Kwakkelweer zit de
asperges beetje dwars
Bressiaander legt krans op de Dam
Dodenherdenking
op negentien plaatsen
28 ZEEUWS-VLAANDEREN
TRUCK FOOD FESTIVAL
Vlaanderen valt voor 'truckfood'.
Onder de aanbieders zijn opvallend
veel Nederlanders.
éi
Dikker kijkt bijna constant op
WeerOnline en wordt nog niet
vrolijk van de vooruitzichten.
Maar dat wil niet zeggen dat hij
baalt als een stekker. De afgelo
pen 2,5 week werden elke dag as
perges gestoken. Particulieren, die
de asperges in de winkel aan het
bedrijf komen halen, en restau
rants roemen als gewoonlijk de
kwaliteit. „Het seizoen duurt nog
maar zeven weken, waarin het
nog helemaal goed kan komen.
We spannen boven het plastic
van een aantal aspergebedden een
extra doorzichtig zeiltje. Door het
'serre-effect' wordt het warmer,
waardoor de wat latere asperges
(backlim) zich iets eerder laat
zien en wij doorlopend aanbod
hebben", legt Bastiaan Dikker uit.
Over twee weken zorgt topkok
Sander-Jan Beirens dat gasten in
een tent bij de Spitsbroekboerde-
rij weer kunnen genieten van een
verfijnd aspergemenu.
OOSTENDE (B) - Het concept is vrij
simpel. Je zorgt voor een gezellige
markt in een park met een keur
aan originele voertuigen van waar
uit een uitgebreide waaier aan we
reldse gerechten wordt aangebo
den. Voeg daar wat achtergrond
muziek aan toe met leuke bars, ge
zellige zithoeken en randanimatie
en je kunt genieten van een hip
eetfestijn in de buitenlucht.
Het Leopoldpark in de Vlaamse
badstad Oostende vormt nog tot
en met zondag het decor voor het
foodtruckfestival Barrio Cantina.
Je ontdekt er gerechten uit alle
windstreken, bereid door mensen
met een passie voor eten. Jonge
chefs zonder geld voor een eigen
restaurant kunnen op die manier
met een beperkte investering
toch een groot publiek van hun
gerechten laten proeven.
De oude 'rollende keukens' bie
den verschillende exotische ge
rechten aan zoals Mexicaanse bur-
rito's, Vietnamese springrolls,
Amerikaanse hamburgers, Thaise
dumplings en mojito's.
Opvallend is dat driekwart van de
koks met een bijzonder voertuig
uit Nederland is afgezakt. Onder
hen Allan Prosetiko uit Delft. Met
zijn fraai omgebouwde Ford Köln
uit 1954 is hij na een rit van vijf
uur en enkele sleutelmomenten
in Oostende neergestreken om
zijn authentieke Surinaamse ge
rechten aan het Vlaamse publiek
te slijten. „In Suriname wonen
zo'n twintig verschillende volke
ren, die er allemaal hun eigen
kookgewoontes er op na houden.
Ik wil graag de Vlamingen laten
kennis maken met al die heerlijk
heden."
Michiel de Koet uit Amsterdam is
bijna elk weekend samen met
zijn Spaanse compagnon Ulises
Bendala Rodriquez, een gecertifi
ceerd Iberico-hamsnijder, op pad
met zijn 'Citroënkeuken' met de
passende naam: 'Of je Spaanse
worst lust'. Het blijkt dat de Vla
mingen ze wel lusten.
Bijzonder is een kraam van Bart
Smit, eveneens uit Amsterdam,
waar je 'krekels op een stekel'
kunt proeven of een pannenkoek
met meelworm. Hier blijkt toch
dat de Vlamingen toch wat af
wachtend reageren. „Maar een
maal dichterbij wagen ze het wel
mijn pikante lekkernij te proe
ven", meldt Smit. „Belgen zijn
toch echte Bourgondiërs, wat het
succes van culinaire festivals hier
verklaard."
Organisator Tim van den Heuvel
startte vorig jaar in Gent en Ant
werpen met de formule. „In Ne
derland bestaat zoiets al langer. In
Vlaanderen zijn we nu bezig met
een inhaalslag. We konden voor
dit evenement kiezen uit driehon
derd aanmeldingen. We hebben
het bewust kleinschalig gehou
den. We kozen voor de meest ori
ginele en gevarieerde jonge onder
nemers. Belangrijk is dat het geen
grootscheepse markt wordt. Het
oog wil ook wat, en de onderne
mers mogen niet te duur zijn."
De kracht van de aanbieders is
hun specialisatie, vindt Van den
Heuvel. „Een foodtruck die enkel
hamburgers serveert, of enkel die
ene authentieke Vietnamese noe
delsoep, zal vanzelf betere kwali
teit leveren dan een restaurant
met een menukaart van hier tot
in Nagasaki."
BARRIO CANTINA
Provoost (83) maakte het bombar
dement op Breskens, op 11 septem
ber 1944, mee. 'De oorlog' liet
hem daarna niet meer los. Pro
voost schilderde onder meer een
drieluik over het bombardement,
dat nu te zien is in zorgcentrum
Hooge Platen in Breskens. Hij is
ook initiatiefnemer en ontwerper
van het oorlogsmonument aan de
Steenoven. Sinds acht jaar is Pro
voost verder aangesloten bij het
Steunpunt Gastsprekers WOU'.
„Ik bezoek scholen in heel Zee
land om kinderen mijn verhaal
over de oorlog te vertellen", ver
telt hij. Via die weg werd Pro
voost door het Nationaal Comité
4 en 5 mei gevraagd of hij maan
dag een krans wil leggen in Am
sterdam. Dat gebeurt tijdens de
grootste herdenking van het land,
die rechtstreeks wordt uitgezon
den op televisie. Provoost legt
kort na 20.00 uur een krans voor
alle Nederlandse burgers die tij
dens de Tweede Wereldoorlog
omkwamen in Europa. Er worden
tegelijkertijd kransen gelegd voor
Nederlandse slachtoffers in Azië,
en voor gesneuvelde militairen en
koopvaardijpersoneel.
Hippe hap uit
Bastiaan Dikker steekt in dit seizoen elke dag asperges, foto Ronald den
Dekker
door René Hoonhorst
EEDE - Een goed seizoen is het nog
niet voor de aspergetelers, vindt
Bastiaan Dikker van aspergeboerde
rij Spitsbroek in Eede. De tempera
tuur daalt 's nachts nog vaak rich
ting vriespunt en overdag laat de
zon het ook nogal eens afweten.
TERNEUZEN - Zeeuws-Vlaanderen
herdenkt maandag, 4 mei, de
slachtoffers van de Tweede Wereld
oorlog. Het programma ziet er als
volgt uit.
AARDENBURC: 19.00 uur, Sint Baafs:
herdenking, aansluitend stille tocht
naar de begraafplaats. 20.00 uur, be
graafplaats: herdenking.
AXEL: 19.00 uur, De Halle: tocht naar
begraafplaats. 19.20 uur, begraaf
plaats: herdenking, aansluitend tocht
naar Poolse monument aan de Zee
straat. 20.00 uur, Zeestraat: herden
king, aansluitend tocht naar De Halle.
20.30 uur, De Halle: herdenking.
BIERVLIET: 19.45 uur, monument
aan de Paulinahaven: herdenking.
20.30 uur, Maarleveldstraat: herden
king.
BRESKENS: 19.40 uur, Samen Op
Weg Kerk: vertrek stille tocht. 20.10
uur, begraafplaats: rondgang langs oor
logsgraven en bloemlegging.
CADZAND: 19.15 uur, hervormde
kerk: herdenking, aansluitend stille
tocht naar begraafplaats. 20.00 uur,
begraafplaats: herdenking.
CRAAUW: 19.30 uur, dorpsplein: ver
trek stille tocht naar begraafplaats.
20.00 uur, begraafplaats: herdenking.
HOEK: 19.15 uur, PKN-kerk: herden
kingsdienst. Aansluitend tocht naar
monument aan de Julianastraat. 20.00
uur, Julianastraat: herdenking.
HOOFDPLAAT: 19.45 uur, dorpshuis:
vertrek stille tocht naar monument
aan Spuikom. 20.00 uur, Spuikom:
herdenking.
HULST: 18.45 uur, basiliek: muziek en
gedichten. 19.30 uur, stadhuis: bloe-
menlegging, daarna stille tocht naar
monument aan de Clacisweg. 20.00
uur: Clacisweg: herdenking.
KOEWACHT: 19.30 uur, katholieke
kerk: herdenkingsdienst, muziek, toe
spraken. Aansluitend bloemlegging bij
het monument op het kerkhof.
KLOOSTERZANDE: 18.30 uur, Hof te
Zande Kerk: dienst. 19.15 uur, Hof te
Zandeplein: herdenking. Daarna, be
graafplaats Hulsterweg: kranslegging.
20.00 uur, Hof te Zandeplein: herden
king.
OOSTBURC: 19.00 uur, hervormde
kerk: herdenking, aansluitend stille
tocht naar monument aan Raadhuis
plein. 20.00 uur, Raadhuisplein: her
denking.
PHILIPPINE, 19.00 uur, Isabellahaven:
herdenking.
RETRANCHEMENT: 19.25, Markt:
herdenking.
SAS VAN CENT: 19.45 uur, De Sta
tie: herdenking. Aansluitend tocht
naar monument aan Keizer Karelplein.
20.40 uur, Keizer Karelplein: Muziek,
gedichten, bloemlegging, défilé.
SCHOONDIJKE: 19.00 uur, protes
tantse kerk: herdenking, aansluitend
stille tocht naar begraafplaats. 20.00
uur, begraafplaats: herdenking.
SLUIS: 18.50 uur, belfort: herdenking.
19.50 uur, oorlogsmonument op de
Groote Markt: herdenking.
TERNEUZEN: 18.40 uur, Grote Kerk:
bezinningsbijeenkomst. 19.25 uur,
Markt: vertrek stille tocht naar monu
ment bij Middensluis. 20.00 uur, Mid-
densluis: herdenking. Aansluitend stil
le tocht naar de Markt. 20.30 uur,
Markt: muziek.
ZAAMSLAC: 19.30 uur, Plein West:
vertrek stille tocht naar Poolse Brug.
20.00 uur, Poolse Brug: herdenking.
door Frank Cijsel
Het Belgian Food Truck Festival in
het Leopoldpark in Oostende
werd gisteren geopend en duurt
nog tot zondag.
Het evenement is een initiatief
van de organisatie Barrio Cantina,
dat 'worldfood' wil promoten en
jonge, kleine ondernemers een po
dium wil bieden.
Het festival begint dagelijks om
12.00 uur en duurt tot laat in de
avond.
Na Oostende houdt Barrio Cantina
nog dit jaar gelijksoortige festivals
in Gent, Antwerpen en Brugge.
Meer informatie is te vinden op
www.facebook.com/barriocantina
en www.barriocantina.be.
door Wilma Valk
Johan Provoost
BRESKENS - Johan Provoost uit Bres-
kens is maandagavond één van de
kransleggers tijdens de nationale
oorlogsherdenking op de Dam in
Amsterdam. Hij legt een krans na
mens en voor de burgerslachtof
fers.
In de kokosnoot zit een verrassend lekkere vulling.