jumbo.
3. Citroenmayonaise. Nederlanders
rijden er soms al de grens voor over:
de citroenmayonaise uit België. Ook
hebben ze bij Delhaize truffelmayo
naise, of mayonaise met basilicum.
Citroenmayonaise is, voor wie goed
zoekt, in een enkele supermarkt in
ons land wel te koop.
4. Ganzenlever. Er zouden interne af
spraken zijn binnen Albert Heijn dat
er geen foie gras wordt verkocht,
toch dook het een paar jaar terug
op in de schappen. Onder druk van
Wakker Dier is het in 2012 weer uit
de schappen gehaald. Bij Delhaize
kun je nog gewoon ganzenlever ko
pen. Komt het dan ook weer terug
in de Nederlandse schappen?
5. Kangoeroe. Bij de Belgische
grootgrutter hebben ze een uitge
breid vleesassortiment. Onder het
kopje 'exotisch vlees' vind je zelfs
vlees van kangoeroe. Voor 26 euro
per kilo heb je een filetlapje van dit
grote buideldier.