lefe/t/ Bodem Culturele lunchroom biedt volop ruimte aan streekproducten Margot 66 En al is het nu overdag al lekker warm, 's nachts koelt het nog behoorlijk af 8 UIT Op deze pagina's worden verhalen over eten geserveerd en af en toe valt er van een recept te genieten. Streekproducten komen aan bod en we schromen niet om tips over voeding te geven. Kijk voor meer info op www.lekker-zeeland.nl en mail tips naar info@lekker-zeeland.nl De asperges steken hun kop boven de grond en zijn klaar om geoogst te worden. Ook op de Walcherse zandkreek. Ik ben gek op buitenlandse su permarkten. Uren kan ik hier ronddolen op zoek naar bijzon dere, andere producten met nieu we smaken uit het land waar ik op dat moment ben. Ik duik dan ook altijd een supermarkt in. Vaak kom ik er met goed gevulde tassen en een lege portemonnee weer uit. Op de terugweg van een autovakantie stop ik de koelbox dan ook graag vol met plaatselijk lekkers. In Franse supermarkten zie je vaak het woord 'de notre ter- roir' staan bij lokaal geproduceer de producten. Deze worden trots aangeprijsd als 'van onze bodem', 'uit onze streek'. De regio waar de producten vandaan komen is voor de Fransen heilig. Veel meer dan bij ons, Zeeuwen. Terroir wil dan ook zeggen dat je kunt proe ven welke oorsprong een product heeft, op welke bodem het is ge kweekt. Het jaar 2015 is door de VN uitgeroepen tot het jaar van de bodem. Dit om bewust bodem- gebruik te stimuleren, omdat al les bij de bodem begint. En omdat de kwaliteit en de gezondheid van de bodem de kwaliteit en smaak van ons voedsel direct beïnvloed. En daarmee onze gezondheid. Bij wijn kun je goed het soort bodem, de terroir terug proeven van de druivenstok. Ten minste echte wijnkenners kun nen dat. Zelf behoor ik daar niet toe. Althans wel tot de liefheb bers, soms meer dan me lief is, maar ik ben geen kenner. Ik ben beter in het proeven van eten. Bij asperges schijn je trouwens ook het verschil in grondsoort terug te kunnen proeven. De Zeeuwse asperges kunnen zelfs ziltig smaken. Er bestaat daar naast zoiets als 'merroir'. 'Mer roir' is de 'nautische variant' van terroir. De verzameling factoren als de zee, de stromingen, de na bijheid van land en, weer, de bo dem. In 2009 was 'merroir' zelfs nog hét culinaire trend woord. Toch kan ik zelf niet aan een oes ter proeven in welke zee deze is grootgebracht. Bij de Ooster- scheldekreeft lukt me dat overi gens al wel aardig. Die smaakt door het speciale DNA echt an ders. Maar dat je bij een krab kunt proeven dat die in de Gre- velingen is opgegroeid? Zou daar eigenlijk een soort van op leiding voor zijn? Of is veel eten en proberen al voldoende? Dan zou het me toch moeten gaan lukken. Denk ik. Tegen gereduceerde prijs uit eten tijdens de dinerweek Lekker Zeeland deelt tips, verhalen en recepten Margot Verhaagen heeft een ongeremde belangstelling voor voeding, eten en voor alles wat op culinair gebied gebeurt. Ze schrijft hierover wekelijks in deze column en trekt daarvoor de provincie door. Niet alleen in Brabant en Limburg worden asperges geteeld. Ook in Zeeland. Bij voorbeeld op een Walcherse zandkreek vlakbij Mid delburg, waar sinds 1998 asperges worden geteeld. Vanaf eind april, meestal zo rond 25 april, tot juni is het hoogseizoen. Al moet je wel geduld hebben want de asperge teelt is volledig afhankelijk van de natuur. „Er is een gemiddelde temperatuur nodig van tenminste 11 graden celsius om een asperge te doen groeien", vertelt Nicole Dieleman. En al is het nu overdag al lekker warm, 's nachts koelt het nog behoorlijk af en dan duurt het lang voordat de grond weer opgewarmd is." Maar als de asperges er eenmaal zijn, dan helpt het hele gezin Die leman mee; van het steken van de asperge, het sorteren op dikte tot het verkopen in de winkel aan huis. En als ze er zijn, dan eten bij Dieleman zelf zeker drie keer per week asperges. Vaak alleen de kop pen met aardappelen, ei en ham. „Asperges zijn nog echt een sei zoensgroente", zegt Dieleman. Mensen willen met Pasen al asper ges eten, maar zo werkt het in de natuur niet. Wij bemesten de as perges niet, het enige wat wij doen is. spuiten tegen onkruid en een zwart/wit zeil over de asper gebedden spannen om het groei proces te versnellen. En natuurlijk om ervoor te zorgen dat de asper ges wit blijven", aldus Dieleman. „Eind april heb ik altijd veel zin om te beginnen. Voor ons is dat een hele leuke periode met veel aanloop en bedrijvigheid. Soms zijn de asperges voor de verkoop gewoon op omdat we er niet zo veel hebben kunnen steken. Maar normaliter lukt het aardig de ver koop af te stemmen op het aan bod. Bij Dieleman hebben ze in to taal een hectare oppervlakte aan asperges. De opbrengst daarvan is ongeveer 6000 kilo. Dun, lelijk, krom maar ook dik, sappig en lang. Een nat najaar is slecht voor de oogst en koude dus ook. Een as- perge groeit namelijk vanuit de wortel. Steeds nadat de asperge ge stoken wordt, groeit deze weer aan. Een asperge kan op een war me dag wel 7 cm groeien en het aantal malen dat een asperge te steken is, verschilt per stuk. Toch houdt het oogsten eind juni op zo dat de plant weer energie kan op doen voor komend seizoen. „Dat steken, dat moet je eerst goed on der de knie krijgen", zegt Diele man. „De wortel moet je niet be schadigen, maar je moet wel diep genoeg steken om een mooie leng te te halen." Als de asperges gestoken zijn wor den ze in kratjes verdeeld in klas sen. Klasse AA is het duurst; strak, wit, recht en dik. Klasse A is strak, wit, recht maar dunner. Soepasperges zijn het goedkoopst. Deze zijn dun met soms een roest plekje. Asperges waar de kop paars van is, leveren ook minder op. Dat asperges zo duur zijn, komt doordat de aspergeteelt duur en arbeidsintensief is en het aspergezaad is heel kostbaar. „De ze Zeeuwse asperges smaken an ders dan die uit Brabant", weet Dieleman. „Door de grondsoort hier zijn onze asperges minder bitter waardoor een schepje sui ker in de pan niet nodig is. En er zijn mensen die ze zelfs zilt vin den smaken, maar ik weet niet of dat wel zo is", zegt ze. Overigens zijn de asperges verwant aan de schorseneer en de haverwortel. Dit worden wel de armeluis asper ges genoemd. Ze hebben met el kaar gemeen dat je ze moet schil len. En de schillen zijn een prima basis voor een lekkere bouillon. Onder de naam Two ladies like lunch begint Janine Versteeg uit Zierikzee vrijdag 1 mei haar 'Culturele Lunchroom' aan de Korte Geere 20 in Middelburg. „Ik heb 35 jaar ervaring in de hore ca, dus dit lijkt me wel watIk wil er een ontmoetingsplaats voor kleinkunstenaars en culture le evenementen van maken. Het liefste ga ik met streekproducten aan de slag en werk ik met Zeeuw se ondernemers", zegt Versteeg, die tevens nog een eigen videobe- drijf runt. „Dat gaat wel naast el kaar. De lunchroom is alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open. Ik blijf ook de bestaande tweedehands meubel- en kleding zaak in de Korte Geere naast de lunchroom erbij doen", zegt de uitbaatster enthousiast. Op haar programma staan work shops zuivel, imkeren en korf- vlechten. Zij zal ook producten Performers en exposanten kunnen zich aanmelden bij lunchroom 'Two ladies like lunch' van Janine Versteeg gaan afnemen van de Bio boerde rij van 't Hof Welgelegen in Mid delburg. „Verder zoek ik samen werking met Gerdien Jansen van Zeeland lacht, ga ik brood afne men van de Bakkerij De smaak van toen in Middelburg en zet ik onder meer verse jus d'orange, smoothies en sapjes op de kaart", vertelt Versteeg. Zij creëert ook een hoekje voor moeders die borstvoeding geven, evenals een speelhoek voor kinderen. „Voor het kleine grut serveer ik Ranja voor 1 euro met een klein cupcake je erbij. Wie hier wil optreden of exposeren, kan zich bij mij mel den: 06-11046906." Nog tot en met zondag kunnen gasten tegen gere duceerde prijzen aanschuiven bij restaurants die meedoen aan de Couverts Dinerweek. Aan die week doet ook een aantal Zeeuwse restaurants mee. Nieuw is dat consumenten zelf een driegan gendiner mogen samenstellen vanaf 20 euro. De korting van deze restaurantdeals kan tot 50 pro cent oplopen. Couverts wil luxe uit eten gaan te gen een scherpe, vriendelijke prijs mogelijk ma ken. Zie de site www.couvertsdinerweek.nl. Lekker Zeeland is meer dan krant en web site. Behalve deze wekelijkse pagina's vol verhalen, tips en recepten heeft Lekker Zeeland een website waarop nog veel meer gevonden kan worden. Ook op de facebookpagina worden regelmatig berich ten geplaatst; klik op 'vind-ik-leuk' om de site te volgen. En abonneren kan ook om op de hoogte te blijven. De gratis online nieuwsbrief via lekker-zeeland.nl/nieuws/ Zeeuwse asperges door Margot Verhaagen Nicole Dieleman door Ali Pankow

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48