Boek bij opening Inspiratiecentrum
zeelandtheaters.nl
*nBêp JP8» '-j
AGENDA 16 t/m 24 april
SCHOUWEN-DUIVELAND 29
Zilte Academie Zeeland en Pontes
Pieter Zeeman slaan handen ineen
voor workshop en summer school.
ZIERIKZEE - Aan goede streekpro
ducten geen gebrek op Schou-
wen-Duiveland. Toeristen uit bin
nen- en buitenland bezoeken het
eiland voor een pan gekookte mos
selen of een Zeeuws palingbrood
je. Maar, weet het horecaperso-
neel ook hoe zij een perfect stuk
je plaatselijke vis moeten berei
den?
Daar valt winst te behalen, vindt
Marianne Ketting van de Zilte
Academie Zeeland (ZAZ). Daar
om zocht zij contact met de Pon
tes Pieter Zeeman die jaarlijks
zo'n twintig leerlingen klaar-
stoomt voor een vervolgopleiding
in de horeca. De organisaties
slaan de handen ineen met het
project 'Van achterstand naar
voorsprong'.
„We creëren een kweekvijver
voor goede ambachtelijke koks,
die als ze klaar zijn aan de slag
kunnen bij een horecabedrijf op
het eiland", vertelt Ketting over
haar samenwerking met de Pon
tes. „Vanuit de ZAZ verzorgen we
workshops aan derde- en vierde
jaars leerlingen op het vmbo con
sumptief Verzorgd en in de mees
te gevallen ook gesponsord door
bedrijven uit de regio. Tijdens die
workshops brengen de betrokke
nen de leerlingen meer bij over
het Zeeuwse culinaire erfgoed.
Horeca is hier een belangrijke
branche. Horecabedrijven hebben
baat bij goed opgeleid personeel
met kennis van zaken. Daar is
veel vraag naar."
Niels Habraken van vis- en mos-
selhandel Habraken Vis en restau
rant BRU17, verzorgde een van
de workshops. Hij is verrast over
het resultaat: „Veel van de leerlin
gen hadden tot voor kort nog
nooit een vis aangeraakt. Een en
keling at wel eens een stukje
zalm of kibbeling. Wij schotelden
ze wijting uit de Noordzee voor.
En scheermessen. Eerst waren ze
heel terughoudend, maar toen ze
ermee aan de slag gingen en zelf
proefden bleken de meesten heel
enthousiast. Ze kwamen erachter
dat je hartstikke veel kunt met vis
en schelpdieren uit de regio. Hun
interesse is gewekt. De eerste stap
is daarmee gezet."
Horecabedrijven
hebben baat bij
goed opgeleid
personeel met
kennis van zaken
De gemeente verstrekt 19.500 eu
ro subsidie aan het project van de
ZAZ en de Pontes. Het geld gaat
onder andere naar een summer
school die volgend schooljaar van
start gaat. Zo'n 4.000 euro wordt
daarvoor uitgetrokken.
„We beginnen met de summer
school om de stap van het vmbo
naar het mbo te verkleinen", legt
rector Sjef Lommen uit. „Leerlin
gen die na hun examens kiezen
voor de koksopleiding bij het
Zeeuwse ROC Scalda, tegenwoor
dig FoodLabZeeland, krijgen in
de zomervakantie een intensieve
cursus van zo'n zes weken. Als ze
die cursus hebben gedaan doen
zij een test. Als zij daarvoor sla
gen kunnen ze meteen doorstro
men naar het tweede leerjaar. Tij
dens de summer school bezoeken
de leerlingen bedrijven en volgen
workshops."
Het overige gedeelte van het sub
sidiebedrag gaat naar de herinrich
ting van het schoolrestaurant. Dat
kan volgens Lommen wel een op
knapbeurt gebruiken. „De leerlin
gen hebben het restaurant hard
nodig om het vak in de praktijk te
leren. Het restaurant is verou
derd, dat werkt niet erg motive
rend. We willen het eigentijdser
inrichten."
Met het geld van de gemeente is
Pontes er nog niet. „Wij kunnen
met deze subsidie een groot deel
van de verbouwing bekostigen,
maar wij hebben nog fondsen no
dig om het helemaal af te maken.
Maar, voordat de verbouwing van
start kan is er meer geld nodig,
het dubbele van wat er nu be
schikbaar is. Dit bedrag proberen
de partijen bij elkaar te krijgen
via andere fondsen."
scharendijke - Bij gelegenheid
van de opening van het Inspiratie
centrum Grevelingen, op 30 april
aan de Brouwersdam wordt een
boekje uitgegeven met daarin zes
tig verhalen van mensen.
Dertig vertellers komen van
Schouwen-Duiveland, de andere
dertig van Goeree-Overflakkee.
Jorne Kap, één van de vijf teamle
den van het Inspiratiecentrum in
terviewde de vertellers. Het boek
je kan door de partners van het
centrum worden gebruikt als rela
tiegeschenk, maar wordt ook ver
kocht in de winkel van het cen
trum. Goeree-Overflakkee, Schou
wen-Duiveland, de Rabobank en
drinkwaterbedrijf Evides hebben
de uitgave met de naam 'Aan de
keukentafel' betaald. „Niet alleen
het aantal verhalen is keurig ver
deeld over de beide gemeenten;
een heleboel andere dingen in het
centrum zijn ook fifty-fifty ver
deeld," vertelt bedrijfsleider
Niek van der Horst van het Inspi
ratiecentrum Grevelingen. „In de
film over streekproducten, die we
in de Waterzaal vertonen, komen
zeven Schouwse en zeven Goe-
reese bedrijven in beeld. Voor acti
viteiten hebben we basisscholen
van beide eilanden uitgenodigd
en het werk dat wij uitbesteden
gaat de werkvoorzieningsbedrij-
ven De Zuidhoek en Webego. De
hoge scholen van Zeeland en Rot
terdam benaderen we voor onder
zoek." In 'Aan de keukentafel' ver
tellen mensen over plaatsen, her
inneringen en gebeurtenissen.
Aan het woord komen onder an
deren: Jaap Verseput (boer en mu
zikant), Sven Blikman (poppo
dium Brogum), Jan Midavaine (re
creatieondernemer en natuurlief
hebber), Huib Uil (gemeentearchi
varis), Jaap Schoof (Watersnood
museum), Wim Stouten (boer en
oud-wethouder) en Ineke van Dij-
ke (dorpsraad Noordgouwe).
Bij de opening van het Inspi
ratiecentrum Grevelingen
verschijnt de verhalenbun
del 'Aan de keukentafel'.
DO 16
04
Scheldetheafer Terneuzen
cabaret
SILVESTER ZWANEVELD
Regels zijn regels
DO 16
04
Schouwburg Middelburg
toneel
EEN SNEEUW
Anne Wil Blankers, Carine Crutzen e.a.
VR 17 04 Theater de Mythe Goes
amat dans
ZA 18
ZO 19
04
[04
BALLETSTUDIO FREE 30 JAAR
Jubelair
Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voor
stellingen op zaterdag- en zondagmiddag!
VR 17
04
Schouwburg Middelburg
cabaret
JÖRGEN RAYMANN BRAINPOWER
Twee-eiig
ZA 18
04
Schouwburg Middelburg
jeugd 2+
BRANDWEERMAN SAM LIVE
Piekepolder op Stelten
Ook te zien in Scheldetheater op 03|05
Dl 21
04
Scheldetheafer Terneuzen
dans show
GEORGIAN LEGENDS-Samaia
Dl 21
04
Schouwburg Middelburg
toneel
BOER WIL BETERE VROUW
Joep Onderdelinden e.a.
WO 22
04
Schouwburg Middelburg
muziek
GENTLEMAN'S RULE
De toverstemmen uit Chicago
VR 24
04
Scheldetheafer Terneuzen
cabaret
RICHARD GROENENDIJK
Met de mantel der liefde
VR 24
04
Schouwburg Middelburg
muziek
ÉT.
li-V*.
DONDERDAG 16 APRIL 2015
Jonge koks aan
de slag met
streekproduct
door Sharon van Oost
Marianne Ketting
door Ton van den Nouweland
THEATER
SCHOUWBURG
MIDDELBURG
Schel detheater
Terneuzen
0115-695555
Schouwburg
Middelburg V.
0118-659666 y mi
Theater de
Mythe Goes
0113-213213