Waar rook is... Beoordeling 6 UIT Op deze pagina's schotelen wij elke week lekkers uit Zeeland voor. Op moederdag leg ik mams eens gastronomisch in de watten. Het zonnetje gloeit op de huid, dus taxi ik haar naar de Zeeuwse kust: De Zeezot in Westkapelle. Een brasserie waar men wild en onverdroten kookt. KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Dit weekend komt het er eindelijk van. Koken uit het merkwaardigste kookboek van het afgelopen jaar: Koken tussen vulka nen, van Ko Sliggers. Als de titel geen vragen oproept, dan doet zijn onorthodoxe kaft het wel. Grauw papier met grote zwarte letters overdwars, geen opgepoetste foto's van gerechten en het meest opvallende: geen af werking bij de rug. Je kijkt zo te gen het naaiwerk aan. Bij uitgeve rij Loopvis hebben ze die open achterkant eigenhandig geschil derd; groen, in alle opzichten. De auteur zelf hielp mee. Kwetsbaar, voorzichtig mee doen, denk je. Toch is dit een boek om veel te gebruiken. Ik ont dek, zo'n open rug is handig! Je boek blijft keurig opengeslagen liggen bij het recept dat je wilt ko ken. Ko's grondige analyse van de Siciliaanse keuken leest als een ro man en zijn recepten doen je ver langen naar veel visite, zodat je ze allemaal een keer kunt maken. 'Koken tussen vulkanen' mag je letterlijk nemen; Sliggers, van huis uit grafisch ontwerper, daar naast professioneel kok, woont, werkt en kookt op Sicilië tussen de rokende, soms vuurspuwende vulkanen, met de Etna als actief ste bitch. Zijn boek werd terecht gekozen tot Kookboek van het jaar. Dat is kicken, ik kan het we ten. Nog steeds ben ik apetrots dat mijn Grote kliekjesboek in 2008 werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar. Inmiddels zijn we ve le Kliekjes publicaties, - scheurka lenders en een studentenpocket verder. Dertig kliekjesrecepten uit mijn vorig jaar verschenen Nieuwe kliekjesboek zijn te vinden op Kliekipedia.nl van SIRE (Stich ting Ideële Reclame), waarvoor op radio en tv reclame wordt ge maakt. Bovendien werd het Nieu we kliekjesboek door de Nederland se Youth Food Movement (jonge- rentak van Slow Food) uitgeroe pen tot Duurzaamste boek van 2014. Nog veel blijer ben ik met het feit dat het uitgangspunt 'geen goed voedsel weggooien' nu toch echt tussen de oren lijkt te zitten bij een groter publiek. Dat is iets waarvan ik in 2008 al leen maar durfde dromen. Tijd om me te richten op een van mijn andere passies: bier. Wat is We namen dit etablis sement al eens de maat in de ze rubriek, maar komen terug omdat sinds april vorig jaar chef-kok Sebasti- aan Dekker en zijn levensgezellin Linda Peene er het koksmes zwaaien. Flet stel werkte vroeger in De Zeezot en keerde na een Brabantse omweg terug in het dijkwerkersdorp. Nu als eigena ren van het restaurant. Gedrieën - ook mijn gade is moe der, en mag derhalve aanschuiven - ploffen we neer op het overkap te terras van De Zeezot. Dat is half op de stoep gebouwd. Je zit er eersterang voor de film die aan je voorbij glijdt. Op deze zonnige moederdag hebben kennelijk alle oldtimerliefhebbers hun bejaarde voiture van stal gehaald. Flet gros daarvan vindt het nodig door de Zuidstraat in Westkapelle te hoen deren. Als dan ook nog eens een cohort Harley-rijders langs hakke- puft, zit je in een gasoline-symfo- nie die elke conversatie smoort. Dat is onze eigen schuld, want dan hadden we elders moeten neerstrijken. Het terras is opgevrolijkt met bloembakken. Binnen is De Zee zot een ware brasserie, met brui ne lambrizeringen en rode en oranje fauteuils. Publiekstrekker vormt het aquarium, waarin kreef ten het gezellig moeten zien te houden. Hun scharen zijn uit voorzorg vastgebonden, want het zijn je reinste kannibalen. Mams blieft vissoep (6,50 euro), m'n meiske een voorjaarssalade (10,50 euro) en ik wil de intrigre- rende huisgemaakte risottobitter- ballen (10,50 euro) wel eens proe ven. De nieuwe serveerster - 't is mijn tweede dag' - moet de kaart nog uit het hoofd leren. Als ze al les in de zakcomputer heeft gezet, blijkt dat bediening mensenwerk blijft. Malou, de tweelingzus van Linda die ook in De Zeezot werkt, komt aanzetten met aspergekro ketten. „Niet besteld? Oh, tien mi nuten, dan komen de risottobitter- ballen eraan." En inderdaad. We vergeven dat schoonheidsfoutje als we in de ri- sottobitterballen happen. Een lichtkruidige krokante jas met een superbe zachte, romige risot- tovulling. Ze passen goed bij de ra tatouille van tomaat, aubergine en courgette, die op een matras van sla liggen. Dat mag wel een onsje minder, maar wat een leuke vondst, die ballen. Daar rijden we graag voor om! De voorjaarssalade valt in de cate gorie oogsnoep: een prachtig ge dresseerde compositie van zalm, crème van scharrelei, een petit four met bavarois van tuinerwt, een kruidig bolletje ijs, flinterdun gesneden, licht opbollende radijs en dragongelei (verklapt chef-kok Sebastiaan, want we konden het niet exact determineren). Een ge durfde compositie, maar alle ele menten harmoniëren als Donald en Duck. De vissoep is minder rijk gevuld dan de kaart belooft. Mams vist drie dieetstukjes zalm en vijf gar naaltjes uit het grote bord. De lichtoranje soep is wel romig, vol en vissig lekker. Gemiddeld zijn de porties bij de Zeezot verdraaid groot, dus Zeeuwse zuinigheid kan het niet zijn. Als hoofdgerechten kiezen we do radefilet met mango-limoenchut- ney (20,50 euro), duo van lam (22,50 euro) en brasvarken 8c kalf (19,50 euro). Standaard dient de keukenbrigade van De Zeezot de gerechten op met Zeeuwse Vle gel, die op smaak is gebracht met Ras el Hanout, een Marokkaanse specerijenmelange. Eigenlijk vin den we dat superfood van regiona le bodem lekkerder dan de popu laire, wat bittere quinoa. Daar naast ook beetgare groentjes, friet in twee variaties en salade. De twee doradefilets zijn fraai ge dresseerd, met knapperige lamso ren en een krokantje van zeewier als accent. De garing is perfect. De appelmoezige chutney is ons een tikje te zoet. Het totaal maakt ons toch wel blij. Het lamsduo bestaat uit een stoof potje en een lamsspies inclusief yoghurtdip met kruiderij waar we naar gissen. Rozemarijn of iets van salie? Sebastiaan helpt ons an dermaal: Palestijnse kruidenmix!. Met de conclusie dat we onze ken nis van de Palestijnse keuken drin gend moeten opvijzelen, zetten we het mes in het lam. Het vlees van de spies heeft iets te lang op de grill gelegen. Iets korter en het is sappiger, menen we. Onze tong klakt echter tevreden na een lepel van het mildkruidige stoofpotje waarin kokos valt te proeven. Dezelfde culinaire lef schuilt in mijn brasvarken - krokant gebak ken buikspek van het huisvarken dat vroeger werd gevoed met aard appels en etensresten - die duel leert met gegrilde kalfsfilet. Het kalf is omwikkeld met bacon en gevuld met paddestoelen en uitjes. Het gekrulde krokantje is bereid met schorseneren. Ge woon omdat het kan, hoor je ze in de keuken denken. Het zalig, zachte, lichtzoute brasvarken luiert op gele, vanilleachtige foam. De opgerolde kalfsfilet - leu ke variatie - is milder, maar ook droger. Ook die heeft naar onze smaak net iets te lang de grill ge zien. De bijbehorende groenepe- persaus is... peperig en vaagt de foam weg. Zo pingpong je tussen allerlei smaaksensaties. De Zeezot verrast ons met twee plaatjes van desserts. Yoghurt 8c Citrus (6,50 euro): mousse van si naasappel, yoghurt-bloedsinaasap- pelijs, een streep Yuzu-hangop, koekcrumble, frambozengelei en citrusfruit. Superfris, superfruitig ofwel de zomer op je lepel. Mijn gade smakt een tiramisu van man go en kokos (7,50) weg: een geel taartje op cakedeeg. Er liggen ook druiven en een bolletje kokosijs bij. Inventieve combinatie. In De Zeezot koken ze met lef. Jong en wild. Het talent spat eraf, maar soms is het een flipperkast. Af en toe is de passie wat onbe zonnen, met smaken die bijkans botsen. Als een talentvolle jonge bordercollie die zijn training voor driekwart heeft voltooid, maar nog een paar kneepjes moet leren eer hij topsporter is. Toch verla ten we kwispelend De Zeezot, 121,95 euro achterlatend voor ons drietjes. Zulke culinaire branie kunnen we waarderen. Brasserie De Zeezot, Zuidstraat 101,Westkapelle Tel: 0118-570057 zeezot.nl Een bord vol branie In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Vindingrijke keukenbrigade met lef. Prijsniveau is prima, zeker voor een brasserie aan de kust. Entourage: Aardige brasserie met een warm inte rieur en een eigen kreeftenaquarium. Het terras ligt direct aan de straat en is daardoor luidruchtig. Bediening: Vriendelijk. We mogen zelfs in de keu ken komen kijken. Een foutje bij de bestelling wordt snel rechtgezet. Conclusie: Braniebrasserie met groeipotentie. I Doradefilet met Zeeuwse Vlegel, lamsoor en mango-limoenchutney.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 32