lekJteA/
Gruwel
10
Margot
MEGA
8 UIT
MEUBEL
DAAGSE
Op deze pagina's worden verhalen over eten
geserveerd en af en toe valt er van een recept
te genieten. Streekproducten komen aan bod
en we schromen niet om tips over voeding te
geven. Kijk voor meer info op
www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar
info@lekker-zeeland.nl.
Schapenmelk is heel geschikt en gezond
om kaas van te maken. Het heeft een
hoger vet- en eiwitgehalte dan koemelk.
Op de plaatselijke boeken
markt kom ik Joel, een
oud-klasgenoot van me
tegen. Met haar Boekenwurm boe
kenstand heeft ze een éénvrouws-
bedrijf en staat ze op de markt. Ei
genlijk heeft ze alleen kinderboe
ken, maar er staat vaak nog meer
moois tussen. En ik kan het na
tuurlijk niet laten. Als ik boeken
zie of er in kan lezen en bladeren
ben ik erg gelukkig.
Joel had in haar kraam twee boe
ken met recepten uit Oma's keu
ken. Zeer vermakelijk om te lezen
dus nam ik ze beiden mee. Nostal
gische recepten, vergeten gebrui
ken en vooral de praktische tips.
Ik duik er meteen in. Toch zijn
het vaak geen zaken die geheel
nieuw zijn. Recepten als oma's to
matensoep of oma's stoofpot zijn
van alle tijden en worden nog
steeds gemaakt. De toetjes met
griesmeel en gort zijn misschien
iets minder bekend maar bij mij
thuis heel geliefd. En dan vooral
zoals mijn moeder ze bereidt.
Oma's gort of watergruwel dus.
Het was ook een van mijn favorie
te toetjes vroeger trouwens. En al
maken we nu zelf niet meer vaak
toetjes, dit is wel erg lekker, ge
zond en voedzaam.
Breng in een pan 7,5 deciliter wa
ter aan de kook met de schil van 1
citroen. Voeg 75 gr. gort toe en
laat deze aan de kook komen.
Temper het vuur en leg de dek
sel op de pan. Laat de gort in cir
ca 1 uur en 30 minuten zachtjes
gaar koken. Laat 75 gr. rozijnen
en 75 gr. krenten wellen en voeg
ze met 100 gr. suiker aan de gort
toe. Laat het mengsel nog 15 mi
nuten zachtjes koken. Verwijder
de citroenschil en roer 4 dl. bes
sensap door de gort. Je kunt er
ook in stukjes gesneden ge
droogde abrikozen of pijpkaneel
aan toevoegen. Kortom, een
heel gezond toetje. Niet alleen
voor oma's keuken. En het kan
warm en koud gegeten worden.
Binnenkort meer tips uit deze
nostalgische boeken. En een re
cept van opa's biersoep. Die ga
ik eerst zelf even oefenen én
voorproeven.
Margot Verhaagen heeft een ongeremde
belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat
op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover
wekelijks in deze column en trekt daarvoor de
provincie door.
Het suukermeisje levert alles
wat Zeeuws is
Boerenroute toont
producten Noord-Beveland
Schapenmelk bevat ook
veel vitamines A, B en C
en het zou daarnaast ge
zond zijn bij een te hoog
cholesterolgehalte.
Vlakbij Veere staat de boerderij
van de familie Breel. Ze houden
naast zestig melkkoeien een kud
de melk- en vleesschapen. In to
taal hebben ze 256 schapen en
lammeren. In het dekseizoen wor
den er twee groepen schapen ge
maakt: de melkschapen; daar gaat
een melkschaap-ram bij. En de
vleesschapen, daar gaat een vlees-
schaap-ram bij. Deze zijn wat bre
der, hebben iets meer rug en zijn
dus beter voor de slacht.
De melkschapen leveren de melk
voor de kaas. Ze lammeren eerst
in februari en maart waarna ze
ven weken de lammeren worden
weggehaald bij de ooien. De
ooien geven echter nog gewoon
melk. Dat is de basis voor de natte
Walcherse schapenkaas, een spe
cialiteit van Walcheren en van
schapenhouderij Breel. Vroeger
had bijna iedereen wel een eigen
schaap op Walcheren: het Zeeuws
melkschaap, dat hier op de klei
gronden graasde. Voor eigen ge
bruik maakten de boerinnen des
tijds natte schapenkaas. Een
ouderwets product voor op de bo
terham. Wel met bijvoorbeeld ra
dijs en een beetje zout of peper,
want van zichzelf smaakt het vrij
flauw. Het ziet er overigens uit als
een soort kwark.
Het seizoen voor deze kaas begint
in april. „Als het koud en nat is
buiten hebben mensen er nog
geen zin in", zegt Agnes Breel.
Maar als het beter weer wordt,
dan krijgen mensen trek in dit
soort seizoensproducten. Iedere
dag melkt ze twee keer alle scha
pen. Daarnaast maakt ze diverse
kazen.
Natte Walcherse schapenkaas is
heel eenvoudig te maken. Meteen
na het melken houdt Agnes Breel
een emmer schapenmelk apart.
Die melk heeft dan een tempera
tuur van 37C. Ze voegt er stremsel
aan toe waardoor de melk hard
wordt. Die gaat vervolgens in hou-
Er zijn mensen die
de kaas zilt vinden
smaken, al kan ik
dat zelf niet zo
zeggen
ten bakjes om uit te lekken, ter
wijl de kaas licht wordt geperst.
Daarna gaat de kaas in afgesloten
bakjes, verpakt in het eigen vocht,
de wei. Deze verse kaas is onge
veer een week te bewaren en lijkt
veel op de mozzarella uit Italië.
Breel geeft aan dat vooral oudere
mensen deze kaas nog kunnen
waarderen. Ook toeristen weten
de weg naar de boerderij bij Veere
te vinden om bakken met deze
verse kaas te halen. „Maar het
blijft een moeilijk product, verse
kaas", zo vertelt ze. „Is de kaas
over de datum, dan moeten we
het weggooien en dat is natuur
lijk eeuwig zonde." Toch maken
ze nog tachtig van deze kaasjes
per week. De schapen van Breel
hebben een goed leven, ze lopen
in de zilte buitenlucht en eten de
hele dag van het malse Walcherse
gras. „Er zijn dan ook mensen die
de kaas zilt vinden smaken, al
kan ik dat zelf niet zo zeggen",
zegt Agnes bescheiden. Ze maken
ook vaste schapenkazen. Daar
wonnen ze al meerdere malen
prijzen mee. De smaken bedenkt
Agnes voornamelijk zelf, samen
met haar dochter. „En als het niet
loopt, dan gooien we die smaak er
gewoon uit." Tachtig procent van
deze kaas zetten ze zelf af, de rest
gaat naar de groothandel.
HEMELVAARTSDAG
14 MEI GEOPEND
0§ ft» «s»
g§ 9
Voor zoetekauwen binnen en buiten Zeeland moet
de webshop www.suukermeisje.nl een waar walhal
la zijn. De webshop verkoopt een keur aan zoete
lekkernijen, maar ook andere Zeeuwse (ca-
deaujproducten als kookboeken, sieraden en interi
eurdingetjes, maar ook wenskaarten met een
Zeeuwse inslag. En staat er iets Zeeuws niet in het
assortiment, dan hoort het Suukermeisje dat
graag, dan gaat ze op zoek naar het betreffende
product.
Bent u benieuwd naar de streekproduc
ten van Noord-Beveland? Dan is de vrij
dag na Hemelvaart het uitgelezen mo
ment om (boeren)bedrijven te bezoeken.
Eén van de deelnemers is De Pompoen
winkel in Geersdijk.
U kunt tussen 11.00 en 16.00 uur zien
hoe de pompoenen en kalebassen op
groeien in de kas en er zijn vele kramen
met streekproducten.
Kaas van Veerse
door Margot Verhaagen
Agnes Breel, kaasmaker
Een recept voor natte Walcherse scha
penkaas met tomaten: Snij drie toma
ten in dunne plakken. Snij een stuk
natte schapenkaas in plakjes. Leg de
ze om en om op een schaal en be
sprenkel met olijfolie. Strooi er verse
peper en zeezout over heen en wat
fijn gesnipperde basilicum.
van 12.00-18.00 uur
WWW.POT.NLCA55INA MINOTTI B&B ITALIA GI0RGETTI FLEXF0RM AUPING JENSEN DESEDE LEOLUX
ROLF BENZ HÜLSTA MOLTENI C INTERLÜBKE COR VITRA MDF ITALIA LINTEL00 M0R0S0
CAPPELLINI ARC0 J0RI MLINE LIGNEROSET LINTEL00 RIVA FLOS MONTIS KNOLLINTERNATIONAL ARTIF0RT
GELDERLAND PASTOE FRITZHANSEN POLTRONAFRAU ZANOTTA LABEL TRECA INTERIORS PARIS ARTGALLERY
14 t/m 26 mei, de grote meesters uit de designwereld en uit de kunst ontmoeten
elkaar bij Pot Interieur in een ruim opgezette en zeer gevarieerde expositie!
pot
interieur axel
ClassiCon
E-1027 bijzettafel
LC2 fauteuil
martinelliluce
Pipistrello lamp
Bezoek onze Siematic Keukenstudio op de le verdieping elke zondag geopend van 12.00 - 18.00 uur
www.pot.nlPot Interieur. Nieuwendijk 89. Axel. Zeeuws-Vlaanderen.T: +31 (0)115-562010 15.000 m2design topmerken
Meer dan 250 modellen
tot 50%* afgeprijsd!
*Vraag naar de voorwaarden.
Actieperiode: 14 t/m 26 mei