2.350
Onze topkoks onderscheiden zich in wijn-spijsarrangementen
12 NIEUWS
Topkok Jonnie Boer en echtgenote
Thérèse zijn gangmaker op 's werelds
grootste wijnbeurs in Bordeaux.
Zenuwachtig trippelt
Thérèse Boer heen en
weer. „Staat alles op z'n
plaats?", vraagt ze aan
drie mannen die hon
derdvijftig wijnglazen
uit Nederland op de tafels zetten.
Zo'n dertig flessen wijn worden ont
kurkt. De Zwolse restaurateur en
sommelier proeft ze een voor een. Er
mag niks mis gaan. In de zaal zit
straks define fleur uit de wijnwereld:
zo'n vijftig wijnimporteurs en som-
meliers uit alle hoeken van de wereld
die haar kunsten gaan bewonderen.
„En??", roept ze naar de keuken,
waar echtgenoot Jonnie Boer de laat
ste hand legt aan zijn culinaire crea
ties. Het is goed, wordt gezegd. De
meer dan honderd speciaal gekochte
borden zijn, na een rondrit van 36
uur kris kras door Bordeaux, op het
nippertje aangekomen op de mondia
le wijnbeurs Vinexpo.
De show kan beginnen. „Nou men
sen, we hebben maar 45 minuten,
dus we gaan in hoog tempo lekker
proeven!", roept Thérèse de zaal in
als het publiek is gaan zitten.
Jonnie legt uit wat hij heeft ge
maakt, langoustines en coquilles, en
deelt daarna persoonlijk de bordjes
uit onder de aanwezigen.
Thérèse vertelt welke wijnen ze
daarbij heeft gekozen. „Ons thema is
vergeten Europese wijnen. We ge
bruiken dus alleen wijnen die bijna
niet meer worden gedronken in res
taurants in Nederland. Uit de Elzas
en Loirestreek bijvoorbeeld."
De wijnkenners uit Frankrijk,
Amerika en Azië luisteren, prikken
en proeven.
Vinexpo, dat één keer in de twee
jaar wordt gehouden, is een van 's we
relds grootste beurzen voor professio
nals uit de drankindustrie. Vijf dagen
lang laten zo'n 2400 exposanten uit
bijna vijftig landen zien wat ze in
huis hebben. Zo'n zeshonderd Neder
landers lopen er rond. Supermarktke
ten Jumbo zoekt er nieuwe wijnen,
Albert Heijn stuurde een team van
tien man om te proeven. Restaurant
eigenaren en sommeliers hopen hier
nieuwe ontdekkingen te doen.
Op de beurs wordt wodka uit Oek
raïne gepresenteerd en whisky uit Ja
pan geproefd. Rosé uit de Provence is
prominent aanwezig, maar Georgië
Zeshonderd landgenoten
lopen er rond, van grote
supermarktketens tot
restauranteigenaren
profdeert zich ook als wijnland.
Dat Jonnie en Thérèse Boer van
driesterrenrestaurant De Librije in
Bordeaux zijn, is geen toeval. Door
de crisis en toenemende concurren
tie raakte Vinexpo de afgelopen jaren
een beetje in verval. Het moest weer
gaan bruisen. En dus besloot de Fran
se organisatie een beroep te doen op
Nederlandse expertise.
„We hebben in Nederland echt
een paar koks rondlopen die op we
reldniveau meetellen. En we zijn in
vergelijking met andere landen heel
sterk in wijn-spijs-arrangementen:
het kiezen van een goede combinatie
van wijn en gerecht", vertelt Jan van
Lissum, wijnmaker en organisator
van de Amsterdamse vakbeurs Wine
Professional.
Samen met anderen bedacht Van
Lissum om in Bordeaux
wijn-spijs-workshops te organiseren.
„Ik zei: ik doe het, maar alleen als ik
de nummers één van Nederland mag
meenemen. Jonnie en Thérèse dus."
In een loods - met eten en drin
ken, dj's en een dansvloer - worden
tot in de vroege uurtjes netwerkbij
eenkomsten georganiseerd, met een
speciale avond voor alle Nederlandse
aanwezigen.
Het Nederlandse kaasbedrijf ge
naamd Bourgondisch Lifestyle krijgt
daar de gelegenheid zijn kunsten te
vertonen. „Kijk, dit is ons Italiaanse
kaasje van drie soorten melk, gewas
sen in rozenwater uit Marokko", ver
telt Latif Elmessoussi van het bedrijf
uit Beverwijk aan de toegestroomde
gasten.
Hans en Willy Meijboom (beiden
64) woonden lange tijd zeifin Frank
rijk, keerden kort geleden terug naar
Nederland en zijn daar nu Prestige
Wijnen begonnen. „We importeren
wijnen en verkopen aan horeca, slijte
rijen en via onze webshop aan consu
menten", vertelt Hans.
Het echtpaar loopt vier dagen lang
over de beurs in Bordeaux. „Dan proe-
ven we per dag toch wel 30 tot 40 wij
nen", zegt Willy. „Maar we spugen al
les uit hoor", vult Hans aan. „Anders
haal je het eind van de dag niet", zegt
Willy.
Ze gaan vooral op zoek naar kleine
familiebedrijven die wijn maken.
„Bij die kleine producenten wordt er
niet veel gerommeld met de wijn,
met chemicaliën enzo", zegt Hans.
Willy: „Op zo'n beurs kan je de men
sen achter die wijn ook persoonlijk
ontmoeten."
Inmiddels is de masterclass van
Jonnie en Thérèse flink aan het uitlo
pen, tot grote nervositeit van de orga
nisatoren. „Gaan ze nou nóg een
wijn schenken?", zegt een Francaise
die zenuwachtig op haar horloge
kijkt. „Dan zijn we nooit op tijd klaar
voor de volgende kok die hier straks
komt!"
Jonnie deelt rustig zijn bordjes
met coquilles en gefermenteerde
knoflook uit. Thérèse vertelt het pu
bliek dat ze nu hun glas moeten leeg
drinken: de volgende wijn komt er
aan, voor bij de kaas.
„Ook nog kaas?", roept de dame
van de organisatie verschrikt. „Nee
toch...."
Het Nederlandse culinaire topduo
rondt af, moet dan nog op de foto
met aanwezigen, en ziet er voor het
eerst weer een beetje ontspannen
uit.
„Het is een eer om dit te mogen
doen, om Nederland te mogen verte
genwoordigen in dit wijnwalhalla",
zegt Thérèse. „Ik ben er wel trots op.
Maar het is ook gewoon super leuk
om te doen."
Fransen
snuffelen in
Nederlandse
wij nkeuken
door Frank Renout
BORDEAUX
Michelinster-houder
Jonnie en Thérèse Boer
bereiden een gerecht
voor dat begeleid wordt
door een glas wit. Hun
thema tijdens Vinexpo
2015: vergeten wijnen,
foto's Caroline Blumberg
Tijdens de Vinexpo
in Bordeaux zijn
2350 exposanten
aanwezig uit 42
landen. Het gros
van de
standhouders is
afkomstig uit
wijnproducerende
landen als Frankrijk,
Italië, Spanje
Portugal, Chili,
Argentinië,
Zuid-Afrika en
Duitsland.