Guilty
Een bolus bie de koffie
ZEELAND 13
De beste bolusbakker van Zeeland
Lekker in
het glas
Joop van Meijel
maakt al twee
jaar de beste
bolussen.
IMA AUTOMOTDV
Margot
Guilty pleasures, letter
lijk geheime geneug
ten, hebben bekend
heid gekregen via De
Wereld Draait Door, maar dan
met liedjes. Heerlijke liedjes,
die vaak al lang waren wegge
zakt in mijn geheugen. Om ze
nu heerlijk voluit mee te zin
gen. Een bevestiging van wat ik
natuurlijk zelf allang wist. Dat
het ooit niet een heel hip num
mer was, maar wel een lekkere
meezinger. Zo één die je niet
uit je hoofd kreeg. Ook op eet-
gebied zijn er guilty pleasures:
heimelijke genoegens waar je
stiekem van smult. Omdat het
niet gezond is, of omdat het ei
genlijk als heel vies te boek
staat. Het is beetje gevaarlijk
om mijn guilty pleasures aan
de wereld bekend te maken,
maar vooruit. Een witte tijger
boterham met zoute Zeeuwse
roomboter en dan pindakaas
met stukjes noot. Goddelijk
maar qua calorieën en voedza
me inhoud niet echt goed. Een
lekker stuk Zeeuws spek, zo uit
de oven. Heerlijk. Deze lekker
nijen ontzeg ik mezelf het
liefst. Slecht voor mijn lijn en
vaak zijn ze niet pukkelbesten-
dig. Daarnaast geef ik als ouder
natuurlijk graag het goede voor
beeld en dus smeer ik dun, dun
ner, dunst. Nog niet zoals mijn
vader vroeger deed en per stuk
je boterham vier korrels hagel
slag strooide, als goed voor
beeld. Ik blijf natuurlijk wel
een mens. Dus zet ik zo af en
toe mijn tanden graag in een
heerlijke verse Zeeuwse bolus.
Met roomboter en als maaltijd
vervanger. Heerlijk. Dat doe ik,
heel af en toe. Het moet wel
guilty blijven natuurlijk.
Een bolus hoort bij Zee
land, aldus de zanger
Engel Reinhoudt, in
zijn lied 'een Bolus bie
de koffie'. Zoals de Lange Jan
bij Middelburg hoort en de bou
levard bij Vlissingen. Zet de bo
lus daarom eens in the picture,
dacht bakker Sjako Boer in
Kloetinge. Dat is het idee ach
ter de Bolusdag, die zaterdag in
Goes aan de Columbusweg 6o
wordt gehouden. Boer: „Het is
een echte kunst om iedere dag
een goede bolus te maken."
Al 30 jaar organiseert de vere
niging van Zeeuwse bakker een
wedstrijd om de titel beste bo
lusbakker. Komende zaterdag
geven verschillende leveran
ciers demonstraties rondom de
bolus. Als kers op de taart is pa
tissier Robèrt van Beekhoven
de hele dag aanwezig om de
monstraties en workshops te
geven. Hij is bekend van 'Heel
Holland Bakt' en zit zaterdag in
de jury om de tien finalisten te
beoordelen, die elk hun eigen
boluscreatie komen bakken.
Er is een nieuw Zeeuws bier
tje: Schouws blond. Oorspron
kelijk was dit Peelanderbier,
maar deze brouwerij is sinds
kort overgenomen door 't Spen-
nekot in Kerkwerve. Het bier
tje bevat nu Schouwse ingre
diënten en het is lekker pittig
van smaak. Prima als aperitief
bij de Schouwse viskroket, een
pannetje mosselen of zomaar
tussendoor.
Lekker makkelijk
Vanaf deze week gaat Vers op
Walcheren experimenteren
met bezorging in de avond
uren. Zo hopen ze nog meer
klanten te trekken voor hun
eerlijke en verse winkel met
Walcherse producten aan huis.
Makkelijk als er overdag nie
mand thuis is om de bood
schappen in ontvangst te ne
men. De bezorging blijft gratis.
Lekker van
het seizoen
Mooi zijn ze in roze-wit; de
meiknolletjes. Rauw in dunne
plakjes gesneden zijn ze heer
lijk voor op de boterham met
oude boerenkaas. Of grof ge
raspt in een salade met wat ci
troendressing. Je kunt ze ook
stoven met wat tijm en knof
look. Heerlijk bij lamsvlees en
vis.
Lekker proeven
Zaterdag 6 juni is er een sma-
kenbuffet van Zeeuwse streek
producten in de prachtige boer
derij van Land en Zeezicht in
Kamperland. Lekkers uit de zee
en van het land, alles op één
buffet. Verse fruitsappen en
Zeeuws bier maken het geheel
compleet. Kortom, proeven van
lekkere en zeker Zeeuwse pro
ducten.
Het bakken van
een bolus is
handwerk.
Dat moet je
met aandacht
doen. Maar
als je het goed doet, dan heb je
er veel profijt van en win je de
verkiezing, aldus een trotse
Joop Van Meijel. De bakker
uit Clinge mag zichzelf al
twee jaar beste bolusbakker
van Zeeland noemen.
„Het winnen levert ons
veel extra klandizie op.
Vooral in het begin komen
mensen speciaal hier naar
toe voor de bolussen. Mijn ei
gen bolussen haal ik er zo
uit. Ze zijn niet alleen voller
van smaak, ze zijn mooi rond
en niet zo heel strak opge
draaid. En ze smaken ook be
ter", lacht de Zeeuws-Vla
ming. „Een goede bolus moet
je niet te lang bakken."
Bakker Jan Schrieks heeft
sinds kort ook een winkel op
de Markt van Middelburg.
Daar worden van woensdag
tot zaterdag verse bolussen ge
maakt. Volgens hem is het be
langrijkste ingrediënt liefde.
„Een bolus is een bolus. Die
heeft niets extra's nodig behal
ve liefde bij het bereiden." Bij
Schrieks gaan bijna 4000 bo
lussen per week over de toon
bank. En al wonnen ze nog
nooit de prijs van de beste bo
lusbakker, ze geloven vast dat
dit in 2016 gaat gebeuren.
Het geheim zit voor Wil
fred Droppers van de Stadsbak-
kerij uit Zierikzee in het ge
bruik van de allerdonkerste
basterdsuiker, voor een strope
rige bolus. „Het gevaar is dat
de suiker snel verbrandt. Maar
het recept veranderen, dat heb
ben we er niet voor over."
TEMA
VRIJDAG 29 MEI 2015
De lekkerste
bolus is rond
Margot Verhaagen schrijft ie
dere week smakelijk in de
Lekker Zeeland pagina over
leuke, bijzondere en vooral
lekkere Zeeuwse producten,
recepten, evenementen en
weetjes. Met veel tips
KERKWERVE
VLISSINGEN
VLISSINGEN
KAMPERLAND
door Margot Verhaagen
De beste bolusbak
ker, Joop van Meijel
foto Mark Neelemans
www.tema-autdmdtive.nl
Ampèreweg 5B Middelburg 1 1 B 6 1 1 622
automotive
rseel Autobedrijf
st Zeeland
Betaalbaar KBH i Ri i
Persddnlijk