Neem Vietnam. Ze lopen daar met
een stokbrood onder de arm over
straat, mooi om te zien.
Brood, een oer Hollands product, wereldwijd verspreid door een oer Zeeuws bedrijf: Koninklijke Zee
landia Groep BV. Het bedrijf is een wereldwijde marktspeler in circa 2.000 basisproducten voor brood
en banket. Het hoofdkantoor in het centrum van Zierikzee is sterk gemoderniseerd, net als de organi
satie zelf, nadat de aandeelhouders (Holding familie Doeleman) besloten hier gevestigd te blijven.
(3 De Ondernemer Zeeland 8 9
Wereldwijd
heeft Zeelan
dia verkoop
organisaties
in 28 landen
en 19 productiebedrijven en het
exporteert haar producten over
de hele wereld. Het predicaat 'Ko
ninklijk' werd verworven in 1950.
Toch heeft Zeelandia nog altijd
het karakter van een familiebe
drijf, de vierde generatie is sinds
kort aandeelhouder. De dagelijk
se leiding is ondergebracht in een
driekoppige Raad van Bestuur. De
kersverse CEO Michiel de Ruiter
(what's in a name?) staat nu aan
het roer van dit internationaal
opererende bedrijf. Hij straalt en
thousiasme en positivisme uit. Na
tien jaar in Zwitserland te hebben
gewoond en gewerkt, en daarvoor
onder meer in Brazilië, lijkt dit
solide bedrijf in Zierikzee hem te
passen als een warme jas.
alle landen, enkele uitzonderin
gen daargelaten, maar het heeft
qua groei geen grote stappen meer
te verwachten. Wereldwijd ligt
dat anders. Er liggen ambitieuze
doelstellingen om de huidige om
zet van een half miljard euro fors
door te laten groeien. En dat alles
vanuit het historische centrum
van Zierikzee.
Broodcultuur
De kracht van het internationaal
opereren zit volgens De Ruiter
onder meer in de manier waarop
er in de afgelopen decennia is
gewerkt met partners in het bui
tenland. "Wij delen onze kennis
andere landen werken we in joint
ventures samen om een locale on
dernemer. Dit hangt sterk samen
en innovaties met partners over
de hele wereld. Soms vestigen wij
direct zelf een productiebedrijf in
een land waar die ruimte er is, in
met de broodcultuur in die lan
den. Als er een broodcultuur is,
dan is dat in ons voordeel. Neem
nu Vietnam, waar sinds kort onze
ingrediënten gebruikt worden. De
Franse broodcultuur uit de kolo
niale tijd is daar gebleven en ze
lopen daar met een stokbrood on
der de arm over straat, mooi om te
zien."
Stevige groei
Wereldwijd verwacht Zeelandia
nog een stevige groei te realise
ren. Op alle continenten is er nog
een vestiging of een samenwer
king waarin het bedrijf groei
kansen ziet. "In Azie zien we veel
groeipotentie. In Turkije is er een
echte broodcultuur en in China
en India is men dol op zoetigheid.
In Zuid-Afrika hebben we nu voet
aan de grond en wij verwachten
dat dit de poort is naar meer lan
den in Afrika. Door het vertalen
van productiemethoden en ver
kooptechnieken naar locale pro
ducenten zien we nog groeimoge
lijkheden."
"Onze kennis van de producten en
de verkooporganisatie levert ook
continuïteit in aanvoer en kwa
liteit, daarmee voegen we echt
iets toe. Zo wordt dagelijks brood
voor meer mensen bereikbaar.
Voor landen in ontwikkeling zijn
er overigens ook gepensioneerde
bakkers actief als adviseurs voor
PUM, een organisatie van Neder
landse experts voor ontwikkeling
in opkomende markten, die ken
nis en ervaring ter beschikking
stellen."
In Europa zit Zeelandia in vrijwel
Brood... daar zit
wat Zeelandia in
Tekst Annet van de Ree Foto Dirk-Jan Gjeltema
www.zeelandia.nl
Ken jij ook bijzondere Zeeuwse
bedrijven of producten die succes
in Nederland hebben of zelfs in het
buitenland? Laat het ons weten en
stuur ons een e-mail naar: deonderne-
mer@pzc.nl
De nieuwe CEO van Zeelandia, Michiel de Ruiter, in de bakkerij van het Zierikzees wereldbedrijf.