2.350 Onze topkoks onderscheiden zich in wijn-spijsarrangementen 12 NIEUWS Topkok Jonnie Boer en echtgenote Thérèse zijn gangmaker op 's werelds grootste wijnbeurs in Bordeaux. Zenuwachtig trippelt Thérèse Boer heen en weer. „Staat alles op z'n plaats?", vraagt ze aan drie mannen die hon derdvijftig wijnglazen uit Nederland op de tafels zetten. Zo'n dertig flessen wijn worden ont kurkt. De Zwolse restaurateur en sommelier proeft ze een voor een. Er mag niks mis gaan. In de zaal zit straks define fleur uit de wijnwereld: zo'n vijftig wijnimporteurs en som- meliers uit alle hoeken van de wereld die haar kunsten gaan bewonderen. „En??", roept ze naar de keuken, waar echtgenoot Jonnie Boer de laat ste hand legt aan zijn culinaire crea ties. Het is goed, wordt gezegd. De meer dan honderd speciaal gekochte borden zijn, na een rondrit van 36 uur kris kras door Bordeaux, op het nippertje aangekomen op de mondia le wijnbeurs Vinexpo. De show kan beginnen. „Nou men sen, we hebben maar 45 minuten, dus we gaan in hoog tempo lekker proeven!", roept Thérèse de zaal in als het publiek is gaan zitten. Jonnie legt uit wat hij heeft ge maakt, langoustines en coquilles, en deelt daarna persoonlijk de bordjes uit onder de aanwezigen. Thérèse vertelt welke wijnen ze daarbij heeft gekozen. „Ons thema is vergeten Europese wijnen. We ge bruiken dus alleen wijnen die bijna niet meer worden gedronken in res taurants in Nederland. Uit de Elzas en Loirestreek bijvoorbeeld." De wijnkenners uit Frankrijk, Amerika en Azië luisteren, prikken en proeven. Vinexpo, dat één keer in de twee jaar wordt gehouden, is een van 's we relds grootste beurzen voor professio nals uit de drankindustrie. Vijf dagen lang laten zo'n 2400 exposanten uit bijna vijftig landen zien wat ze in huis hebben. Zo'n zeshonderd Neder landers lopen er rond. Supermarktke ten Jumbo zoekt er nieuwe wijnen, Albert Heijn stuurde een team van tien man om te proeven. Restaurant eigenaren en sommeliers hopen hier nieuwe ontdekkingen te doen. Op de beurs wordt wodka uit Oek raïne gepresenteerd en whisky uit Ja pan geproefd. Rosé uit de Provence is prominent aanwezig, maar Georgië Zeshonderd landgenoten lopen er rond, van grote supermarktketens tot restauranteigenaren profdeert zich ook als wijnland. Dat Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Bordeaux zijn, is geen toeval. Door de crisis en toenemende concurren tie raakte Vinexpo de afgelopen jaren een beetje in verval. Het moest weer gaan bruisen. En dus besloot de Fran se organisatie een beroep te doen op Nederlandse expertise. „We hebben in Nederland echt een paar koks rondlopen die op we reldniveau meetellen. En we zijn in vergelijking met andere landen heel sterk in wijn-spijs-arrangementen: het kiezen van een goede combinatie van wijn en gerecht", vertelt Jan van Lissum, wijnmaker en organisator van de Amsterdamse vakbeurs Wine Professional. Samen met anderen bedacht Van Lissum om in Bordeaux wijn-spijs-workshops te organiseren. „Ik zei: ik doe het, maar alleen als ik de nummers één van Nederland mag meenemen. Jonnie en Thérèse dus." In een loods - met eten en drin ken, dj's en een dansvloer - worden tot in de vroege uurtjes netwerkbij eenkomsten georganiseerd, met een speciale avond voor alle Nederlandse aanwezigen. Het Nederlandse kaasbedrijf ge naamd Bourgondisch Lifestyle krijgt daar de gelegenheid zijn kunsten te vertonen. „Kijk, dit is ons Italiaanse kaasje van drie soorten melk, gewas sen in rozenwater uit Marokko", ver telt Latif Elmessoussi van het bedrijf uit Beverwijk aan de toegestroomde gasten. Hans en Willy Meijboom (beiden 64) woonden lange tijd zeifin Frank rijk, keerden kort geleden terug naar Nederland en zijn daar nu Prestige Wijnen begonnen. „We importeren wijnen en verkopen aan horeca, slijte rijen en via onze webshop aan consu menten", vertelt Hans. Het echtpaar loopt vier dagen lang over de beurs in Bordeaux. „Dan proe- ven we per dag toch wel 30 tot 40 wij nen", zegt Willy. „Maar we spugen al les uit hoor", vult Hans aan. „Anders haal je het eind van de dag niet", zegt Willy. Ze gaan vooral op zoek naar kleine familiebedrijven die wijn maken. „Bij die kleine producenten wordt er niet veel gerommeld met de wijn, met chemicaliën enzo", zegt Hans. Willy: „Op zo'n beurs kan je de men sen achter die wijn ook persoonlijk ontmoeten." Inmiddels is de masterclass van Jonnie en Thérèse flink aan het uitlo pen, tot grote nervositeit van de orga nisatoren. „Gaan ze nou nóg een wijn schenken?", zegt een Francaise die zenuwachtig op haar horloge kijkt. „Dan zijn we nooit op tijd klaar voor de volgende kok die hier straks komt!" Jonnie deelt rustig zijn bordjes met coquilles en gefermenteerde knoflook uit. Thérèse vertelt het pu bliek dat ze nu hun glas moeten leeg drinken: de volgende wijn komt er aan, voor bij de kaas. „Ook nog kaas?", roept de dame van de organisatie verschrikt. „Nee toch...." Het Nederlandse culinaire topduo rondt af, moet dan nog op de foto met aanwezigen, en ziet er voor het eerst weer een beetje ontspannen uit. „Het is een eer om dit te mogen doen, om Nederland te mogen verte genwoordigen in dit wijnwalhalla", zegt Thérèse. „Ik ben er wel trots op. Maar het is ook gewoon super leuk om te doen." Fransen snuffelen in Nederlandse wij nkeuken door Frank Renout BORDEAUX Michelinster-houder Jonnie en Thérèse Boer bereiden een gerecht voor dat begeleid wordt door een glas wit. Hun thema tijdens Vinexpo 2015: vergeten wijnen, foto's Caroline Blumberg Tijdens de Vinexpo in Bordeaux zijn 2350 exposanten aanwezig uit 42 landen. Het gros van de standhouders is afkomstig uit wijnproducerende landen als Frankrijk, Italië, Spanje Portugal, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Duitsland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 12