Het aantal
overvallen op
horecabedrijven
daalt. Op één
sector na: de
snackbar. Voor
'gastjes die snel
geld willen om
een iPhone te
kopen' zijn ze
een ideaal
doelwit.
64
10 SPECTRUM
actueel
TRECH
Twee weken geleden
nog, snackbar Orion
in Amsterdam-Noord.
Vier gastjes van wie
eentje niet ouder dan
12 jaar 'vliegen als rat
ten over de toonbank
en roven het geld', vertelt eigenaar
Willie Heo. „Ze waren met z'n drieën
binnen, eentje bleef buiten, twee met
een mes. Ik stond net te eten toen ze
over de toonbank kwamen. Mes in de
ene hand, andere hand in de kassa.
Dan kan je niks."
Het was de tweede keer in dertien
jaar dat Heo in zijn zaak werd overval
len. Voor de ondernemer reden om
zijn zaak te koop te zetten. „Ik wil
geen derde keer, ik ben 66. Ik wil niet
dat mijn vrouw dit overkomt, als ze
hier alleen is. Als iemand interesse
heeft, verkopen we de zaak."
Het aantal overvallen op horecagele
genheden daalde vorige jaar vrijwel
over de gehele linie; van restaurant
tot pizzabezorger, want zelfs bij die
laatste kan je steeds vaker pinnen.
Maar snackbars zijn vaak laat open,
hebben weinig personeel, zijn moei
lijk te beveiligen en hebben veel cash
geld. Daarom blijft de friteszaak
kwetsbaar. Gemiddeld worden meer
dan honderd snackbars per jaar over
vallen. Gergeld blijft het niet bij één
keer.
Joris Prinssen van Koninklijke Horeca
Nederland kent de cijfers en put zich
uit in overvaltips. De belangrijkste
wellicht: snackbarovervallers zijn
geen zware, goed voorbereide crimine
len, maar „gastjes die snel geld willen
om een iPhone te kopen."
Prinssen: „Ze zijn impulsief, driftig,
gehaast, zenuwachtig. Heel belangrijk
is dus om zelf rustig te blijven. Al zijn
er zat snackbarhouders die het niet
pikken en met een schep kokend fri
tuurvet gaan gooien."
Het allermooiste voorbeeld in die cate
gorie is snackbar Elinkwijk aan de Le-
limanstraat in de Utrechtse wijk Zui
len. De beveiligingscamerabeelden, te
De laatste
jaren ben ik
zes keer
overvallen.
Pistool,
pepper-
spray, alles
hebben we
hier gehad
vinden op Youtube, van deze com
pleet mislukte overval zijn bijna hila
risch. Twee overvallers komen binnen
met zakken over hun hoofd en mes
sen in de hand. Een klant met stevig
postuur deinst even terug, maar even
later als de overvallers niet opletten,
pakt hij een stoel en ramt op de
rovers in. Snackbarhoudster Lin
Zheng grijpt vervolgens haar kans en
kwakt tijdens de knokpartij tot twee
keer toe een plens frituurvet over de
overvallers. Daarna wordt het een
soort Comedy Capers: de overvallers
glibberen en glijden over het gladde
frituurvet door de zaak en de broek
van de klant zakt ook nog eens af. Dat
is te veel voor het roversduo dat de be
nen neemt. Net op dat moment komt
Lins man Xiao met zwabber in de han
den aangeschaatst op de spekgladde
vloer om ook wat meppen uit te de
len. De overvallers werden later ge
pakt en kregen een paar jaar cel.
„Dat frituurvet was 175 graden", zegt
Lin Zheng. „Het kwam op hun kleren.
Of ze echt gewond waren, heb ik
Snel geld nodig? Overval
door Victor Schildkamp
Eigenaar snackbar
Judith in Hoorn