Homarus Gammarus Bijenkorfus
O De Ondernemer Zeeland
30 a 40 ton
23.900
euro
De sectoren gezondheid, horeca, industrie en bouw groeien in het eerste kwartaal van 2015 ten
opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De zorg is relatief de grootste groeier. Zowel bij zzp'ers
(28,7%) als in het mkb (15,5%) is deze groei zichtbaar. Dit blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek over
het eerste kwartaal van 2015.
22 23
De stijging in de gezondheidssector is wel ver
tekenend. De toename is namelijk te verkla
ren door het vervallen van het zelfstandig
declaratierecht van medisch specialisten
per 1 januari. Hierdoor hebben veel medisch
specialisten een eigen bedrijf opgericht. In de industrie
startten zzp'ers met name als meubelmaker (+29%) en in
de metaalbewerking (+20%). In het mkb is de activiteit
'Vervaardiging van kant-en-klaarmaaltijden en snacks' de
grootste groeier ten opzichte van het eerste kwartaal vorig
jaar.
Faillietverklaringen
In de horeca zit de grootste groei in het aantal kampeer
terreinen, zowel bij zzp als bij mkb. En in de bouw hebben
4186 zzp'ers zich in het eerste kwartaal bij de Kamer van
Koophandel ingeschreven (+4,1). In het mkb waren dit er
311 (+8,4%). Het aantal faillietverklaringen laat een daling
zien van bijna 20% (van 1.791 naar 1.436). In bijna alle pro
vincies is een daling van meer dan 10% zichtbaar, behalve
in de provincies Limburg (-5,6%) en Utrecht (+4,8%). Ook
binnen de sectoren vindt er bijna overal een daling plaats.
Uitzonderingen zijn de sectoren iet media (+11,5%) en
cultuur, sport en recreatie (+38,1%). De faillietverklarin
gen binnen het zzp-segment dalen met 7,5% naar 383. Bin
nen het mkb is de daling 25%, waardoor het aantal gerech
telijke uitspraken op 757 uitkomt. Het merendeel van de
faillietverklaringen betreft een bv (1.148, -14,6%), gevolgd
door de eenmanszaak (215, -33,3%) en de vof (53, -25,4%).
Startende bedrijven
Het totaal aantal gestarte bedrijven komt op 54.738. Dit is
0,6% minder vergeleken met het eerste kwartaal in 2014.
Hierbinnen laat de zzp'er 1,5% meer inschrijvingen note
ren en komt op 34.071 uit. De inschrijvingen binnen het
mkb segment dalen daarentegen met bijna 2,5% naar
5.979. Dit terwijl uit de maandrapportage van maart nog
blijkt dat het mkb in de afgelopen maand nog bijna 4%
meer inschrijvingen had.
In Zeeland begonnen in het eerste kwartaal 924 starters
een bedrijf. Daar tegenover stonden 651 stoppers. De
meeste zzp'ers startten in de sector zakelijke diensten.
Voor de mkb'er komt een zelfde beeld naar voren. Verder
inzoomend op de activiteiten binnen de twee segmenten,
blijkt dat de zzp'er vooral start in de organisatie-adviesbu
reaus. Deze activiteit daalt echter wel.
Grootste procentuele toename zit in het industrieel ont
werpen en vormgeven, zoals van interieurs, mode-artike
len, meubels en confectie. Binnen het mkb is het beginnen
van een restaurant of cafetaria de populairste startersacti-
viteit.
Kreeft
kopen?
kreeftenvissers
actief in r\
^Zeeland V
voor een kreeft
van 450-600 gram
Jaarlijks wordt
aan kreeft uit de
Oosterschelde
gevist
seizoen
is van
1 april tot
Krijn Verwijs
Yerseke BV koopt
eerste kreeft voor
Tekst Dennis Rijsbergen
Gezondheid, industrie, horeca en
bouw zitten in de lift
23.900 euro, dat is het bedrag dat Krijn
Verwijs Yerseke BV neertelde voor de eerste
Oosterscheldekreeft van dit seizoen. Tot 15 juli
mager weer gevist worden op deze Zeeuwse
kreeft. De Oosterscheldekreeft staat al jaren
hoog aangeschreven bij culinaire lekkerbek
ken, maar dit streekproduct krijgt ook landelijk
steeds meer bekendheid. De helft van alle
Oosterscheldekreeft wordt direct verkocht aan
voornamelijk Zeeuwse detaillisten, horeca en
consumenten. De andere helft gaat via afslag.
Zo hebben de restaurants van de Bijenkorf in
samenwerking met De Kring van de Oosterschel
dekreeft gerechten met de Oosterscheldekreeft
het assortiment opgenomen. Zeven Zeeuwse
koks ontwikkelden voor de Bijenkorf een speci
ale kreeftenkroket, die geserveerd wordt met
een brioche broodje en een citroenmayonaise,
een bisque met Oosterscheldekreeft en een
Zeeuwse salade met Stellendamse garnalen,
huisgerookte zalm en Oosterscheldekreeft met
limoenvinaigrette. "Een typisch Nederlands
kwaliteitsproduct hoort in de Bijenkorf", stelt
Kees van Wezel, Manager Food Restaurants bij
de Bijenkorf.