FZC DE FAMIUE DEGROOTEUiï SCHAPENBOUT DEANGSTOM DOOR DE MAND TEVALLEN PLUK EENS WAT (ON)KRUID VOOR IN JE SALADE m Hippe chef koks pakken de tradi lie van voedsel fermenteren weer op. Ook wetenschappers zorgen voor eerherstel. Want we worden er gezonder van. Meesterkoks als Jonnie Boer zweren bij de smaakknal op je bord dinsdag 9 juni 2015 /o doen wij dat! Bedriegers§j nd room O tips DOOR CATHÉRINE VAN DER LINDEN Tsssssssss, klinkt het als het potje zelf gemaakte groentenpickles openklikt en de zoute vloeistof over de rand bruist. Is de fermentatie mislukt? Juist niet. Zo klinken melkzuurbac teriën die de suikers in groente afbreken tot melkzuur en daarbij koolzuurgas maken. Fer mentatie is het omzettingsproces van voedsel door levende bacteriën of schimmels en hun enzymen. Zo komen wij aan onze zuurkool, yoghurt, kaas, camembert, salami en sojasaus. Zo ontstaan wijn, bier, brood, olijven, vanille, thee en koffie. Fermentatie is hartstikke alle daags: een derde van het menselijk voedsel is bewerkt door ons welgezinde bacteriën en schimmels, zegt de Amerikaanse fermentatie specialist Sandor Katz. Wij, of beter: 'zij', die bacteriën en schimmels, creëren spannende, intense, soms subtiele en meestal verrukkelijke smaken. Aan sommige moet je wennen zoals miso, de hartige Japanse bonenpasta. Of pittige kirnchi, een met smaak makers gepekelde kool naar Koreaans recept - maar dan ga je ook los. Net als meesterkoks Jonnie Boer, Albert Kooy - initiator van De Nieuwe Nederlandse Keuken - en René Redzepi die zweren bij de smaakknal op je bord. Voor al het gefermenteerde voedsel geldt dat het een veilige manier is om de houdbaarheid te ver lengen. Volken over de hele wereld doen dit al duizenden jaren. Ongevaarlijk Maar we leren toch dat bacteriën gevaarlijk zijn? Zolang ons welge zinde bacteriën, zoals de Lactobacillus en Bifidobacterium uit de familie melkzuur bacteriën, de groei van ziekteverwekkende micro-organismen onderdrukken, is er niets aan de hand. Door de snelle verzuring (melk zuur) leggen andere bacteriën het loodje. Wetenschappers stappen bovendien van het idee af dat we alleen gezond blijven als onze omgeving steriel is. 2-3 DINSDAG HART&ZIEL —>4,5 6,7 8

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 79