m Ie Of je nu een flesje Heineken in Amerika koopt of in Taiwan, de inhoud is gebrouwen in Zoeterwoude. 12 VERDIEPING BIERBROUWERIJ HET GEHEIM e grootste brou werij en het kloppend hart van het con cern bestaat de ze maand op de kop af veer tig jaar. Elk uur worden er hon derdduizenden flesjes Heineken en Amstel gevuld, verpakt en de wereld over verscheept. Ter ere van de verjaardag geeft directeur Willem de Jonge een exclusieve rondleiding. Nee, noem het geen fabriek, dat is vloeken in de Heinekenkerk. „Fris drank bottel je in een fabriek, bier wordt gebrouwen!" Heel even toont De Jonge, directeur Supply van Heineken voor de Benelux, zich een streng docent. Ondanks een actuele productiecapaciteit van 1,35 miljard liter bier per jaar wordt het goudgele gerstenat nog op exact dezelfde, ambachtelijke wijze gebrouwen als toen oprich ter Gerard Adriaan Heineken in 1864 zijn Amsterdamse brouwerij- tje De Hooiberg kocht. De receptuur van anderhalve eeuw geleden is nog altijd lei dend, zeggen ze bij Heineken, net als bij bijvoorbeeld Coca-Cola. „Alleen is bier voor 100 procent een natuurlijk product, het be staat slechts uit vol-mout, water, hop en gist. Veel consumenten be seffen dat niet." Niet dat bierbrou- - je wen daarmee eenvoudig is. De Jonge: „Met dat kleine palet valt oneindig te variëren. Zo kun je met de hoeveelheid hop de bitter heid aanpassen, terwijl het bier door het korter of langer rooste ren van de mout, alle kleuren kan krijgen." Het ambachtelijke proces is in Zoeterwoude naar industriële schaal getild en tot in detail geper fectioneerd, vertelt De Jonge in de oude kamer van wijlen Freddy Heineken. Die kamer hangt vol memorabilia en is op verzoek van de biermagnaat uitgerust met glas-in-loodramen. Die industriële schaal is goed zichtbaar als De Jonge de verslag gever en fotograaf meeneemt naar een van de giganti sche productiehallen. Onder oorverdovend lawaai vliegen duizen den bierflesjes over honderden meters aan lopende banden voorbij. Aan de ene kant het groen van Heineken en de ande re kant het rood van Amstel. „Elk uur wor den 80.000 flesjes met bier afgevuld", weet De Jonge. En dat is per Van links naar rechts: De brouwerij net na de oplevering. Het complex werd offici eel geopend door prins Bernhard, geflankeerd door Freddy Heineken e burgemeester Detmers van Zoeterwoude. De techniek van toen. foto's Heineken Bij Zoeterwoude begon H# 5 il Als enige brouwer ter wereld laat Heineken zijn Ii M '5'er §'sten 'n horizontale tanks. Dat zorgt voor g ifl t® minder waterdruk dan bij gisting in een hoge, ver- öjjjgpf ticale tank. In combinatie met de speciale type 'A-gist' zorgt dat voor de kenmerkende smaak. BOKf Daarnaast rijpt Heineken-bier enkele weken lan- (i §er dan dat van de concurrentie. Van begin tot eind vergt het brouwproces één maand. Dat is duur, want daardoor zijn veel opslagtanks nodig. In Heineken zit verder rela tiefweinig hop, waardoor de vergisting beter werkt. Willem de Jonge: „In een Heineken proefje zoetige tonen: bloemen, bananen, een beetje kers, iedereen ervaart dat iets anders. Dat zijn de door gist gemaakte componenten." door David Bremmer W-.V-tt-.M

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 12