Kwakkelweer zit de asperges beetje dwars Bressiaander legt krans op de Dam Dodenherdenking op negentien plaatsen 28 ZEEUWS-VLAANDEREN TRUCK FOOD FESTIVAL Vlaanderen valt voor 'truckfood'. Onder de aanbieders zijn opvallend veel Nederlanders. éi Dikker kijkt bijna constant op WeerOnline en wordt nog niet vrolijk van de vooruitzichten. Maar dat wil niet zeggen dat hij baalt als een stekker. De afgelo pen 2,5 week werden elke dag as perges gestoken. Particulieren, die de asperges in de winkel aan het bedrijf komen halen, en restau rants roemen als gewoonlijk de kwaliteit. „Het seizoen duurt nog maar zeven weken, waarin het nog helemaal goed kan komen. We spannen boven het plastic van een aantal aspergebedden een extra doorzichtig zeiltje. Door het 'serre-effect' wordt het warmer, waardoor de wat latere asperges (backlim) zich iets eerder laat zien en wij doorlopend aanbod hebben", legt Bastiaan Dikker uit. Over twee weken zorgt topkok Sander-Jan Beirens dat gasten in een tent bij de Spitsbroekboerde- rij weer kunnen genieten van een verfijnd aspergemenu. OOSTENDE (B) - Het concept is vrij simpel. Je zorgt voor een gezellige markt in een park met een keur aan originele voertuigen van waar uit een uitgebreide waaier aan we reldse gerechten wordt aangebo den. Voeg daar wat achtergrond muziek aan toe met leuke bars, ge zellige zithoeken en randanimatie en je kunt genieten van een hip eetfestijn in de buitenlucht. Het Leopoldpark in de Vlaamse badstad Oostende vormt nog tot en met zondag het decor voor het foodtruckfestival Barrio Cantina. Je ontdekt er gerechten uit alle windstreken, bereid door mensen met een passie voor eten. Jonge chefs zonder geld voor een eigen restaurant kunnen op die manier met een beperkte investering toch een groot publiek van hun gerechten laten proeven. De oude 'rollende keukens' bie den verschillende exotische ge rechten aan zoals Mexicaanse bur- rito's, Vietnamese springrolls, Amerikaanse hamburgers, Thaise dumplings en mojito's. Opvallend is dat driekwart van de koks met een bijzonder voertuig uit Nederland is afgezakt. Onder hen Allan Prosetiko uit Delft. Met zijn fraai omgebouwde Ford Köln uit 1954 is hij na een rit van vijf uur en enkele sleutelmomenten in Oostende neergestreken om zijn authentieke Surinaamse ge rechten aan het Vlaamse publiek te slijten. „In Suriname wonen zo'n twintig verschillende volke ren, die er allemaal hun eigen kookgewoontes er op na houden. Ik wil graag de Vlamingen laten kennis maken met al die heerlijk heden." Michiel de Koet uit Amsterdam is bijna elk weekend samen met zijn Spaanse compagnon Ulises Bendala Rodriquez, een gecertifi ceerd Iberico-hamsnijder, op pad met zijn 'Citroënkeuken' met de passende naam: 'Of je Spaanse worst lust'. Het blijkt dat de Vla mingen ze wel lusten. Bijzonder is een kraam van Bart Smit, eveneens uit Amsterdam, waar je 'krekels op een stekel' kunt proeven of een pannenkoek met meelworm. Hier blijkt toch dat de Vlamingen toch wat af wachtend reageren. „Maar een maal dichterbij wagen ze het wel mijn pikante lekkernij te proe ven", meldt Smit. „Belgen zijn toch echte Bourgondiërs, wat het succes van culinaire festivals hier verklaard." Organisator Tim van den Heuvel startte vorig jaar in Gent en Ant werpen met de formule. „In Ne derland bestaat zoiets al langer. In Vlaanderen zijn we nu bezig met een inhaalslag. We konden voor dit evenement kiezen uit driehon derd aanmeldingen. We hebben het bewust kleinschalig gehou den. We kozen voor de meest ori ginele en gevarieerde jonge onder nemers. Belangrijk is dat het geen grootscheepse markt wordt. Het oog wil ook wat, en de onderne mers mogen niet te duur zijn." De kracht van de aanbieders is hun specialisatie, vindt Van den Heuvel. „Een foodtruck die enkel hamburgers serveert, of enkel die ene authentieke Vietnamese noe delsoep, zal vanzelf betere kwali teit leveren dan een restaurant met een menukaart van hier tot in Nagasaki." BARRIO CANTINA Provoost (83) maakte het bombar dement op Breskens, op 11 septem ber 1944, mee. 'De oorlog' liet hem daarna niet meer los. Pro voost schilderde onder meer een drieluik over het bombardement, dat nu te zien is in zorgcentrum Hooge Platen in Breskens. Hij is ook initiatiefnemer en ontwerper van het oorlogsmonument aan de Steenoven. Sinds acht jaar is Pro voost verder aangesloten bij het Steunpunt Gastsprekers WOU'. „Ik bezoek scholen in heel Zee land om kinderen mijn verhaal over de oorlog te vertellen", ver telt hij. Via die weg werd Pro voost door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd of hij maan dag een krans wil leggen in Am sterdam. Dat gebeurt tijdens de grootste herdenking van het land, die rechtstreeks wordt uitgezon den op televisie. Provoost legt kort na 20.00 uur een krans voor alle Nederlandse burgers die tij dens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in Europa. Er worden tegelijkertijd kransen gelegd voor Nederlandse slachtoffers in Azië, en voor gesneuvelde militairen en koopvaardijpersoneel. Hippe hap uit Bastiaan Dikker steekt in dit seizoen elke dag asperges, foto Ronald den Dekker door René Hoonhorst EEDE - Een goed seizoen is het nog niet voor de aspergetelers, vindt Bastiaan Dikker van aspergeboerde rij Spitsbroek in Eede. De tempera tuur daalt 's nachts nog vaak rich ting vriespunt en overdag laat de zon het ook nogal eens afweten. TERNEUZEN - Zeeuws-Vlaanderen herdenkt maandag, 4 mei, de slachtoffers van de Tweede Wereld oorlog. Het programma ziet er als volgt uit. AARDENBURC: 19.00 uur, Sint Baafs: herdenking, aansluitend stille tocht naar de begraafplaats. 20.00 uur, be graafplaats: herdenking. AXEL: 19.00 uur, De Halle: tocht naar begraafplaats. 19.20 uur, begraaf plaats: herdenking, aansluitend tocht naar Poolse monument aan de Zee straat. 20.00 uur, Zeestraat: herden king, aansluitend tocht naar De Halle. 20.30 uur, De Halle: herdenking. BIERVLIET: 19.45 uur, monument aan de Paulinahaven: herdenking. 20.30 uur, Maarleveldstraat: herden king. BRESKENS: 19.40 uur, Samen Op Weg Kerk: vertrek stille tocht. 20.10 uur, begraafplaats: rondgang langs oor logsgraven en bloemlegging. CADZAND: 19.15 uur, hervormde kerk: herdenking, aansluitend stille tocht naar begraafplaats. 20.00 uur, begraafplaats: herdenking. CRAAUW: 19.30 uur, dorpsplein: ver trek stille tocht naar begraafplaats. 20.00 uur, begraafplaats: herdenking. HOEK: 19.15 uur, PKN-kerk: herden kingsdienst. Aansluitend tocht naar monument aan de Julianastraat. 20.00 uur, Julianastraat: herdenking. HOOFDPLAAT: 19.45 uur, dorpshuis: vertrek stille tocht naar monument aan Spuikom. 20.00 uur, Spuikom: herdenking. HULST: 18.45 uur, basiliek: muziek en gedichten. 19.30 uur, stadhuis: bloe- menlegging, daarna stille tocht naar monument aan de Clacisweg. 20.00 uur: Clacisweg: herdenking. KOEWACHT: 19.30 uur, katholieke kerk: herdenkingsdienst, muziek, toe spraken. Aansluitend bloemlegging bij het monument op het kerkhof. KLOOSTERZANDE: 18.30 uur, Hof te Zande Kerk: dienst. 19.15 uur, Hof te Zandeplein: herdenking. Daarna, be graafplaats Hulsterweg: kranslegging. 20.00 uur, Hof te Zandeplein: herden king. OOSTBURC: 19.00 uur, hervormde kerk: herdenking, aansluitend stille tocht naar monument aan Raadhuis plein. 20.00 uur, Raadhuisplein: her denking. PHILIPPINE, 19.00 uur, Isabellahaven: herdenking. RETRANCHEMENT: 19.25, Markt: herdenking. SAS VAN CENT: 19.45 uur, De Sta tie: herdenking. Aansluitend tocht naar monument aan Keizer Karelplein. 20.40 uur, Keizer Karelplein: Muziek, gedichten, bloemlegging, défilé. SCHOONDIJKE: 19.00 uur, protes tantse kerk: herdenking, aansluitend stille tocht naar begraafplaats. 20.00 uur, begraafplaats: herdenking. SLUIS: 18.50 uur, belfort: herdenking. 19.50 uur, oorlogsmonument op de Groote Markt: herdenking. TERNEUZEN: 18.40 uur, Grote Kerk: bezinningsbijeenkomst. 19.25 uur, Markt: vertrek stille tocht naar monu ment bij Middensluis. 20.00 uur, Mid- densluis: herdenking. Aansluitend stil le tocht naar de Markt. 20.30 uur, Markt: muziek. ZAAMSLAC: 19.30 uur, Plein West: vertrek stille tocht naar Poolse Brug. 20.00 uur, Poolse Brug: herdenking. door Frank Cijsel Het Belgian Food Truck Festival in het Leopoldpark in Oostende werd gisteren geopend en duurt nog tot zondag. Het evenement is een initiatief van de organisatie Barrio Cantina, dat 'worldfood' wil promoten en jonge, kleine ondernemers een po dium wil bieden. Het festival begint dagelijks om 12.00 uur en duurt tot laat in de avond. Na Oostende houdt Barrio Cantina nog dit jaar gelijksoortige festivals in Gent, Antwerpen en Brugge. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/barriocantina en www.barriocantina.be. door Wilma Valk Johan Provoost BRESKENS - Johan Provoost uit Bres- kens is maandagavond één van de kransleggers tijdens de nationale oorlogsherdenking op de Dam in Amsterdam. Hij legt een krans na mens en voor de burgerslachtof fers. In de kokosnoot zit een verrassend lekkere vulling.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 67