I
w
m
I
te genieten van de vlier
ZEELAND 11
ïruin
Zeewier op
Belgische tv
geoogst en gegeten. Dan zou het
aandeel oxaalzuur te hoog wor
den. Voor die tijd is het aandeel
oxaalzuur echter te verwaarlozen.
Geneesmiddel
Overigens was rabarber vroeger
een geneesmiddel. De zetmeelrij-
ke wortelstokken bevatten een
bittere stof, anthrachinon, dat als
purgeermiddel werd gebruikt.
Dat reinigt en zuivert het
lichaam doordat het ondermeer
de stoelgang bevordert. Pas later
kwam men er achter dat rabarber
heel goed eetbaar is en in taarten,
sauzen, jams en chutneys te ver
werken is.
Denk eens aan rabarber in een
zomers toetje met hangop. Laat
yoghurt of karnemelk uitlekken
in een theedoek die in een zeef
ligt met een bak eronder. De zeef
mag de bak niet raken. Laat dit
acht uur in de koelkast staan en
lepel daarna de hangop uit de
theedoek. Roer wat room en
suiker erdoor en maak er in een
mooi glas, om en om, laagjes met
de inmiddels afgekoelde en ge
pureerde rabarber mee. Werk het
geheel af met een paar klein
gesneden aardbeien. Die vormen
een goede combinatie met ra
barber.
Mooi, gezond en lekker.
bloeddruk. Vroeger speelden de
vlierbessenstruiken een belangrij
ke rol in het bijgeloof van veel vol
keren. De Germanen en de Kel
ten zagen de vlier namelijk als be
schermingsmiddel tegen kwade
geesten uit de onderwereld. Ze
beschouwden de struik als heilig
en aten er toen ook al van. Geluk
kig hoeft de vlier ons vandaag de
dag niet meer te beschermen
maar kunnen we er volop van ge
nieten. Ankie Dekker stond jaren
lang bekend om haar groene vin
gers en haar prachtige, grote tuin
in Veere. Die werd dan ook regel
matig bezocht en niet alleen door
tuinliefhebbers. Ze zorgde er al
tijd voor dat bezoekers een glas
vlierbessensap kregen met de si
roop die ze zelf maakte. 'En dat is
heel makkelijk,' zegt ze. 'Eerst
pluk je de bloesems en die doe je
in een grote karaf met water. Dat
laat je vervolgens 24 uur staan in
een zonnige vensterbank. Daarna
de bloesem zeven boven een gro
te bak. Daar moet 1 kg suiker aan
toegevoegd worden per 1 liter wa
ter en 1 theelepel citroenzuur.
Dat is verkrijgbaar bij de drogist,
geeft ze als tip. 'En als ik er dan
langs liep, dan roerde ik meteen
dat sap even door, want de suiker
moet natuurlijk wel oplossen,'
zegt ze praktisch. 'Vervolgens, als
de suiker is opgelost, doe je de si
roop in een schone fles met een
dop erop. Die bewaar in de koel
kast. Een prima basis voor een
glas limonade en je kunt er ook
heerlijke waterijsjes mee maken.'
Dekker schonk liters van deze li
monadesiroop. 'Het is altijd even
fris, gezond en lekker,' zegt ze.
'Er zijn ook mensen die het sap
eerst koken maar dat vind ik zelf
veel minder lekker. 'Eigenlijk is
het zo simpel, iedereen kan het
en de siroop is lang houdbaar.
Wel even opletten dat je echte
vlierbloesem plukt. Maar dat is
een kwestie van even op internet
kijken hoe deze bloemen er uit
zien. En de steeltjes eruit halen,
die smaken bitter.'
Afgelopen week was er bij 'Ter
zake' op de Belgische tv-zender
Canvas een item over de zee
boerderij Zeewaar en hun duur
zame teelt van zeewier. Onder
de noemer 'Op stap met zee-
boerinnnen op de Oosterschel-
de' een prachtig verhaal over
het nieuwe groene goud dat ge
woon hier in Zeeland geteeld
wordt.
Weekendtassen
Het GroenteTas-concept van 't
Hof Welgelegen in Middelburg
is uitgebreid. Nu zijn er ook
Weekend Tassen, eventueel
aan te vullen met diverse bood
schappen. Ook zijn er Keuze
Tassen met een beperkt aantal
groenten van het seizoen
De Groente Tassen kunnen
ook thuis afgeleverd worden.
De inhoud van de tas is elke
week te vinden op de website
van 't Hof Welgelegen.
De Appelaere
is twintig jaar
Twintig jaar geleden kwam de
eerste fles Appelaere op de
markt. Een fles vol appelsap
van zoveel mogelijk Zeeuwse
appels. Duurzaam en gezond.
Inmiddels zijn er ook Perelaere
en Sinaasappelaere op de
markt en zijn ze niet meer weg
te denken als heerlijke dorstles-
ser. Koud op z'n best.
Tweede prijs
Visamy uit Vlissingen heeft de
tweede prijs gewonnen tijdens
de 54e Nationale Haringpartij,
die op Kasteel De Haar werd ge
houden. Gestreden werd om
de mooiste presentatie van de
haring en uitstraling van de
kraam. Het team van Visamy
ging gekleed in klederdracht
en presenteerde onder meer
bietenchips.
VRIJDAG 19 JUNI 2015
is ongelooflijk lekker
Dieneke Klompe van Kwekerij Zonnemaire: „Rabarber is een stoer gewas en zo moet je hem ook behandelen." foto's Dirk-Jan Gjeltema
Margot Verhaagen schrijft ie
dere week smakelijk in de
Lekker Zeeland pagina over
leuke, bijzondere en vooral
lekkere Zeeuwse producten,
recepten, evenementen en
weetjes. Met veel tips
VLISSINGEN
Nog te zien via internet.
MIDDELBURG
WATERLANDKERKJE
VLISSINGEN