Beoordeling ZEELAND 13 UIT ETEN Excursie Zeeuwe vlegel Het interieur is chic en het terras uitnodigend. Bij restaurant Rivers in Sluis wil je gewoon zitten. Altijd al alles willen weten over het volkorenbrood Zeeuw se Vlegel? Dat kan, want op za terdag 6 juni wordt een excur sie gehouden op de boerderij van Joop de Koeijer in Zonne- maire. Het is nu de tijd van het jaar om de teelt van baktarwe en de verwerking hiervan tot ver schillende Zeeuwse Vlegelpro ducten (pannenkoekenmeel, volkorenmeel, kant en klare broodmixen en wafeltjes). Het idee voor de Zeeuwse Vlegel ontstond 24 jaar geleden. Joop de Koeijer, vanaf het begin be trokken bij de Zeeuwse Vlegel, nodigt belangstellenden uit op zijn boerderij. Die is te vinden aan de Noordbosweg 9 (hoek Kijkuitsedijk) in Zonnemaire. Het programma begint om 10 uur en duurt tot 15 uur. Bij de excursie horen een lunch en een bezichtiging van Molen de Hoop in Zierikzee. De excursie kost 10 euro. Belangstellenden moeten zich voor 5 juni aanmel den door een mail te sturen naar: zeeuwsevlegel@hetnet.nl of via 0111-691581. Boek over Turkse keuken verschijnt Bij uitgeverij Good Cook ver schijnt het kookboek: Anatolië, de avontuurlijke Turkse keu ken. „Turken houden van goed eten. Bij het ontbijt praten ze al over wat ze 's avonds zullen eten", aldus de Turkse chef Somer Si- vrioglu, auteur van Anatolië. Hij en de Amerikaanse voe dingsdeskundige David Dale beschrijven en tonen 140 tradi tionele en eigentijdse recepten van de grootste banketten uit het Ottomaanse rijk tot de pitti ge snacks in de voedselkraam- pjes in de straten van Istanbul, van de beroemde ontbijten aan de verre oostgrens tot de mez- zes met vis in de Egeïsche kust streek. Het schrijversduo ver telt ook rituelen, mythen, grap pen en volks wijsheden van de drieduizend jaar oude Anatoli- sche kookkunst. Culinaire wandeling Wie wil proeven wat Vlissing- se restaurants in hun mars heb ben, kan zaterdag en zondag de culinaire wandeling AmuseMe maken. Die vindt voor de ze vende keer plaats. De route voert langs twaalf restaurants die voor 9,95 euro drie amuses en een glas wijn aanbieden. Deelnemende café-restaurants zijn: de Belgische Loodsensocië- teit, Culi Consult kookstudio, De Dighter, Sake Sushi, Soif, Speyck, De Vissershaven, Wijn bazen en de brasseries Evert- sen, De Gecroonde Liefde, Jong en De Monnick. Reserveren is niet noodzakelijk, maar kan wel via de website amuse- me.nl. houd je de delicate smaak. Bij Ri vers is dat het geval. De beetgare asperges strelen de tong. Het ge pocheerd eitje loopt mooi uit. Een klassieke, wat eenvoudig ge dresseerde, maar lekkere combi natie. Aan de overkant wordt het aspergesoepje nogal zout bevon den. Jammer, want de basis met veel extractie van de asperges is goed. De kroket is prima, even wel zonder de smaakintensiteit van de soep. De frisse aspergesala de met een lichtzure, romige dres sing eindigt daarom bovenop het ereschavot. We bestellen een glas chardon- Nippend van een espresso stellen we vast dat Rivers klassieker kookt dan het restaurant oogt nay (Bourgogne Eugene Blanc, 4,60 euro). Fris en sappig, met een botertje in de finale. Een si gaar en tien Belgenmoppen later arriveren onze hoofdgerechten. Zeetongfilet met garnalenboter, jonge venkel en jus van bouilla baisse (24,50 euro) en rogfilet met Noordzeekrab, wortelcreme, prei, botersaus en puree (24,50 euro). In de over de tong gegoten zalige jus zwemt een school Noordzeegarnaaltjes. De vis rust op een flinke schep puree en is omsingeld door beetgare jonge venkelknolletjes en aangezette minitomaten. Een leuk gedres seerd bord met een lekkere saus, dat vlak naast de roos schiet, om dat de tong een tikje te gaar is. De rog luiert eveneens op een kussen van puree. Met wortel crème, tomaatjes, prei en de licht zure botersaus (we proeven een toefje mosterd) is dit een kleurrij ke compositie. Rog heeft stevig visvlees met een romige, zoete smaak. Een meesterlijke vis. Chef-kok Bauke Scherbeijn heeft dit stuk rog perfect gegaard. Het is zacht en sappig en vindt in de wortelcrème een niet te zoete vriend. Wel is bijna alles zijde zacht en gepureerd op mijn bord. Je zou wat tegenspel willen. Een krokant je (van zeewier?) kan hier wonderen doen. Of wat (knappe rige) zilte groenten. Als zoete finale kiezen we een crème brülée met vanilleijs (7,00 euro) en een mix van sorbetijs (ci troen, aardbei, passievrucht, 7,00 euro). De crème brülée doorstaat de toets der kritiek met gemak. De sorbet bestaat uit drie bolle tjes ijs, slagroom en het bekende cilinderwafeltje. Een eenvoudig dessert, want in feite niet meer dan een horizontale variant op het hoorntje met drie bolletjes. Nippend van een goede espres so stellen we vast dat Rivers klas sieker kookt dan het restaurant oogt. Belgen houden wel van de ze stijl. Ons bekruipt het gevoel dat enkele gerechten met wat kleine aanpassingen net iets com plexer en derhalve spannender worden. Dat kan ook, want tech nisch wordt er goed gekookt, je gaat er geenszins met een kater weg. Op kosten van de zaak zit ten we nog zeker een kwartiertje te onthaasten. Ook dat is gastvrij heid, grijnzen we. Uiteindelijk stiefelen we maar naar de pinau tomaat en rekenen 105,70 euro af. Dat is redelijk in balans met het aanbod. Dankzij het gratis ont- haastingspakket verlaten we een en al zen het stadje Sluis. Restaurant Rivers Kaai 6, Sluis Tel: 0117-461438 rivers.nl Wat moet al dat volk op zondag in Sluis? Shoppen!, want de winkels zijn er altijd open. En eten. Sluis telt legio restaurants. Eén daarvan is Rivers, een im posant witgeschilderd pand aan de Kaai. Het bezit één van de fraaiste terrassen van Sluis, met uitzicht op de Damsche Vaart en de mobiele aanwinsten van langs- zoevende dagjesmensen. Binnen ademt Rivers de sfeer van een luxe grand café. Fauteuils en wandbanken van biscuitkleurig leder, chique oranjerode design lampen, mooie indirecte sfeerver lichting, een bubbelend homa- rium en een bruinig reliëf van de wereldkaart aan de muur. Voor wie het pianospel machtig is, staat een vleugel klaar, met de walsen van Chopin achteloos opengeslagen. Ik hou me in... De kaart vermeldt een keur aan vis en schaal- en schelpdie ren (oesters, ook platte) als ook asperges. Voor de carnivoor is er eveneens voldoende te verhap stukken. We kiezen een gepo cheerd hoeve-eitje met asperges (10,50) en een trio van asperges (soepje, kroketje en salade, 14.00 euro). Onze Kosovaarse ober - la ter zien we nog drie andere Ri- vers-medewerkers aan onze tafel - zet een amuse neer: een bava rois van asperge en mousse van serranoham. Een verfijnd vooraf je waarin de asperges de boven toon voeren en de ham wel, maar minder herkenbaar is. De asperges in onze voorge rechten lijken bereid in de va- cuumzak. Als je asperges met wa ter, zout, suiker en boter vacu- meert en een half uurtje op 90 graden in een waterbad gaart, be- F rank Balkenende DONDERDAG 28 MEI 2015 Restaurant Rivers Kaai 6 ZONNEMAIRE VLISSINGEN VLISSINGEN Fijne rog in Sluis Rivers trekt veel Belgen, zoals deze vaste gasten uit Brugge, foto's Peter Nicolai Rogfilet met Noordzeekrab, wortelcreme, prei, botersaus en puree. Prijs-kwaliteit: Maar met de hakken over de sloot: kooktechnisch prima, asperges top, vis mooi. Sommige gerechten kunnen voor hun prijs spannender. Sorbet wel erg simpel. Entourage: Sfeervol restaurant. Het brede terras biedt uitzicht op de Damsche Vaart. Bediening: Vriendelijk, al laat het personeel je soms langer onthaasten dan je lief is. Conclusie: Stijlvol restaurant met een overwe gend klassieke keuken. In Eten doen de PZ C-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 108