ZEELAND 44 KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Jack van Aspert (61) is sinds december 2014 voorzitter van Stichting Jazzpodium Middelburg. Afgelopen weekend werd het Internationaal Jazz Festival weer gehouden. &D00R KEES RIJBORZ Ik ben gecharmeerd van het Zeeland Nazomer Festival Café „Seventy Seven op de Markt in Middelburg is voor mij echt het standaardcafé waar ik graag kom. Als ik op stap ga, kom ik vaak ook daar terecht. Ik vind het leuk dat alle generaties dit café bezoeken. Sommige mensen komen hier al veertig jaar over de vloer. Een andere aanrader is het Jazzcafé Desafmado, maar dat komt vooral door mijn achtergrond als voorzitter van het jazzpodium." Ergste horeca-ervaring „Bij een strandpaviljoen in Domburg zijn we ooit slecht behandeld. Toen wij daar wa ren met twee gehandicapte kinderen de den ze nogal moeilijk over de rolstoelen. Volgens hen namen die teveel ruimte in be slag. Dat was een vervelende ervaring. Daarom zul je ons daar niet meer zo snel te rugzien." Museum „Ik ben jarenlang senior beleidsmedewer ker cultuur geweest bij de Provincie Zee land, dus een museumbezoek is niet vreemd voor mij. Het Zeeuws Museum en het Watersnoodmuseum zijn bijzondere plekken waar ik mijn hart aan verloren heb. Toch kan ik het meest genieten van moderne kunst. Het is zo jammer dat er geen aanbod van hedendaagse kunst in Zeeland is. Ik hoop dat dit vroeg of laat nog komt. Wat trouwens nog op mijn verlang lijstje staat is de tentoonstelling van Matis se in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Die zou ik heel graag willen zien." Leuke uitstapjes met kinderen „Mijn dochter is 31 en mijn zoon 28 dus veel uitstapjes doen we niet meer. Toeval lig zijn we in de kerstvakantie nog met zijn allen naar Parijs geweest. Mijn zoon is daar helemaal weg van. We hebben daar vier dagen goed mogen vertoeven. Ook mijn kleindochter van drie was al onder de indruk van de Eiffeltoren. Mijn dochter woont tegenwoordig in Rotterdam. Als we bij haar langs gaan, voelt dat voor ons ook als een uitstapje." Beste plek om te sporten „Ik ben een hardloper. Voor mijn plezier loop ik vaak in het gebied tussen Veere en Gapinge. Dat is altijd een leuk rondje. Om te trainen ga ik 's winters regelmatig met vrienden naar het bos van Westenschou- wen. Dat is een ideale plek om bijvoor beeld te trainen voor de Kustmarathon, die ik al zes keer gelopen heb." Favoriete muziek „Mijn muzieksmaak is heel breed. Natuur lijk houd ik van jazz. Maar ik kan ook genie ten van trompetmuziek. En bands zoals The Doors en Chicago; daar kan ik uren naar luisteren. Waar ik echt een hekel aan heb zijn smartlappen. De verheerlijking van André Hazes snap ik echt niet." Favoriet concert „Ik ben een liefhebber van het Gent Jazz Festival. Dat is te vergelijken met het North Sea Jazz Festival maar dan kleiner en compacter. Vorig jaar was er bijvoor beeld een optreden van Ibrahim Maalouf, een Frans-Libanese trompettist. Zijn vader heeft zelf een trompet gemaakt voor Ibra him. Dat vind ik zo bijzonder. Maar ik ga dit jaar ook naar Rock Werchter. Daar treed Elbow op, een geweldige groep met een eigenzinnig repertoire." Favoriete theater/schouwburg „Ik ben niet zo van het reguliere schouw burgaanbod. Ik ben gecharmeerd van het Zeeland Nazomer Festival. Zij hebben een goed concept, een prachtige locatie en een passend theaterthema. Toch is het mooiste aan dit festival de beleving. Dat is ook de reden dat ik elk jaar weer hier terug kom." Restaurant „Café-restaurant Vriendschap is een goede plek om lekker te eten. De ambiance is er altijd goed. Er werken leuke mensen en het terras is ook een van mijn favoriete plekjes in de stad. Het ligt perfect in de zon. Als je naar het totale plaatje kijkt, klopt het daar gewoon allemaal." Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerk hoven een Wannée- klassieker onder handen. Vandaag: Raapstelen In mijn streekkrat zitten knapperige, frisgroene raapstelen. Lekker, de cu linaire inspiratie begint al te bubbelen. Maar ho! Ik heb de komende tijd een missie: koken volgens het beroemde, 105 jaar oude Kookboek voor de Huis houdschool van mevrouw C.J. Wannée. Je gelooft het niet, minimaal een half uur(!) moet ik raapste len van haar koken, in water met zout. Het voelt als baby- moord, ik blijf sorry mompelen tegen die frisse groene blaadjes, die al kokend steeds grauwer kleuren. Mijn groetenman zegt: raapste len koken? Ik laat ze altijd rauw, anders blijft er niets van over. Als je persé wil koken, dan even een tel erin en eruit, maar beslist niet langer. Wannée adviseert om raapste- Rasp er op de schaal wat nootmuskaat over len gaar te koken (jonge een half uur, oude anderhalf uur!), uit te laten lekken in een ver giet en vervolgens een paar mi nuten te smoren in boter of margarine. Je kunt er ook een sausje bij maken van bloem, bo ter en melk. 'Rasp er op de schaal wat nootmuskaat over.' Wat laat ik deze beker graag aan mij voorbij gaan, maar alles voor het experiment, dus ik maak ook de gevreesde melks aus nog erbij. Slechte herinne ringen aan de stukgekookte an dijvie 'met een papje' van vroe ger thuis spoken door mijn hoofd. Precies zo smaken deze raapstelen a la Wannée. RECEPT 'LEUK DAT ALLE DIT CAFE BEZOEKEN' Jack van Aspert: „Mijn muzieksmaak is heel breed. Natuurlijk houd ik van jazz. Maar ik kan ook genieten van trompetmuziek. En bands zoals The Doors en Chicago." FOTO LEX DE MEESTER Ingrediënten voor 4 perso nen: 4 bosjes jonge raapste len; 1 kilo kruimige aardap pels; 2 a 3 eetlepels melk; 20 gram boter; zout en vers gemalen peper; nootmus kaat, liefst zelf raspen. Reken per persoon een bosje jonge raapstelen. Worteltjes wegsnijden, raapstelen (ook steeltjes, die zijn het knappe rigst) in kleine stukjes snij den. Goed wassen tot er geen zand meer af komt. Laat uitlekken in vergiet. Kruimige aardappels, ca. 250 gram per persoon, in ca. 20 minu ten gaarkoken in water met zout en tot stevige puree stampen met klein scheutje melk, klont boter en wat vers geraspte nootmuskaat. Ge sneden raapstelen erdoor roe ren, even doorwarmen. Proef, breng op smaak met versge malen peper en zout. Serveer met gebakken saucijs en jus! Voor een chic, cheffy gerecht je: presenteer raapstelen stamppotje als rond taartje, met behulp van presenteer- ring. Leg er een gulle laag Hol landse garnalen op (in ring, handig!), een paar drupjes ci troensap en bekronen met een toefje tuinkers. Eventueel lepeltje crème fraTche erbij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60