AH dreigt met
boycotten van
Noordzeegarnaal
op 1 van de wm de nieuwe roman
30 van John Boyne!
Dizzieni
100 Koffiecups Espresso
ECONOMIE 25
Word gratis lid, doe
mee en win De grote stilte!
Geschikt voor nespresso®-machines
Niek Hartman (24)
CORVIRI BROUWERIJ
Achter het gasfornuis bij
zijn ouders thuis ont
waakte zo'n vier jaar ge
leden de bierbrouwer in
Niek Hartman. „Gist zet
suikerwater om in een
mooi product als bier.
Dat is bijna een magisch
proces." Hij maakte bier
'Je eigen product
maken, dat
mensen ook nog
lekker vinden'
in de soeppan; nu
brouwt hij in de kelder
onder het pannenkoe
kenhuis waar hij werkt
wekelijks too liter tripel
of India Pale Ale. „Over
die bieren ben ik heel te
vreden. Sinds april verko
pen we ze hier. Als ik
over het terras loop en
ik zie mijn bier op zes ta
feltjes staan, dan ben ik
hartstikke trots." Het
bier doet de Groninger
naast zijn 32-urige werk
week in de horeca. Het
kost hem zo'n drie da
gen aan brouwen, botte
len en slijterijen bevoor
raden. „Ik zou er niet
van kunnen leven: het
kost te veel tijd en het is
te kleinschalig." In zijn
dromen runt Hartman
in een eigen pand al een
brouwerij annex kroeg
waar je het bier recht
streeks uit de tanks ge
tapt krijgt. „Je eigen pro
duct maken dat mensen
ook nog lekker vinden,
dat is het mooiste wat er
is."
Wie als vrachtwa
genchauffeur op zijn
52ste thuis komt te zit
ten, kan het vergeten
op de arbeidsmarkt.
„Ze nemen liever een
Pool aan." Jan Abbingh
besloot van de nood
een deugd te maken
en zette twee jaar gele
den de schouders on
der zijn oude hobby
bier brouwen. De gara
ge had hij al gebouwd,
met het plannetje er
ooit een brouwerij te
beginnen. Zijn Wilder-
vanker Brouwerij be
staat deze zomer offici
eel een jaar. „Toen ik
nog in ploegendienst
werkte, had ik veel
tijd over en brouwde
ik als hobby. Daar heb
ik nu mijn beroep van
gemaakt. Bier brou
wen is net als fietsen,
je verleert het nooit."
De Groninger produ
ceert vier soorten,
waarvan de tripel het
best loopt. De recent
gelanceerde imperial
stout smaakt naar
'Als de smaak me
niet aanstaat, gaat
het spul niet de fles
maar het riool in'
meer, is de bescheiden
mening van de beden
ker. „Ik wil alleen ma
ken wat ik zelf lekker
vind. Als de smaak me
niet aanstaat, gaat het
spul niet de fles in,
maar in het riool."
In de viskoeling worden Holland
se garnalen aangeprezen als ingre
diënt voor het klassieke voorge
recht met cocktailsaus. Het is ech
ter maar zeer de vraag of de grijze
garnalen over een halfjaar nog te
koop zijn bij de 877 winkels van
Albert Heijn. Eind 2015 moet alle
vis van het AH-huismerk een
duurzaamheidskeurmerk hebben.
Dat heeft de supermarktketen af
gesproken met het Wereld Natuur
Fonds (WNF). Er zijn echter nog
altijd geen garnalen verkrijgbaar
met het MSC-keurmerk voor duur
zaam gevangen vis. Geen enkele
garnalenkotter op de Noordzee is
voor dat keurmerk gecertificeerd,
bevestigt de Marine Stewardship
Council (MSC). En dat gaat dit
jaar ook niet meer lukken.
De supermarktketen overweegt
de grijze garnalen daarom begin
volgend jaar uit de schappen te ha
len, zegt Tjebbe Onnes, die het vi-
sassortiment van Albert Heijn be
heert. „Dat hebben we in 2010 ook
met paling gedaan, omdat die vis
met uitsterven werd bedreigd."
Hoewel het voortbestaan van gar
nalen in de Noordzee niet in het
geding is, spelen rond die vangst
volgens het WNF wel andere pro
blemen. Zo belandt er veel bij
vangst in de netten, waaronder
jonge platvis. De visnetten halen
bovendien de zeebodem over
hoop.
De garnalenvisserij ziet het ein
de van het jaar met wanhoop na
deren. De producentenorganisa
ties in die sector zijn al zeven jaar
bezig om het MSC-keurmerk te
bemachtigen. „We zien ook wel
dat we mee moeten in de vraag
van de supermarkten", zegt voor
zitter Johan Nooitgedacht van de
Nederlandse Vissersbond. „Als
marktleider Albert Heijn onze gar
nalen boycot, zullen andere super
markten dat ook gaan doen. Als
Delhaize volgt, dat fusiebesprekin
gen voert met AH, hebben we als
sector echt een heel groot pro
bleem. Dan gaan er boten omval
len. Meer dan de helft van alle
Noordzeegarnalen gaat naar Bel
gië. Daar is Delhaize de belangrijk
ste verkoper." Het keurmerk komt
niet van de grond, omdat de sec
tor slecht georganiseerd is. Om in
aanmerking te komen voor het
stempel voor duurzame vangst,
moeten de garnalenvissers aanto
nen hoe ze overbevissing voorko
men. Bij soorten als schol en tong
is dat makkelijk: daarvoor heeft de
EU wettelijke vangstbeperkingen
opgelegd die overbevissing tegen
gaan. Voor garnalen, de insecten
van de zee, gelden geen Europese
quota. Over het reguleren van de
vangst moeten de vissers dus on
derling afspraken maken. Dat kan
alleen als 90 procent van de vis
sers meedoet, zegt Nooitgedagt.
„Ook in Duitsland en Denemar
ken. Maar er zijn altijd wel een
paar dwarskoppen die niet op zul-
ke afspraken zitten te wachten."
Niet alle garnalenvissers zijn aan
gesloten bij een producentenorga
nisatie. Daar komt bij dat er liefst
zeven verschillende organisaties
zijn. Dat maakt het lastig om de
neuzen één kant op te krijgen.
Bovendien liggen vangstbeper
kingen uiterst gevoelig. In het ver
leden kreeg de sector meerdere
miljoenenboetes opgelegd vanwe
ge kartelvorming. De Autoriteit
Consument Markt stelde dat
garnalenvissers niet minder vis
sen om zich ook volgend jaar nog
van een gezonde voorraad garna
len te verzekeren, maar om de
prijs op te drijven.
Maak kans
gesigneerde
exemplaren1.
Ga naar
Dizzie.nl/win
Bekend van
üe Jongen in de
gestreepte
Pyama
Dizzie.nl, dé boekensite van PZC.
Al je favoriete boeken op één plek!
Alles voor boekenliefhebbers:
Recensies Boekennieuws Blogs Winacties
«ÉL.: 'JNK
Bestellen doe je op sweetdeal.nl
ambachtelijk bier
Jan Abbingh (54)
WILDERVANKER BROUWERIJ
ZATERDAG 13 JUNI 2015
vaatje tappen
door Annemieke van Dongen
ZAANDAM. - Albert Heijn stopt mo
gelijk met de verkoop van Holland
se garnalen, omdat het met ver
duurzaming in die visserij niet op
schiet. Garnalenvissers vrezen voor
hun voortbestaan.
Hollandse garnalen, foto GPD archief
qHN BOY N E
(fjt y/urfe
good
60% korting
foto Corné
Sparidaens
foto
Corné
Sparidaens