Bloemkool is hip Nieuwe website rond streekproducten KREEFT IN DE WIJNGAARD UIT 9 PROEF EN BELEEF DE STREEK Kookwedstrijd aan boord van varende Adriana op de Oosterschelde Eetbare bloemen bij winkel PLANTaardig in Middelburg Bloemkool is het nieuwe su- perfood. Wat je nieuw noemt. Het is al bekend sinds de tie eeuw. Maar dat het zo gezond is, komt pas sinds de laat ste tijd in het nieuws. Niet met een papje en helemaal gaar ge kookt, maar juist beetgaar of als ingrediënt voor pizzabodem. Winter-bloemkool wordt traditie getrouw gekweekt op de Zeeuwse klei op Walcheren omdat het hier in de winter niet vaak vriest. Daar kan een bloemkool niet tegen. Willem Barendse is bloemkool kweker op 12 hectare grond vlak onder de rook van Middelburg, richting Veere. Hij is nu aan het oogsten. „Een zwaar beroep, bloemkoolkweker. Je bent geheel en al afhankelijk van de natuur", zegt hij trots. Want naast dat het een zwaar beroep is, vindt hij het ook een mooi beroep. Zo'n 20.000 bloemkolen per jaar brengt hij naar de veiling. Hij heeft er voor gekozen om naar de veiling in België te gaan. „Daar wordt nog geveild met de klok", zo zegt hij. En soms valt dat mee en soms valt dat tegen, maar het is meestal een marktconforme prijs die je krijgt. Dat is altijd nog beter dan te leveren volgens een vaste prijs. En houdt het ook wel spannend. Hij verkoopt tevens bloemkolen in een stalletje langs de weg, vijftig cent kosten ze hier. En dan heb je een verse bloem kool vol vitamines, mineralen, cal cium, magnesium, mangaan, ka lium en aminozuren. En dat zijn nog maar een paar van de goede stoffen in deze witte groente, die ook nog eens goed voor hart en bloedvaten is. Barendse vindt de bloemkool een leuk product omdat het direct ge schikt is voor de eindgebruiker. Het ziet er dan ook prachtig uit: grote witte kolen, omlijst door grote karakteristieke bladeren die ieder een andere kleur groen heb ben. Voor iedere kool moet Ba rendse een diepe buiging maken en kijken of deze goed is voor de consumptie. Als dat zo is, snijdt hij de kool met een paar doelbe wuste bewegingen van de stengel af en snijdt daarna wat grote bla deren weg. Vervolgens gaat de kool op de lopende band. Deze eindigt in een wagen waar de vrouw van Barendse de kool op kleur en grootte sorteert. Zes in een krat. Vaak gaat hij meerdere keren over het land met deze in stallatie die voortgetrokken wordt door een tractor. Zo oogst hij uit eindelijk alle kolen. Hij eet het zelf niet zo vaak. „Je praat er al ie dere dag over en je staat er de he le dag tussen. Dan is een paar keer per jaar wel genoeg om ze te eten." Stichting Lekker Regionaal Product, het netwerk van on dernemers met passie voor de streekproducten van het land en uit zee, lanceert deze week een nieuwe website: www.proefenbe- leefzeeland.nl. Op de website staat de beleving van (gecertifi ceerde) streekproducten en dien sten centraal. Food en non-food- producten van bij de stichting aangesloten bedrijven worden op een toegankelijke manier gepre senteerd. Naast de producten van het land en uit de zee wordt aan dacht geschonken aan ambachte lijke producten van slagers, telers, kwekers en bakkers. Inwoners van Zeeland en toeristen zullen via Proef Beleef Zeeland uitge nodigd worden om daadwerkelijk de provincie te verkennen en te genieten van de producten uit de zee en van het land. Bij de stich ting Lekker Regionaal Product zijn een kleine tweehonerd bedrij ven (producenten, telers, vissers, ambachtelijke bedrijvensuper- markten, land en boerderijwin kels en horeca en verblijfsrecrea- tie) aangesloten. Meer streekproducten op de kaart en in het schap is de doelstelling van de stichting. Tot juni zal de campagne verder ingevuld en ver volgens uitgezet worden. Zaizrdaq Ife mei onivar\q&i IMO uur WOENSDAG 13 MEI 2015 Koksgilde Zeeland en restaurant Katseveer houden maandag 18 mei de kookwedstrijd Slag op de Schelde. Deze wedstrijd wordt gehouden aan boord van de Adriana op de Oosterschel de. Er zullen zes chefs/souschefs een gerecht maken voor twintig gasten met als thema asperges gecombineerd met een mooi product uit de Oosterschelde. Onder de zes deelnemers is één kok uit een Zeeuws restaurant: Jimmy Verboom van res taurant De Wig in Renesse. De zes koks worden beoordeeld door een vakjury. www.slagopdeschelde.com Femke Vos de Wael heeft sinds een paar maanden in Middel burg een prachtige winkel vol met groen; PLANTaardig. Sinds kort verkoopt ze er ook eetbare bloemen. Viooltjes in allerlei kleuren, goudsbloemen, borage, beter bekend als komkom- merkruid, en oost-indische kers. Leuk om salades, voor hoofd- of nagerechten mee op te fleuren en aan te kleden. Of er op een andere manier creatief mee aan de slag te gaan. Vos de Wael koopt speciaal planten die gekweekt zijn om te eten en dus geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Daar let ze overi gens ook op bij de andere planten in haar winkel. schapenmelk door Margot Verhaagen Helemaal hip; couscous van bloem kool. Vermaal de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en roerbak ze even met een eetlepel olijfolie. Meng met klein gesneden komkommmer en dadels, stukjes feta, spaanse peper en wat verse kruiden als koriander en peterselie. Heerlijk bij de barbecue. Open dag op de boerderij van de familie Breel in Veere. archieffoto Ruben Oreel De wijngaarddiners op Wijnhoeve De Kleine Schorre zijn inmiddels een beproefd recept. Geniet onder de Zeeuwse avondzon van een verrukkelijk 4-gangen diner met als hoofdingrediënt: Oosterschelde kreeft. Geserveerd met onze eigen Zeeuwse wijnen. Locatie: Wijnhoeve De Kleine Schorre, Dreischor Prijs: Prijs: 99,- p.p. (all-in) Meer info en reserveren: Paul Muller (06) 22 45 57 92 of paul@dekleineschorre.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 35