UIT 7 SFORMATO Dl SPINACI* ITALIAANSE SPINAZIETAART dat toch een mooi ambachtelijk, eerlijk en veelzijdig product. Bij uitstek een drank van hier, een streekproduct van de Lage Lan den. Niet eens zo lang geleden was bier synoniem aan pils uit een kratje, en 'bier aan tafel' dus aan 'een pilsje bij de Chinees'. Mijn nieuwe boek, waaraan ik op dit moment druk zit te schrijven, gaat over ideale combinaties tus sen Bier Food (spijs in mooi Ne derlands). De mooiste speciaalbie- ren bij de lekkerste gerechten! Vanaf oktober in de winkel. Vaste lezers weten dat ik al jaren, naast wijn-, ook vaak biersugges ties geef bij recepten. Bij deze makkelijke Italiaanse spinazie taart uit Koken tussen vulkanen (zie recept) past een zacht blond bier in Belgische stijl. Leffe Blond noem ik, omdat veel mensen die smaak kennen. Hoe leuk is het om op zoek te gaan naar een te genhanger uit eigen streek en uit te komen bij bijvoorbeeld La Trappe Blond, Budels Blond of Texelse Goudkoppe. Elke maand komen er nieuwe ambachtelijke bieren bij, ook hippe Italiaanse. Wijnland Italië is, na de VS, de grootste broedvijver voor nieuwe bieren. Er valt een wereld te ont dekken. WOENSDAG 13 MEI 2015 Benodigdheden: voor 3 a 4 personen: 3 stukken gedroogde tomaat; 1 kilo grove spinazie; 2 tenen knoflook; olijf olie; zout en peper; 2 eieren; 100 gram ricotta; nootmuskaat; 70 gram geraspte kaas, caciocavallo of provolo- ne dolce; nootje boter. Bereidingswijze: Zet gedroogde to maat minimaal 1 uur in de week in koud water. Was spinazie grondig, laat goed uitlekken, verwijder dikke steel aanzetten. Maak knoflook schoon, snijd in plakken. Verhit scheut olijfolie in grote koekenpan, voeg knoflook en paar handen uitgelekte spinazie toe. Roer onophoudelijk met houten spa tel en voeg nieuwe spinaziebladeren toe, zodra eerste voldoende zijn ge slonken. Ga door tot alle spinazie is ge slonken, kruid met peper en zout. Snijd geweekte tomaten in dunne re pen, meng door spinazie. Haal van vuur. Verwarm oven voor op 180 gra den. Roer eieren met ricotta los in kom en kruid met peper, beetje zout en nootmuskaat. Voeg spinazie en ge raspte kaas toe en meng goed door el kaar. Vet ovenschaal in met boter. Ver deel spinaziemengsel en bak in half uur af. Lekker met knapperige ciabatta en fris se groene sla. Schenk er volle witte wijn bij. Of zacht blond bier, bijvoor beeld Leffe Blond. Tip: Geen van genoemde Italiaanse ka zen te vinden? Met geraspte Holland se geitenkaas kom je een eind. *Recept uit: Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers. Uitgeverij Loopvis. Gastvrouw Linda Peene van De Zeezot serveert. Haar zus Malou werk ook in de bediening, foto's Izaak Verkeste Chef-kok/uitbater Sebastiaan Dekker bereidt spannende combinaties.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 33