lekJteA/ Gruwel 10 Margot MEGA 8 UIT MEUBEL DAAGSE Op deze pagina's worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl. Schapenmelk is heel geschikt en gezond om kaas van te maken. Het heeft een hoger vet- en eiwitgehalte dan koemelk. Op de plaatselijke boeken markt kom ik Joel, een oud-klasgenoot van me tegen. Met haar Boekenwurm boe kenstand heeft ze een éénvrouws- bedrijf en staat ze op de markt. Ei genlijk heeft ze alleen kinderboe ken, maar er staat vaak nog meer moois tussen. En ik kan het na tuurlijk niet laten. Als ik boeken zie of er in kan lezen en bladeren ben ik erg gelukkig. Joel had in haar kraam twee boe ken met recepten uit Oma's keu ken. Zeer vermakelijk om te lezen dus nam ik ze beiden mee. Nostal gische recepten, vergeten gebrui ken en vooral de praktische tips. Ik duik er meteen in. Toch zijn het vaak geen zaken die geheel nieuw zijn. Recepten als oma's to matensoep of oma's stoofpot zijn van alle tijden en worden nog steeds gemaakt. De toetjes met griesmeel en gort zijn misschien iets minder bekend maar bij mij thuis heel geliefd. En dan vooral zoals mijn moeder ze bereidt. Oma's gort of watergruwel dus. Het was ook een van mijn favorie te toetjes vroeger trouwens. En al maken we nu zelf niet meer vaak toetjes, dit is wel erg lekker, ge zond en voedzaam. Breng in een pan 7,5 deciliter wa ter aan de kook met de schil van 1 citroen. Voeg 75 gr. gort toe en laat deze aan de kook komen. Temper het vuur en leg de dek sel op de pan. Laat de gort in cir ca 1 uur en 30 minuten zachtjes gaar koken. Laat 75 gr. rozijnen en 75 gr. krenten wellen en voeg ze met 100 gr. suiker aan de gort toe. Laat het mengsel nog 15 mi nuten zachtjes koken. Verwijder de citroenschil en roer 4 dl. bes sensap door de gort. Je kunt er ook in stukjes gesneden ge droogde abrikozen of pijpkaneel aan toevoegen. Kortom, een heel gezond toetje. Niet alleen voor oma's keuken. En het kan warm en koud gegeten worden. Binnenkort meer tips uit deze nostalgische boeken. En een re cept van opa's biersoep. Die ga ik eerst zelf even oefenen én voorproeven. Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. Het suukermeisje levert alles wat Zeeuws is Boerenroute toont producten Noord-Beveland Schapenmelk bevat ook veel vitamines A, B en C en het zou daarnaast ge zond zijn bij een te hoog cholesterolgehalte. Vlakbij Veere staat de boerderij van de familie Breel. Ze houden naast zestig melkkoeien een kud de melk- en vleesschapen. In to taal hebben ze 256 schapen en lammeren. In het dekseizoen wor den er twee groepen schapen ge maakt: de melkschapen; daar gaat een melkschaap-ram bij. En de vleesschapen, daar gaat een vlees- schaap-ram bij. Deze zijn wat bre der, hebben iets meer rug en zijn dus beter voor de slacht. De melkschapen leveren de melk voor de kaas. Ze lammeren eerst in februari en maart waarna ze ven weken de lammeren worden weggehaald bij de ooien. De ooien geven echter nog gewoon melk. Dat is de basis voor de natte Walcherse schapenkaas, een spe cialiteit van Walcheren en van schapenhouderij Breel. Vroeger had bijna iedereen wel een eigen schaap op Walcheren: het Zeeuws melkschaap, dat hier op de klei gronden graasde. Voor eigen ge bruik maakten de boerinnen des tijds natte schapenkaas. Een ouderwets product voor op de bo terham. Wel met bijvoorbeeld ra dijs en een beetje zout of peper, want van zichzelf smaakt het vrij flauw. Het ziet er overigens uit als een soort kwark. Het seizoen voor deze kaas begint in april. „Als het koud en nat is buiten hebben mensen er nog geen zin in", zegt Agnes Breel. Maar als het beter weer wordt, dan krijgen mensen trek in dit soort seizoensproducten. Iedere dag melkt ze twee keer alle scha pen. Daarnaast maakt ze diverse kazen. Natte Walcherse schapenkaas is heel eenvoudig te maken. Meteen na het melken houdt Agnes Breel een emmer schapenmelk apart. Die melk heeft dan een tempera tuur van 37C. Ze voegt er stremsel aan toe waardoor de melk hard wordt. Die gaat vervolgens in hou- Er zijn mensen die de kaas zilt vinden smaken, al kan ik dat zelf niet zo zeggen ten bakjes om uit te lekken, ter wijl de kaas licht wordt geperst. Daarna gaat de kaas in afgesloten bakjes, verpakt in het eigen vocht, de wei. Deze verse kaas is onge veer een week te bewaren en lijkt veel op de mozzarella uit Italië. Breel geeft aan dat vooral oudere mensen deze kaas nog kunnen waarderen. Ook toeristen weten de weg naar de boerderij bij Veere te vinden om bakken met deze verse kaas te halen. „Maar het blijft een moeilijk product, verse kaas", zo vertelt ze. „Is de kaas over de datum, dan moeten we het weggooien en dat is natuur lijk eeuwig zonde." Toch maken ze nog tachtig van deze kaasjes per week. De schapen van Breel hebben een goed leven, ze lopen in de zilte buitenlucht en eten de hele dag van het malse Walcherse gras. „Er zijn dan ook mensen die de kaas zilt vinden smaken, al kan ik dat zelf niet zo zeggen", zegt Agnes bescheiden. Ze maken ook vaste schapenkazen. Daar wonnen ze al meerdere malen prijzen mee. De smaken bedenkt Agnes voornamelijk zelf, samen met haar dochter. „En als het niet loopt, dan gooien we die smaak er gewoon uit." Tachtig procent van deze kaas zetten ze zelf af, de rest gaat naar de groothandel. HEMELVAARTSDAG 14 MEI GEOPEND 0§ ft» «s» g§ 9 Voor zoetekauwen binnen en buiten Zeeland moet de webshop www.suukermeisje.nl een waar walhal la zijn. De webshop verkoopt een keur aan zoete lekkernijen, maar ook andere Zeeuwse (ca- deaujproducten als kookboeken, sieraden en interi eurdingetjes, maar ook wenskaarten met een Zeeuwse inslag. En staat er iets Zeeuws niet in het assortiment, dan hoort het Suukermeisje dat graag, dan gaat ze op zoek naar het betreffende product. Bent u benieuwd naar de streekproduc ten van Noord-Beveland? Dan is de vrij dag na Hemelvaart het uitgelezen mo ment om (boeren)bedrijven te bezoeken. Eén van de deelnemers is De Pompoen winkel in Geersdijk. U kunt tussen 11.00 en 16.00 uur zien hoe de pompoenen en kalebassen op groeien in de kas en er zijn vele kramen met streekproducten. Kaas van Veerse door Margot Verhaagen Agnes Breel, kaasmaker Een recept voor natte Walcherse scha penkaas met tomaten: Snij drie toma ten in dunne plakken. Snij een stuk natte schapenkaas in plakjes. Leg de ze om en om op een schaal en be sprenkel met olijfolie. Strooi er verse peper en zeezout over heen en wat fijn gesnipperde basilicum. van 12.00-18.00 uur WWW.POT.NLCA55INA MINOTTI B&B ITALIA GI0RGETTI FLEXF0RM AUPING JENSEN DESEDE LEOLUX ROLF BENZ HÜLSTA MOLTENI C INTERLÜBKE COR VITRA MDF ITALIA LINTEL00 M0R0S0 CAPPELLINI ARC0 J0RI MLINE LIGNEROSET LINTEL00 RIVA FLOS MONTIS KNOLLINTERNATIONAL ARTIF0RT GELDERLAND PASTOE FRITZHANSEN POLTRONAFRAU ZANOTTA LABEL TRECA INTERIORS PARIS ARTGALLERY 14 t/m 26 mei, de grote meesters uit de designwereld en uit de kunst ontmoeten elkaar bij Pot Interieur in een ruim opgezette en zeer gevarieerde expositie! pot interieur axel ClassiCon E-1027 bijzettafel LC2 fauteuil martinelliluce Pipistrello lamp Bezoek onze Siematic Keukenstudio op de le verdieping elke zondag geopend van 12.00 - 18.00 uur www.pot.nlPot Interieur. Nieuwendijk 89. Axel. Zeeuws-Vlaanderen.T: +31 (0)115-562010 15.000 m2design topmerken Meer dan 250 modellen tot 50%* afgeprijsd! *Vraag naar de voorwaarden. Actieperiode: 14 t/m 26 mei

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 34