UIT 7 (Meester Patissier én Meester Boulanger) onlangs proeven hoe verse brioche hoort te smaken. Wolkachtig luchtig, lichtzoet met een hartig zweempje van de gist en een vliesdun, knapperig korst je. Voor iedereen te proeven in Robèrts spectaculaire show-bak kerij in de pasgeopende Leerfa briek in Oisterwijk. Waar het he le ambachtelijke proces van brood- en banket maken, in een 45 meter lange glazen gang, mooi inzichtelijk wordt gemaakt. Aan rader voor de meivakantie. www.bijrobert.nl Nog een tip van Nina Parker: je kunt haar karamelpasta ook op warmen en als saus over roomijs schenken. Ze verkoopt de pasta vanuit haar bestelbus, en meestal is die binnen de kortste keren uit verkocht. Dat zal best. KARAMELPASTA MET ZEEZOUT Mijn guilty pleasure (in het Frans vertaald 'petit plaisir', klinkt heel wat frivoler dan de Hollandse 'kleine zonde') is karamelpasta op een boerenbeschuit! Daarvan zou ik zomaar kunnen doorsnoe- pen tot het potje leeg is, ware het niet dat het calorieëntechnisch echt de pan uit swingt. Gelukkig heb ik nog een pleasure die heel wat minder guilty is: diezelfde boerenbeschuit maar dan met verse aardbeien. Ze zijn er weer volop en wat zijn ze lekker zoet. Geen suiker nodig! DONDERDAG 23 APRIL 2015 Benodigdheden, voor 2 flin ke jampotten vol: 300 gram kristalsuiker; 300 ml slag room (niet geklopt); 1 theele peltje zeezout, je kunt er al tijd iets meer aan toevoegen; 2 brandschone, uitgekookte jampotten met deksel. Bereidingswijze: doe suiker in grote steelpan, zet op ma tig tot hoog vuur. Zodra sui ker begint te smelten en langs randen goudgeel kleurt, schudt je de pan een beetje. Wals suiker daarna door pan maar roer niet, an ders kristalliseert suiker. Na 10 tot 15 minuten (afhanke lijk van temperatuur van pan) wordt karamel donkerder van kleur. Haal van vuur, giet langzaam en voorzichtig beetje bij beetje slagroom er bij, terwijl je stevig roert met garde of houten lepel. Meng sel zal borrelen en sissen, maar blijf roeren tot alle klontjes zijn verdwenen. Als mengsel toch kristallen be vat, pan terug op vuur. Blijf roeren tot mengsel helemaal glad is. Voeg zeezout toe en giet hele karamelpasta voor zichtig in brandschone jam potten. Doe deksels erop en laat helemaal afkoelen. 3 maanden houdbaar op een koele, droge plek. Heerlijk op beschuit of witbrood. Tips: kies een ruime pan, zo dat hete karamel zonder ge vaar kan borrelen en bruisen. Pas op, geen hete lepels aflik ken of pan uitlikken. Gesmol ten suiker is extreem heet! Zet jampotten voor vullen op gevouwen theedoek, om barsten te voorkomen. Recept uit: Nina Saint-Tropez, van Nina Parker, Karakter uit gevers. Mediterraan en Zeeuws gaan goed samen bij restaurant Boaz in Zierikzee. foto's Dirk-Jan Gjeltema Restaurant Boaz Engelse Kade 6 Coquilles, buikspek en risotto.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 47