Kussenspray werkt ook op monsters y \iüv/ 2 HART&ZII II* Lokker in balans Fermenteren kun je leren ccccc redenen om het zelf te doen Het kan niet missen, met een lief maantje en sterren op het etiket: deze kussenspray is goed voor de nachtruzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzt. Van dit zilverkleurige spuitbusje met essenti ële oliën van lavendel en olijf val je hopelijk sneller in slaap. We tenschappelijk staat vast dat lavendel li chaam en de geest kal meert. Deze kussenspray heeft als onverwacht voordeel dat hij uitste kend voldoet als 'antimonsterspray'. Bijzonder behulpzaam bij kinderen die hech ten aan een ritueel voor het slapen. Drie keer sproeien in een slaapkamertje en - écht - alle griezels in de kast en onder het bed zijn verdreven. Volwassen liefhebbers reizen natuurlijk nooit meer zonder een kus senluchtje. Flink la vendel sprayen (want waar is toch die olijf?) en je jaagt ook het muffe hotelkamer monster op de vlucht. Dit is een betaalbare Dille Kamille-versie, er zijn diverse duur dere merken te koop. -» VERVOLG VAN VOORPAGINA De mens dankt zijn ontstaan juist aan cel- of bacterieculturen. Op de huid, in de mond, maag, darmen en spieren leven tien keer zo veel bac teriën als dat we menselijke cellen hebben. Baby's krijgen via het ge boortekanaal hun eerste bacteriën mee. Die helpen allergieën te voor komen. Inmiddels vermoeden we tenschappers ook verbanden tussen de verarmde darmflora van wester lingen en hart- en vaatziekten, reuma, astma, kanker en zelfs depressies. Hoe rijker en diverser ons microbi- oom, hoe groter de kans dat onze gezondheid in balans blijft. Zelf voedsel fermenteren, helpt daarbij. Dat is ook de boodschap van food- designer Christian Weij (43) die het eerste fermentatiekookboek schreef: Verrot lekker. Zogezegd een 'verrot' mooi boek met bijna 150 recepten, variërend van brie waarvan zijn twee jonge kinderen smullen tot appelcider en zuurde sembaguette. „Fermenteren is door iedereen te leren, het is niet meer RECEPT dan een gecontroleerde vorm van verrotting, waarbij je een aantal ba sisprincipes moet volgen,"zegt hij. Borrelend huis Zelf experimenteert Christian al jaren naar hartenlust. „Ik wil men sen inspireren om zelf beter en lek kerder voedsel te maken. Mijn hele huis borrelt. De potten staan in de gang, in de keuken, in de woonka mer." Zijn kennis waaiert uit over een groeiende groep deelnemers aan workshops en voedselfestivals zoals Food Unplugged. „Ik heb al tijd gedacht dat mijn eerste kook boek over de Italiaanse keuken zou gaan. Niet dus. Dat komt door de huidige revival van gefermenteerd voedsel. Mensen willen af van de automatische piloot. Mannen komen naar workshops om te leren hoe ze kaas, bier en brood kunnen maken. Vrouwen zoeken vooral naar het gezondheidsaspect." Trendwatcher Hans Steenbergen bevestigt dat bacteriële verzuring weer hip is. „Sinds topchefs de oude bereidingstechniek oppikten tijdens een groepsreis door Zuid- Amerika, inspireren zij andere koks en bloggers. Sterrenkok Jonnie Boer maakt zijn sauzen allang niet meer alleen op basis van bloem en boter, hij gebruikt sap van gefer menteerde kool of biet. Dat ver diept de smaken en het is ook nog eens supergezond." Wat maakt het werk van melkzuur bacteriën dan zo gezond? FERMENTEREN DOE JE ZO Melkzuurbacteriën op handen en biologische groente zetten suikers uit wortels om in melkzuur en koolzuurgas. Gefermenteerde wortels smaken friszurig. Als pickle zijn ze goed voor de darmflora. II 1 voedsel met smaakmakers naar je zin 2 prima manier om groentenrestjes te verwerken 3 het lukt al in een verloren half uurtje 4 leuk om met vrienden te doen 5 culinair cadeautje voor familie en vrienden dinsdag 9 juni 2015 BO Kot OP JEBORD Crème fralche, van Christian Weij. Met dit recept van rauwe melk (van de boer) kom je in de buurt van echte Nor- mandische crème fratche. Ingrediënten >2 liter rauwe melk >1 eetlepel karnemelk Bereiding 1. Doe de melk in een grote maatbeker en laat 12 uur in de koelkast staan. 2. Schep de room eraf. Gebruik de rest van de melk voor iets anders. 3. Doe de room in een pot. Roer de karnemelk erdoor. 4. Dek de pot losjes af met een deksel of kaasdoek en een elastiek eromheen. 5. Laat de room twee dagen bij kamertempera tuur fermenteren. Christian Weij maakt zelf limona des, pickles, zuurkool en zelfs Romeinse vissaus (die zo sterk ruikt dat hij die ach ter in de tuin zet). FQTOKOENVERHEIJDEN ILos I tot 2 afgestreken eetlepels zeezout op in een halve liter kokend water. Laat afkoelen. Dit is pekelvloeistof. 2 Snij een halve kilo biologische wortels in schijfjes. Houd een dikker stuk van 1,5 centimeter apart. 3 Kies een smaakma ker. Denk aan een schilletje biologi sche citroen, schijfjes gember of knoflook. 4 Vul heet gewassen potjes tot de rand met wortel en smaakmakers. Druk ste vig aan. Vul met vocht. 5 Plaats het dikkere stuk wortel erop. Druk aan. Sluit af met het deksel. Als het overstroomt is het goed. 6 Zet de potjes weg. De melkzuurbac teriën gaan aan het werk. Zet ze na 3 dagen in de koelkast. m 7 Open na 5 tot 10 dagen een potje om te proeven. Gebruik het pekel- vocht niet.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 46