Eet gevarieerd 66 Je moet al een goede reden hebben om niet te drinken, zelfs thuis en doordeweeks 18 GEZOND Hoeveel mag je drinken? VOEDING Frank van Berkum Er ontstond vorige maand veel ophef over een publi catie waarin openlijk werd getwijfeld aan het ef fect van sporten om af te vallen. Sporten is belangrijk om veelvoor komende aandoeningen als hart en vaatziekten, suikerziekte, de mentie en zelfs bepaalde kankers met wel 30 procent te verlagen. Maar van sporten val je niet af! De afgelopen halve eeuw zijn we als samenleving veel zwaarder ge worden. Meer dan 50 procent van de Nederlanders is te dik. Tegelij kertijd zijn we meer gaan spor ten. Waar de auteurs van die publica tie zich nog drukker over maken, is het (bij)geloof dat je door meer te gaan sporten ongezond kan blij ven eten. Dat bijgeloof wordt versterkt door reclames met de boodschap: iedere calorie telt en als je maar gaat sporten dan kun je onbe perkt suikerbevattende fris- of vruchtendranken drinken. Nu komen de wetenschappers met hun (tegen)boodschap. Die luidt: 'You cannot outrun a bad diet' (je kunt een ongezond dieet niet wegsporten). Ook het gebruik van de zoge naamde energiedrankjes voor sporters wordt door deze weten schappers aan de kaak gesteld. Want gewone recreatieve spor ters gaan echt niet beter preste ren door het gebruik van die 'sui- kerbommen'. En topsporters en duursporters presteren net zo goed zonder al die extra suikers. Onlangs deed de WHO (World Health Organization) ook een duit in het zakje en adviseert om het gebruik van suikers met min stens de helft te verminderen. Zo zijn de suikers het afgelopen jaar het slechtste jongetje van de klas geworden. Dat is opmerkelijk, omdat in de afgelopen vijftig jaar juist de vet ten in de hoek werden gezet als de belangrijkste dikmakers. )e werd niet alleen dik van vetten maar ook ziek, want verzadigd vet (waaronder dierlijk vet) werd verantwoordelijk gehouden voor het verhoogde cholesterol. Dus ook voor het optreden van hart en vaatziekten en ga zo maar door. Daarom ontwikkelde de voedingsmiddelenindustrie vetar me producten. Dat deed men door verzadigde vetten te vervan gen door koolhydraten, waaron der suikers. Nu blijkt dat die vetarme produc ten net zo slecht te zijn voor je hart- en bloedvaten en net zo dik makend. Er zijn niet één (vet) of twee (vet en suikers) slechte leer lingen in deze klas, maar er werd slecht lesgegeven. De nieuwe visie is dat gezonde voeding veel meer is dan de optel som van vet en suikers. Gezonde voeding bevat van alles een beet je en bestaat uit groente, granen, vlees, vis en zuivel. Te veel van het een, ten koste van het andere, is dus altijd verkeerd. Gezonde voeding betekent ge woon variatie en vooral: niet te veel calorieën! Niet drinken is hip, riep een vriend laatst op een feest je. Hij had al twee maan den geen druppel alcohol meer aangeraakt. Een wijn proeverij met zijn borrel club sloeg hij af. „Want ja, wat moet je daar als je geen wijn meer drinkt." Als je de alcohol laat staan, merk je pas hoeveel aanleidingen er stiekem zijn om het glas te heffen. Een doordeweeks etentje, bijkletsen met een vriendin, terras je nu de zon weer schijnt. En hé, in het weekend hoort dat biertje of wijntje er toch als vanzelfsprekend bij. Zonder erbij stil te staan, zuipen wij Neder landers heel wat af. Veel meer dan vroeger. Vijftig jaar geleden lag de alcoholconsump tie gemiddeld 'maar' op een glas per dag. Dat is nu tweeënhalf glas gemiddeld per volwassene. En ook al maken twee drank jes per dag je nog geen probleemdrinker, de Gezondheidsraad ziet het liever anders (zie kader). Alcohol uit? Niet drinken hip? Nou, niet be paald dus. Maar wat je wel ziet, is dat steeds meer mensen tijdelijk een alcohol break nemen. Niet omdat ze zo verslaafd zijn, maar omdat ze even op de gezonde toer zijn. Op weg naar een sportprestatie bijvoorbeeld alleen nog fruitsapjes drin ken. Graag wat afvallen. Of simpelweg eens willen ervaren of het leven überhaupt nog leuk is zonder drank. Deze voorzichtige trend, als je het zo zou willen noemen, is overgewaaid uit Enge land en Australië waar 'dry january' al ja ren traditie is. Nederland kent nieuwe ini tiatieven zoals IkPas. Daarmee stimuleert het Trimbos-instituut samen met regiona le gezondheidsorganisaties 'Het even niet drinken' en probeert dit net zo gangbaar te maken als de alom bekende Bob. Ook buiten officiële kanalen kiezen steeds meer mensen het hele jaar door voor een vrijwillige drooglegging. Niet zelden ge steund door Facebookclubs en app-groe- pen alsof het hier gaat om een topprestatie. Simone (36), die niet op haar echte naam gegoogeld wil worden, stopte vorige zomer een maand. Min of meer per ongeluk houdt ze het nu alweer acht maanden vol. „Het is niet dat ik zo veel dronk, maar het gebeurde wel elke dag. En de fles wijn ging steeds vroeger op de dag open. Drinken tij dens het eten verschoof langzaam naar vóór het eten. Ik gebruikte een glaasje om Even op de gezonde toer? Daar past een al coholbreak in. Bewust minder drinken voor een sportieve presta tie of het bestrijden van overtollige kilo's. Bijkomend voordeel: je slaapt er beter van. te ontspannen, daar wilde ik vanaf." De docente vroeg haar man mee te doen. „Wat me opviel, is dat hij veel leuker en so cialer werd door alcohol. Daar baalde ik van. Kon het dan niet meer gezellig zijn zonder altijd maar die drank?" Beiden voelen zich beter nu ze niet meer drinken. „Vooral frisser", zegt Simone. „Ik ben 's ochtends meer uitgerust. Voel me fy siek en geestelijk meer in balans." Feestjes? „Jawel, die zijn nog net zo leuk. Al ben ik wel minder extrovert. Alcohol maakt losser. Sociaal gezien, ben ik nu iets gereserveerder. Ik heb daar geen moeite mee. De mensen om ons heen tonen be grip. Negatieve reacties heb ik niet gehad." Er zijn ook tijdelijke niet-drinkers die zeg gen dat je sterk in je schoenen moet staan om de sociale druk te weerstaan toch voor al gezellig mee te drinken. Je wordt algauw voor saaie muts versleten. Of gezondheids freak. Een of twee kan toch geen kwaad? „Er zijn mensen die je diskwalificeren om dat je niet drinkt", merkte Herbert (55) tij dens zijn veertig alcoholvrije dagen in de afgelopen vastenperiode. „Ik kreeg reacties als: 'Jij tikt niet helemaal, je bent toch geen alcoholist. Of: Pffff, als je daarover moet nadenken, heb je wel een probleem'." Niet drinken roept vragen op, wordt als afwij kend gezien. Je bent vast zwanger, moet rij den en anders sta je vast op een of ander dieet. Rob Bovens van het Trimbos-insti tuut wil het automatisme van alcoholge bruik aanpakken, onder meer via de jaar lijkse actie IkPas. „Vroeger dronken men sen vooral bij speciale gelegenheden en bui tenshuis. Je moest er een goede reden voor hebben. Tegenwoordig is het eerder anders om. Je moet al een goede reden hebben om niet te drinken, zelfs doordeweeks en thuis. Die gewoonte doorbreken, maakt mensen bewuster van hun drinkpatroon." De vraag is: hoe slecht zijn die twee glaas jes bij het eten. En hoeveel gezondheids winst kun je eigenlijk boeken door een maand of wat niet te drinken? Herbert zegt vooral beter te slapen. Ook succeservaring van een alcoholbreak deed hem mentaal goed. Anderen zeggen zich fitter te voelen of vallen af, omdat ze over de hele linie be wuster eten en meer bewegen. Die vlieger gaat trouwens niet voor iedereen op. „Ik ging juist compenseren met zakken chips en frisdrank", lacht Herbert. „Want als ik geen pilsje mocht, dan toch in ieder geval iets anders lekkers." Je zou ook verwachten dat mensen na een maand droogstaan de schade inhalen door het erna vrolijk op een extra zuipen te zet ten. Bovens hoort zulke geluiden niet. Ook Herbert deed zichzelf na zijn stopperiode weliswaar een luxe fles absint cadeau, maar meer dan drie glazen dronk hij er tot nu toe niet van. Vanuit zijn lectoraat verslavingspreventie bij de Hogeschool Windesheim gaat Bo vens de fysieke en gedragseffecten van een periode zonder alcohol nu onderzoeken. „Nog niet zo simpel", verwacht Cor de Jong, hoogleraar verslavingszorg aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. „Want wat is fysiek en wat is mentaal? Dat is lastig te onderscheiden. Mensen voelen zich vanzelf beter na een succeservaring. Anders is alles voor niks geweest." De gezondheidseffecten zijn daarnaast heel erg afhankelijk van het niveau van de drinker, zegt De Jong. „Als je elke avond vier, vijf glazen drinkt voor het naar bed gaan, zul je inderdaad beter slapen als je stopt. Vijf tot tien glazen per dag in het weekend bekoop je met maandagochtend blues. Doe je het niet meer, dan is dat ze ker beter voor de gezondheid. Maar twee, drie glazen per dag. Ach, dan valt de scha de wel mee. En zul je dus ook minder ge zondheidswinst boeken door een break." Bovendien: structureel minder drinken, is nog altijd beter dan een maand helemaal niks. Net zoals dat ook geldt voor meer be wegen en gezond eten. Precies daar zit 'm ook de crux. Herbert: „Door even te stop pen, kies ik nu altijd bewuster wanneer ik drink. Ik stel mezelf de vraag: hoe uitgerust wil ik morgen wakker worden? Moet ik vroeg op en fit zijn, dan laat ik dat pilsje staan." WANNEER TE VEEL? Dit is de laatste column van dr. Frank van Berkum, internist. Neem eens een alcoholbreak door Ingrid Beckers foto Getty Images Rob Bovens, Trimbos-instituut reageren? gezondheid@depersdienst.nl Gematigd drinker Ben je als vrouw met maximaal 14 glazen alcohol per week; als man met 21 glazen alcohol per week. Overmatig drinker Vrouwen die 15-35 en mannen die 22-50 glazen alcohol per week drinken. Excessief drinker Vrouwen die meer dan 35 en man nen die meer dan 50 glazen per week drinken. Episodisch excessief drinker vrouwen die op 2 of meer dagen per week 5 of meer glazen drinken en mannen die 2 of meer dagen per week 6 of meer glazen drinken. Het advies voor gezonde mannen luidt: niet meer dan twee glazen alco hol per dag. Voor gezonde volwassen vrouwen geldt: niet meer dan twee glazen per dag. Deze hoeveelheden brengen weinig risico's voor de ge zondheid met zich mee. Drink je meer, dan loop je meer kans op hoge bloeddruk, kanker, hersenbloeding of andere gezondheidsklachten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 19