UIT 7
SFORMATO Dl SPINACI* ITALIAANSE SPINAZIETAART
dat toch een mooi ambachtelijk,
eerlijk en veelzijdig product. Bij
uitstek een drank van hier, een
streekproduct van de Lage Lan
den. Niet eens zo lang geleden
was bier synoniem aan pils uit
een kratje, en 'bier aan tafel' dus
aan 'een pilsje bij de Chinees'.
Mijn nieuwe boek, waaraan ik op
dit moment druk zit te schrijven,
gaat over ideale combinaties tus
sen Bier Food (spijs in mooi Ne
derlands). De mooiste speciaalbie-
ren bij de lekkerste gerechten!
Vanaf oktober in de winkel.
Vaste lezers weten dat ik al jaren,
naast wijn-, ook vaak biersugges
ties geef bij recepten. Bij deze
makkelijke Italiaanse spinazie
taart uit Koken tussen vulkanen (zie
recept) past een zacht blond bier
in Belgische stijl. Leffe Blond
noem ik, omdat veel mensen die
smaak kennen. Hoe leuk is het
om op zoek te gaan naar een te
genhanger uit eigen streek en uit
te komen bij bijvoorbeeld La
Trappe Blond, Budels Blond of
Texelse Goudkoppe. Elke maand
komen er nieuwe ambachtelijke
bieren bij, ook hippe Italiaanse.
Wijnland Italië is, na de VS, de
grootste broedvijver voor nieuwe
bieren. Er valt een wereld te ont
dekken.
WOENSDAG 13 MEI 2015
Benodigdheden: voor 3 a 4 personen:
3 stukken gedroogde tomaat; 1 kilo
grove spinazie; 2 tenen knoflook; olijf
olie; zout en peper; 2 eieren; 100
gram ricotta; nootmuskaat; 70 gram
geraspte kaas, caciocavallo of provolo-
ne dolce; nootje boter.
Bereidingswijze: Zet gedroogde to
maat minimaal 1 uur in de week in
koud water. Was spinazie grondig, laat
goed uitlekken, verwijder dikke steel
aanzetten. Maak knoflook schoon,
snijd in plakken. Verhit scheut olijfolie
in grote koekenpan, voeg knoflook en
paar handen uitgelekte spinazie toe.
Roer onophoudelijk met houten spa
tel en voeg nieuwe spinaziebladeren
toe, zodra eerste voldoende zijn ge
slonken. Ga door tot alle spinazie is ge
slonken, kruid met peper en zout.
Snijd geweekte tomaten in dunne re
pen, meng door spinazie. Haal van
vuur. Verwarm oven voor op 180 gra
den. Roer eieren met ricotta los in
kom en kruid met peper, beetje zout
en nootmuskaat. Voeg spinazie en ge
raspte kaas toe en meng goed door el
kaar. Vet ovenschaal in met boter. Ver
deel spinaziemengsel en bak in half
uur af.
Lekker met knapperige ciabatta en fris
se groene sla. Schenk er volle witte
wijn bij. Of zacht blond bier, bijvoor
beeld Leffe Blond.
Tip: Geen van genoemde Italiaanse ka
zen te vinden? Met geraspte Holland
se geitenkaas kom je een eind.
*Recept uit: Koken tussen vulkanen van
Ko Sliggers. Uitgeverij Loopvis.
Gastvrouw Linda Peene van De Zeezot serveert. Haar zus Malou werk ook in de bediening, foto's Izaak Verkeste
Chef-kok/uitbater Sebastiaan Dekker bereidt spannende combinaties.