m
Ie
Of je nu een
flesje Heineken
in Amerika koopt
of in Taiwan,
de inhoud is
gebrouwen in
Zoeterwoude.
12 VERDIEPING
BIERBROUWERIJ
HET GEHEIM
e grootste brou
werij en het
kloppend hart
van het con
cern bestaat de
ze maand op
de kop af veer
tig jaar. Elk uur worden er hon
derdduizenden flesjes Heineken
en Amstel gevuld, verpakt en de
wereld over verscheept. Ter ere
van de verjaardag geeft directeur
Willem de Jonge een exclusieve
rondleiding.
Nee, noem het geen fabriek, dat is
vloeken in de Heinekenkerk. „Fris
drank bottel je in een fabriek, bier
wordt gebrouwen!" Heel even
toont De Jonge, directeur Supply
van Heineken voor de Benelux,
zich een streng docent. Ondanks
een actuele productiecapaciteit
van 1,35 miljard liter bier per jaar
wordt het goudgele gerstenat nog
op exact dezelfde, ambachtelijke
wijze gebrouwen als toen oprich
ter Gerard Adriaan Heineken in
1864 zijn Amsterdamse brouwerij-
tje De Hooiberg kocht.
De receptuur van anderhalve
eeuw geleden is nog altijd lei
dend, zeggen ze bij Heineken, net
als bij bijvoorbeeld Coca-Cola.
„Alleen is bier voor 100 procent
een natuurlijk product, het be
staat slechts uit vol-mout, water,
hop en gist. Veel consumenten be
seffen dat niet." Niet dat bierbrou-
- je
wen daarmee eenvoudig is. De
Jonge: „Met dat kleine palet valt
oneindig te variëren. Zo kun je
met de hoeveelheid hop de bitter
heid aanpassen, terwijl het bier
door het korter of langer rooste
ren van de mout, alle kleuren kan
krijgen."
Het ambachtelijke proces is in
Zoeterwoude naar industriële
schaal getild en tot in detail geper
fectioneerd, vertelt De Jonge in
de oude kamer van wijlen Freddy
Heineken. Die kamer hangt vol
memorabilia en is op verzoek van
de biermagnaat uitgerust met
glas-in-loodramen.
Die industriële schaal is goed
zichtbaar als De Jonge de verslag
gever en fotograaf meeneemt
naar een van de giganti
sche productiehallen.
Onder oorverdovend
lawaai vliegen duizen
den bierflesjes over
honderden meters
aan lopende banden
voorbij. Aan de ene
kant het groen van
Heineken en de ande
re kant het rood van
Amstel. „Elk uur wor
den 80.000 flesjes
met bier afgevuld",
weet De Jonge.
En dat is per
Van links naar rechts:
De brouwerij net na de
oplevering.
Het complex werd offici
eel geopend door prins
Bernhard, geflankeerd
door Freddy Heineken e
burgemeester Detmers
van Zoeterwoude.
De techniek van toen.
foto's Heineken
Bij Zoeterwoude begon
H# 5 il Als enige brouwer ter wereld laat Heineken zijn
Ii M '5'er §'sten 'n horizontale tanks. Dat zorgt voor
g ifl t® minder waterdruk dan bij gisting in een hoge, ver-
öjjjgpf ticale tank. In combinatie met de speciale type
'A-gist' zorgt dat voor de kenmerkende smaak.
BOKf Daarnaast rijpt Heineken-bier enkele weken lan-
(i §er dan dat van de concurrentie. Van begin tot
eind vergt het brouwproces één maand. Dat is
duur, want daardoor zijn veel opslagtanks nodig. In Heineken zit verder rela
tiefweinig hop, waardoor de vergisting beter werkt. Willem de Jonge: „In een
Heineken proefje zoetige tonen: bloemen, bananen, een beetje kers, iedereen
ervaart dat iets anders. Dat zijn de door gist gemaakte componenten."
door David Bremmer
W-.V-tt-.M