Asperges bereiden n I fon wxmn Witte goud al op bord van Egyptenaren CllUft(JIM/ UIT 9 Driedaags Kooktheater met Dieneke Klompe en Jan Kruijsse Terroir Walcheren en Noord-Beveland te koop In het Zeeuws-Vlaamse Zuid- dorpe zit restaurant Onder de Linden. Ze danken hun be kendheid vooral aan het asperge menu dat ze serveren van maart tot en met half juni. Ze begonnen met asperges uit Brabant, die op verwarmde grond worden ge teeld. Maar vanaf vorige week wor den de aspergemenu's bereid met Zeeuwse asperges uit Koewacht en Absdale. Die zijn veel lekker der en zachter van smaak, zo weet gastvrouw Chantal de Cock - d'Hooghe. Ze verkopen hier wel meer dan too aspergemenu's per dag; een hele prestatie. Zelf thuis aan de slag met asperges? Dat kan met deze 3 recepten, elk voor 4 personen. Wel even een dunschiller kopen! Aspergesoep met croutons en ge rookte zalm: Schil een kilo soepasperges van de kop naar beneden en bewaar de schillen. Kook deze in een pan water en laat even trekken. Snij een prei in ringen en 2 uien en de asperges in grove stukken maar bewaar de kopjes. Stoof dit alles in een klont boter, samen met wat tijm, een blaadje laurier en ge hakte peterselie. Het mag niet bruin worden, want aspergesoep is bleek. Voeg de bouillon (zonder de schillen) toe en laat de soep een half uur pruttelen. Bak in een scheut olijfolie 4, in kleine stuk jes gesneden, witte boterham men. Snij 150 gr. gerookte zalm in reepjes en mix de soep, zonder de kruiden, fijn met een staafmixer. Voeg er 2 dl. room, peper, zout en de kopjes aan toe en laat even ko ken. Serveer de soep en werk af met de croutons, de zalm en ge snipperde peterselie. Asperges op Vlaamse wijze: Schil 2 kilo asperges en kook ze in een pan water met zout, samen met 4 eieren. Zet de pan uit als het water kookt en laat de asper ges nog 10 minuten in het kook vocht liggen. Haal de eieren eruit en pel ze. Smelt 100 gram Zeeuw se boter in een pan, schep de wit te melkbestanddelen eruit zo ont staat geklaarde boter. Prak de eie ren er grof doorheen. Doe er wat nootmuskaat, zout en peper en een flinke hoeveelheid peterselie- snippers bij. Schep over de asper ges. Lekker met aardappeltjes. Asperge-bavarois: Asperges in het nagerecht? Het kan en is lekker bovendien. Kook 10 asperges en pureer ze samen met het kookvocht, maar hou de kopjes apart. Zeef de puree en neem 1 dl ervan. Breng het aan de kook met 6 gelatineblaadjes en 100 gr. suiker. Doe dit weer terug bij de overige puree totdat het stolt. Spatel er 2,5 dl. stijfgeklopte slagroom door en giet de massa in een puddingvorm. Kook het sap van 3 bloedsinaasappels in en bindt het met 1 eetlepel aardappel zetmeel. Stort de pudding op een mooi bord en giet de saus er om heen. Garneer met de aspergekop jes en verse munt. INLOOP PROEVERIJ! Asperges werden al in de oudheid gegegeten in Egypte voor hun medicina le eigenschappen. Ze zouden een ontstekingremmende werking hebben en boordevol vitamines, mineralen en vezels zitten. Ze zijn een bron van antioxidanten. Hoe weet je dat een asperge gege ten kan worden? Duw met de vin gernagel in de onderkant van de asperge. De plek waar de asperge werd afgesneden mag niet hout achtig aanvoelen of wrijf de asper ges tegen elkaar. Hoor je een zacht piepend geluidje, dan zijn ze vers. Hoe schil je een asperge? Een asperge schil je met een dun schiller. Hou de asperge daarbij vast aan de kop en schil van bo ven naar onderen. Druk niet te hard op de dunschiller en schil er dunne slierten af. Snij daarna het onderste deel van de asperge af, dat is vaak nog wat houtig. Asperges, Ansjovis, Aardbeien en Zeeuwse Aardappelen: Net over de provinciegrens, op de Brabant se wal zijn er diverse proefevene- menten, menu's en fietstochten rondom deze streekproducten ge organiseerd. De aardbeien en as perges komen uit Brabant, de ans jovis en de aardappelen komen van Tholen. DONDERDAG 23 APRIL 2015 In het Kooktheater in Rotterdam zijn op 19, 20 en 21 juni koks in de weer met de beste ingrediënten. Aan het woord ko men onder meer Jan Kruijsse, de enige 'wilde' zeewiersnijder, en de chefs van het 100 procent duurzame restaurant 'Aan Zee' in Oostvoorne. Kwekers vertellen over het belang van een gezonde bodem. Biologisch kweker Dieneke Klompe uit Zonnemaire, groene hofleverancier van sterrenkoks als Sergio Herman en bekend van het tv programma Van Hollandse Bo dem, richt de schijnwerpers op eetbare bloemen en bijzonde re kruiden. Meer info op: www.rotterdamfestivals.nl. Smakelijke adressen, recepten en tips zijn samengebald in het boekje Ter roir Walcheren en Noord-Beveland. Ook staan er handige fietsroutes in die voeren langs de bedrijven die besproken worden. De term terroir komt van lokaal geproduceerde producten. De producenten zijn trots op hun bij zondere bodem, die een eigen smaak aan hun gewassen meegeven. Aan het boekje is vier jaar gewerkt. Een arbeidsintensieve klus door de per soonlijke benadering van de makers. Fotografie Wieny de Brabander (van Duna fotografie). Tekst Margot Ver- haagen, vormgeving Martien Luteijn. Uitgeverij Het Paard van Troje, Goes, Drukkerij Zoeteweij, Yerseke. Te koop bij boekhandels en VW's voor 10 euro. zij n minder bitter door Margot Verhaagen Dit weekend op onze proeftafel: Mas des Montagnes 1 Rouge Terroirs d'Altitude DalCero Corte Giacobbe Soave Pinot Grigio Tüzkö (NIEUW)! Traminer Chardonnay Barrique Grüner Veltliner Roubertas Rosé Blanc Rouge mwKTpm DEHW-NVSOt VRIJDAG 11.00-18.00 ZATERDAG 10.00-17.00 ROUBERTAS SIGNATURE WIJNEN UIT DE COTE DE PROVENCE! 7,95 PER FLES TIJDELIJK 6 HALEN 5 BETALEN! WIJNKOPERIJ VAN LEERZEM I MOLENWATER 137 I MIDDELBURG I T 0118 613 338 VANLEERZEM.NL De asperges worden uit de grond gestoken. De asperges kunnen per dag 7 cm groeien, foto Robin van Lonkhuijsen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 49