Bloemkool is hip
Nieuwe website
rond streekproducten
KREEFT IN DE WIJNGAARD
UIT 9
PROEF EN BELEEF DE STREEK
Kookwedstrijd aan boord van
varende Adriana op de Oosterschelde
Eetbare bloemen bij winkel
PLANTaardig in Middelburg
Bloemkool is het nieuwe su-
perfood. Wat je nieuw
noemt. Het is al bekend
sinds de tie eeuw. Maar dat het zo
gezond is, komt pas sinds de laat
ste tijd in het nieuws. Niet met
een papje en helemaal gaar ge
kookt, maar juist beetgaar of als
ingrediënt voor pizzabodem.
Winter-bloemkool wordt traditie
getrouw gekweekt op de Zeeuwse
klei op Walcheren omdat het hier
in de winter niet vaak vriest. Daar
kan een bloemkool niet tegen.
Willem Barendse is bloemkool
kweker op 12 hectare grond vlak
onder de rook van Middelburg,
richting Veere. Hij is nu aan het
oogsten. „Een zwaar beroep,
bloemkoolkweker. Je bent geheel
en al afhankelijk van de natuur",
zegt hij trots. Want naast dat het
een zwaar beroep is, vindt hij het
ook een mooi beroep. Zo'n 20.000
bloemkolen per jaar brengt hij
naar de veiling.
Hij heeft er voor gekozen om naar
de veiling in België te gaan. „Daar
wordt nog geveild met de klok",
zo zegt hij. En soms valt dat mee
en soms valt dat tegen, maar het
is meestal een marktconforme
prijs die je krijgt. Dat is altijd nog
beter dan te leveren volgens een
vaste prijs. En houdt het ook wel
spannend. Hij verkoopt tevens
bloemkolen in een stalletje langs
de weg, vijftig cent kosten ze hier.
En dan heb je een verse bloem
kool vol vitamines, mineralen, cal
cium, magnesium, mangaan, ka
lium en aminozuren. En dat zijn
nog maar een paar van de goede
stoffen in deze witte groente, die
ook nog eens goed voor hart en
bloedvaten is.
Barendse vindt de bloemkool een
leuk product omdat het direct ge
schikt is voor de eindgebruiker.
Het ziet er dan ook prachtig uit:
grote witte kolen, omlijst door
grote karakteristieke bladeren die
ieder een andere kleur groen heb
ben. Voor iedere kool moet Ba
rendse een diepe buiging maken
en kijken of deze goed is voor de
consumptie. Als dat zo is, snijdt
hij de kool met een paar doelbe
wuste bewegingen van de stengel
af en snijdt daarna wat grote bla
deren weg. Vervolgens gaat de
kool op de lopende band. Deze
eindigt in een wagen waar de
vrouw van Barendse de kool op
kleur en grootte sorteert. Zes in
een krat. Vaak gaat hij meerdere
keren over het land met deze in
stallatie die voortgetrokken wordt
door een tractor. Zo oogst hij uit
eindelijk alle kolen. Hij eet het
zelf niet zo vaak. „Je praat er al ie
dere dag over en je staat er de he
le dag tussen. Dan is een paar
keer per jaar wel genoeg om ze te
eten."
Stichting Lekker Regionaal
Product, het netwerk van on
dernemers met passie voor
de streekproducten van het land
en uit zee, lanceert deze week een
nieuwe website: www.proefenbe-
leefzeeland.nl. Op de website
staat de beleving van (gecertifi
ceerde) streekproducten en dien
sten centraal. Food en non-food-
producten van bij de stichting
aangesloten bedrijven worden op
een toegankelijke manier gepre
senteerd. Naast de producten van
het land en uit de zee wordt aan
dacht geschonken aan ambachte
lijke producten van slagers, telers,
kwekers en bakkers. Inwoners
van Zeeland en toeristen zullen
via Proef Beleef Zeeland uitge
nodigd worden om daadwerkelijk
de provincie te verkennen en te
genieten van de producten uit de
zee en van het land. Bij de stich
ting Lekker Regionaal Product
zijn een kleine tweehonerd bedrij
ven (producenten, telers, vissers,
ambachtelijke bedrijvensuper-
markten, land en boerderijwin
kels en horeca en verblijfsrecrea-
tie) aangesloten.
Meer streekproducten op de kaart
en in het schap is de doelstelling
van de stichting. Tot juni zal de
campagne verder ingevuld en ver
volgens uitgezet worden.
Zaizrdaq Ife mei
onivar\q&i IMO uur
WOENSDAG 13 MEI 2015
Koksgilde Zeeland en restaurant Katseveer houden maandag
18 mei de kookwedstrijd Slag op de Schelde. Deze wedstrijd
wordt gehouden aan boord van de Adriana op de Oosterschel
de. Er zullen zes chefs/souschefs een gerecht maken voor
twintig gasten met als thema asperges gecombineerd met een
mooi product uit de Oosterschelde. Onder de zes deelnemers
is één kok uit een Zeeuws restaurant: Jimmy Verboom van res
taurant De Wig in Renesse. De zes koks worden beoordeeld
door een vakjury.
www.slagopdeschelde.com
Femke Vos de Wael heeft sinds een paar maanden in Middel
burg een prachtige winkel vol met groen; PLANTaardig. Sinds
kort verkoopt ze er ook eetbare bloemen. Viooltjes in allerlei
kleuren, goudsbloemen, borage, beter bekend als komkom-
merkruid, en oost-indische kers. Leuk om salades, voor
hoofd- of nagerechten mee op te fleuren en aan te kleden. Of
er op een andere manier creatief mee aan de slag te gaan. Vos
de Wael koopt speciaal planten die gekweekt zijn om te eten
en dus geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Daar let ze overi
gens ook op bij de andere planten in haar winkel.
schapenmelk
door Margot Verhaagen
Helemaal hip; couscous van bloem
kool. Vermaal de bloemkoolroosjes in
de keukenmachine en roerbak ze
even met een eetlepel olijfolie. Meng
met klein gesneden komkommmer
en dadels, stukjes feta, spaanse peper
en wat verse kruiden als koriander en
peterselie. Heerlijk bij de barbecue.
Open dag op de boerderij van de familie Breel in Veere. archieffoto Ruben Oreel
De wijngaarddiners op Wijnhoeve De Kleine Schorre zijn inmiddels een
beproefd recept. Geniet onder de Zeeuwse avondzon van een verrukkelijk
4-gangen diner met als hoofdingrediënt: Oosterschelde kreeft. Geserveerd
met onze eigen Zeeuwse wijnen.
Locatie:
Wijnhoeve De Kleine
Schorre, Dreischor
Prijs: Prijs: 99,- p.p. (all-in)
Meer info en reserveren:
Paul Muller (06) 22 45 57 92
of paul@dekleineschorre.nl