Homarus Gammarus Bijenkorfus O De Ondernemer Zeeland 30 a 40 ton 23.900 euro De sectoren gezondheid, horeca, industrie en bouw groeien in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De zorg is relatief de grootste groeier. Zowel bij zzp'ers (28,7%) als in het mkb (15,5%) is deze groei zichtbaar. Dit blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2015. 22 23 De stijging in de gezondheidssector is wel ver tekenend. De toename is namelijk te verkla ren door het vervallen van het zelfstandig declaratierecht van medisch specialisten per 1 januari. Hierdoor hebben veel medisch specialisten een eigen bedrijf opgericht. In de industrie startten zzp'ers met name als meubelmaker (+29%) en in de metaalbewerking (+20%). In het mkb is de activiteit 'Vervaardiging van kant-en-klaarmaaltijden en snacks' de grootste groeier ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Faillietverklaringen In de horeca zit de grootste groei in het aantal kampeer terreinen, zowel bij zzp als bij mkb. En in de bouw hebben 4186 zzp'ers zich in het eerste kwartaal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven (+4,1). In het mkb waren dit er 311 (+8,4%). Het aantal faillietverklaringen laat een daling zien van bijna 20% (van 1.791 naar 1.436). In bijna alle pro vincies is een daling van meer dan 10% zichtbaar, behalve in de provincies Limburg (-5,6%) en Utrecht (+4,8%). Ook binnen de sectoren vindt er bijna overal een daling plaats. Uitzonderingen zijn de sectoren iet media (+11,5%) en cultuur, sport en recreatie (+38,1%). De faillietverklarin gen binnen het zzp-segment dalen met 7,5% naar 383. Bin nen het mkb is de daling 25%, waardoor het aantal gerech telijke uitspraken op 757 uitkomt. Het merendeel van de faillietverklaringen betreft een bv (1.148, -14,6%), gevolgd door de eenmanszaak (215, -33,3%) en de vof (53, -25,4%). Startende bedrijven Het totaal aantal gestarte bedrijven komt op 54.738. Dit is 0,6% minder vergeleken met het eerste kwartaal in 2014. Hierbinnen laat de zzp'er 1,5% meer inschrijvingen note ren en komt op 34.071 uit. De inschrijvingen binnen het mkb segment dalen daarentegen met bijna 2,5% naar 5.979. Dit terwijl uit de maandrapportage van maart nog blijkt dat het mkb in de afgelopen maand nog bijna 4% meer inschrijvingen had. In Zeeland begonnen in het eerste kwartaal 924 starters een bedrijf. Daar tegenover stonden 651 stoppers. De meeste zzp'ers startten in de sector zakelijke diensten. Voor de mkb'er komt een zelfde beeld naar voren. Verder inzoomend op de activiteiten binnen de twee segmenten, blijkt dat de zzp'er vooral start in de organisatie-adviesbu reaus. Deze activiteit daalt echter wel. Grootste procentuele toename zit in het industrieel ont werpen en vormgeven, zoals van interieurs, mode-artike len, meubels en confectie. Binnen het mkb is het beginnen van een restaurant of cafetaria de populairste startersacti- viteit. Kreeft kopen? kreeftenvissers actief in r\ ^Zeeland V voor een kreeft van 450-600 gram Jaarlijks wordt aan kreeft uit de Oosterschelde gevist seizoen is van 1 april tot Krijn Verwijs Yerseke BV koopt eerste kreeft voor Tekst Dennis Rijsbergen Gezondheid, industrie, horeca en bouw zitten in de lift 23.900 euro, dat is het bedrag dat Krijn Verwijs Yerseke BV neertelde voor de eerste Oosterscheldekreeft van dit seizoen. Tot 15 juli mager weer gevist worden op deze Zeeuwse kreeft. De Oosterscheldekreeft staat al jaren hoog aangeschreven bij culinaire lekkerbek ken, maar dit streekproduct krijgt ook landelijk steeds meer bekendheid. De helft van alle Oosterscheldekreeft wordt direct verkocht aan voornamelijk Zeeuwse detaillisten, horeca en consumenten. De andere helft gaat via afslag. Zo hebben de restaurants van de Bijenkorf in samenwerking met De Kring van de Oosterschel dekreeft gerechten met de Oosterscheldekreeft het assortiment opgenomen. Zeven Zeeuwse koks ontwikkelden voor de Bijenkorf een speci ale kreeftenkroket, die geserveerd wordt met een brioche broodje en een citroenmayonaise, een bisque met Oosterscheldekreeft en een Zeeuwse salade met Stellendamse garnalen, huisgerookte zalm en Oosterscheldekreeft met limoenvinaigrette. "Een typisch Nederlands kwaliteitsproduct hoort in de Bijenkorf", stelt Kees van Wezel, Manager Food Restaurants bij de Bijenkorf.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 120