S KOKEN met puck Puck kookt Wannée 44 8 Ali Pankow (63) was jarenlang cultuur- en regioverslaggeefster bij de PZC. Ze is een trouwe bezoekster van de Kunstschouw, die dit weekeinde afloopt. Ze staat zelf ook op de planken en geniet van een goede voorstelling. &D00R ILANA NOOT Kinderen moeten zo jong mogelijk kennismaken met theater „Als er maar goede wijn wordt geschon ken. Dat is voor mij de belangrijkste voor waarde van geslaagd uit eten gaan. Verder houd ik niet van grote hoeveelheden voed sel op mijn bord. Ik heb liever het verfijn dere werk. Het hoeft niet per se exclusief of heel duur te zijn, maar wel mooi opge maakt en smakelijk. Iets wat ik thuis niet zo maar na kan maken. Ik heb goede erva ringen bij Restaurantje Nummer 7 in Mid delburg en bij Bij Kees in Zierikzee." „Café De Gekroonde Suikerbiet, of'De Biet', aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Niet dat ik nou een kroegtijger ben hoor, maar 'De Biet' heeft een speciaal plekje in mijn hart. Vooral vanwege de uurtjes die ik daar in het winterseizoen doorbreng tij dens de Pubquiz. Met ons team 'Intermez zo' doen we daar al heel wat seizoenen aan mee. Verder is het een gezellige kroeg, waar je altijd wel bekenden tegenkomt." „Vorig jaar mei bij d'Ouwe Smisse in Zon- nemaire. We gingen daar met onze toneel groep na een optreden een hapje eten. Het was een vrij grote groep. We hadden voor elf personen gereserveerd, maar het wer den er uiteindelijk veertien. 'Dat is geen probleem hoor', werd ons gezegd, maar uit eindelijk bleek dat er nauwelijks nog voor raad was en de porties vis heel klein wa ren. Toetjes waren er helemaal niet meer en of we nog koffie konden krijgen, hing af van de kuren van het koffiezetapparaat." „Ik heb de totstandkoming van het Water snoodmuseum in Ouwerkerk meegemaakt. Van de start van de fondsenwerving, tot de inrichting van de eerste twee caissons. Nu is het een nationaal bekend en erkend mu seum met 80.000 bezoekers per jaar. Boven dien is het veel meer dan een museum. Waar volgens mij Neeltje Jans de kans heeft laten liggen, is hier wel een geweldig kennis- en documentatiecentrum over wa terbeheer gecreëerd." „Kinderen moeten zo jong mogelijk kennis maken met theater. Vorig jaar tijdens het Zeeland Nazomerfestival was ik in het Kin- derbolwerk in Middelburg bij de muziek- voorstelling 'Woei'Een presentatie voor kinderen vanaf één jaar! Het was geweldig om mee te maken. Drie klassiek geschool de muzikanten begonnen zachtjes te bla zen en lieten die kleintjes daarna ervaren wat er gebeurt als je die wind in een instru ment blaast. Het was echt ontroerend om te zien. Het is maar een voorbeeld, zo zijn er veel meer. Met theater doen kinderen unieke ervaringen op." „Mijn voorkeur gaat uit naar luisterliedjes, mooie teksten. Een cd als 'Concordia' van Huub van der Lubbe bijvoorbeeld. Daar kan ik naar blijven luisteren. Liedjes van Maarten van Roozendaal en Ramses Shaffy zet ik ook altijd harder als ze voorbijkomen op de radio. Maar wat hedendaagser mag ook: Janne Schra, Lucky Fonz III. Rap is niet aan mij besteed. Dan denk ik: 'Ga nou toch gewoon leren zingen'." „Gijs Scholten van Aschat, een geweldige acteur en bovendien een aantrekkelijke man zonder sterallures. Hij is zo bezield met zijn vak bezig en kan daar ook heel boeiend over vertellen. Dat bleek vorige week weer eens bij zijn college over Shake speare tijdens de DWDD Summer School op televisie. Het lijkt me heerlijk om een avondje met hem door te brengen. Dan ga ik hem overhalen in Zeeland een master class te komen geven." Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée- klassieker onder handen. Vandaag: Makreel Een buurman die zich af en toe een echte man wil voelen, was wezen wrakvissen op de Noordzee. En kwam, dat moet gezegd, aan wal met een indrukwekkende hoeveelheid makreel. Wat een prachtige vis sen zijn dat toch, met hun huid glanzend als een blauw-zwart- zilvergrijs gestreepte pyjama. De meeste verdwenen in de rookoven. Ik wilde er één mee nemen om te bereiden zoals mijn Wannée het voorschrijft. Volgens het basiskookboek moet ik deze makreel wassen, inkerven en koken of pocheren in kokend water met azijn, bo ter of margarine en veel zout. Kooktijd 20 tot 30 minuten! Geef er een azijn- of mosterd sausje bij. Dat weiger ik, doodzonde! Zo maak je van elke vis een 'vis Zeker niet voor de poes, maar juist gezond en smakelijk vet voor de poes', zoals mijn vader, die niet van vis hield, dat noem de. Kenmerk van makreel is juist dat hij veel gezond en sma kelijk vet bevat. Waardoor hij zich bij uitstek leent om kort te grillen. Dat is wat ik ga doen! Met hulp van Bart van Olphen, die het uitstekende kookboek Werken met vis schreef. Deze duurzame viskok werkt samen met, jawel, Jamie Oliver. Zijn ul trakorte Fishy Friday filmpjes zijn wekelijks te zien op Jamies Foodtube Network. Zoek op YouTube: Bart's Fish Tales. Deze knapperig gegrilde ma kreelfilets zijn klaar in 5 minu ten! GEGRILDE MAKREEL MET KRUIDENSLAATJE Kunstminner Ali Pankow geniet van mooie teksten -> Ali Pankow bij de ex positie van Frank van der Meijden tijdens de Kunstschouw. Wat haar vooral aanspreekt aan het evenement, is de durf van de organisatie: „Naast traditionele kunstuitingen, durven ze ook te vernieuwen." FOTO DIRK-JAN GJELTEMA BlilU. Va Restaurant Café Ergste horeca-ervaring Museum Leuke uitstapjes met kinderen Favoriete muziek Avond op stap met... Voorgerecht of lunch voor 2 personen: 2 makreelfilets (vel eraan laten); 2 el zonne bloemolie; versgemalen pe per en zout; 2 partjes ci troen; eetbare (komkom- mer)bloem, facultatief. Slaatje: handje dille of ker vel; handje platte peterse lie; handje rucola; 5 partjes sinaasappel; 1 tl azijn; 1 el olijfolie (extra vergine); snuf je cayennepeper. Kruidenmayo: vermeng 2 el mayonaise met 1 el grofge- sneden platte peterselie, 1 el kervel (of dille) en 1 el fijngesneden bieslook. Verwijder velletjes van sinaas appelparten en snij in piep kleine stukjes. Vang sap op en roer met azijn zout, cayen nepeper en olie tot dressing. Was makreelfilets, dep droog met keukenpapier. Bestrijk aan beide kanten met olie. Bestrooi vis met zout en pe per. Verhit grillpan op hoog vuur (geen olie). Leg filet op velkant in grillpan. Beweeg niet, als vis gaat bollen druk je hem plat met spatel tot hij weer plat ligt. Grill 1 tot 2 mi nuten, afhankelijk van dikte. Draai voorzichtig om met spa tel, gaar vleeskant 1 a 2 mi nuten. Meng handje kerveltak- jes of dille, peterselieblad, ru cola en stukjes sinaasappel luchtig. Maak licht aan met dressing. Schik bergje krui densla in midden van bord, schik gegrilde makreel er bo venop. Leg partje citroen en lepel kruidenmayo ernaast. Lekker met stokbrood en kou de chardonnay of witbier. Tip: makreeifilet tijdens grillen één keer draaien, zo blijft vel mooi knapperig.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60