Het aantal overvallen op horecabedrijven daalt. Op één sector na: de snackbar. Voor 'gastjes die snel geld willen om een iPhone te kopen' zijn ze een ideaal doelwit. 64 10 SPECTRUM actueel TRECH Twee weken geleden nog, snackbar Orion in Amsterdam-Noord. Vier gastjes van wie eentje niet ouder dan 12 jaar 'vliegen als rat ten over de toonbank en roven het geld', vertelt eigenaar Willie Heo. „Ze waren met z'n drieën binnen, eentje bleef buiten, twee met een mes. Ik stond net te eten toen ze over de toonbank kwamen. Mes in de ene hand, andere hand in de kassa. Dan kan je niks." Het was de tweede keer in dertien jaar dat Heo in zijn zaak werd overval len. Voor de ondernemer reden om zijn zaak te koop te zetten. „Ik wil geen derde keer, ik ben 66. Ik wil niet dat mijn vrouw dit overkomt, als ze hier alleen is. Als iemand interesse heeft, verkopen we de zaak." Het aantal overvallen op horecagele genheden daalde vorige jaar vrijwel over de gehele linie; van restaurant tot pizzabezorger, want zelfs bij die laatste kan je steeds vaker pinnen. Maar snackbars zijn vaak laat open, hebben weinig personeel, zijn moei lijk te beveiligen en hebben veel cash geld. Daarom blijft de friteszaak kwetsbaar. Gemiddeld worden meer dan honderd snackbars per jaar over vallen. Gergeld blijft het niet bij één keer. Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland kent de cijfers en put zich uit in overvaltips. De belangrijkste wellicht: snackbarovervallers zijn geen zware, goed voorbereide crimine len, maar „gastjes die snel geld willen om een iPhone te kopen." Prinssen: „Ze zijn impulsief, driftig, gehaast, zenuwachtig. Heel belangrijk is dus om zelf rustig te blijven. Al zijn er zat snackbarhouders die het niet pikken en met een schep kokend fri tuurvet gaan gooien." Het allermooiste voorbeeld in die cate gorie is snackbar Elinkwijk aan de Le- limanstraat in de Utrechtse wijk Zui len. De beveiligingscamerabeelden, te De laatste jaren ben ik zes keer overvallen. Pistool, pepper- spray, alles hebben we hier gehad vinden op Youtube, van deze com pleet mislukte overval zijn bijna hila risch. Twee overvallers komen binnen met zakken over hun hoofd en mes sen in de hand. Een klant met stevig postuur deinst even terug, maar even later als de overvallers niet opletten, pakt hij een stoel en ramt op de rovers in. Snackbarhoudster Lin Zheng grijpt vervolgens haar kans en kwakt tijdens de knokpartij tot twee keer toe een plens frituurvet over de overvallers. Daarna wordt het een soort Comedy Capers: de overvallers glibberen en glijden over het gladde frituurvet door de zaak en de broek van de klant zakt ook nog eens af. Dat is te veel voor het roversduo dat de be nen neemt. Net op dat moment komt Lins man Xiao met zwabber in de han den aangeschaatst op de spekgladde vloer om ook wat meppen uit te de len. De overvallers werden later ge pakt en kregen een paar jaar cel. „Dat frituurvet was 175 graden", zegt Lin Zheng. „Het kwam op hun kleren. Of ze echt gewond waren, heb ik Snel geld nodig? Overval door Victor Schildkamp Eigenaar snackbar Judith in Hoorn

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 68