A Fitter of gezonder worden? Dat kan natuurlijk, maar wel pas wanneer je je complete 16 NIEUWS Wat klopt er van de claims die stellen dat noten beschermen tegen kanker en dat tomaat goed is voor de prostaat? Bitter weinig, zeggen voedseldeskundigen. et drinken van groene thee ver mindert de kans op een beroerte. En: (wal)noten beschermen tegen kanker. Het zijn slechts twee van de bijna twintig nieuwe voedselclaims - afkomstig van universiteiten en gerenom meerde wetenschappers - die de afgelopen twee maanden de aan dacht trokken. De ontdekkingen - waarmee re ceptengoeroes als Rens Kroes in hun kookboeken schermen - zor gen bij sommigen voor een sprankje hoop. Ook suggereren ze dat er een menu bestaat waardoor slimme eters op fitte wijze 120 jaar oud kunnen worden. Is dat zo? En hoeveel waarde moeten we eigenlijk hechten aan deze bevin dingen die de jungle van de voed selclaims steeds ondoorzichtiger maken? Ongezouten Weinig, luidt de ongezouten me ning van Fred Brouns, hoogleraar Voedingsinnovaties aan de univer siteit van Maastricht. Hij baarde eerder opzien door de vloer aan te vegen met de zoge noemde superfoods en bestsellers als Broodbuik en De Voedselzandlo- per. Ook van de voedselclaims moet hij niks hebben. Brouns: „Bij publicatie van der gelijke claims worden een hele boel zaken juist niet vermeld. Ner gens staat vermeld welke hoeveel heden je van iets moet eten of drinken, welke supplementen je erbij zou moeten gebruiken en welke nadelen eraan kleven. Want elk voedingsmiddel heeft ook zijn negatieve kanten bij overmatige consumptie. Jus d'orange bevat fantastisch veel vitamine C, maar ook een berg suiker waar je u te gen zegt. En zo is het drinken van twee rode wijntjes goed voor je bloedsomloop. Neem je dagelijks meer glazen dan is dat ontzettend slecht voor je lever." „Het gevaar van dergelijke pu blicaties is ook dat lezers de in houd te letterlijk nemen. Onlangs werd bijvoorbeeld gemeld dat het eten van eieren niet zo slecht is als eerder werd gedacht. Wat ge beurt er? Sommige consumenten zien dat als een soort vrijbrief om dagelijks een of meerdere eieren te eten. Terwijl onderzoek had uit gewezen dat het nog steeds cholesterolverhogend werkt al leen net iets minder dan in het Elk voedingsmiddel heeft ook zijn negatieve kanten bij ovematige consumptie verleden werd aangenomen. Het klinkt heel saai, maar 'gevarieerd' en 'met mate' blijven de sleutel woorden voor het enige succes recept." Deze conclusie deelt dieet- psycholoog Heieen Ligtelijn, die momenteel een boek schrijft over het onderwerp. Zij ziet in haar praktijk dat de voedselclaims zelfs regelmatig een averechtse wer king hebben. Want: we willen graag een pasklare en overzichtelij ke oplossing voor onze problemen en tekortkomingen, zegt zij. „Mensen lezen: door dagelijks no ten te nemen, kun je gezond ouder worden. Natuurlijk, dat kan. Maar niet als je daarnaast el ke avond op de bank nog die zak chips blijft leegeten, zes zakken patat per week nuttigt en nooit be weegt of sport. Die noten of powerfoods zijn geen compensa tie van die snacks of dat gebrek aan fysieke activiteit." Fundering „De wens is de vader van die ge dachte. Maar helaas: je dient je complete dieetpatroon aan te pas sen, wil je fitter of gezonder wor den. Anders is het als het bouwen van een huis op een fundering die half in puin ligt. Het heeft geen zin om dat te doen. Maar je gedrag aanpassen of veranderen, juist dat blijkt het allermoeilijkste wat er is. Daarvoor heb je doorzettings vermogen nodig", aldus Ligtelijn. Hoogleraar Brouns en het Ne derlandse Voedingscentrum wij zen er verder op dat de dieet- en kookboekenindustrie de voedings claims uit lucratief oogpunt ge bruikt om hypes te ontketenen en op te poken. Zoals de rage rond de gojibessen, quinoa, grassen en het schrappen van vetten en tarwe heeft bewezen. Er werd ongeloof lijk veel geld mee verdiend, ter wijl sommige kinderen zelfs on dervoed raakten doordat hun ouders doorschoten in het volgen van deze trends. Marketing Brouns: „De industrie gebruikt claims vooral om te verkopen. En misschien wel het allerbeste marketinginstrument is het zaaien van verwarring: als ik dit koop dan zou het mogelijk goed zijn voorOf een gunstig effect kunnen hebben opIemand als Rens Kroes bakt en braadt in haar boeken met volle overtuiging pro ducten in kokosolie omdat het goed zou zijn. Haar lezers willen dat geloven. Maar er is geen enkel bewijs dat kokosolie of-water goed zou zijn." En het Voedings centrum: „Kokosolie bevat verza digd vet en daarvan moet je nooit te veel gebruiken. Er is niet één voedingsmiddel dat alles levert wat we nodig hebben. Dat bestaat domweg niet." Kokosmelk of -olie wordt gepromoot als een nieuwe superfood die ook garant staat voor een superelastische huid. Te frequent gebruik zorgt voor dichtslibbende aderen. Cacaoliefhebbers: chocolade is goed voor hart, hersens en libido, wijst een studie van de universiteit van Aberdeen uit. Het verslag meldt niets over dichtslibbende aderen en gebitsellende. Rode wijn stimuleert de bloedsomloop en beschermt tegen kwaaltjes als een loopneus, aldus de Harvard School of Health. Te diep in het glaasje kijken veroorzaakt evenwel leverproblemen. 10x de halve waarheid door Annemart van Rhee H Fred Brouns hoogleraar voedingsinnovaties Maastricht Wetenschappers noemen bittermeloen dé nieuwe superfood vanwege de proteïne en ijzers die deze vrucht bevat. Maar een te grote hoeveelheid zorgt voor een straffe stormloop op het toilet. Jus d'orange bevat ongelofelijk veel vitamine C en blijkt goed voor hart en bloedvaten. Aan de andere kant: vruchtensappen behoren tot de top 3 van dikmakers die er zijn. Chilipepers bevatten twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Ook onderdrukken ze het hongergevoel. Ongunstiger bijeffect: ze kunnen een maagzweer veroorzaken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 16