Boek bij opening Inspiratiecentrum zeelandtheaters.nl *nBêp JP8» '-j AGENDA 16 t/m 24 april SCHOUWEN-DUIVELAND 29 Zilte Academie Zeeland en Pontes Pieter Zeeman slaan handen ineen voor workshop en summer school. ZIERIKZEE - Aan goede streekpro ducten geen gebrek op Schou- wen-Duiveland. Toeristen uit bin nen- en buitenland bezoeken het eiland voor een pan gekookte mos selen of een Zeeuws palingbrood je. Maar, weet het horecaperso- neel ook hoe zij een perfect stuk je plaatselijke vis moeten berei den? Daar valt winst te behalen, vindt Marianne Ketting van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ). Daar om zocht zij contact met de Pon tes Pieter Zeeman die jaarlijks zo'n twintig leerlingen klaar- stoomt voor een vervolgopleiding in de horeca. De organisaties slaan de handen ineen met het project 'Van achterstand naar voorsprong'. „We creëren een kweekvijver voor goede ambachtelijke koks, die als ze klaar zijn aan de slag kunnen bij een horecabedrijf op het eiland", vertelt Ketting over haar samenwerking met de Pon tes. „Vanuit de ZAZ verzorgen we workshops aan derde- en vierde jaars leerlingen op het vmbo con sumptief Verzorgd en in de mees te gevallen ook gesponsord door bedrijven uit de regio. Tijdens die workshops brengen de betrokke nen de leerlingen meer bij over het Zeeuwse culinaire erfgoed. Horeca is hier een belangrijke branche. Horecabedrijven hebben baat bij goed opgeleid personeel met kennis van zaken. Daar is veel vraag naar." Niels Habraken van vis- en mos- selhandel Habraken Vis en restau rant BRU17, verzorgde een van de workshops. Hij is verrast over het resultaat: „Veel van de leerlin gen hadden tot voor kort nog nooit een vis aangeraakt. Een en keling at wel eens een stukje zalm of kibbeling. Wij schotelden ze wijting uit de Noordzee voor. En scheermessen. Eerst waren ze heel terughoudend, maar toen ze ermee aan de slag gingen en zelf proefden bleken de meesten heel enthousiast. Ze kwamen erachter dat je hartstikke veel kunt met vis en schelpdieren uit de regio. Hun interesse is gewekt. De eerste stap is daarmee gezet." Horecabedrijven hebben baat bij goed opgeleid personeel met kennis van zaken De gemeente verstrekt 19.500 eu ro subsidie aan het project van de ZAZ en de Pontes. Het geld gaat onder andere naar een summer school die volgend schooljaar van start gaat. Zo'n 4.000 euro wordt daarvoor uitgetrokken. „We beginnen met de summer school om de stap van het vmbo naar het mbo te verkleinen", legt rector Sjef Lommen uit. „Leerlin gen die na hun examens kiezen voor de koksopleiding bij het Zeeuwse ROC Scalda, tegenwoor dig FoodLabZeeland, krijgen in de zomervakantie een intensieve cursus van zo'n zes weken. Als ze die cursus hebben gedaan doen zij een test. Als zij daarvoor sla gen kunnen ze meteen doorstro men naar het tweede leerjaar. Tij dens de summer school bezoeken de leerlingen bedrijven en volgen workshops." Het overige gedeelte van het sub sidiebedrag gaat naar de herinrich ting van het schoolrestaurant. Dat kan volgens Lommen wel een op knapbeurt gebruiken. „De leerlin gen hebben het restaurant hard nodig om het vak in de praktijk te leren. Het restaurant is verou derd, dat werkt niet erg motive rend. We willen het eigentijdser inrichten." Met het geld van de gemeente is Pontes er nog niet. „Wij kunnen met deze subsidie een groot deel van de verbouwing bekostigen, maar wij hebben nog fondsen no dig om het helemaal af te maken. Maar, voordat de verbouwing van start kan is er meer geld nodig, het dubbele van wat er nu be schikbaar is. Dit bedrag proberen de partijen bij elkaar te krijgen via andere fondsen." scharendijke - Bij gelegenheid van de opening van het Inspiratie centrum Grevelingen, op 30 april aan de Brouwersdam wordt een boekje uitgegeven met daarin zes tig verhalen van mensen. Dertig vertellers komen van Schouwen-Duiveland, de andere dertig van Goeree-Overflakkee. Jorne Kap, één van de vijf teamle den van het Inspiratiecentrum in terviewde de vertellers. Het boek je kan door de partners van het centrum worden gebruikt als rela tiegeschenk, maar wordt ook ver kocht in de winkel van het cen trum. Goeree-Overflakkee, Schou wen-Duiveland, de Rabobank en drinkwaterbedrijf Evides hebben de uitgave met de naam 'Aan de keukentafel' betaald. „Niet alleen het aantal verhalen is keurig ver deeld over de beide gemeenten; een heleboel andere dingen in het centrum zijn ook fifty-fifty ver deeld," vertelt bedrijfsleider Niek van der Horst van het Inspi ratiecentrum Grevelingen. „In de film over streekproducten, die we in de Waterzaal vertonen, komen zeven Schouwse en zeven Goe- reese bedrijven in beeld. Voor acti viteiten hebben we basisscholen van beide eilanden uitgenodigd en het werk dat wij uitbesteden gaat de werkvoorzieningsbedrij- ven De Zuidhoek en Webego. De hoge scholen van Zeeland en Rot terdam benaderen we voor onder zoek." In 'Aan de keukentafel' ver tellen mensen over plaatsen, her inneringen en gebeurtenissen. Aan het woord komen onder an deren: Jaap Verseput (boer en mu zikant), Sven Blikman (poppo dium Brogum), Jan Midavaine (re creatieondernemer en natuurlief hebber), Huib Uil (gemeentearchi varis), Jaap Schoof (Watersnood museum), Wim Stouten (boer en oud-wethouder) en Ineke van Dij- ke (dorpsraad Noordgouwe). Bij de opening van het Inspi ratiecentrum Grevelingen verschijnt de verhalenbun del 'Aan de keukentafel'. DO 16 04 Scheldetheafer Terneuzen cabaret SILVESTER ZWANEVELD Regels zijn regels DO 16 04 Schouwburg Middelburg toneel EEN SNEEUW Anne Wil Blankers, Carine Crutzen e.a. VR 17 04 Theater de Mythe Goes amat dans ZA 18 ZO 19 04 [04 BALLETSTUDIO FREE 30 JAAR Jubelair Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voor stellingen op zaterdag- en zondagmiddag! VR 17 04 Schouwburg Middelburg cabaret JÖRGEN RAYMANN BRAINPOWER Twee-eiig ZA 18 04 Schouwburg Middelburg jeugd 2+ BRANDWEERMAN SAM LIVE Piekepolder op Stelten Ook te zien in Scheldetheater op 03|05 Dl 21 04 Scheldetheafer Terneuzen dans show GEORGIAN LEGENDS-Samaia Dl 21 04 Schouwburg Middelburg toneel BOER WIL BETERE VROUW Joep Onderdelinden e.a. WO 22 04 Schouwburg Middelburg muziek GENTLEMAN'S RULE De toverstemmen uit Chicago VR 24 04 Scheldetheafer Terneuzen cabaret RICHARD GROENENDIJK Met de mantel der liefde VR 24 04 Schouwburg Middelburg muziek ÉT. li-V*. DONDERDAG 16 APRIL 2015 Jonge koks aan de slag met streekproduct door Sharon van Oost Marianne Ketting door Ton van den Nouweland THEATER SCHOUWBURG MIDDELBURG Schel detheater Terneuzen 0115-695555 Schouwburg Middelburg V. 0118-659666 y mi Theater de Mythe Goes 0113-213213

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 58