Beoordeling 12 ZEELAND UITETEN Koksclubs willen fuseren DeLausanne in IJzendijke heeft zichzelf opnieuw uitgevonden: als lusthof voor vleesliefhebbers. smelten op je tong. Hemels. De lieve serveerster brengt de hoofdgerechten: manliefkoos de kalfsentrecote 24,50), die mooi rosé op tafel komt, voorgesneden in dikke plakken. We verschillen van mening over de kruiderij: te peperig voor het subtiele kalfs vlees of juist precies goed. Mijn brochette van rundvlees 18,50) komt op een simpel wit bord. Per fect gegrilde, hapklare blokjes koe, met wat ui en paprika ertus sen. Op ons verzoek komen de sausjes apart: mijn brochette met goede pepersaus, droppige dra- gonbearnaise voor het kalfje. Maar het vlees heeft eigenlijk niets nodig. Erbij komen zelfge- sneden frieten en twee plaatjes van slaatjes met een plakje spek erbovenop. Voor de dorst drin ken we Orval 3,95), volgens ons de beste trappist. Netjes uit geschonken in het originele glas. Er is ook een uitgebreide wijn kaart maar omdat er weinig klei ne flesjes zijn kiezen we lekker voor bier. Patron Ulijn bestiert zijn res taurant als een ware veldheer. Re gelmatig stapt hij achter de rode snijmachine om gasten te laten proeven. Bij het dessert gaat het toch even mis. Uw recensent heeft een notenallergie en zegt dat altijd netjes vooraf, maar mijn café glacé 9,50) bevat toch verdachte bruine snipper tjes. Onze serveerster lost het ra zendsnel op, binnen een minuut heb ik een gloednieuw mokka-ijs- je, met knapperige merengue en piepkleine karamelblokjes. Mijn eega koos de crème brülée 8,50) en dat nemen ze hier let terlijk: met een aansteker wordt een onschuldig vierkant room- puddinkje in de hens gezet. En het was al zo warm. Het robuus te chocolade-ijs verkoelt geluk kig. Bij DeLausanne hebben ze dé eettrend van nu te pakken: goed vlees, in flinke porties, zonder al teveel opsmuk. Vlees met een ver haal: afkomst, leefwijze, berei ding. De visie van eigenaar Ulijn en chefkok Roy van Gooi spreekt me aan: eerlijke producten, zo veel als kan lokaal, de runderen zelfs persoonlijk geselecteerd. Daarvoor betalen we graag 119 eu ro. Vleesliefhebbers, rep u naar Ie- zendieke. Markt 8 4515 BA IJzendijke info@delausanne.nl Kookboek voor wildplukkers Overal om je heen is eten te vinden. Tenminste, als je een beetje oplet. Volgens de makers van het boek Guerilla Food is dat echt niet heel anders dan het eten dat je in de super markt koopt. In de natuur te vinden zijn: oes ters, paardenbloemblad, kastan je en mossel. Het is allemaal - zeker in Zeeland - in de directe omgeving te vinden. Uitgeverij Kosmos heeft de praktische informatie én een seizoenskalender gebundeld in het wildplukboek Guerilla Food. In het boek staan verder twintig recepten. Het boek is geschreven door Remco van der Leij. Koksgilde Nederland en Gilde van Nederlandse Meesterkoks streven naar één culinaire club. Beide ledenvergaderingen heb ben onlangs ingestemd. Een werkgroep gaat nu aan de slag om de voorbereidingen voor de nieuwe vereniging te treffen. Belangrijk is dat de af zonderlijke groepen binnen de nieuwe, grote club hun identi teit en herkenbaarheid hou den. De werkgroep bestaat uit Loek Beemster, bestuurslid Gilde van Nederlandse Meesterkoks en Hans Everse uit Kapelle, die onlangs werd gekozen tot voor zitter van Koksgilde Nederland en werkgroepvoorzitter Ferdie Olde Bijvank. Koksgilde Nederland is de grootste vereniging voor koks in Nederland en het Gilde van Nederlandse Meesterkoks is het gilde voor koks die de hoogst behaalbare graad in het vak hebben behaald, SVH Mees terkok. Met het samengaan ontstaat een netwerk van 3500 koks in Nederland. Waar kun je lekker eten? Wie is de beste pizzabakker in Kralingen, wat is de beste kook winkel van Rotterdam en waar haal je de lekkerste ambachtelij ke worsten? Het antwoord is te vinden in het recent verschenen boek Heerlijk Rotterdam van de jour nalisten Wim de Jong en Frank van Dijl. Twee jaar geleden be gonnen zij de culinaire website De Buik van Rotterdam. In een jaar tijd groeide de site uit tot een begrip voor culinaire lief hebbers. De site won het afgelo pen jaar de Persprijs Rotterdam 2014. In Heerlijk Rotterdam zijn adressen te vinden van restau rants, bakkers, wijnbars en alle andere speciaalzaken in de ha venstad. Het boek doorkruist de hele stad. Van het centrum tot het Oude Westen en van de Provenierswijk tot Zuid. cor. Vintage behang, oude bierre clames en portretten van dikbil- koetjes, die je aankijken met die typische zacht-weemoedige blik. De kaart lijkt op die van een fïfties-diner. Er is een aparte gin toniclij st en uiteraard een gro te selectie aan vlees en gevogelte. Ras en herkomst staan erbij: Du- roc varken, Simmentaler rund. Na wat wikken en wegen bestel ik vitello tonato 15,-), plakjes kalfsvlees met tonijnsaus. De Par tij voor de Dieren zou het niet toejuichen, maar deze aparte vlees-vis combinatie is heerlijk op een warme dag. Het kalfsvlees De Kaart lijkt op die van een fifties-diner. Er is een aparte gin tonidijst en uiteraard een grote selectie aan vlees en gevogelte. sappig en neutraal, de tonijnsala de fijn van structuur, smeuïg en uitgesproken. Kappertjes en ans- jovisjes versieren het gerecht, sa men met ongebruikelijke maar lekkere olijfjes en zongedroogde tomaat. Jammer is wel dat het kalfsvlees in het midden erg koud is. Te laat uit de koeling ge haald? Disgenoot laat zich advise ren en kiest het geheimzinnige secreto no 7, 20). Wat een prachtmaal. Op een ronde steen komt een bergje geschaafde Spaanse entrecote. Geaderd, rag fijn. Het vlees is gekruid en heeft zeven weken mogen rijpen. En de smaak? Als wolkjes van vlees, delicaat en zacht. De flintertjes Op een broeierige junidag reizen manlief en ik af naar Petis Paris, naar restaurant DeLausanne. Op internet had ik gezien dat ze daar vijf bereidingen van paling aanbo den. Een fascinerende vis, die het extreem moeilijk heeft. Ik ben flexitariër, eet graag lekker maar wel bewust. Over die paling had ik wel wat vraagjes. Maar een maal binnen staan we in een to taal andere zaak dan uit de recen sie van 2009. Precies een delicatessen-char- cuterie, compleet met toonbank, reuzenhammen en een knalrode snijmachine. Het ziet er veelbelo vend uit maar dineren mogen we nog niet: er zijn logistieke proble men omdat een grote groep een dagje eerder kwam. De tafelschik king is nog even een puzzel, hoe wel het historische trapgevel- pand genoeg plek te bieden heeft: twee verdiepingen, een ter ras en een charmant binnen plaatsje. We gaan maar even aan de bar zitten dan. Al snel krijgen we een mandje brood, de kaart en een bordje pittige worst - van het huis, met excuses. Vandaag blijkt ook de première van een to taal vernieuwde kaart. Je zou van minder gaan zweten. De paling is verdwenen, vlees is het nieuwe thema. Eigenaar Hans Ulijn is slagerszoon en zelf ook gediplomeerd slager, dus de transformatie is logisch. Na twin tig minuutjes mogen we plaatsne men aan een tafel die al die tijd al vrij was. Met een boerenboter- ham bekijken we het knusse de- 0117-302001 Eigenaar Hans Ulijn laat zijn gasten graag prachtig vlees proeven. VLISSINGEN VLISSINGEN ROTTERDAM wm Restaurant De Lausanne Markt 8 Prijs-kwaliteit: Fantastisch vlees en een gunstig ge prijsd menu voor 29,50. Entourage: Gezellig en knus, de inpandige charcu- terie is een slimme vondst. Bediening: Er werden foutjes gemaakt maar die werden razendsnel en allerliefst her steld. Conclusie: Even wennen aan de nieuwe kaart en dan hebben ze het bij DeLausanne pri ma voor elkaar. Eten in de carnivoren De serveerster brengt de heerlijke gerechten, foto Ronald den Dekker Marloes Matthijssen In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 44