Guilty Een bolus bie de koffie ZEELAND 13 De beste bolusbakker van Zeeland Lekker in het glas Joop van Meijel maakt al twee jaar de beste bolussen. IMA AUTOMOTDV Margot Guilty pleasures, letter lijk geheime geneug ten, hebben bekend heid gekregen via De Wereld Draait Door, maar dan met liedjes. Heerlijke liedjes, die vaak al lang waren wegge zakt in mijn geheugen. Om ze nu heerlijk voluit mee te zin gen. Een bevestiging van wat ik natuurlijk zelf allang wist. Dat het ooit niet een heel hip num mer was, maar wel een lekkere meezinger. Zo één die je niet uit je hoofd kreeg. Ook op eet- gebied zijn er guilty pleasures: heimelijke genoegens waar je stiekem van smult. Omdat het niet gezond is, of omdat het ei genlijk als heel vies te boek staat. Het is beetje gevaarlijk om mijn guilty pleasures aan de wereld bekend te maken, maar vooruit. Een witte tijger boterham met zoute Zeeuwse roomboter en dan pindakaas met stukjes noot. Goddelijk maar qua calorieën en voedza me inhoud niet echt goed. Een lekker stuk Zeeuws spek, zo uit de oven. Heerlijk. Deze lekker nijen ontzeg ik mezelf het liefst. Slecht voor mijn lijn en vaak zijn ze niet pukkelbesten- dig. Daarnaast geef ik als ouder natuurlijk graag het goede voor beeld en dus smeer ik dun, dun ner, dunst. Nog niet zoals mijn vader vroeger deed en per stuk je boterham vier korrels hagel slag strooide, als goed voor beeld. Ik blijf natuurlijk wel een mens. Dus zet ik zo af en toe mijn tanden graag in een heerlijke verse Zeeuwse bolus. Met roomboter en als maaltijd vervanger. Heerlijk. Dat doe ik, heel af en toe. Het moet wel guilty blijven natuurlijk. Een bolus hoort bij Zee land, aldus de zanger Engel Reinhoudt, in zijn lied 'een Bolus bie de koffie'. Zoals de Lange Jan bij Middelburg hoort en de bou levard bij Vlissingen. Zet de bo lus daarom eens in the picture, dacht bakker Sjako Boer in Kloetinge. Dat is het idee ach ter de Bolusdag, die zaterdag in Goes aan de Columbusweg 6o wordt gehouden. Boer: „Het is een echte kunst om iedere dag een goede bolus te maken." Al 30 jaar organiseert de vere niging van Zeeuwse bakker een wedstrijd om de titel beste bo lusbakker. Komende zaterdag geven verschillende leveran ciers demonstraties rondom de bolus. Als kers op de taart is pa tissier Robèrt van Beekhoven de hele dag aanwezig om de monstraties en workshops te geven. Hij is bekend van 'Heel Holland Bakt' en zit zaterdag in de jury om de tien finalisten te beoordelen, die elk hun eigen boluscreatie komen bakken. Er is een nieuw Zeeuws bier tje: Schouws blond. Oorspron kelijk was dit Peelanderbier, maar deze brouwerij is sinds kort overgenomen door 't Spen- nekot in Kerkwerve. Het bier tje bevat nu Schouwse ingre diënten en het is lekker pittig van smaak. Prima als aperitief bij de Schouwse viskroket, een pannetje mosselen of zomaar tussendoor. Lekker makkelijk Vanaf deze week gaat Vers op Walcheren experimenteren met bezorging in de avond uren. Zo hopen ze nog meer klanten te trekken voor hun eerlijke en verse winkel met Walcherse producten aan huis. Makkelijk als er overdag nie mand thuis is om de bood schappen in ontvangst te ne men. De bezorging blijft gratis. Lekker van het seizoen Mooi zijn ze in roze-wit; de meiknolletjes. Rauw in dunne plakjes gesneden zijn ze heer lijk voor op de boterham met oude boerenkaas. Of grof ge raspt in een salade met wat ci troendressing. Je kunt ze ook stoven met wat tijm en knof look. Heerlijk bij lamsvlees en vis. Lekker proeven Zaterdag 6 juni is er een sma- kenbuffet van Zeeuwse streek producten in de prachtige boer derij van Land en Zeezicht in Kamperland. Lekkers uit de zee en van het land, alles op één buffet. Verse fruitsappen en Zeeuws bier maken het geheel compleet. Kortom, proeven van lekkere en zeker Zeeuwse pro ducten. Het bakken van een bolus is handwerk. Dat moet je met aandacht doen. Maar als je het goed doet, dan heb je er veel profijt van en win je de verkiezing, aldus een trotse Joop Van Meijel. De bakker uit Clinge mag zichzelf al twee jaar beste bolusbakker van Zeeland noemen. „Het winnen levert ons veel extra klandizie op. Vooral in het begin komen mensen speciaal hier naar toe voor de bolussen. Mijn ei gen bolussen haal ik er zo uit. Ze zijn niet alleen voller van smaak, ze zijn mooi rond en niet zo heel strak opge draaid. En ze smaken ook be ter", lacht de Zeeuws-Vla ming. „Een goede bolus moet je niet te lang bakken." Bakker Jan Schrieks heeft sinds kort ook een winkel op de Markt van Middelburg. Daar worden van woensdag tot zaterdag verse bolussen ge maakt. Volgens hem is het be langrijkste ingrediënt liefde. „Een bolus is een bolus. Die heeft niets extra's nodig behal ve liefde bij het bereiden." Bij Schrieks gaan bijna 4000 bo lussen per week over de toon bank. En al wonnen ze nog nooit de prijs van de beste bo lusbakker, ze geloven vast dat dit in 2016 gaat gebeuren. Het geheim zit voor Wil fred Droppers van de Stadsbak- kerij uit Zierikzee in het ge bruik van de allerdonkerste basterdsuiker, voor een strope rige bolus. „Het gevaar is dat de suiker snel verbrandt. Maar het recept veranderen, dat heb ben we er niet voor over." TEMA VRIJDAG 29 MEI 2015 De lekkerste bolus is rond Margot Verhaagen schrijft ie dere week smakelijk in de Lekker Zeeland pagina over leuke, bijzondere en vooral lekkere Zeeuwse producten, recepten, evenementen en weetjes. Met veel tips KERKWERVE VLISSINGEN VLISSINGEN KAMPERLAND door Margot Verhaagen De beste bolusbak ker, Joop van Meijel foto Mark Neelemans www.tema-autdmdtive.nl Ampèreweg 5B Middelburg 1 1 B 6 1 1 622 automotive rseel Autobedrijf st Zeeland Betaalbaar KBH i Ri i Persddnlijk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48