ZEELAND
44
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Jack van Aspert (61) is sinds december 2014 voorzitter van
Stichting Jazzpodium Middelburg. Afgelopen weekend werd het
Internationaal Jazz Festival weer gehouden. &D00R KEES RIJBORZ
Ik ben
gecharmeerd van
het Zeeland
Nazomer Festival
Café
„Seventy Seven op de Markt in Middelburg
is voor mij echt het standaardcafé waar ik
graag kom. Als ik op stap ga, kom ik vaak
ook daar terecht. Ik vind het leuk dat alle
generaties dit café bezoeken. Sommige
mensen komen hier al veertig jaar over de
vloer. Een andere aanrader is het Jazzcafé
Desafmado, maar dat komt vooral door
mijn achtergrond als voorzitter van het
jazzpodium."
Ergste horeca-ervaring
„Bij een strandpaviljoen in Domburg zijn
we ooit slecht behandeld. Toen wij daar wa
ren met twee gehandicapte kinderen de
den ze nogal moeilijk over de rolstoelen.
Volgens hen namen die teveel ruimte in be
slag. Dat was een vervelende ervaring.
Daarom zul je ons daar niet meer zo snel te
rugzien."
Museum
„Ik ben jarenlang senior beleidsmedewer
ker cultuur geweest bij de Provincie Zee
land, dus een museumbezoek is niet
vreemd voor mij. Het Zeeuws Museum en
het Watersnoodmuseum zijn bijzondere
plekken waar ik mijn hart aan verloren
heb. Toch kan ik het meest genieten van
moderne kunst. Het is zo jammer dat er
geen aanbod van hedendaagse kunst in
Zeeland is. Ik hoop dat dit vroeg of laat nog
komt. Wat trouwens nog op mijn verlang
lijstje staat is de tentoonstelling van Matis
se in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Die zou ik heel graag willen zien."
Leuke uitstapjes met kinderen
„Mijn dochter is 31 en mijn zoon 28 dus
veel uitstapjes doen we niet meer. Toeval
lig zijn we in de kerstvakantie nog met
zijn allen naar Parijs geweest. Mijn zoon is
daar helemaal weg van. We hebben daar
vier dagen goed mogen vertoeven. Ook
mijn kleindochter van drie was al onder de
indruk van de Eiffeltoren. Mijn dochter
woont tegenwoordig in Rotterdam. Als we
bij haar langs gaan, voelt dat voor ons ook
als een uitstapje."
Beste plek om te sporten
„Ik ben een hardloper. Voor mijn plezier
loop ik vaak in het gebied tussen Veere en
Gapinge. Dat is altijd een leuk rondje. Om
te trainen ga ik 's winters regelmatig met
vrienden naar het bos van Westenschou-
wen. Dat is een ideale plek om bijvoor
beeld te trainen voor de Kustmarathon, die
ik al zes keer gelopen heb."
Favoriete muziek
„Mijn muzieksmaak is heel breed. Natuur
lijk houd ik van jazz. Maar ik kan ook genie
ten van trompetmuziek. En bands zoals
The Doors en Chicago; daar kan ik uren
naar luisteren. Waar ik echt een hekel aan
heb zijn smartlappen. De verheerlijking
van André Hazes snap ik echt niet."
Favoriet concert
„Ik ben een liefhebber van het Gent Jazz
Festival. Dat is te vergelijken met het
North Sea Jazz Festival maar dan kleiner
en compacter. Vorig jaar was er bijvoor
beeld een optreden van Ibrahim Maalouf,
een Frans-Libanese trompettist. Zijn vader
heeft zelf een trompet gemaakt voor Ibra
him. Dat vind ik zo bijzonder. Maar ik ga
dit jaar ook naar Rock Werchter. Daar
treed Elbow op, een geweldige groep met
een eigenzinnig repertoire."
Favoriete theater/schouwburg
„Ik ben niet zo van het reguliere schouw
burgaanbod. Ik ben gecharmeerd van het
Zeeland Nazomer Festival. Zij hebben een
goed concept, een prachtige locatie en een
passend theaterthema. Toch is het mooiste
aan dit festival de beleving. Dat is ook
de reden dat ik elk jaar weer hier terug
kom."
Restaurant
„Café-restaurant Vriendschap is een goede
plek om lekker te eten. De ambiance is er
altijd goed. Er werken leuke mensen en
het terras is ook een van mijn favoriete
plekjes in de stad. Het ligt perfect in de
zon. Als je naar het totale plaatje kijkt,
klopt het daar gewoon allemaal."
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck Kerk
hoven een Wannée-
klassieker onder
handen.
Vandaag:
Raapstelen
In mijn streekkrat zitten
knapperige, frisgroene
raapstelen. Lekker, de cu
linaire inspiratie begint al
te bubbelen. Maar ho! Ik heb de
komende tijd een missie: koken
volgens het beroemde, 105 jaar
oude Kookboek voor de Huis
houdschool van mevrouw C.J.
Wannée.
Je gelooft het niet, minimaal
een half uur(!) moet ik raapste
len van haar koken, in water
met zout. Het voelt als baby-
moord, ik blijf sorry mompelen
tegen die frisse groene blaadjes,
die al kokend steeds grauwer
kleuren.
Mijn groetenman zegt: raapste
len koken? Ik laat ze altijd
rauw, anders blijft er niets van
over. Als je persé wil koken,
dan even een tel erin en eruit,
maar beslist niet langer.
Wannée adviseert om raapste-
Rasp er op de schaal wat
nootmuskaat over
len gaar te koken (jonge een
half uur, oude anderhalf uur!),
uit te laten lekken in een ver
giet en vervolgens een paar mi
nuten te smoren in boter of
margarine. Je kunt er ook een
sausje bij maken van bloem, bo
ter en melk. 'Rasp er op de
schaal wat nootmuskaat over.'
Wat laat ik deze beker graag
aan mij voorbij gaan, maar alles
voor het experiment, dus ik
maak ook de gevreesde melks
aus nog erbij. Slechte herinne
ringen aan de stukgekookte an
dijvie 'met een papje' van vroe
ger thuis spoken door mijn
hoofd. Precies zo smaken deze
raapstelen a la Wannée.
RECEPT
'LEUK DAT ALLE
DIT CAFE BEZOEKEN'
Jack van Aspert:
„Mijn muzieksmaak is
heel breed. Natuurlijk
houd ik van jazz. Maar
ik kan ook genieten van
trompetmuziek. En
bands zoals The Doors
en Chicago."
FOTO LEX DE MEESTER
Ingrediënten voor 4 perso
nen: 4 bosjes jonge raapste
len; 1 kilo kruimige aardap
pels; 2 a 3 eetlepels melk;
20 gram boter; zout en vers
gemalen peper; nootmus
kaat, liefst zelf raspen.
Reken per persoon een bosje
jonge raapstelen. Worteltjes
wegsnijden, raapstelen (ook
steeltjes, die zijn het knappe
rigst) in kleine stukjes snij
den. Goed wassen tot er
geen zand meer af komt. Laat
uitlekken in vergiet. Kruimige
aardappels, ca. 250 gram
per persoon, in ca. 20 minu
ten gaarkoken in water met
zout en tot stevige puree
stampen met klein scheutje
melk, klont boter en wat vers
geraspte nootmuskaat. Ge
sneden raapstelen erdoor roe
ren, even doorwarmen. Proef,
breng op smaak met versge
malen peper en zout. Serveer
met gebakken saucijs en jus!
Voor een chic, cheffy gerecht
je: presenteer raapstelen
stamppotje als rond taartje,
met behulp van presenteer-
ring. Leg er een gulle laag Hol
landse garnalen op (in ring,
handig!), een paar drupjes ci
troensap en bekronen met
een toefje tuinkers. Eventueel
lepeltje crème fraTche erbij.