4 &GOI Overal zie je ze op de terrassen: die enorme pullen met Weizenbier. Heel trendy, maar smaakt het ook een beetje? Je zou denken: Duits Weizenbier wint, omdat het daar vandaan komt. Knap gedaan van Grolsch De finish is close, maar tot ieders verrassing valt een Nederlandse Weizen het beste in de smaak: Grolsch Puur Weizen. Franzis- kaner Weissbier is een goede tweede. DE UITSLAG DOOR JEROEN KREULE en proeverij van Weizen- bier. En of de vier bier vrienden uit Deventer daar voor te porren zijn, A deze zaterdagmiddag. Over de geschiktste plek hoeven ze niet lang na te denken: Bierencafé De Heks op de Brink in Deventer. De Heks, vlak achter de Waag, is een van de oudste horecagelegen heden van de stad; rond 1300 was er al een herberg gevestigd. Bezoekers kunnen anno 2015 kie zen uit meer dan honderd soorten bier, waarvan twintig van de tap. De Heks ademt...ja, euh: bier! Weizenbier dus. „Prima biertje voor een beginner," zegt pannellid Loes, bedrijfsleider van De Heks. Loes heeft ze af en toe in het café zitten: vrouwen die nooit bier drinken, maar toch een poging willen wagen. En of de barvrouw een tip heeft. Nou, die heeft ze. „Weizen bier is fris, niet te zwaar in de alco hol en een beetje zoet. Kortom, een heel toegankelijk biertje." Voor Frits is Weizenbier vooral een uitstekende dorstlesser, zegt hij. „Stel je een mooie, warme dag voor in Duitsland. Je bent aan het fiet sen op je mountainbike en komt aan het einde van de middag aan in zo'n klein, typisch Duits dorp. Je zet de fiets ergens neer en gaat op zoek naar een terras waar ze lokaal bier schenken: dat is nou typisch een moment om Weizenbier te be stellen. Liefst een halve liter." Tarwe Om misverstanden te voorkomen: Weizenbier is iets anders dan wit bier, zegt Arnoud, bierbrouwer van beroep. Weizen is het Duitse woord voor tarwe. Terwijl witbier, een tar- webier van Belgische oorsprong, ONS PANEL hier waarschijnlijk een verbaste ring van is. Volgens het 'Reinheitsgebot' mag Weizenbier, van Duitse origine, geen andere grondstoffen bevatten dan graan, water en hop. Sinaasap pelschillen en kruiden zoals korian der mogen niet worden toegevoegd; bij witbier gebeurt dat wel. Neemt niet weg dat Weizen bier wel kan smaken naar vanille, banaan en kruidnagelen. Deze geu ren komen echter tot stand door een bepaalde gisting bij een be paalde temperatuur. Weizenbier moet bovendien voor meer dan de helft uit tarwemout bestaan. Tar- wemout zorgt volgens Arnoud onder andere voor een volle schuimkraag. De werkwijze van deze proeverij: het panel proeft blind en geeft elk biertje een cijfer. Na afloop krijgen de panelleden pas te horen welke biertjes ze in welke volgorde heb ben geproefd. Dat Grolsch Puur Weizen als beste uit de test komt, had echt niemand verwacht. Arnoud: „Je zou denken: Duits Weizenbier wint, omdat het daar vandaan komt. Knap gedaan van Grolsch." paulanèb woensdag 27 mei 2015 GO >Ons testpanel Serieus aan de slag met trendy Wei- zenbiertjes. FOTO'S MARCO HOFSTÉ 'Hé, ik proef bananensnoepjes' ARNOUD PIJPKER (33) Fulltime brouwer. Hij is in dienst van twee brouwe rijen: Rodenburg (in Rha) en De Vlijt (Apeldoorn). FRITS LUTGERINK (52) Mede-eigenaar van de Stadsbrouwerij Deventer io. Drinkt bier het liefst in goed gezelschap. MAAIKE DIKS (29) Kok in een eetcafé. Werkte bij Bierencafé De Heks. Vindt het leuk om nieuwe biertjes te ontdekken. LOES VAN ESSEN (25) Bedrijfsleider van Bieren café De Heks. Drinkt in principe alles, maar heeft het niet zo op donker bier. Grolsch Puur Weizen. Een friszuur, heerlijk biertje, conclu deert de jury. En de nasmaak blijft volgens de kenners aan genaam lang in de mond hangen. Franziskaner Weissbier. Een uitgesproken Weizen en daarom met recht een tweede plaats volgens drie van de vier ju ryleden. Ééntje vindt de smaak 'iets te waterig'. Weihenste- phaner Hefe Weissbier. De schuimkraag alleen ai doet de jury op veren. Lekker romig, rond en zacht, met een kamemelk- achtige na smaak. te wei nig body. Hertog Jan Weizener. Kruidig biertje, deze Hertog Jan Weizener. Som migen proeven een kruidnagel- smaak. Maar ook:een ietsepietsie wrangig met net Paulaner Hefe-Weissbier. Wat dit biertje belooft in de geur, maakt hij in de smaak niet waar. Saai, veel kool zuur en serieus: proeven we daar nou bananen- snoepjes? EEfDlNGER Erdinger Hefe Weizen. Een fris zomerbier- tje, helemaal niet onprettig maar zonderde typische kenmer ken van een Wei zen, vindt de jury. Eindigt daarom op de laatste plaats.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 49