Waar rook is...
Beoordeling
6 UIT
Op deze pagina's
schotelen wij elke
week lekkers uit
Zeeland voor.
Op moederdag leg ik mams eens
gastronomisch in de watten. Het zonnetje
gloeit op de huid, dus taxi ik haar naar de
Zeeuwse kust: De Zeezot in Westkapelle.
Een brasserie waar men wild en
onverdroten kookt.
KOKEN MET PUCK
Puck Kerkhoven
Dit weekend komt
het er eindelijk
van. Koken uit het
merkwaardigste
kookboek van het
afgelopen jaar: Koken tussen vulka
nen, van Ko Sliggers.
Als de titel geen vragen oproept,
dan doet zijn onorthodoxe kaft
het wel. Grauw papier met grote
zwarte letters overdwars, geen
opgepoetste foto's van gerechten
en het meest opvallende: geen af
werking bij de rug. Je kijkt zo te
gen het naaiwerk aan. Bij uitgeve
rij Loopvis hebben ze die open
achterkant eigenhandig geschil
derd; groen, in alle opzichten. De
auteur zelf hielp mee.
Kwetsbaar, voorzichtig mee
doen, denk je. Toch is dit een
boek om veel te gebruiken. Ik ont
dek, zo'n open rug is handig! Je
boek blijft keurig opengeslagen
liggen bij het recept dat je wilt ko
ken. Ko's grondige analyse van de
Siciliaanse keuken leest als een ro
man en zijn recepten doen je ver
langen naar veel visite, zodat je
ze allemaal een keer kunt maken.
'Koken tussen vulkanen' mag je
letterlijk nemen; Sliggers, van
huis uit grafisch ontwerper, daar
naast professioneel kok, woont,
werkt en kookt op Sicilië tussen
de rokende, soms vuurspuwende
vulkanen, met de Etna als actief
ste bitch. Zijn boek werd terecht
gekozen tot Kookboek van het
jaar. Dat is kicken, ik kan het we
ten. Nog steeds ben ik apetrots
dat mijn Grote kliekjesboek in 2008
werd uitgeroepen tot Kookboek
van het jaar. Inmiddels zijn we ve
le Kliekjes publicaties, - scheurka
lenders en een studentenpocket
verder. Dertig kliekjesrecepten
uit mijn vorig jaar verschenen
Nieuwe kliekjesboek zijn te vinden
op Kliekipedia.nl van SIRE (Stich
ting Ideële Reclame), waarvoor
op radio en tv reclame wordt ge
maakt. Bovendien werd het Nieu
we kliekjesboek door de Nederland
se Youth Food Movement (jonge-
rentak van Slow Food) uitgeroe
pen tot Duurzaamste boek van
2014. Nog veel blijer ben ik met
het feit dat het uitgangspunt
'geen goed voedsel weggooien'
nu toch echt tussen de oren lijkt
te zitten bij een groter publiek.
Dat is iets waarvan ik in 2008 al
leen maar durfde dromen.
Tijd om me te richten op een van
mijn andere passies: bier. Wat is
We namen
dit etablis
sement al
eens de
maat in de
ze rubriek,
maar komen terug omdat sinds
april vorig jaar chef-kok Sebasti-
aan Dekker en zijn levensgezellin
Linda Peene er het koksmes
zwaaien. Flet stel werkte vroeger
in De Zeezot en keerde na een
Brabantse omweg terug in het
dijkwerkersdorp. Nu als eigena
ren van het restaurant.
Gedrieën - ook mijn gade is moe
der, en mag derhalve aanschuiven
- ploffen we neer op het overkap
te terras van De Zeezot. Dat is
half op de stoep gebouwd. Je zit
er eersterang voor de film die aan
je voorbij glijdt. Op deze zonnige
moederdag hebben kennelijk alle
oldtimerliefhebbers hun bejaarde
voiture van stal gehaald. Flet gros
daarvan vindt het nodig door de
Zuidstraat in Westkapelle te hoen
deren. Als dan ook nog eens een
cohort Harley-rijders langs hakke-
puft, zit je in een gasoline-symfo-
nie die elke conversatie smoort.
Dat is onze eigen schuld, want
dan hadden we elders moeten
neerstrijken.
Het terras is opgevrolijkt met
bloembakken. Binnen is De Zee
zot een ware brasserie, met brui
ne lambrizeringen en rode en
oranje fauteuils. Publiekstrekker
vormt het aquarium, waarin kreef
ten het gezellig moeten zien te
houden. Hun scharen zijn uit
voorzorg vastgebonden, want het
zijn je reinste kannibalen.
Mams blieft vissoep (6,50 euro),
m'n meiske een voorjaarssalade
(10,50 euro) en ik wil de intrigre-
rende huisgemaakte risottobitter-
ballen (10,50 euro) wel eens proe
ven. De nieuwe serveerster - 't is
mijn tweede dag' - moet de kaart
nog uit het hoofd leren. Als ze al
les in de zakcomputer heeft gezet,
blijkt dat bediening mensenwerk
blijft. Malou, de tweelingzus van
Linda die ook in De Zeezot werkt,
komt aanzetten met aspergekro
ketten. „Niet besteld? Oh, tien mi
nuten, dan komen de risottobitter-
ballen eraan."
En inderdaad. We vergeven dat
schoonheidsfoutje als we in de ri-
sottobitterballen happen. Een
lichtkruidige krokante jas met
een superbe zachte, romige risot-
tovulling. Ze passen goed bij de ra
tatouille van tomaat, aubergine
en courgette, die op een matras
van sla liggen. Dat mag wel een
onsje minder, maar wat een leuke
vondst, die ballen. Daar rijden we
graag voor om!
De voorjaarssalade valt in de cate
gorie oogsnoep: een prachtig ge
dresseerde compositie van zalm,
crème van scharrelei, een petit
four met bavarois van tuinerwt,
een kruidig bolletje ijs, flinterdun
gesneden, licht opbollende radijs
en dragongelei (verklapt chef-kok
Sebastiaan, want we konden het
niet exact determineren). Een ge
durfde compositie, maar alle ele
menten harmoniëren als Donald
en Duck.
De vissoep is minder rijk gevuld
dan de kaart belooft. Mams vist
drie dieetstukjes zalm en vijf gar
naaltjes uit het grote bord. De
lichtoranje soep is wel romig, vol
en vissig lekker. Gemiddeld zijn
de porties bij de Zeezot verdraaid
groot, dus Zeeuwse zuinigheid
kan het niet zijn.
Als hoofdgerechten kiezen we do
radefilet met mango-limoenchut-
ney (20,50 euro), duo van lam
(22,50 euro) en brasvarken 8c kalf
(19,50 euro). Standaard dient de
keukenbrigade van De Zeezot de
gerechten op met Zeeuwse Vle
gel, die op smaak is gebracht met
Ras el Hanout, een Marokkaanse
specerijenmelange. Eigenlijk vin
den we dat superfood van regiona
le bodem lekkerder dan de popu
laire, wat bittere quinoa. Daar
naast ook beetgare groentjes, friet
in twee variaties en salade.
De twee doradefilets zijn fraai ge
dresseerd, met knapperige lamso
ren en een krokantje van zeewier
als accent. De garing is perfect.
De appelmoezige chutney is ons
een tikje te zoet. Het totaal maakt
ons toch wel blij.
Het lamsduo bestaat uit een stoof
potje en een lamsspies inclusief
yoghurtdip met kruiderij waar
we naar gissen. Rozemarijn of iets
van salie? Sebastiaan helpt ons an
dermaal: Palestijnse kruidenmix!.
Met de conclusie dat we onze ken
nis van de Palestijnse keuken drin
gend moeten opvijzelen, zetten
we het mes in het lam. Het vlees
van de spies heeft iets te lang op
de grill gelegen. Iets korter en het
is sappiger, menen we. Onze tong
klakt echter tevreden na een lepel
van het mildkruidige stoofpotje
waarin kokos valt te proeven.
Dezelfde culinaire lef schuilt in
mijn brasvarken - krokant gebak
ken buikspek van het huisvarken
dat vroeger werd gevoed met aard
appels en etensresten - die duel
leert met gegrilde kalfsfilet. Het
kalf is omwikkeld met bacon en
gevuld met paddestoelen en
uitjes. Het gekrulde krokantje is
bereid met schorseneren. Ge
woon omdat het kan, hoor je ze
in de keuken denken. Het zalig,
zachte, lichtzoute brasvarken
luiert op gele, vanilleachtige
foam. De opgerolde kalfsfilet - leu
ke variatie - is milder, maar ook
droger. Ook die heeft naar onze
smaak net iets te lang de grill ge
zien. De bijbehorende groenepe-
persaus is... peperig en vaagt de
foam weg. Zo pingpong je tussen
allerlei smaaksensaties.
De Zeezot verrast ons met twee
plaatjes van desserts. Yoghurt 8c
Citrus (6,50 euro): mousse van si
naasappel, yoghurt-bloedsinaasap-
pelijs, een streep Yuzu-hangop,
koekcrumble, frambozengelei en
citrusfruit. Superfris, superfruitig
ofwel de zomer op je lepel. Mijn
gade smakt een tiramisu van man
go en kokos (7,50) weg: een geel
taartje op cakedeeg. Er liggen ook
druiven en een bolletje kokosijs
bij. Inventieve combinatie.
In De Zeezot koken ze met lef.
Jong en wild. Het talent spat eraf,
maar soms is het een flipperkast.
Af en toe is de passie wat onbe
zonnen, met smaken die bijkans
botsen. Als een talentvolle jonge
bordercollie die zijn training voor
driekwart heeft voltooid, maar
nog een paar kneepjes moet leren
eer hij topsporter is. Toch verla
ten we kwispelend De Zeezot,
121,95 euro achterlatend voor ons
drietjes. Zulke culinaire branie
kunnen we waarderen.
Brasserie De Zeezot,
Zuidstraat 101,Westkapelle
Tel: 0118-570057
zeezot.nl
Een bord vol branie
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Vindingrijke keukenbrigade met lef.
Prijsniveau is prima, zeker voor een
brasserie aan de kust.
Entourage:
Aardige brasserie met een warm inte
rieur en een eigen kreeftenaquarium.
Het terras ligt direct aan de straat en
is daardoor luidruchtig.
Bediening:
Vriendelijk. We mogen zelfs in de keu
ken komen kijken. Een foutje bij de
bestelling wordt snel rechtgezet.
Conclusie:
Braniebrasserie met groeipotentie.
I Doradefilet met Zeeuwse Vlegel, lamsoor en mango-limoenchutney.