Kussenspray
werkt ook
op monsters
y
\iüv/
2 HART&ZII
II*
Lokker in balans
Fermenteren kun je leren
ccccc
redenen
om het
zelf te doen
Het kan niet missen, met een lief
maantje en sterren op het etiket:
deze kussenspray is goed voor de
nachtruzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzt.
Van dit zilverkleurige
spuitbusje met essenti
ële oliën van lavendel
en olijf val je hopelijk
sneller in slaap. We
tenschappelijk staat
vast dat lavendel li
chaam en de geest kal
meert.
Deze kussenspray
heeft als onverwacht
voordeel dat hij uitste
kend voldoet als
'antimonsterspray'.
Bijzonder behulpzaam
bij kinderen die hech
ten aan een ritueel
voor het slapen. Drie
keer sproeien in een
slaapkamertje en -
écht - alle griezels in
de kast en onder het
bed zijn verdreven.
Volwassen liefhebbers
reizen natuurlijk nooit
meer zonder een kus
senluchtje. Flink la
vendel sprayen (want
waar is toch die olijf?)
en je jaagt ook het
muffe hotelkamer
monster op de vlucht.
Dit is een betaalbare
Dille Kamille-versie,
er zijn diverse duur
dere merken te koop.
-» VERVOLG VAN VOORPAGINA
De mens dankt zijn ontstaan juist
aan cel- of bacterieculturen. Op de
huid, in de mond, maag, darmen en
spieren leven tien keer zo veel bac
teriën als dat we menselijke cellen
hebben. Baby's krijgen via het ge
boortekanaal hun eerste bacteriën
mee. Die helpen allergieën te voor
komen. Inmiddels vermoeden we
tenschappers ook verbanden tussen
de verarmde darmflora van wester
lingen en hart- en vaatziekten,
reuma, astma, kanker en zelfs
depressies.
Hoe rijker en diverser ons microbi-
oom, hoe groter de kans dat onze
gezondheid in balans blijft. Zelf
voedsel fermenteren, helpt daarbij.
Dat is ook de boodschap van food-
designer Christian Weij (43) die het
eerste fermentatiekookboek
schreef: Verrot lekker. Zogezegd
een 'verrot' mooi boek met bijna
150 recepten, variërend van brie
waarvan zijn twee jonge kinderen
smullen tot appelcider en zuurde
sembaguette. „Fermenteren is door
iedereen te leren, het is niet meer
RECEPT
dan een gecontroleerde vorm van
verrotting, waarbij je een aantal ba
sisprincipes moet volgen,"zegt hij.
Borrelend huis
Zelf experimenteert Christian al
jaren naar hartenlust. „Ik wil men
sen inspireren om zelf beter en lek
kerder voedsel te maken. Mijn hele
huis borrelt. De potten staan in de
gang, in de keuken, in de woonka
mer." Zijn kennis waaiert uit over
een groeiende groep deelnemers
aan workshops en voedselfestivals
zoals Food Unplugged. „Ik heb al
tijd gedacht dat mijn eerste kook
boek over de Italiaanse keuken zou
gaan. Niet dus. Dat komt door de
huidige revival van gefermenteerd
voedsel. Mensen willen af van de
automatische piloot. Mannen
komen naar workshops om te leren
hoe ze kaas, bier en brood kunnen
maken. Vrouwen zoeken vooral
naar het gezondheidsaspect."
Trendwatcher Hans Steenbergen
bevestigt dat bacteriële verzuring
weer hip is. „Sinds topchefs de
oude bereidingstechniek oppikten
tijdens een groepsreis door Zuid-
Amerika, inspireren zij andere koks
en bloggers. Sterrenkok Jonnie
Boer maakt zijn sauzen allang niet
meer alleen op basis van bloem en
boter, hij gebruikt sap van gefer
menteerde kool of biet. Dat ver
diept de smaken en het is ook nog
eens supergezond."
Wat maakt het werk van melkzuur
bacteriën dan zo gezond?
FERMENTEREN DOE JE ZO
Melkzuurbacteriën op handen en biologische groente zetten suikers uit wortels om in melkzuur en
koolzuurgas. Gefermenteerde wortels smaken friszurig. Als pickle zijn ze goed voor de darmflora.
II
1 voedsel met smaakmakers naar je zin
2 prima manier om groentenrestjes te verwerken
3 het lukt al in een verloren half uurtje
4 leuk om met vrienden te doen
5 culinair cadeautje voor familie en vrienden
dinsdag 9 juni 2015
BO
Kot
OP JEBORD
Crème fralche,
van Christian Weij.
Met dit recept van rauwe
melk (van de boer) kom je
in de buurt van echte Nor-
mandische crème fratche.
Ingrediënten
>2 liter rauwe melk
>1 eetlepel karnemelk
Bereiding
1. Doe de melk in een
grote maatbeker en laat 12
uur in de koelkast staan.
2. Schep de room eraf.
Gebruik de rest van de
melk voor iets anders.
3. Doe de room in een pot.
Roer de karnemelk erdoor.
4. Dek de pot losjes af met
een deksel of kaasdoek en
een elastiek eromheen.
5. Laat de room twee
dagen bij kamertempera
tuur fermenteren.
Christian Weij
maakt zelf limona
des, pickles, zuurkool
en zelfs Romeinse
vissaus (die zo sterk
ruikt dat hij die ach
ter in de tuin zet).
FQTOKOENVERHEIJDEN
ILos I tot 2 afgestreken
eetlepels zeezout op in
een halve liter kokend
water. Laat afkoelen. Dit
is pekelvloeistof.
2 Snij een halve kilo
biologische wortels
in schijfjes. Houd
een dikker stuk van 1,5
centimeter apart.
3 Kies een smaakma
ker. Denk aan een
schilletje biologi
sche citroen, schijfjes
gember of knoflook.
4 Vul heet gewassen
potjes tot de rand
met wortel en
smaakmakers. Druk ste
vig aan. Vul met vocht.
5 Plaats het dikkere
stuk wortel erop.
Druk aan. Sluit af
met het deksel. Als het
overstroomt is het goed.
6 Zet de potjes weg.
De melkzuurbac
teriën gaan aan
het werk. Zet ze na 3
dagen in de koelkast.
m
7 Open na 5 tot 10
dagen een potje
om te proeven.
Gebruik het pekel-
vocht niet.