I w m I te genieten van de vlier ZEELAND 11 ïruin Zeewier op Belgische tv geoogst en gegeten. Dan zou het aandeel oxaalzuur te hoog wor den. Voor die tijd is het aandeel oxaalzuur echter te verwaarlozen. Geneesmiddel Overigens was rabarber vroeger een geneesmiddel. De zetmeelrij- ke wortelstokken bevatten een bittere stof, anthrachinon, dat als purgeermiddel werd gebruikt. Dat reinigt en zuivert het lichaam doordat het ondermeer de stoelgang bevordert. Pas later kwam men er achter dat rabarber heel goed eetbaar is en in taarten, sauzen, jams en chutneys te ver werken is. Denk eens aan rabarber in een zomers toetje met hangop. Laat yoghurt of karnemelk uitlekken in een theedoek die in een zeef ligt met een bak eronder. De zeef mag de bak niet raken. Laat dit acht uur in de koelkast staan en lepel daarna de hangop uit de theedoek. Roer wat room en suiker erdoor en maak er in een mooi glas, om en om, laagjes met de inmiddels afgekoelde en ge pureerde rabarber mee. Werk het geheel af met een paar klein gesneden aardbeien. Die vormen een goede combinatie met ra barber. Mooi, gezond en lekker. bloeddruk. Vroeger speelden de vlierbessenstruiken een belangrij ke rol in het bijgeloof van veel vol keren. De Germanen en de Kel ten zagen de vlier namelijk als be schermingsmiddel tegen kwade geesten uit de onderwereld. Ze beschouwden de struik als heilig en aten er toen ook al van. Geluk kig hoeft de vlier ons vandaag de dag niet meer te beschermen maar kunnen we er volop van ge nieten. Ankie Dekker stond jaren lang bekend om haar groene vin gers en haar prachtige, grote tuin in Veere. Die werd dan ook regel matig bezocht en niet alleen door tuinliefhebbers. Ze zorgde er al tijd voor dat bezoekers een glas vlierbessensap kregen met de si roop die ze zelf maakte. 'En dat is heel makkelijk,' zegt ze. 'Eerst pluk je de bloesems en die doe je in een grote karaf met water. Dat laat je vervolgens 24 uur staan in een zonnige vensterbank. Daarna de bloesem zeven boven een gro te bak. Daar moet 1 kg suiker aan toegevoegd worden per 1 liter wa ter en 1 theelepel citroenzuur. Dat is verkrijgbaar bij de drogist, geeft ze als tip. 'En als ik er dan langs liep, dan roerde ik meteen dat sap even door, want de suiker moet natuurlijk wel oplossen,' zegt ze praktisch. 'Vervolgens, als de suiker is opgelost, doe je de si roop in een schone fles met een dop erop. Die bewaar in de koel kast. Een prima basis voor een glas limonade en je kunt er ook heerlijke waterijsjes mee maken.' Dekker schonk liters van deze li monadesiroop. 'Het is altijd even fris, gezond en lekker,' zegt ze. 'Er zijn ook mensen die het sap eerst koken maar dat vind ik zelf veel minder lekker. 'Eigenlijk is het zo simpel, iedereen kan het en de siroop is lang houdbaar. Wel even opletten dat je echte vlierbloesem plukt. Maar dat is een kwestie van even op internet kijken hoe deze bloemen er uit zien. En de steeltjes eruit halen, die smaken bitter.' Afgelopen week was er bij 'Ter zake' op de Belgische tv-zender Canvas een item over de zee boerderij Zeewaar en hun duur zame teelt van zeewier. Onder de noemer 'Op stap met zee- boerinnnen op de Oosterschel- de' een prachtig verhaal over het nieuwe groene goud dat ge woon hier in Zeeland geteeld wordt. Weekendtassen Het GroenteTas-concept van 't Hof Welgelegen in Middelburg is uitgebreid. Nu zijn er ook Weekend Tassen, eventueel aan te vullen met diverse bood schappen. Ook zijn er Keuze Tassen met een beperkt aantal groenten van het seizoen De Groente Tassen kunnen ook thuis afgeleverd worden. De inhoud van de tas is elke week te vinden op de website van 't Hof Welgelegen. De Appelaere is twintig jaar Twintig jaar geleden kwam de eerste fles Appelaere op de markt. Een fles vol appelsap van zoveel mogelijk Zeeuwse appels. Duurzaam en gezond. Inmiddels zijn er ook Perelaere en Sinaasappelaere op de markt en zijn ze niet meer weg te denken als heerlijke dorstles- ser. Koud op z'n best. Tweede prijs Visamy uit Vlissingen heeft de tweede prijs gewonnen tijdens de 54e Nationale Haringpartij, die op Kasteel De Haar werd ge houden. Gestreden werd om de mooiste presentatie van de haring en uitstraling van de kraam. Het team van Visamy ging gekleed in klederdracht en presenteerde onder meer bietenchips. VRIJDAG 19 JUNI 2015 is ongelooflijk lekker Dieneke Klompe van Kwekerij Zonnemaire: „Rabarber is een stoer gewas en zo moet je hem ook behandelen." foto's Dirk-Jan Gjeltema Margot Verhaagen schrijft ie dere week smakelijk in de Lekker Zeeland pagina over leuke, bijzondere en vooral lekkere Zeeuwse producten, recepten, evenementen en weetjes. Met veel tips VLISSINGEN Nog te zien via internet. MIDDELBURG WATERLANDKERKJE VLISSINGEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 43