S KOKEN met puck
Puck kookt
Wannée
44
8
Ali Pankow (63) was jarenlang cultuur- en regioverslaggeefster bij
de PZC. Ze is een trouwe bezoekster van de Kunstschouw, die dit
weekeinde afloopt. Ze staat zelf ook op de planken en geniet van
een goede voorstelling. &D00R ILANA NOOT
Kinderen moeten
zo jong mogelijk
kennismaken met
theater
„Als er maar goede wijn wordt geschon
ken. Dat is voor mij de belangrijkste voor
waarde van geslaagd uit eten gaan. Verder
houd ik niet van grote hoeveelheden voed
sel op mijn bord. Ik heb liever het verfijn
dere werk. Het hoeft niet per se exclusief
of heel duur te zijn, maar wel mooi opge
maakt en smakelijk. Iets wat ik thuis niet
zo maar na kan maken. Ik heb goede erva
ringen bij Restaurantje Nummer 7 in Mid
delburg en bij Bij Kees in Zierikzee."
„Café De Gekroonde Suikerbiet, of'De
Biet', aan de Nieuwe Haven in Zierikzee.
Niet dat ik nou een kroegtijger ben hoor,
maar 'De Biet' heeft een speciaal plekje in
mijn hart. Vooral vanwege de uurtjes die ik
daar in het winterseizoen doorbreng tij
dens de Pubquiz. Met ons team 'Intermez
zo' doen we daar al heel wat seizoenen aan
mee. Verder is het een gezellige kroeg,
waar je altijd wel bekenden tegenkomt."
„Vorig jaar mei bij d'Ouwe Smisse in Zon-
nemaire. We gingen daar met onze toneel
groep na een optreden een hapje eten. Het
was een vrij grote groep. We hadden voor
elf personen gereserveerd, maar het wer
den er uiteindelijk veertien. 'Dat is geen
probleem hoor', werd ons gezegd, maar uit
eindelijk bleek dat er nauwelijks nog voor
raad was en de porties vis heel klein wa
ren. Toetjes waren er helemaal niet meer
en of we nog koffie konden krijgen, hing af
van de kuren van het koffiezetapparaat."
„Ik heb de totstandkoming van het Water
snoodmuseum in Ouwerkerk meegemaakt.
Van de start van de fondsenwerving, tot de
inrichting van de eerste twee caissons. Nu
is het een nationaal bekend en erkend mu
seum met 80.000 bezoekers per jaar. Boven
dien is het veel meer dan een museum.
Waar volgens mij Neeltje Jans de kans
heeft laten liggen, is hier wel een geweldig
kennis- en documentatiecentrum over wa
terbeheer gecreëerd."
„Kinderen moeten zo jong mogelijk kennis
maken met theater. Vorig jaar tijdens het
Zeeland Nazomerfestival was ik in het Kin-
derbolwerk in Middelburg bij de muziek-
voorstelling 'Woei'Een presentatie voor
kinderen vanaf één jaar! Het was geweldig
om mee te maken. Drie klassiek geschool
de muzikanten begonnen zachtjes te bla
zen en lieten die kleintjes daarna ervaren
wat er gebeurt als je die wind in een instru
ment blaast. Het was echt ontroerend om
te zien. Het is maar een voorbeeld, zo zijn
er veel meer. Met theater doen kinderen
unieke ervaringen op."
„Mijn voorkeur gaat uit naar luisterliedjes,
mooie teksten. Een cd als 'Concordia' van
Huub van der Lubbe bijvoorbeeld. Daar
kan ik naar blijven luisteren. Liedjes van
Maarten van Roozendaal en Ramses Shaffy
zet ik ook altijd harder als ze voorbijkomen
op de radio. Maar wat hedendaagser mag
ook: Janne Schra, Lucky Fonz III. Rap is
niet aan mij besteed. Dan denk ik: 'Ga nou
toch gewoon leren zingen'."
„Gijs Scholten van Aschat, een geweldige
acteur en bovendien een aantrekkelijke
man zonder sterallures. Hij is zo bezield
met zijn vak bezig en kan daar ook heel
boeiend over vertellen. Dat bleek vorige
week weer eens bij zijn college over Shake
speare tijdens de DWDD Summer School
op televisie. Het lijkt me heerlijk om een
avondje met hem door te brengen. Dan ga
ik hem overhalen in Zeeland een master
class te komen geven."
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-
klassieker onder
handen.
Vandaag:
Makreel
Een buurman die zich
af en toe een echte
man wil voelen, was
wezen wrakvissen op
de Noordzee. En kwam, dat
moet gezegd, aan wal met een
indrukwekkende hoeveelheid
makreel. Wat een prachtige vis
sen zijn dat toch, met hun huid
glanzend als een blauw-zwart-
zilvergrijs gestreepte pyjama.
De meeste verdwenen in de
rookoven. Ik wilde er één mee
nemen om te bereiden zoals
mijn Wannée het voorschrijft.
Volgens het basiskookboek
moet ik deze makreel wassen,
inkerven en koken of pocheren
in kokend water met azijn, bo
ter of margarine en veel zout.
Kooktijd 20 tot 30 minuten!
Geef er een azijn- of mosterd
sausje bij.
Dat weiger ik, doodzonde! Zo
maak je van elke vis een 'vis
Zeker niet voor de poes, maar
juist gezond en smakelijk vet
voor de poes', zoals mijn vader,
die niet van vis hield, dat noem
de. Kenmerk van makreel is
juist dat hij veel gezond en sma
kelijk vet bevat. Waardoor hij
zich bij uitstek leent om kort te
grillen. Dat is wat ik ga doen!
Met hulp van Bart van Olphen,
die het uitstekende kookboek
Werken met vis schreef. Deze
duurzame viskok werkt samen
met, jawel, Jamie Oliver. Zijn ul
trakorte Fishy Friday filmpjes
zijn wekelijks te zien op Jamies
Foodtube Network. Zoek op
YouTube: Bart's Fish Tales.
Deze knapperig gegrilde ma
kreelfilets zijn klaar in 5 minu
ten!
GEGRILDE MAKREEL
MET KRUIDENSLAATJE
Kunstminner Ali Pankow
geniet van mooie teksten
-> Ali Pankow bij de ex
positie van Frank van
der Meijden tijdens de
Kunstschouw. Wat haar
vooral aanspreekt aan
het evenement, is de
durf van de organisatie:
„Naast traditionele
kunstuitingen, durven
ze ook te vernieuwen."
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
BlilU.
Va
Restaurant
Café
Ergste horeca-ervaring
Museum
Leuke uitstapjes met kinderen
Favoriete muziek
Avond op stap met...
Voorgerecht of lunch voor 2
personen: 2 makreelfilets
(vel eraan laten); 2 el zonne
bloemolie; versgemalen pe
per en zout; 2 partjes ci
troen; eetbare (komkom-
mer)bloem, facultatief.
Slaatje: handje dille of ker
vel; handje platte peterse
lie; handje rucola; 5 partjes
sinaasappel; 1 tl azijn; 1 el
olijfolie (extra vergine); snuf
je cayennepeper.
Kruidenmayo: vermeng 2 el
mayonaise met 1 el grofge-
sneden platte peterselie, 1
el kervel (of dille) en 1 el
fijngesneden bieslook.
Verwijder velletjes van sinaas
appelparten en snij in piep
kleine stukjes. Vang sap op
en roer met azijn zout, cayen
nepeper en olie tot dressing.
Was makreelfilets, dep droog
met keukenpapier. Bestrijk
aan beide kanten met olie.
Bestrooi vis met zout en pe
per. Verhit grillpan op hoog
vuur (geen olie). Leg filet op
velkant in grillpan. Beweeg
niet, als vis gaat bollen druk
je hem plat met spatel tot hij
weer plat ligt. Grill 1 tot 2 mi
nuten, afhankelijk van dikte.
Draai voorzichtig om met spa
tel, gaar vleeskant 1 a 2 mi
nuten. Meng handje kerveltak-
jes of dille, peterselieblad, ru
cola en stukjes sinaasappel
luchtig. Maak licht aan met
dressing. Schik bergje krui
densla in midden van bord,
schik gegrilde makreel er bo
venop. Leg partje citroen en
lepel kruidenmayo ernaast.
Lekker met stokbrood en kou
de chardonnay of witbier.
Tip: makreeifilet tijdens grillen
één keer draaien, zo blijft vel
mooi knapperig.