Beoordeling
ZEELAND 13
UIT ETEN
Excursie
Zeeuwe vlegel
Het interieur is chic en het terras
uitnodigend. Bij restaurant Rivers in
Sluis wil je gewoon zitten.
Altijd al alles willen weten
over het volkorenbrood Zeeuw
se Vlegel? Dat kan, want op za
terdag 6 juni wordt een excur
sie gehouden op de boerderij
van Joop de Koeijer in Zonne-
maire.
Het is nu de tijd van het jaar
om de teelt van baktarwe en de
verwerking hiervan tot ver
schillende Zeeuwse Vlegelpro
ducten (pannenkoekenmeel,
volkorenmeel, kant en klare
broodmixen en wafeltjes). Het
idee voor de Zeeuwse Vlegel
ontstond 24 jaar geleden. Joop
de Koeijer, vanaf het begin be
trokken bij de Zeeuwse Vlegel,
nodigt belangstellenden uit op
zijn boerderij. Die is te vinden
aan de Noordbosweg 9 (hoek
Kijkuitsedijk) in Zonnemaire.
Het programma begint om 10
uur en duurt tot 15 uur. Bij de
excursie horen een lunch en
een bezichtiging van Molen de
Hoop in Zierikzee. De excursie
kost 10 euro. Belangstellenden
moeten zich voor 5 juni aanmel
den door een mail te sturen
naar: zeeuwsevlegel@hetnet.nl
of via 0111-691581.
Boek over Turkse
keuken verschijnt
Bij uitgeverij Good Cook ver
schijnt het kookboek: Anatolië,
de avontuurlijke Turkse keu
ken.
„Turken houden van goed eten.
Bij het ontbijt praten ze al over
wat ze 's avonds zullen eten",
aldus de Turkse chef Somer Si-
vrioglu, auteur van Anatolië.
Hij en de Amerikaanse voe
dingsdeskundige David Dale
beschrijven en tonen 140 tradi
tionele en eigentijdse recepten
van de grootste banketten uit
het Ottomaanse rijk tot de pitti
ge snacks in de voedselkraam-
pjes in de straten van Istanbul,
van de beroemde ontbijten aan
de verre oostgrens tot de mez-
zes met vis in de Egeïsche kust
streek. Het schrijversduo ver
telt ook rituelen, mythen, grap
pen en volks wijsheden van de
drieduizend jaar oude Anatoli-
sche kookkunst.
Culinaire
wandeling
Wie wil proeven wat Vlissing-
se restaurants in hun mars heb
ben, kan zaterdag en zondag de
culinaire wandeling AmuseMe
maken. Die vindt voor de ze
vende keer plaats. De route
voert langs twaalf restaurants
die voor 9,95 euro drie amuses
en een glas wijn aanbieden.
Deelnemende café-restaurants
zijn: de Belgische Loodsensocië-
teit, Culi Consult kookstudio,
De Dighter, Sake Sushi, Soif,
Speyck, De Vissershaven, Wijn
bazen en de brasseries Evert-
sen, De Gecroonde Liefde, Jong
en De Monnick. Reserveren is
niet noodzakelijk, maar kan
wel via de website amuse-
me.nl.
houd je de delicate smaak. Bij Ri
vers is dat het geval. De beetgare
asperges strelen de tong. Het ge
pocheerd eitje loopt mooi uit.
Een klassieke, wat eenvoudig ge
dresseerde, maar lekkere combi
natie. Aan de overkant wordt het
aspergesoepje nogal zout bevon
den. Jammer, want de basis met
veel extractie van de asperges is
goed. De kroket is prima, even
wel zonder de smaakintensiteit
van de soep. De frisse aspergesala
de met een lichtzure, romige dres
sing eindigt daarom bovenop het
ereschavot.
We bestellen een glas chardon-
Nippend van een espresso
stellen we vast dat Rivers
klassieker kookt dan het
restaurant oogt
nay (Bourgogne Eugene Blanc,
4,60 euro). Fris en sappig, met
een botertje in de finale. Een si
gaar en tien Belgenmoppen later
arriveren onze hoofdgerechten.
Zeetongfilet met garnalenboter,
jonge venkel en jus van bouilla
baisse (24,50 euro) en rogfilet
met Noordzeekrab, wortelcreme,
prei, botersaus en puree (24,50
euro). In de over de tong gegoten
zalige jus zwemt een school
Noordzeegarnaaltjes. De vis rust
op een flinke schep puree en is
omsingeld door beetgare jonge
venkelknolletjes en aangezette
minitomaten. Een leuk gedres
seerd bord met een lekkere saus,
dat vlak naast de roos schiet, om
dat de tong een tikje te gaar is.
De rog luiert eveneens op een
kussen van puree. Met wortel
crème, tomaatjes, prei en de licht
zure botersaus (we proeven een
toefje mosterd) is dit een kleurrij
ke compositie. Rog heeft stevig
visvlees met een romige, zoete
smaak. Een meesterlijke vis.
Chef-kok Bauke Scherbeijn heeft
dit stuk rog perfect gegaard. Het
is zacht en sappig en vindt in de
wortelcrème een niet te zoete
vriend. Wel is bijna alles zijde
zacht en gepureerd op mijn bord.
Je zou wat tegenspel willen. Een
krokant je (van zeewier?) kan hier
wonderen doen. Of wat (knappe
rige) zilte groenten.
Als zoete finale kiezen we een
crème brülée met vanilleijs (7,00
euro) en een mix van sorbetijs (ci
troen, aardbei, passievrucht, 7,00
euro). De crème brülée doorstaat
de toets der kritiek met gemak.
De sorbet bestaat uit drie bolle
tjes ijs, slagroom en het bekende
cilinderwafeltje. Een eenvoudig
dessert, want in feite niet meer
dan een horizontale variant op
het hoorntje met drie bolletjes.
Nippend van een goede espres
so stellen we vast dat Rivers klas
sieker kookt dan het restaurant
oogt. Belgen houden wel van de
ze stijl. Ons bekruipt het gevoel
dat enkele gerechten met wat
kleine aanpassingen net iets com
plexer en derhalve spannender
worden. Dat kan ook, want tech
nisch wordt er goed gekookt, je
gaat er geenszins met een kater
weg. Op kosten van de zaak zit
ten we nog zeker een kwartiertje
te onthaasten. Ook dat is gastvrij
heid, grijnzen we. Uiteindelijk
stiefelen we maar naar de pinau
tomaat en rekenen 105,70 euro af.
Dat is redelijk in balans met het
aanbod. Dankzij het gratis ont-
haastingspakket verlaten we een
en al zen het stadje Sluis.
Restaurant Rivers
Kaai 6, Sluis
Tel: 0117-461438
rivers.nl
Wat moet al
dat volk
op zondag
in Sluis?
Shoppen!,
want de
winkels zijn er altijd open. En
eten. Sluis telt legio restaurants.
Eén daarvan is Rivers, een im
posant witgeschilderd pand aan
de Kaai. Het bezit één van de
fraaiste terrassen van Sluis, met
uitzicht op de Damsche Vaart en
de mobiele aanwinsten van langs-
zoevende dagjesmensen. Binnen
ademt Rivers de sfeer van een
luxe grand café. Fauteuils en
wandbanken van biscuitkleurig
leder, chique oranjerode design
lampen, mooie indirecte sfeerver
lichting, een bubbelend homa-
rium en een bruinig reliëf van de
wereldkaart aan de muur. Voor
wie het pianospel machtig is,
staat een vleugel klaar, met de
walsen van Chopin achteloos
opengeslagen. Ik hou me in...
De kaart vermeldt een keur
aan vis en schaal- en schelpdie
ren (oesters, ook platte) als ook
asperges. Voor de carnivoor is er
eveneens voldoende te verhap
stukken. We kiezen een gepo
cheerd hoeve-eitje met asperges
(10,50) en een trio van asperges
(soepje, kroketje en salade, 14.00
euro). Onze Kosovaarse ober - la
ter zien we nog drie andere Ri-
vers-medewerkers aan onze tafel
- zet een amuse neer: een bava
rois van asperge en mousse van
serranoham. Een verfijnd vooraf
je waarin de asperges de boven
toon voeren en de ham wel, maar
minder herkenbaar is.
De asperges in onze voorge
rechten lijken bereid in de va-
cuumzak. Als je asperges met wa
ter, zout, suiker en boter vacu-
meert en een half uurtje op 90
graden in een waterbad gaart, be-
F rank Balkenende
DONDERDAG 28 MEI 2015
Restaurant
Rivers
Kaai 6
ZONNEMAIRE
VLISSINGEN
VLISSINGEN
Fijne rog
in Sluis
Rivers trekt veel Belgen, zoals deze vaste gasten uit Brugge, foto's Peter Nicolai
Rogfilet met Noordzeekrab, wortelcreme, prei, botersaus en puree.
Prijs-kwaliteit:
Maar met de hakken over de sloot:
kooktechnisch prima, asperges top,
vis mooi. Sommige gerechten kunnen
voor hun prijs spannender. Sorbet wel
erg simpel.
Entourage:
Sfeervol restaurant. Het brede terras
biedt uitzicht op de Damsche Vaart.
Bediening:
Vriendelijk, al laat het personeel je
soms langer onthaasten dan je lief is.
Conclusie:
Stijlvol restaurant met een overwe
gend klassieke keuken.
In Eten doen de
PZ C-redacteuren
Edith Ramakers en
Frank Balkenende
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.