LEKKER UITGELICHT KRUIDENWORKSHOP: IN GEUREN EN KLEUREN Vakantie RESTAURANT VAN DE MAAND BEACH YOGA OP IN DOMBURG HET STRAND lekker-zeeland.nl David Ottjes is weg van Duroc-varken H§f ZEELAND 13 Boer uit Lamswaarde houdt zestig tot tachtig rode varkens. LcUütr Onfoffann&H- UsUctr zondag 7 juni van 14.00 -15.30 uur 'Ik geef de varkens iedere dag een schep bruine bonen. Dat is gezond' Ze zijn agressief en zien en bijzonder uit met hun rode kleur en hun hang oren: het Duroc- varken. Oorspronke lijk komt het varken uit Amerika. David Ottjes uit Lamswaarde is er weg van. Op zijn 'Hoeve Bu ren' scharrelen wel tussen de zes tig a tachtig rode varkens rond in en om zijn boerderij. Zuivere Du- roc-varkens want er zijn ook heel veel Duroc-varkens die met een ander ras zijn gekruist. Maar dat wilde Ottjes niet. Hij wilde zich juist onderscheiden met kwali teit en koos voor dit dier. En met succes. „Het vlees van dit varken is su per goed. Het is namelijk gemar merd waardoor er veel minder vocht in zit. Dat komt dus ook niet vrij bij het bereiden", aldus Ottjes. Daardoor is het heel mals vlees en zijn de slagers en hun klanten er in de wijde omtrek weg van. Inmiddels is de vraag naar dit vlees groter dan het aan bod. Hij laat de varkens slachten bij slachterij Huiskes in Koe wacht. „Dat is een kleinschalige slachterij waar de beesten de avond van tevoren al naar toe gaan. Zo hebben ze minder stress. Dat proefje terug in het vlees", zegt hij. En ondanks dat hij niet biologisch boert, is het wel scharrelvlees. „Ik geef de var kens iedere dag een schep bruine bonen, gewoon hier uit de buurt. Dat is pas echt gezond", volgens Ottjes. „Daarnaast eten deze Du roc-varkens heel veel stro. Dat spoelt de darmen goed door waar door ze andere voedingsmidde len goed opnemen. Verder krij gen ze geen bijvoer", zegt hij. Ott jes begon overigens eerst met het bonte Bentheimer-varken. Een echt ouderwets varken met erg vet spek en vet vlees. Dat is niet gezond en daar is ook steeds min der vraag naar. Toen begon hij drie jaar geleden te fokken met al leen het Duroc-varken. „Het is een moeilijk te fokken en te hou den varken", geeft hij aan. „Toch vind ik dit een uitdaging. De moeilijkste weg is vaak de beste weg", zeg ik uit ervaring. „Ons motto is trouwens: 'door terug te gaan in de tijd gaan we juist voor uit'. Het dier moet centraal staan, dat is het allerbelangrijkste. Niet alleen voor de smaak." Mar got Goed beschouwd hoefje niet op vakantie als je in Zeeland woont. Tenmin ste, dat bedacht ik me van de week terwijl ik aan de oever van de Oosterschelde zat. Heel tevre den genoot ik van een lunch met verse Zeeuwse producten. De zon scheen. Ik zat op een be schut terras en keek uit over het water en het opkomende tij. Het water glinsterde als een diaman ten dekentje. Een zandplaat in de verte gaf perspectief aan het uitzicht. Ik keek naar een soort ansichtkaart met zeilboten, windmolens, meeuwen en boomstaken. Wat wil een mens nog meer? Duitsers en Belgen om me heen. Het leek wel vakan tie terwijl ik aan het werk was. Leuk werk, dat wel. Want wat is er leuker dan genieten op een ter ras met iets lekkers op het bord. Ik maakte er een foto van en be dacht er een stuk tekst bij. Zo simpel en leuk kan het leven zijn. Daar hoefje niet voor in het vliegtuig. Al moet ik bekennen dat ik onrust krijg wanneer ik af en toe niet weg kan. Een ander land met andere geuren, sma ken, kleuren en gebruiken; daar ben ik dol op. Het is misschien daardoor dat je de Zeeuwse kust juist zo kunt waarderen. En er zo van kunt genieten. De dag erna regende het overigens. Ik verlang de meteen naar een zonnige be stemming. Ergens ver weg. Hampshire Hotel Churchill Restaurant Rosaura VRIJDAG 5 JUNI 2015 Elke dag bonen Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl Heerlijke kruidige, zomerse geuren uit eigen tuin. Er wordt uitleg gegeven over de toepassing van de diverse soorten en het gebruik ervan. Er kan een kruidenzakje, kruidenazijn en een bouillonbuiltje gemaakt worden en natuurlijk wordt er thee gedronken van versgeplukte kruiden. Maximaal 20 deelnemers. Volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar kunnen deel nemen. De kosten zijn 9,50 voor volwassenen en 7,-voor kinderen. Voor de kruidenazijn graag zelf een klein flesje met stop of dop meene men. Om teleurstelling te voorkomen tijdig aanmelden. Bij voorkeur via het reserveringsformulier of via (0118) 582620. Elke maand selecteert Lekker een restaurant van de maand. Een restaurant dat de voorkeur geeft aan streekproducten. Kijk voor meer informatie op lekker-zeeland.nl Data: 1 juni t/m 30 juni Locatie: Terneuzen Reserveren kan via www.restaurantrosaura.nl, o.v.v. lekker-zeeland In de maand juni zijn er ook weer verschillende dagen dat u kunt aan sluiten bij de Yoga lessen van Els Dourleijn. Vrijdag 5 juni vanaf 10.00 uur Zondag 7 juni vanaf 10.00 uur Maandag 15 juni vanaf 13.00 uur Zaterdag 21 juni (Wereld Yogadag) vanaf 16.00 uur Locatie: Strandovergang Watertoren Oost Contact: Tel. (06) 50911013 www.yogadomburg.nl Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 45