lefe/t/
Bodem
Culturele lunchroom biedt volop
ruimte aan streekproducten
Margot
66 En al is het nu
overdag al lekker
warm, 's nachts
koelt het nog
behoorlijk af
8 UIT
Op deze pagina's worden verhalen over eten
geserveerd en af en toe valt er van een recept
te genieten. Streekproducten komen aan bod
en we schromen niet om tips over voeding te
geven. Kijk voor meer info op
www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar
info@lekker-zeeland.nl
De asperges steken hun kop boven de
grond en zijn klaar om geoogst te worden.
Ook op de Walcherse zandkreek.
Ik ben gek op buitenlandse su
permarkten. Uren kan ik hier
ronddolen op zoek naar bijzon
dere, andere producten met nieu
we smaken uit het land waar ik
op dat moment ben. Ik duik dan
ook altijd een supermarkt in.
Vaak kom ik er met goed gevulde
tassen en een lege portemonnee
weer uit. Op de terugweg van een
autovakantie stop ik de koelbox
dan ook graag vol met plaatselijk
lekkers. In Franse supermarkten
zie je vaak het woord 'de notre ter-
roir' staan bij lokaal geproduceer
de producten. Deze worden trots
aangeprijsd als 'van onze bodem',
'uit onze streek'. De regio waar de
producten vandaan komen is
voor de Fransen heilig. Veel meer
dan bij ons, Zeeuwen. Terroir wil
dan ook zeggen dat je kunt proe
ven welke oorsprong een product
heeft, op welke bodem het is ge
kweekt. Het jaar 2015 is door de
VN uitgeroepen tot het jaar van
de bodem. Dit om bewust bodem-
gebruik te stimuleren, omdat al
les bij de bodem begint. En omdat
de kwaliteit en de gezondheid
van de bodem de kwaliteit en
smaak van ons voedsel direct
beïnvloed. En daarmee onze
gezondheid. Bij wijn kun je goed
het soort bodem, de terroir terug
proeven van de druivenstok. Ten
minste echte wijnkenners kun
nen dat. Zelf behoor ik daar niet
toe. Althans wel tot de liefheb
bers, soms meer dan me lief is,
maar ik ben geen kenner. Ik ben
beter in het proeven van eten.
Bij asperges schijn je trouwens
ook het verschil in grondsoort
terug te kunnen proeven. De
Zeeuwse asperges kunnen zelfs
ziltig smaken. Er bestaat daar
naast zoiets als 'merroir'. 'Mer
roir' is de 'nautische variant' van
terroir. De verzameling factoren
als de zee, de stromingen, de na
bijheid van land en, weer, de bo
dem. In 2009 was 'merroir' zelfs
nog hét culinaire trend woord.
Toch kan ik zelf niet aan een oes
ter proeven in welke zee deze is
grootgebracht. Bij de Ooster-
scheldekreeft lukt me dat overi
gens al wel aardig. Die smaakt
door het speciale DNA echt an
ders. Maar dat je bij een krab
kunt proeven dat die in de Gre-
velingen is opgegroeid? Zou
daar eigenlijk een soort van op
leiding voor zijn? Of is veel eten
en proberen al voldoende? Dan
zou het me toch moeten gaan
lukken. Denk ik.
Tegen gereduceerde prijs uit
eten tijdens de dinerweek
Lekker Zeeland deelt tips,
verhalen en recepten
Margot Verhaagen heeft een ongeremde
belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat
op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover
wekelijks in deze column en trekt daarvoor de
provincie door.
Niet alleen in Brabant
en Limburg worden
asperges geteeld.
Ook in Zeeland. Bij
voorbeeld op een
Walcherse zandkreek vlakbij Mid
delburg, waar sinds 1998 asperges
worden geteeld. Vanaf eind april,
meestal zo rond 25 april, tot juni
is het hoogseizoen. Al moet je wel
geduld hebben want de asperge
teelt is volledig afhankelijk van de
natuur. „Er is een gemiddelde
temperatuur nodig van tenminste
11 graden celsius om een asperge
te doen groeien", vertelt Nicole
Dieleman. En al is het nu overdag
al lekker warm, 's nachts koelt het
nog behoorlijk af en dan duurt
het lang voordat de grond weer
opgewarmd is."
Maar als de asperges er eenmaal
zijn, dan helpt het hele gezin Die
leman mee; van het steken van de
asperge, het sorteren op dikte tot
het verkopen in de winkel aan
huis. En als ze er zijn, dan eten bij
Dieleman zelf zeker drie keer per
week asperges. Vaak alleen de kop
pen met aardappelen, ei en ham.
„Asperges zijn nog echt een sei
zoensgroente", zegt Dieleman.
Mensen willen met Pasen al asper
ges eten, maar zo werkt het in de
natuur niet. Wij bemesten de as
perges niet, het enige wat wij
doen is. spuiten tegen onkruid en
een zwart/wit zeil over de asper
gebedden spannen om het groei
proces te versnellen. En natuurlijk
om ervoor te zorgen dat de asper
ges wit blijven", aldus Dieleman.
„Eind april heb ik altijd veel zin
om te beginnen. Voor ons is dat
een hele leuke periode met veel
aanloop en bedrijvigheid. Soms
zijn de asperges voor de verkoop
gewoon op omdat we er niet zo
veel hebben kunnen steken. Maar
normaliter lukt het aardig de ver
koop af te stemmen op het aan
bod. Bij Dieleman hebben ze in to
taal een hectare oppervlakte aan
asperges. De opbrengst daarvan is
ongeveer 6000 kilo. Dun, lelijk,
krom maar ook dik, sappig en
lang. Een nat najaar is slecht voor
de oogst en koude dus ook. Een as-
perge groeit namelijk vanuit de
wortel. Steeds nadat de asperge ge
stoken wordt, groeit deze weer
aan. Een asperge kan op een war
me dag wel 7 cm groeien en het
aantal malen dat een asperge te
steken is, verschilt per stuk. Toch
houdt het oogsten eind juni op zo
dat de plant weer energie kan op
doen voor komend seizoen. „Dat
steken, dat moet je eerst goed on
der de knie krijgen", zegt Diele
man. „De wortel moet je niet be
schadigen, maar je moet wel diep
genoeg steken om een mooie leng
te te halen."
Als de asperges gestoken zijn wor
den ze in kratjes verdeeld in klas
sen. Klasse AA is het duurst;
strak, wit, recht en dik. Klasse A
is strak, wit, recht maar dunner.
Soepasperges zijn het goedkoopst.
Deze zijn dun met soms een roest
plekje. Asperges waar de kop
paars van is, leveren ook minder
op. Dat asperges zo duur zijn,
komt doordat de aspergeteelt
duur en arbeidsintensief is en het
aspergezaad is heel kostbaar. „De
ze Zeeuwse asperges smaken an
ders dan die uit Brabant", weet
Dieleman. „Door de grondsoort
hier zijn onze asperges minder
bitter waardoor een schepje sui
ker in de pan niet nodig is. En er
zijn mensen die ze zelfs zilt vin
den smaken, maar ik weet niet of
dat wel zo is", zegt ze. Overigens
zijn de asperges verwant aan de
schorseneer en de haverwortel.
Dit worden wel de armeluis asper
ges genoemd. Ze hebben met el
kaar gemeen dat je ze moet schil
len. En de schillen zijn een prima
basis voor een lekkere bouillon.
Onder de naam Two ladies
like lunch begint Janine
Versteeg uit Zierikzee
vrijdag 1 mei haar 'Culturele
Lunchroom' aan de Korte Geere
20 in Middelburg.
„Ik heb 35 jaar ervaring in de hore
ca, dus dit lijkt me wel watIk
wil er een ontmoetingsplaats
voor kleinkunstenaars en culture
le evenementen van maken. Het
liefste ga ik met streekproducten
aan de slag en werk ik met Zeeuw
se ondernemers", zegt Versteeg,
die tevens nog een eigen videobe-
drijf runt. „Dat gaat wel naast el
kaar. De lunchroom is alleen op
donderdag, vrijdag en zaterdag
open. Ik blijf ook de bestaande
tweedehands meubel- en kleding
zaak in de Korte Geere naast de
lunchroom erbij doen", zegt de
uitbaatster enthousiast.
Op haar programma staan work
shops zuivel, imkeren en korf-
vlechten. Zij zal ook producten
Performers en exposanten
kunnen zich aanmelden bij
lunchroom 'Two ladies like
lunch' van Janine Versteeg
gaan afnemen van de Bio boerde
rij van 't Hof Welgelegen in Mid
delburg. „Verder zoek ik samen
werking met Gerdien Jansen van
Zeeland lacht, ga ik brood afne
men van de Bakkerij De smaak
van toen in Middelburg en zet ik
onder meer verse jus d'orange,
smoothies en sapjes op de kaart",
vertelt Versteeg. Zij creëert ook
een hoekje voor moeders die
borstvoeding geven, evenals een
speelhoek voor kinderen. „Voor
het kleine grut serveer ik Ranja
voor 1 euro met een klein cupcake
je erbij. Wie hier wil optreden of
exposeren, kan zich bij mij mel
den: 06-11046906."
Nog tot en met zondag kunnen gasten tegen gere
duceerde prijzen aanschuiven bij restaurants die
meedoen aan de Couverts Dinerweek. Aan die
week doet ook een aantal Zeeuwse restaurants
mee. Nieuw is dat consumenten zelf een driegan
gendiner mogen samenstellen vanaf 20 euro. De
korting van deze restaurantdeals kan tot 50 pro
cent oplopen. Couverts wil luxe uit eten gaan te
gen een scherpe, vriendelijke prijs mogelijk ma
ken. Zie de site www.couvertsdinerweek.nl.
Lekker Zeeland is meer dan krant en web
site. Behalve deze wekelijkse pagina's vol
verhalen, tips en recepten heeft Lekker
Zeeland een website waarop nog veel
meer gevonden kan worden. Ook op de
facebookpagina worden regelmatig berich
ten geplaatst; klik op 'vind-ik-leuk' om de
site te volgen. En abonneren kan ook om
op de hoogte te blijven. De gratis online
nieuwsbrief via lekker-zeeland.nl/nieuws/
Zeeuwse asperges
door Margot Verhaagen
Nicole Dieleman
door Ali Pankow