LEKKER UITGELICHT
KRUIDENWORKSHOP:
IN GEUREN EN KLEUREN
Vakantie
RESTAURANT VAN DE MAAND
BEACH YOGA OP
IN DOMBURG
HET STRAND
lekker-zeeland.nl
David Ottjes is weg van Duroc-varken
H§f
ZEELAND 13
Boer uit Lamswaarde houdt zestig
tot tachtig rode varkens.
LcUütr Onfoffann&H-
UsUctr
zondag 7 juni van 14.00 -15.30 uur
'Ik geef de
varkens iedere
dag een schep
bruine bonen.
Dat is gezond'
Ze zijn agressief en
zien en bijzonder
uit met hun rode
kleur en hun hang
oren: het Duroc-
varken. Oorspronke
lijk komt het varken uit Amerika.
David Ottjes uit Lamswaarde is
er weg van. Op zijn 'Hoeve Bu
ren' scharrelen wel tussen de zes
tig a tachtig rode varkens rond in
en om zijn boerderij. Zuivere Du-
roc-varkens want er zijn ook heel
veel Duroc-varkens die met een
ander ras zijn gekruist. Maar dat
wilde Ottjes niet. Hij wilde zich
juist onderscheiden met kwali
teit en koos voor dit dier. En met
succes.
„Het vlees van dit varken is su
per goed. Het is namelijk gemar
merd waardoor er veel minder
vocht in zit. Dat komt dus ook
niet vrij bij het bereiden", aldus
Ottjes. Daardoor is het heel mals
vlees en zijn de slagers en hun
klanten er in de wijde omtrek
weg van. Inmiddels is de vraag
naar dit vlees groter dan het aan
bod. Hij laat de varkens slachten
bij slachterij Huiskes in Koe
wacht. „Dat is een kleinschalige
slachterij waar de beesten de
avond van tevoren al naar toe
gaan. Zo hebben ze minder
stress. Dat proefje terug in het
vlees", zegt hij. En ondanks dat
hij niet biologisch boert, is het
wel scharrelvlees. „Ik geef de var
kens iedere dag een schep bruine
bonen, gewoon hier uit de buurt.
Dat is pas echt gezond", volgens
Ottjes. „Daarnaast eten deze Du
roc-varkens heel veel stro. Dat
spoelt de darmen goed door waar
door ze andere voedingsmidde
len goed opnemen. Verder krij
gen ze geen bijvoer", zegt hij. Ott
jes begon overigens eerst met het
bonte Bentheimer-varken. Een
echt ouderwets varken met erg
vet spek en vet vlees. Dat is niet
gezond en daar is ook steeds min
der vraag naar. Toen begon hij
drie jaar geleden te fokken met al
leen het Duroc-varken. „Het is
een moeilijk te fokken en te hou
den varken", geeft hij aan. „Toch
vind ik dit een uitdaging. De
moeilijkste weg is vaak de beste
weg", zeg ik uit ervaring. „Ons
motto is trouwens: 'door terug te
gaan in de tijd gaan we juist voor
uit'. Het dier moet centraal staan,
dat is het allerbelangrijkste. Niet
alleen voor de smaak."
Mar got
Goed beschouwd hoefje
niet op vakantie als je in
Zeeland woont. Tenmin
ste, dat bedacht ik me van de
week terwijl ik aan de oever van
de Oosterschelde zat. Heel tevre
den genoot ik van een lunch met
verse Zeeuwse producten. De
zon scheen. Ik zat op een be
schut terras en keek uit over het
water en het opkomende tij. Het
water glinsterde als een diaman
ten dekentje. Een zandplaat in
de verte gaf perspectief aan het
uitzicht. Ik keek naar een soort
ansichtkaart met zeilboten,
windmolens, meeuwen en
boomstaken. Wat wil een mens
nog meer? Duitsers en Belgen
om me heen. Het leek wel vakan
tie terwijl ik aan het werk was.
Leuk werk, dat wel. Want wat is
er leuker dan genieten op een ter
ras met iets lekkers op het bord.
Ik maakte er een foto van en be
dacht er een stuk tekst bij. Zo
simpel en leuk kan het leven
zijn. Daar hoefje niet voor in het
vliegtuig. Al moet ik bekennen
dat ik onrust krijg wanneer ik af
en toe niet weg kan. Een ander
land met andere geuren, sma
ken, kleuren en gebruiken; daar
ben ik dol op. Het is misschien
daardoor dat je de Zeeuwse kust
juist zo kunt waarderen. En er zo
van kunt genieten. De dag erna
regende het overigens. Ik verlang
de meteen naar een zonnige be
stemming. Ergens ver weg.
Hampshire Hotel Churchill Restaurant Rosaura
VRIJDAG 5 JUNI 2015
Elke dag bonen
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
Heerlijke kruidige, zomerse geuren uit
eigen tuin. Er wordt uitleg gegeven
over de toepassing van de diverse
soorten en het gebruik ervan. Er kan
een kruidenzakje, kruidenazijn en een
bouillonbuiltje gemaakt worden en
natuurlijk wordt er thee gedronken
van versgeplukte kruiden. Maximaal
20 deelnemers. Volwassenen en
kinderen vanaf 8 jaar kunnen deel
nemen. De kosten zijn 9,50 voor
volwassenen en 7,-voor kinderen.
Voor de kruidenazijn graag zelf een klein flesje met stop of dop meene
men. Om teleurstelling te voorkomen tijdig aanmelden. Bij voorkeur via
het reserveringsformulier of via (0118) 582620.
Elke maand selecteert Lekker een restaurant van de maand. Een
restaurant dat de voorkeur geeft aan streekproducten. Kijk voor meer
informatie op lekker-zeeland.nl
Data: 1 juni t/m 30 juni
Locatie: Terneuzen
Reserveren kan via www.restaurantrosaura.nl, o.v.v. lekker-zeeland
In de maand juni zijn er ook weer verschillende dagen dat u kunt aan
sluiten bij de Yoga lessen van Els Dourleijn.
Vrijdag 5 juni vanaf 10.00 uur
Zondag 7 juni vanaf 10.00 uur
Maandag 15 juni vanaf 13.00 uur
Zaterdag 21 juni (Wereld Yogadag)
vanaf 16.00 uur
Locatie: Strandovergang
Watertoren Oost
Contact: Tel. (06) 50911013
www.yogadomburg.nl
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.