doet rondje Zeeland Zeeuwse Landschap: Windpark Krammer funest voor vogels I Brieven zijn de kern van onze vriendschap BESTE VRIEND VAN Wim Hofman ZEELAND 5 Kennis delen De Japanse topkok Hiroaki Yamamoto komt naar Zeeland om te leren over zeekraal en lamsoren. En om ervaringen te delen met Zeeuwse collega's. lamsoor en zeekraal leren wer ken. Daar heb ik weinig verstand van." De chef houdt zijn pen dan ook in de aanslag als hij in Kerk- werve langs de velden met zilte groente loopt. De grond hoort bij de Schorreblomme, het akker bouwbedrijf van Aart-Jan en Mir jam Bil. Om hun bedrijflevens vatbaar te houden, begonnen zij een tijdje geleden met het ver bouwen van lamsoor en zeekraal. Gefascineerd kijkt Saito naar Aart-Jan die met een groot hak mes de zeekraal van het land haalt. Bijzonder dat alles nog met de hand gebeurt, vindt zij. Aan de ziltige smaak moet hij nog even wennen. De delegatie houdt een volgen de onderbreking bij't Hof Welge legen in Middelburg. Sander de Korte, chefkok bij de biologische boerderij, leidt zijn Japanse colle- HIROAKI YAMAMOTO ga's rond langs velden met mini- groente en eetbare bloemen. Hij laat hen zien en proeven wat je er allemaal mee kunt. „Het is mooi dat een klein stukje groen te zo'n smaakexplosie kan veroor zaken", vindt Yama. "Wij gaan hier zeker iets mee doen in onze keuken." Bepakt en bezakt stapt hij de auto in. Het gezelschap gaat ter afslui ting naar het restaurant van Cam ping de Brem in Renesse. In een kooksessie deelt Yama daar zijn exotische kookkunsten met Zeeuwse collega's Serge Brond- geest en Kees Visser van het Culi nair Team Zeeland. De hele vis komt daarbij aan bod. Op zijn Ja pans, inclusief eitjes en ingewan den. Yama: „Het is leerzaam om samen te werken met mensen die hetzelfde vak uitoefenen, maar het op een heel andere ma nier doen. Ik ben traditioneel op geleid, en ontdek nu dat er nog zoveel meer is op het gebied van koken. Ik kom hier zeker terug." Volgens de stichting brengt de bouw van 35 windmolens op en rondom de Krammersluizen bij Bruinisse de natuur te veel scha de toe. De windturbines met een tiphoogte van 180 meter verrij zen op een kruising van drie be langrijke natuurgebieden. Vogels trekken er dagelijks heen om te rusten en fourageren. Het Zeeuwse Landschap vreest dat vogels slachtoffer wor den van de molens. Voor Wind- park Krammer zijn de gevolgen voor de natuur in beeld gebracht. Het Zeeuwse Landschap is op zich voor windenergie, maar zet grote vraagtekens bij deze natuur- toets. Aannames zijn volgens de stichting gebaseerd op vogelon- derzoek bij kleine windmolens van 40 meter hoog. Ook staat de natuurtoets haaks op recentere onderzoeken, zegt ze. Verder merkt de stichting op dat het on derzoek dateert uit 2012, terwijl 'het aantal vogels rond de Kram mersluizen de afgelopen tijd sterk is toegenomen'. Zo zijn er regelmatig zeearenden te zien. Het windpark is een burgerinitia tief van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind (3500 leden). De vergunningen voor de bouw zijn al verleend. In 2018 moet het windpark dat 70.000 huishou dens van stroom kan voorzien, ge reed zijn. Het Zeeuwse Landschap zegt met de coöperaties tevergeefs naar een compromis te hebben gezocht. Daarom stapte ze naar de Raad van State om vermeende natuurschade te voorkomen, om dat 'op basis van de huidige toets geen vergunningen kunnen wor den verleend'. De stichting laat weten dat ze het beroep tegen de vergunningen intrekt als de coö peraties water bij de wijn doen. Een verhaal over vriend schap. Over iemand die eigenlijk van zich zelf zegt: ik heb geen echte vrienden. Hoe dat zit? We hebben het over Wim Hofman (1941). De Vlissingse schrijver-dichter-il- lustrator heeft er nooit een ge heim van gemaakt dat hij in al zijn tegendraadsheid het woord 'vriend' voor niemand bezigt. Dat neemt niet weg dat hij mensen om zich heeft met wie hij een warm en innig con tact onderhoudt. In dat verband valt de naam van Middelburger John Louws (1945). Hij zegt: „Ik zat ooit met Wim te eten, toen hij ver telde dat hij geen echte vrien den heeft. Dat is best gek als ie mand zoiets zegt als je naast hem zit. We hadden toen al ve le jaren een bepaalde relatie met elkaar. Ik zat in de landelij ke griffeljury en leerde op die manier zijn werk kennen. Op vallend vond ik dat hij zich vol strekt onafhankelijk opstelde. Hij debuteerde toen het mode was om maatschappijkritische verhalen te schrijven. Daaraan heeft hij nooit meegedaan, hij schreef en illustreerde prachti ge, fantastische verhalen. Wat me ook opviel, was dat hij geen onderscheid maakte tussen boeken voor volwassenen en kinderen. Dat lukte hem zon der meer, hij heeft nooit ge schroomd om moeilijke the ma's aan de orde te stellen. En voor een happy end moest je al helemaal niet bij hem zijn." Het persoonlijke contact ont stond toen Louws eind jaren ze ventig zijn eerste schilderij van Hofman kocht: De stoute aard beien. Een titel met een knip oog, een type humor dat Louws aanspreekt: „Ik ken wei nig mensen, die zo origineel denken als Wim Hofman." Een ander aspect van de 'bij zondere relatie' is het schrijven van brieven. Dat doen ze al zo'n twintig jaar. Louws be waart inmiddels honderden brieven van Wim Hofman. 'Echte' brieven, de heren stu ren elkaar epistels per post. Louws: „Die van Wim zijn vaak geïllustreerd. Ik bewaar ze in de hoop ze ooit aan het Let terkundig Museum te kunnen schenken. Het zou me niets ver bazen als over tweehonderd jaar blijkt dat de brieven de be langrijkste nalatenschap van Wim Hofman vormen. We schrijven over alledaagse be slommeringen. Wim kan het over een boek hebben, of over hoe je een aardappel schilt. Ik denk dat de kern van onze vriendschap in die brieven ligt. Wim is opener als hij schrijft, opener dan wanneer je met hem praat. Dat geldt overigens niet alleen voor brieven aan mij, want Wim correspondeert met heel veel mensen." 'Ik ken weinig mensen, die zo origineel denken. Hij geniet ervan om verwarring te zaaien' WOENSDAG 27 MEI 2015 Yama bereidt Zeeuwse vis op Japanse wijze voor collega's Serge Brond- geest, Kees Visser en Tim Gelsemino. foto's Dirk-Jan Gjeltema Yama, voluit Hiroaki Yamamoto, is een Ja panse chefkok uit Rotterdam. Hij werd geboren in Hokkaido in Japan en verhuisde in 2004 naar Nederland. Yama werkte acht jaar in sterrenrestau rant Yamazato in het Amsterdamse Hotel Okura. Toen hij naar Rotter dam verhuisde, werk te hij vervolgens twee jaar bij restau rant Huson. Inmiddels runt hij sa men met collega's Yuko en Saito het succesvolle restau rant Yama in het cen trum van Rotterdam. door Frank Balkenende BRUINISSE. Stichting Het Zeeuwse Landschap stapt naar de Raad van State om de aanleg van het Wind- park Krammer bij te sturen. Vandaag: John Louws Ze hebben al tientallen ja ren een innige band: schrij ver-illustrator Wim Hof man en oud-pabo docent John Louws. „Ik ken weinig mensen", zegt Louws, „die zo origineel denken als Wim Hofman." door Jan van Damme John Louws Wim Hofman geeft zijn visie op vriendschap weer. We kennen ze allemaal, maar wie kent ze écht? In deze serie laten we de beste vrien den of vriendinnen van Bekende Zeeuwen aan het woord.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 62