66 We hebben ruimte
voor één extra
productielijn, maar
dan houdt het op
VERDIEPING 13
gebeurt met een straaltje
licht dat door het bier
DUURZAAMHEID
productielijn. „We hebben er ne
gen, dus reken maar uit hoeveel
biertjes we kunnen produceren."
In een volgende hal scheren blik
jes en fusten over lopende ban
den, nog een gebouw erna flesjes
Desperados en Sol, het merk van
Mexicaanse bierbrouwer Femsa.
Heineken kocht dat vijfjaar terug
voor bijna 4 miljard euro. „Nee,
die merken worden niet allemaal
in Zuid-Amerika zelf gebrou
wen", glimlacht De Jonge, die zelf
al 28 jaar bij Heineken werkt.
Het afvullen is een wonder der
techniek: is een flesje gevuld, dan
schuimt het bier in de hals een
beetje. Dat is prima, want zo
wordt de in het pijpje aanwezige
zuurstof naar buiten geduwd. Ver
volgens drukt een apparaat de
kroon erop en spoelt een douche
een paar meter verder het reste
rende schuim van de hals af. Het
hele proces speelt zich af in secon
den, terwijl de lopende band op
volle toeren doordraait.
De Jonge drukt de bezoekers op
het hart de verplichte veiligheids-
brillen op te houden. „Af en toe
kan er een flesje breken." Al die
flesjes die 24 uur per etmaal wor
den gevuld, worden minutieus op
kwaliteit gecontroleerd. Dat
heen schijnt. „Eén op de duizend
flesjes is niet goed en wordt van
de lopende band geduwd."
Ook het glas zelf worden nageke
ken, van elk groen flesje worden
vijf foto's gemaakt. Zit er een kar
telt je of butsje op een flesje, dan
wordt dat automatisch uitgesto
ten.
Het brouwen gebeurt in het
brouwhuis, licht hoofdbrouwer
Jean Dohmen toe. Daar wordt de
uit gerst verkregen mout opgelost
in tanks met 85.000 liter water.
Zo komt zetmeel vrij en ontstaat
de substantie 'wort'. Dan wordt
hop toegevoegd, waarna verderop
de vergisting volgt. Daarbij ont
staat de alcohol. „In feite is brou
wen het omzetten van zetmeel in
suikerwater, dat weer wordt ver
gist", vat Dohmen samen.
In het brouwhuis is het vochtig
en heet, tot wel 30 graden. De
wort wordt namelijk gekookt, het
raampje van de tank is kokend
heet. De zoete, bloemige geur van
de hop is overal.
De brouwerij in Zoeterwoude,
een dorp langs de A4 bij Leiden,
is gedurende het 40-jarig bestaan
met Heineken meegegroeid. In de
beginjaren werd jaarlijks 'slechts'
150 miljoen liter bier gebrouwen,
bijna tien keer minder dan nu.
Het was de tijd dat de fusie
met grootste concurrent
Amstel achter de rug was
en topman Freddy Hei
neken zich opmaakte
om de wereld te veroveren. De
Zoeterwoudse brouwerij verving
die in Rotterdamse en twee facili
teiten in Amsterdam.
Het neerzetten van de brouwerij,
die op 18 april 1975 door prins
Bernhard officieel werd geopend,
kostte destijds 200 miljoen gul
den. Als dank kreeg de prins van
Heineken een cheque van
100.000 gulden voor het Wereld
Natuur Fonds. Verder was de ge
hele Zoeterwoudse bevolking uit
genodigd voor een gigantisch bier
feest. Dat laatste zou nu waar
schijnlijk niet meer kunnen. „We
- -
willen te veel drinken natuurlijk
niet promoten", toont de direc
teur zich politiek correct.
De jaren '70 zijn nu nog slechts
zichtbaar in de 'Apollo's': de grote
opslagtanks, vernoemd naar de
Amerikaanse maanraketten van
weleer.
Nu, in20i5, draait de brouwérij op
J
de randen van zijn capaciteit. Het
110 voetbalvelden grote terrein is
tjokvol en bevat naast de brouwe
rij 7,5 kilometer aan wegen, een af-
valzuiveringsinstallatie, testlab
Heinekens proefbrouwerij voor
het ontwikkelen van nieuwe bie
ren, een voetbalveld en vier ten
nisbanen.
Bovendien zijn Heineken Neder
land en de wereldwijde bevoorra
dingsafdeling van de biergigant er
gehuisvest. Al met al werken 1700
van de 2700 Heineken-Neder-
land-werknemers in ons land in
Zoeterwoude, van wie 580 in de
brouwerij zelf. „We hebben plek
om één productielijn bij te bou
wen, maar dan houdt het wel op."
Aan het einde van de tour neemt
De Jonge zijn gasten mee naar de
exportloods. Enorme hoeveelhe
den metershoog opgestapelde pal
lets staan klaar om Heerlijk Hel
der Heineken te verschepen.
Ruim twee derde van al het bier
dat in Zoeterwoude wordt gebrou
wen, gaat de wereld over. Het gaat
onder meer naar de VS, waar
Heineken nog altijd het nummer
één importbier is.
Dat vervult De Jonge met trots.
„Dit is behoorlijk bijzonder", zegt
hij als hij op de bovenste verdie
ping van de 40 meter hoge mout-
silo de brouwerij overziet. „Van
uit Zoeterwoude leveren we aan
160 landen, geen enkele bierbrou
wer doet dat. Dat is onze wereld
wijde Nederlandse handelsgeest."
VRIJDAG 1 MEI 2015
Van links naar rechts:
Het terrein van Heineken
langs het spoor tussen Lei
den en Alphen aan den Rijn
is door de jaren heen tjokvol
gebouwd.
Directeur Supply Willem de
Jonge.
Techniek van nu.
Hoofdbrouwer Jean Dohmen.
foto's Shody Careman
Heinekens victorie
'Zoeterwoude' hoort al
bij de meest energie-effi
ciënte brouwerijen ter
wereld, maar Heineken
wil Europa's grootste
brouwerij binnen vijfjaar
volledig C02-neutraal ma
ken. Aan de rand van het
terrein verrijzen volgend
jaar vier grote windturbi
nes, die 40 procent van
de stroom gaan opwek
ken. Mede dankzij Hei
neken heeft Alphen aan
den Rijn sinds enkele ja
ren een binnenhaven. De
honderdduizend jaarlijk
se vrachtwagens hoeven
daardoor niet meer naar
de Rotterdamse of Ant
werpse haven te rijden.
Heineken zoekt ook an
dere oplossingen om de
logistiek te verduurza
men. Zo krijgt een aantal
trucks elektromotoren.
Willem de Jonge,
directeur bij Heineken
34722
foto Shody Careman