UIT 7
(Meester Patissier én Meester
Boulanger) onlangs proeven hoe
verse brioche hoort te smaken.
Wolkachtig luchtig, lichtzoet met
een hartig zweempje van de gist
en een vliesdun, knapperig korst
je. Voor iedereen te proeven in
Robèrts spectaculaire show-bak
kerij in de pasgeopende Leerfa
briek in Oisterwijk. Waar het he
le ambachtelijke proces van
brood- en banket maken, in een
45 meter lange glazen gang, mooi
inzichtelijk wordt gemaakt. Aan
rader voor de meivakantie.
www.bijrobert.nl
Nog een tip van Nina Parker: je
kunt haar karamelpasta ook op
warmen en als saus over roomijs
schenken. Ze verkoopt de pasta
vanuit haar bestelbus, en meestal
is die binnen de kortste keren uit
verkocht. Dat zal best.
KARAMELPASTA MET ZEEZOUT
Mijn guilty pleasure (in het Frans
vertaald 'petit plaisir', klinkt heel
wat frivoler dan de Hollandse
'kleine zonde') is karamelpasta
op een boerenbeschuit! Daarvan
zou ik zomaar kunnen doorsnoe-
pen tot het potje leeg is, ware het
niet dat het calorieëntechnisch
echt de pan uit swingt. Gelukkig
heb ik nog een pleasure die heel
wat minder guilty is: diezelfde
boerenbeschuit maar dan met
verse aardbeien. Ze zijn er weer
volop en wat zijn ze lekker zoet.
Geen suiker nodig!
DONDERDAG 23 APRIL 2015
Benodigdheden, voor 2 flin
ke jampotten vol: 300 gram
kristalsuiker; 300 ml slag
room (niet geklopt); 1 theele
peltje zeezout, je kunt er al
tijd iets meer aan toevoegen;
2 brandschone, uitgekookte
jampotten met deksel.
Bereidingswijze: doe suiker
in grote steelpan, zet op ma
tig tot hoog vuur. Zodra sui
ker begint te smelten en
langs randen goudgeel
kleurt, schudt je de pan een
beetje. Wals suiker daarna
door pan maar roer niet, an
ders kristalliseert suiker. Na
10 tot 15 minuten (afhanke
lijk van temperatuur van pan)
wordt karamel donkerder
van kleur. Haal van vuur, giet
langzaam en voorzichtig
beetje bij beetje slagroom er
bij, terwijl je stevig roert met
garde of houten lepel. Meng
sel zal borrelen en sissen,
maar blijf roeren tot alle
klontjes zijn verdwenen. Als
mengsel toch kristallen be
vat, pan terug op vuur. Blijf
roeren tot mengsel helemaal
glad is. Voeg zeezout toe en
giet hele karamelpasta voor
zichtig in brandschone jam
potten. Doe deksels erop en
laat helemaal afkoelen. 3
maanden houdbaar op een
koele, droge plek. Heerlijk op
beschuit of witbrood.
Tips: kies een ruime pan, zo
dat hete karamel zonder ge
vaar kan borrelen en bruisen.
Pas op, geen hete lepels aflik
ken of pan uitlikken. Gesmol
ten suiker is extreem heet!
Zet jampotten voor vullen
op gevouwen theedoek, om
barsten te voorkomen.
Recept uit: Nina Saint-Tropez,
van Nina Parker, Karakter uit
gevers.
Mediterraan en Zeeuws gaan goed samen bij restaurant Boaz in Zierikzee. foto's Dirk-Jan Gjeltema
Restaurant Boaz
Engelse Kade 6
Coquilles, buikspek en risotto.